Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


TEHNICI DE PROPAGANDA, MANIPULARE SI PERSUASIUNE IN TELEVIZIUNE

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micTEHNICI DE PROPAGANDA, MANIPULARE SI PERSUASIUNE IN TELEVIZIUNEMass-media

Cultura, politica, afaceri, stiinta. Cate dintre acestea pot fi astazi

imaginate fara mass-media ? Cum ne-am putea obisnui cu ideea ca maine nu vom mai sti ce-a spus ministrul industriilor despre pretul caldurii ? Sau ca vom afla dupa ce se vor fi tiparit si raspandit fluturasi in tot orasul ? Cum am putea vota, daca n-am sti ce ne promite x sau y ? Cum am mai cumpara noi un detergent, daca nu l-am vedea mare, colorat si laudat in toate ziarele ? Cum am afla ca s-a descoperit leacul impotriva cancerului ?

Oricum am intoarce aceasta problema, mass-media a devenit parte integranta a vietii noastre, reusind nu numai sa se relationeze cu celelalte domenii dar sa si le si aserveasca, pe undeva, facandu-le in mare parte dependente de interesele sale (ale celor care detin diferitele mijloace de comunicare in masa ).

Influenta mass-media este omniprezenta si omnipotenta. Ne inconjoara, ne patrunde fara macar, de cele mai multe ori, sa ne dam seama de acest lucru.

Devenind, astazi, cel mai influent factor al societatii noastre, mass-media si-a arogat (uneori i s-au mai si oferit) cateva roluri diferite. Unul dintre cei mai mari sociologi care au analizat impactul mass-media asupra societatii, Harold Lasswell, a afirmat in urma cu 40 de ani ca exista 3 roluri principale :

- Supravegherea: informarea rapida a societatii de amenintarile, schimbarile si pericolele care ameninta bunastarea comunitatii. Asa numitul "Caine de paza ".

- Interpretarea: mass-media are libertatea de a interpreta evenimentele cotidiene din societate, evaluand si analizand efectele pe care le vor avea asupra comunitatii.

- Transmiterea: mass-media transmite generatiilor viitoare mostenirea sociala care caracterizeaza o anumita cultura. Ea gaseste si un rost al transmiterii evenimentelor din trecut in viitor. Astfel, media construieste un sistem unic in care valorile din sistemul social sunt perpetuate si capata continuitate si consistenta care ofera unei culturi caracterul sau unic. Inainte, acest rol era asumat de bunici si de parinti care transmiteau oral ceea ce se intamplase in trecut.

Prin aceste trei roluri ale sale, media are o influenta enorma asupra noastra. S-a spus de multe ori ca mass-media este cea care ne determina deciziile. Media este cea care ne spune cel mai des ce ar trebui sau ce nu ar

trebui sa fie important pentru noi din punct de vedere cultural, social, educational, politic si economic.

Cele mai importante evenimente interne sau externe, despre care marea majoritate dintre noi are opinii formate extrem de puternice, ne-au fost aduse la cunostinta (ne sunt propuse spre interpretare si evaluare) de catre mass-media si nu prin experienta proprie. De aici si usurinta cu care mass-media poate influenta judecatile noastre de valoare si, prin urmare, alegerile pe care le facem sau deciziile pe care le luam in urma lor.

Exista un paradox al informatiei: cu cat suntem mai expusi informatiei (prin revolutia comunicarii) cu atat suntem mai putin informati. Din doua motive:

- cu cat stim mai mult cu atat ne simtim mai neputinciosi si, de aici, intervin indiferenta sau uitarea, acoperind totul cu alte evenimente (ex. Desi revolutia romana este mult mai importanta pentru viitorul nostru decat bugetul din acest an, stim mult mai multe despre acesta din urma decat ne amintim de acum 10 ani).

- cu cat stim mai mult cu atat ne este mai greu (din cauza timpului - in special, dar si al nivelului de inteligenta si de cultura) sa asimilam si sa intelegem tot ceea ce ne inconjoara. Astfel suntem tentati sa cedam altora aceasta munca - aceea de a prelucra si de a comprima informatiile pentru noi. (si ghiciti cine isi asuma cu placere acest rol ?) Suntem, intr-un fel, victimele propriei noastre inabilitati de a manevra o cantitate atat de mare de informatii fara a fi derutati.

Mai tineti minte povestea cu cei doi magari legati care trageau fiecare inspre o capita de fan pana cand erau sa moara de foame ? Cam asa se intampla astazi cu oamenii, in relatia lor cu mass-media. Si-atunci vine cineva (ghiciti cine) si-i invata pe cei doi magari sa mearga cumintei unul langa altul spre prima capita si apoi spre a doua capita.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1399
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved