Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Elemente de tehnica instrumentala - Tehnica manii stangi

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micElemente de tehnica instrumentala

Precizari

Munca artistului instrumentist in procesul amplu de destelenire a operei de arta este de factura aritmetica si de o rigoare absoluta. In aceasta etapa trebuie respectat algoritmul acelor notiuni care compun cunoasterea la perfectiune a elementelor de tehnica instrumentala. Acesta este traseul obligatoriu catre momentul de constructie interpretativa a lucrarii alese.Elementele de tehnica instrumentala specifice cvartetului de coarde nu au posibilitatea de a cuprinde tot ansamblul tehnicii instrumentale, asa cum s-ar putea el concretiza intr-o lucrare metodica separata, consacrata special acestui subiect. Dorinta noastra este aceea de a trata doar acele elemente specifice intalnite si in practica cvartetului de coarde, de a le ordona metodic in functie de necesitati, si de a sugera legatura logica intre tehnica si interpretare.

1. Tehnica manii stangi

1.1. Sunetul

Elementul de baza al muzicii, sunetul si, cu deosebire, inlantuirile de sunete reprezinta in creatia si interpretarea muzicala ceea ce sunt cuvintele in literatura. Sunetul determina efecte psihologice si estetice caracteristice datorita componentelor sale: inaltimea (intonatia), durata (ritmul), intensitatea (dinamica) si culoarea (timbrul).

1.2. Intonatia

Negasind o definitie a acestui termen in manualele metodice de specialitate, am preluat aprecierea profesorului Carl Flesch despre intonatie: "Rein spielen im phizsikalischen Sinne ist eine Unm glichkeit" (Cantatul curat in intelesul fizic al cuvantului este o imposibilitate). Constatarea de mai sus are o explicatie logica pe care vom incerca s-o detaliem pentru a explica pe intelesul tuturor acest fenomen. Mai intai, din multiplele opinii, o sinteza: intonatia reprezinta, in practica muzicala, stabilirea cu obiectivitate a inaltimii sunetelor si producerea lor corecta si cu sens. Reprezentand problema principala a acuratetei, acelasi pedagog reputat (Carl Flesch) mentioneaza: ". unser Gehor derart zu scharfen, dass ein falscher Ton moglichts unangenehm auf uns wirkt und dadurch die verbessert und Bewegung automatisch nach sich ziet" (. sa ascutim auzul in asa masura, ca un sunet fals posibil care produce o senzatie neplacuta sa fie imbunatatit printr-o miscare automata).

De o importanta fundamentala este educarea auzului dupa principiul intonatiei functionale Pablo Casals o denumea justete expresiva.

2. Tehnica mainii drepte

2.1. Realizarea unui sunet emis corect

Pastrand cu fidelitate linia tematica si scopul acestei lucrari, in acest capitol ne vom referi la travaliul bratului drept, ale carui miscari pot sau nu produce o emisie sonora corecta, deci un sunet calitativ.

Vom aminti doar ca au existat si s-au impus trei orientari distincte cu privire la modalitatea prinderii arcusului si asezarii degetelor pe bagheta: scoala veche germana, scoala franco-belgiana, scoala rusa. Principalul scop al unei emisii sonore corecte este obtinerea unui sunet calitativ.

2.3 Punct optim de emisie sonora

Vom explica acum, ce inseamna in acceptiunea noastra ideea de punct optim de emisie sonora.

Teoretic, pe coarda instrumentului se afla o infinitate de puncte de emisie sonora, dintre toate acestea insa numai unul intruneste conditia maxima, ideala pentru momentul ales al executiei si pentru sunetul emis in unitatea de timp data.

Emisia sonora optima poate fi inteleasa si realizata numai daca in cazul procesului interpretativ sunetul este in mod aprioric prefigurat si personalizat, existand din partea interpretului dorinta si necesitatea cautarii permanente a sunetului ideal, aflat in punctul optim de emisie sonora pe care interpretul adevarat il va cauta toata viata si adesea il va gasi.

Omogenitatea ansamblului de cvartet de coarde

De la bun inceput precizam ca pentru a putea canta impreuna si a realiza omogenitatea acestui tip de formatie muzicala, trebuie respectate cateva cerinte, printre care: o scoala instrumentala cat mai unitara; perfecta stapanire a tehnicilor instrumentale de mana stanga si mana dreapta; capacitatea celor patru membri de a interpreta textul muzical cu maxima fidelitate; perfecta disciplina ritmica (pregnanta ritmica) si a atacului;      perfectul balans si tehnica conducerii vocilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3865
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved