Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Alfabetul muzicii

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micAlfabetul muziciiAcordurile studiate pana acum au avut aplicatie numai pe primele 3 fret-uri ale chitarii. Dupa cum cu siguranta ati observat orice chitara are mult mai multe fret-uri. Probabil ca orice chitara are cel putin 19 fret-uri. Nu exista un standard in acest lucru. Cu cat o chitara are mai multe fret-uri cu atat permite executarea mai multor acorduri. Noi pana acum practic folosind numai primele 3 fret-uri va dati seama cat de mult am lasat la o parte din restul instrumentului.


Alfabetul muzical dupa cum stim din lectiile trecute are 7 litere(note): A, B, C, D, E, F, G.


Fiecare sunet este mai inalt decat cel aflat inaintea sa. Daca va intrebati ce urmeaza dupa G, ei bine urmeaza aceiasi succesiune de la A la G dar la alte inaltimi (pitch). Intre fiecare dintre aceste sunete exista o diferenta de inaltime. Aceasta diferenta de inaltime se masoara in semitonuri. Ce trebuie sa retineti cand vine vorba de aceste semitonuri este ca intre toate notele consecutive exista aceiasi diferenta de inaltime de 2 semitonuri cu exceptia notelor B-C si E-F intre acestea fiind doar un semiton. Veti mai auzi des folosit termenul de ton. Un ton este egal cu 2 semitonuri. Chitara respecta si ea aceasta regula. Astfel, fiecare fret reprezinta un semiton. Astfel intre majoritatea notelor de pe gatul chitarii avem un spatiu de un fret cu exceptia notelor B-C si E-F care se afla consecutiv (un singur semiton).

In imaginea alaturata vedem ordinea notelor pe corzile 6 si 5. Astfel coarda 6 dupa cum stim are nota E. Urmatoarea nota se afla la un semiton distanta deci la un fret. Daca acum am fost practic pe fretul zero (coarda deschisa) inseama ca F se afla pe fretul 1. Mai departe, G se afla la 2 semitonuri deci la 2 freturi distanta, asadar pe fretul 3. La fel pentru A mai urcam 2 freturi si ajungem la fretul 5. Mai urcam 2 freturi si ajungem la B. Intre B si C avem un singur semiton deci sunt consecutive (fretul 8). Apoi la fretul 10 avem D si la fretul 12 avem din nou E. O regula de tinut minte este ca la coarda deschisa si la fretul 12 avem aceiasi nota dar la o diferenta de o octava (adica 7 note sau 12 semitonuri) indiferent de coarda pe care ne aflam. Acum incercati singuri pentru coarda 5. Ce este de retinut este faptul ca nota A de pe coarda 5 are de fapt aceiasi inaltime ca nota A de pe coarda 6 (mai tineti minte? asa am acordat chitara). Incep sa se lege lucrurile incet, incet. Incercati sa numiti notele pentru coarda 5 fara sa va uitati pe diagrama. Bineinteles ca nu e suficient sa stim denumirile notelor de pe corzile 6 si 5 ci sa le memoram astfel incat in orice moment sa regasim o nota de care avem nevoie. Dar asta in viitor odata cu experienta. In lectia urmatoare vom denumi si notele din freturile de care nu ne-am atins astazi si astfel vom avea vocabularul complet al corzilor 6 si 5.Acorduri PowerPentru a invata acordurile power este nevoie sa stim destul de bine notele de pe primele doua corzi, vom vedea imediat de ce. Acordurile power au aparut odata cu cresterea in popularitate a rock-and-roll-ului si a blues-ului dar odata cu aparitia curentului grunge au aparut formatii care foloseau exclusiv aceste acorduri 'uitand' de acordurile traditionale. Aceste acorduri sunt deplasabile in sensul ca o aceiasi forma o putem folosi in diferite zone ale gatului chitarii acordul schimbandu-si denumirea dar pastrandu-si forma. Acordurile power contin 3 sunete diferite:radacina, o nota cu 5 semitonuri mai inalta si din nou radacina dar cu o octava mai sus. Astfel ca si notatie le putem regasi in forma C5 (unde C poarta numele de radacina). Daca o sa incercati sa cantati aceste acorduri veti vedea ca se potrivesc mai mult cu muzica rock de chitara electrica si mai putin cu folk-ul acustic.

Acorduri Power pe coarda 6

Aceasta este forma de care vorbeam mai devreme. Observati ca nu folosim primele 3 corzi marcate cu x. Daca le ciupiti din greseala acordul nu va mai suna la fel de bine. De asemenea observam ca nota de pe coarda 6 este incercuita cu rosu pentru a arata ca ea este radacina acordului. Asta inseamna ca nota respectiva da numele acordului. Astfel daca radacina ar fi pe fretul 5 coarda 6 acordul va fi A5. Daca am fi la fret-ul 8 acordul ar fi C5. Din acest motiv este importanta cunoasterea denumirilor notelor de pe coarda a 6-a. Ca si degete este recomandata folosirea indexului pentru radacina si a inelarului si degetului mic pentru celelalte 2 note. Este bine ca atunci cand ciupim corzile cu ajutorul penei de preferat sa le atingem in mod egal ca si putere pentru a suna bine.Acorduri Power pe coarda 5

Aceiasi forma daca o mutam cu o coarda mai jos obtinem acordurile power cu radacina pe coarda 5. Atentie coarda 6 nu trebuie sa sune. Daca atingeti usor cu varful indexului aceasta coarda obtineti chiar acest efect de oprire a sunetului. Ca si denumire avem aceiasi regula. Daca suntem la fretul 5 vom avea un acord D5. Daca suntem la fretul 8 vom avea un acord F5.

Nu uitati de cel mai greu acord de pana acum F. Exersati-l zilnic pana incepe sa sune bine ca si celelalte.

Tehnici de mana dreapta

Vom mai face o varianta a ritmului de data trecuta in forma din imagine.

Astfel renuntam si la bataia in sus de pe timpul 4. Cu siguranta vi se va parea mai usor acest ritm decat celelalte datorita acestei pauze care va permite sa schimbati acordurile in aceasta pauza.

Incepeti sa il cantati la un ritm lent ca de obicei dupa care mariti ritmul. Un alt sfat ar fi sa incercati sa retineti ritmul mental, sa stiti foarte bine la ce vreti sa ajungeti si apoi sa faceti executia. Odata cu trecerea timpului o sa capatati si capacitatea inversa de a asculta un ritm si a il transpune imediat pe chitara. Evident pasul urmator este sa deduceti si acordurile dar asta vine mult mai greu in timp.

Lectia 3 - Acordurile E, A, F

Aceasta lectie va continua de unde am ramas cu celelalte. Acum vom invata o gama noua pentru a mai exersa pe mana stanga in alta pozitie a grifului chitarii. Apoi vom invata ultimele 3 acorduri de baza. Vom studia o noua tehnica pentru mana dreapta. In final vom incheia cu ajutorul a cateva cantecele asa cum ne-am obisnuit pentru a aplica cele invatate astazi si in lectiile trecute.

Gama C(Do) Pentatonica

Exercitiul de astazi il vom executa incepand cu fretul (tasta) 5 (de la stanga la dreapta). Inainte de a descrie efectiv exercitiul trebuie sa clarificam cateva lucruri in legatura cu modul de folosire a degetelor pe mana stanga. Vom considera ca fretul 5 este langa marginea chitarii si vom aplica aceiasi metoda ca in lectiile trecute dar transpusa cu 4 pozitii astfel:
- degetul aratator va canta fretul 5
- degetul mijlociu va canta fretul 6
- degetul inelar va canta fretul 7
- degetul mic va canta fretul 8
Spuneam in cursul trecut ca o gama este o grupare de mai multe sunete distantate intre ele ca inaltimi dupa anumite reguli. Tot atunci am definit gama Do Major ca fiind alcatuita din 7 sunete. O gama formata din 7 note poarta numele de heptatonica (7 tonuri). O gama pentatonica este o gama formata dupa cum probabil ati intuit, din 5(penta) note. Regula de formare a acesteia dintr-o gama majora este foarte simpla. Se elimina nota a 4-a si a 7-a din gama majora si obtinem corsepondenta pentatonica. Astfel din Do major care avea C D E F G A B eliminam treptele F(Fa) si B(Si) si ramanem cu gama Do major pentatonica adica C D E G A.
(gasirea tastei 5)


Asa cum am enuntat mai sus si dupa regulile deja stiute vom apasa fiecare tasta de la stanga la dreapta de sus in jos conform diagramei.

Daca analizam diagrama vom gasi rand pe rand urmatoarele note:
La - coarda 6 fret 5;
Do - coarda 6 fret 8;
Re - coarda 5 fret 5;
Mi - coarda 5 fret 7;
Sol - coarda 4 fret 5;
La - coarda 4 fret 7;
Do - coarda 3 fret 5;
Re - coarda 3 fret 7;
Mi - coarda 2 fret 5;
Sol - coarda 2 fret 8;
La - coarda 1 fret 5;
Do - coarda 1 fret 8

Nu trebuie sa retineti inca de pe acum aceste denumiri ale notelor. Le-am scris aici pentru o referinta ulterioara. In lectiile urmatoare vom invata cum sa gasim notele pe grif plecand din orice pozitie cunoscuta. Practic dupa lectiile urmatoare puteti reveni asupra pentatonicei si a gamei majore si o sa intelegeti de ce avem notele respective in pozitiile respective.


Acordul E(Mi) MajorAcest acord este foarte similar cu acordul Mi minor. Daca observati are aceiasi pozitionare la care se adauga degetul index pe tasta 1 coarda 3. Asadar incepem prin a aseza degetul mijlociu pe tasta 2 coada 5, apoi inelarul pe tasta 2 coarda 4 (am obtinut Mi minor) si adaugam indexul pe tasta 1 coarda 3. Ciupim toate cele 6 corzi. Nu uitati scopul este ca per total sa sune sunetul intreg. Daca nu vi se pare ok ciupiti fiecare coarda pe rand si ajustati degetul acolo unde nu suna bine.Acordul A(La) Major

Urmeaza doua acorduri foarte dificile. Unul dintre acestea este La major. La inceput veti avea o senzatie de inghesuiala pe tasta 2 unde trebuie pe trei corzi diferite (2,3,4) sa puneti fiecare deget respectiv inelar, mijlociu, index. Apoi ciupim numai primele 5 corzi conform diagramei. O alta modalitate comuna de a obtine acest acord este folosirea indexului peste cele 3 corzi, dar deocamdata acest lucru cu siguranta va fi foarte dificil. Repetati acest acord pana iese corect pentru ca pe cat este de dificil pe atat este de important.Acordul F(Fa) Major

Si in sfarsit, ajungem la ultimul acord de baza. L-am lasat ultimul pentru ca este cel mai dificil pentru incepatori. Exista o vorba ca nu degeaba i se spune F :). Este un acord mai dificil pentru ca presupune un nou concept fata de ce am intalnit noi pana acum: folosirea unui singur deget pe doua corzi pe acelasi fret. Astfel intai punem indexul de-a-lungul primelor 2 corzi si il rotim usor spre capul chitarii. Mai clar o sa vedeti in film. Degetele mijlociu si inelar le punem conform diagramei pe coarda 3 tasta 2 si pe coarda 4 tasta 3. Atentie mijlociul si inelarul trebuie sa stea arcuite astfel incat sa nu atinga celelalte corzi. Tendinta la inceput este de a le sprijini pe celelalte corzi si asta nu este de dorit pentru ca le va bloca. De ciupit nu se ciupesc decat primele 4 corzi. O sa vi se para aproape imposibil de executat acest acord, dar in cateva saptamani ar trebui sa inceapa sa sune. Eu unul dupa 3-4 saptamani am reusit sa il fac sa sune si dupa 2 luni sa il fac sa sune f bine. Acum depinde de cat timp repetati si de cata vointa aveti. Din experienta mea de trainer de software am constatat ca oamenii evita lucrurile dificile. Sfatul meu este sa il repetati oricat ar parea de greu pentru ca atunci cand va iesi veti fi multumiti. Sunt multe cantece care se bazeaza pe el si e pacat sa le ratam nu?

Acum ar trebui sa recapitulam toate acordurile invatate pana acum si de asemenea sa le adunam la un loc pentru a le gasi mai usor ulterior.
Asadar in ordine alfabetica am invatat:


A(La) Minor


A(La) Major


C(Do) Major

D(Re) Major


D(Re) Minor


E(Mi) Major


E(Mi) Minor


F(Fa) Major


G(Sol) Major

Trebuie sa le repetati pe toate si sa faceti schimbari intre ele folosind melodiile descrise sau alte melodii care va plac si le contin pana ies foarte bine.
Acum vom merge mai departe sa vedem ce se intampla nou cu mana dreapta.

Tehnici de mana dreapta


Ritmul de astazi este foarte asemanator cu cel din lectia trecuta. Aici observam ca pe timpul intai avem doar bataie in jos, iar in sus trecem cu degetele pe deasupra corzilor. Atentie miscarea mainii trebuie sa fie mai mult din incheietura, nu din antebrat. Astfel mana dreapta trebuie sa fie cat mai relaxata. Restul ritmului este absolut identic. Daca veti incerca acest ritm veti observa chiar ca este un pic mai usor decat cel din lectia trecuta datorita acestor doua pauze din cadrul sau. Ca de obicei trebuie sa il exersam mai intai la o viteza lenta si fara schimbari de acorduri, apoi din ce in ce mai repede, pentru ca la final sa folosim si schimbari de acorduri. Acestea fiind spuse o sa trecem la partea de cantece a lectiei in care vom aplica cele invatate mai sus.

Acorduri Soul Asylum - Runaway Train

[C]Call you up in the middle of the night
[Em]Like a fire without a light
[Am]You were like a blow torch burning
[G]I was a key that could use a little turning

[C]So tired that I couldn't even sleep
[Em]So many secrets I couldn't keep
[Am]Promised myself I wouldn't weep
[G]One more promise I couldn't keep

It seems[F] no one can help[G] me now
I'm in[C] too deep
There's no[Am] way out
This[F] time I have real[Em]ly led myself[G] astray

[C]Runaway train never going back
[Em]Wrong way on a one way track
[Am]Seems like I should be getting somewhere
[G]Somehow I'm neither here nor therePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3262
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved