Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


TEHNICI DE PRODUCTIE TV

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micTEHNICI DE PRODUCTIE        

Figura  53.  Subiect in miscare prezentat de o singura camera.

           Din prima parte a figurii de mai sus se observa posibilitatea obtinerii unei varietati vizuale chiar daca tipul cadrului este acelasi. Urmarind prezentatorul de la aceeasi distanta, printr-o alegere potrivita a scenografiei se pot realiza imagini interesante.

           Partea a doua a figurii prezinta cadrele ce se pot obtine atunci cand prezentatorul se deplaseaza inspre camera. Avem trei tipuri diferite de cadrari; se mizeaza si aici pe scenografie.

Figura 54.

           Efecte deosebite se pot obtine daca se combina o schimbare a pozitiei prezentatorului cu o miscare de rotatie dupa un arc de cerc a camerei combinata cu o transfocare. Este foarte dificil de realizat si poate presupune mai multe incercari si experienta din partea operatorului.

Figura   55. Nerespectarea racordurilor formale

          Atunci cand se reiau filmarile trebuie avute in vedere unele 'detalii'. In figura de mai sus este prezentat un ceas care poate 'trada' reluarea filmarilor.

 

 

             

Figura  56 Exemplu de utilizare a 2 camere intr-o productie video

Daca exista in scena doua zone distincte, folosind 2 camere se pot folosi cateva mici trucuri pentru a obtine o varietate vizuala cat mai mare.

  • Se poate atribui fiecarei zone cate o camera
  • O varianta de panoramare (camera 2) si un trawling (camera 1) poate oferi o mai buna varietate vizuala.
  • Noua situatie prezinta miscari pentru ambele camere.

Figura 57

 

Figura   58 Exemplu de cadrari (acelasi tip de cadru!)pentru un grup de 3 persoane.

 

Figura  59  Relatia subiect - camera video - miscare subiect - miscare camera

1. Camera fixa - Subiect mobil : 2 tipuri de cadrari

2. Camera mobila - Subiect fix : 2 tipuri de cadrari

3. Camera mobila - Subiect mobil : mai multe tipuri de cadrari

 

Figura  60 Obtinerea varietatii vizuale prin izolare si grupare de elemente din scena

 

Figura  61 Diversificarea cadrelor se poate obtine si prin miscarea elementelor din scena

 

Figura  62

 

     Figura 63

Figura   64 Focalizarea privirii asupra unui centru de interes.

 

Figura  65  Pozitia camerei fata de linia ochilor.

 

        

Figura  66

Figura  67

 

 

Figura 68 Filmarea din fata poate genera o stare de liniste, pe cand filmarea din spate sau ascunderea unui obiect poate sa creasca tensiunea scenei.

 

           

Figura  69

 

Figura  70 Prezentarea unui obiect pe un fundal neadecvat

 

Figura  71 Imagine ce contine prea multe elemente ce pot distrage atentia de la subiectul scenei

 

Figura  72 Simularea unui escaladari intr-u studio TV.

EXEMPLE

  Crearea senzatiei de tensiune sau liniste

                       

                

           Filmarea din fata poate genera o stare de liniste, pe cand filmarea din spate sau ascunderea unui obiect poate sa creasca tensiunea scenei.

          Nerespectarea racordurilor formale

                       

         Tehnici de productie folosind mai multe camere

                 

Exemplu de utilizare a doua camere intr-o productie video

  Evitarea imaginiilor confuze

                   

         Prezentarea unui obiect pe un fundal neadecvat

                      

       Imagine ce contine prea multe obiecte ce pot distrage atentia de la subiectul scenei

                              

Cum se filmeaza un meci de fotbal

CAMERA 1

Camera 1 este camera cea mai sus amplasata pe tot terenul. Ea se afla putin la dreapta de mijlocul terenului, in cel mai inalt loc (vezi desenul). Cu ea se filmeaza numai cadre de Plan General sau Plan Mediu, dar ea poate servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Cu ea se poate urmari jocul dintr-o parte a terenului in cealalta.        

Exemple

     

            

Camera 2

Camera 2 este amplasata in asa fel incat sa fie aproximativ la mijloc intre pamant si camera1 (vezi desenul).  Spre deosebire de camera1 aceasta camera este putin mai la stanga de mijlocul terenului.

        Cu aceasta camera se pot lua cadre de Plan General, Plan Mediu, Prim Plan, sau chiar si Close-Up-uri, iar, la fel ca si camera1 ea poate servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Cu ea se poate urmari jocul dintr-o parte a terenului in cealalta.

 Exemple:

     

     

Camerele 3

Camerele 3 sunt doua camere, amplasate la acelasi nivel cu camera 2 si situate intre mijlocul terenului si linia de fund aproximativ de la 6m pana la 25 de metri de linia de fund (vezi desenul). De obicei sunt camere care se misca, preferabil pe sine. Cu aceste camere se pot lua cadre de Plan General, Plan Mediu, Prim Plan, sau chiar si Close-Up-uri, iar, la fel ca primele doua camere ele pot servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Ele se folosesc pe partea terenului in care sunt amplasate, dar de foarte multe ori se pot lua cadre si din cealalta parte a terenului. Aceste cadre sunt foarte bune in cazul loviturilor libere din preajma careului de 16m sau la loviturile de la 11m. Aceste camere se folosesc cu succes la loviturile de colt, fiindca pot oferi o foarte buna imagine despre ceea ce se intampla in careul de 16m. Se folosesc de foarte multe ori la reluari de ocazii de poarta, dar mai ales la reluarile in fazele de offside.

       Exemple:

Camerele 4

Camerele 4 sunt doua camere, amplasate la nivelul pamantului si sunt intre mijlocul terenului si linia de fund aproximativ de la 11m pana la 30m de linia de fund (vezi desenul). De obicei sunt camere fixe. Cu aceste camere se pot lua cadre de Prim Plan, Plan General, Plan Mediu, sau chiar si Close-Up-uri, iar, la fel ca primele doua camere ele pot servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Ele se folosesc pe partea terenului in care sunt amplasate. Aceste camere se pot utiliza foarte bine la actiunile care se desfasoara pe o parte a careului, in cazul loviturilor libere din preajma careului de 16m sau la loviturile de la 11m. Se folosesc la reluari de ocazii de poarta, dar mai ales la reluarile in fazele de offside. De multe ori aceste camere se folosesc la filmarea cadrelor dupa ce se inscrie un gol sau in cazul unor incaierari, dat fiind faptul ca pentru a exprima bucuria, tristetea, sentimentele, starea de spirit a jucatorilor acestia trebuie filmati cat mai de aproape. Aceste camere ne pot oferi imagini care sunt foarte binevenite la montaj intre doua cadre de Plan General.

       Exemple:

Camerele P1

Camerele P1 sunt doua camere amplasate in spatele portii, de preferinta pe doua macarale, si astfel nu au nivele sau pozitii fixate (vezi desenul).  In cazul in care nu exista posbilitatea de a utiliza macarale, aceste camere se pot inlocui cu cate o camera fixa. Cu ele se pot lua cadre de Prim Plan, Plan General, Plan Mediu si Close-Up-uri, iar la fel ca celelalte camere ele pot servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Ele se folosesc mai ales la actiunile care se desfasoara in preajma portii in spatele careia sunt amplasate, dar se pot folosi chiar si la filmarea actiunilor care se petrec in preajma celeilalte porti. Se utilizeaza foarte des in cazul loviturilor de la 11m. De multe ori aceste camere se folosesc la filmarea cadrelor de dupa inscrierea unui gol, dat fiind faptul ca ele sunt amplasate aproape de porti, deci aproape de locul faptei si pentru a exprima bucuria, tristetea, sentimentele, starea de spirit a jucatorilor acestia trebuie filmati cat mai de aproape. Aceste camere ne pot oferi imagini foarte bune la ocaziile pe poarta

Exemple.

Camerele P2

Camerele P2 sunt doua camere amplasate in spatele portii, la nivelul camerei 2 sau camerei 1 (vezi desenul). Ele sunt camere fixe cu care se pot lua cadre de Plan General , Plan Mediu si Prim Plan, iar, la fel ca celelalte camere, ele pot servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Ele se folosesc mai ales la actiunile care se desfasoara in preajma portii in spatele caruia sunt amplasate, dar se pot folosi chiar si la filmarea actiunilor care se petrec in preajma celeilalte porti. Se utilizeaza foarte des in cazul loviturilor libere din preajma careului de 16m. Aceste camera ne pot oferi imagini foarte bune la ocaziile pe poarta.

       Exemple:

 Camera M

Camera M (mijloc) este o camera amplasata la nivelul pamantului, chiar langa teren si este exact la mijlocul terenului (vezi desenul). Ea este o camera fixa, cu care se pot lua cadre de Prim Plan, Plan General, Plan Mediu, sau chiar si Close-Up-uri, iar la fel ca celelalte camere ea poate servi si la filmarea cadrelor din galerie, din public. Ea se foloseste mai ales la actiunile care se desfasoara in preajma mijlocului terenului, dar ne poate oferi imagini foarte bune si despre actiuni in preajma careului de 16m, sau in cazul loviturilor de la 11m. Aproape de fiecare data se foloseste la schimbarea de jucatori sau la filmarea bancii technice a celor doua echipe. De multe ori aceasta camera se foloseste la filmarea cadrelor in cazul unor incaierari, dat fiind faptul ca pentru a exprima bucuria, tristetea, sentimentele, starea de spirit a jucatorilor acestia trebuie filmati cat mai de aproape. Se foloseste de asemenea si la ocaziile de poarta, dar mai ales la intamplarile care se petrec aproape de marginea terenului. Aceasta camera ne poate oferi imagini care sunt foarte binevenite la montaj intre doua cadre de Plan General.

       Exemple:

Montajul

Montajul este partea cea mai importanta a filmarii unui meci, care daca nu este facuta cum trebuie poate sa ruineze munca mai multor oameni. Cabina de montaj este bine sa fie instalata in asa fel incat cel care monteaza sa vada tot ce se intampla pe teren. Cel mai bine ar fi undeva in preajma camerei 1 sau a camerei 2 (vezi desenul), in tribuna oficiala.

         Pentru ca un montaj sa fie bun trebuie sa contina cateva aspecte:

         -   Telespectatorul intotdeauna trebuie sa stie unde se petrece actiunea. Pentru asta, la montaj trebuie utilizat foarte multe cadre de Plan General sau de Plan Mediu, care se pot filma cel mai bine cu camera 1 dar si cu camerele aflate cu un nivel mai jos.

         -  Telespectatorul trebuie sa inteleaga tot timpul ce se petrece pe stadion, atat in tribuna, in galerii, pe banca technica a ambelor echipe, cat si pe teren. Acest efect se poate obtine cu inserarea mai multor imagini de pe stadion: atat cadre de Plan General, Plan Mediu, Prim Plan din galerii, din tribuna (imagini care pot fi filmate cu oricare dintre camere), cat si imagini de Prim Plan si de Close-Upde pe teren (imagini care pot fi filmate cu camerele 4, camerele 3, camera M, camera 2 si camerele P1. Pentru a filma bancile technice a celor doua echipe se poate folosi o camera mobila, camera M sau camerele 4.

         -  Telespectatorul intotdeauna trebuie sa se afle in starea de spirit a jucatorilor, a spectatorilor adica a meciului. Pentru realizarea acestui fapt, se vor folosi multe imagini de tip Close-Up cu jucatorii din teren, imagini cu antrenorii, cu banca de rezerva, cu galeriile, si in pauza sau dupa meci se pot lua interviuri.

         Exemple:

Imagini care fac ca telespectatorul sa simta starea de spirit al meciului:

              

                  

Iata o solutie de montaj de doua cadre:

                

Iata o solutie de montaj ce se poate utiliza la lovituri de la 11m

 Reluarile

Reluarile sunt o parte importanta a filmarii unui meci de fotbal. Se utilizeaza mai ales dupa fazele discutabile ale meciului, pentru ca telespactatorul sa-si poata crea o opinie despre acele faze. Reluarile se folosesc aproape intotdeauna la fazele de offside, in care se marcheaza goluri, in cazul faulturilor, henturilor, si in cazul in care nu se poate decide usor, care a fost ultimul jucator, care a atins mingea inaintea de iesirea ei in afara terenului.

       Reluarile trebuie filmate din mai multe unghiuri, astfel incat sa se veda bine ce se intampla, se poate derula mai incet caseta, si chiar se poate opri in momentul in care se intampla fapta, pentru care se reia actiunea.

       Exemple:

Iata cateva unghiuri din care se poate relua o faza in care s-a inscris un gol:

     

camera P1      camera 3 dreapta

camera P2      camera 1 camera 2

Iata caeva unghiuri din care se poate relua o faza in care s-a inscris un gol:

camera3 stanga camera P2 camera P1

Iata cateva unghiuri din care se poate relua o faza de offside

camera 3 stanga camera 3 dreapta

Cum se filmeaza un meci de tenis

Camera 1

-este cel mai des folosit la filmarea unui meci de tenis

-este amplasata in partea stanga a arbitrului la o inaltime de 3-4 m in tribuna.

-imaginile captate de aceasta camera acopera in totalitate terenul de joc si reda secvente din cea mai mare parte a jucarii punctelor.

-aceasta camera poate prezenta planuri mai indepartate sau apropiate in asa fel incat sa se poata vedea daca mingea pica iin interiorul sau exteriorul terenului.

Camera 2

-aceasta camera de luat vederi se foloseste mai mult pentru a obtine un prim plan al jucatorului din partea stanga a arbitrului.

- cu ajutorul acestei camere se pot observa foarte bine gesturile si reactiile jucatorului (nervozitatea, oboseala, concentrare etc.)

Camrea 3

aceasta camera are acelasi rol ca si camera 2, dar prezinta terenul din partea dreapta a arbitrulu

- in timpul jocului camerele 2 si 3 pot forma unghiuri cuprinse intre 0 si 180 de grade

Camera 4

- camera 4 este amplasata in partea dreapta a arbitrului la o inaltime de aproximativ 2,5 metri, in tribuna, pe directia liniei care desparte terenul in doua parti egale.

-aceasta camera se afla amplasata in partea opusi a camerei 1 si este folosita mai mult pentru planul apropiat, in momentul cand se intoarce jucatorul dinspre fileu si este observata figura acestui.

- se mai foloseste pentru redarea unor reluari si cateva imagini cu arbitrul.

Camera 5

- aceasta camera este amplasata intr-un colt al stadionului (stanga sus), deasupra spectatorilor  redand imagini de ansamblu a spectatorilor din tribune.

- este folosita mai rar, de obicei la inceputul, sfarsitul si putin in pauze.

Camera 6

- este pozitionata in coltul din stanga arbitrului, aflata pe aceeasi linie cu el, la o inaltime pana la 2,5 metri.

- se reda imagini cu jucatorul cand primeste mingi pentru a servi si se afla in apropierea acelui colt.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1288
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved