Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


HIDROXID DE CALCIU

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
I.N.C.D.P.M. “Alexandru Darabont”

Bucuresti, Str. G-ral Budisteanu nr. 15, sector 1, cod 010773

fax (021) 315.78.22, telefon (021) 313.17.20

FISA TEHNICA DE SECURITATE

HIDROXID DE CALCIU

1.Identificarea produsului si a societatii

Denumire: Hidroxid de calciu

Alte denumiri: Var hidratat, lapte de var.

Cod (Nr.CAS,UE):

Formula chimica: Ca(OH)2

Masa moleculara:

Obtinere si utilizari: Se obtine din piatra de var prin calcinare urmata de hidratare sau prin tratarea unei solutii apoase de sare de calciu cu o baza. Se utilizeaza ca lubrifiant, fluid de foraj, pesticid, material ignifug, vopsea pe baza de apa; la purificarea zaharului, la fabricarea hartiei si a otelurilor, la tratarea solurilor acide, la dedurizarea apei, la confectionarea cimenturilor dentare, ca aditiv alimentar, la consevarea oualelor, in medicina (antidot in otravirile cu fluor), in medicina veterinara (antidot in intoxicatiile cu toriu).

Unitatea utilizatoare:

2.Compozitie/informatii asupra componentelor

Componenti Proportia

(Denumire)      (%)

Hidroxid de calciu      95

3.Identificarea pericolelor

Pericol de aprindere sau explozie:

Nu este o substanta inflamabila. La temperaturi ridicate pierde apa formand oxid de calciu.

Pericol pentru sanatate

Valoare limita (mg/m3) 8 ore Termen scurt (15 minute)

-

Conform NGPM 2002

4.Masuri de prim-ajutor

In caz de inhalare: Se va scoate victima la aer curat si, daca este necesar, se va face respiratie artificiala. Dupa caz se va solicita asistenta medicala.

In cazul contactului cu ochii: Nu se va permite victimei sa-si frece sau sa-si tina ochii strans inchisi. Se vor spala ochii cu multa apa timp de 15 minute, inclusiv sub pleoape. Dupa caz se va solicita asistenta medicala.

In caz de inghitire: Se va apela la un medic si, daca nu se indica altceva, se va da victimei sa bea 1-2 pahare de apa sau lapte pentru diluare. Nu se va administra nimic pe cale orala unei persoane fara cunostinta sau in convulsii. Nu se va provoca voma.

In cazul contactului cu pielea: Se va spala zona contaminata cu multa apa, cel putin 15 minute. Nu se va utiliza sapun! Se va indeparta imbracamintea contaminata si se va spala inainte de reutilizare.

5.Masuri de lupta impotriva incendiilor

Materiale pentru stingerea incendiilor: Pentru focuri mici se vor utiliza chimicale uscate, dioxid de carbon, apa pulverizata sau spume obisnuite. Pentru incendii mai mari se va utiliza perdea de apa, apa pulverizata sau spume obisnuite. Stingerea focului cu apa se va face de la o distanta cat mai mare posibila.

Procedee speciale de stingere a incendiilor: Deoarece incendiul poate produce fumuri toxice prin descompunerea termica se vor purta aparate respiratorii izolante autonome operante in flux continuu sau discontinuu si echipament complet de protectie. Daca este posibil, fara riscuri, se vor scoate containerele din zona. Se va utiliza apa pulverizata pentru racirea containerelor expuse. Se va stationa cat mai departe de capetele tancurilor. Nu se vor face deversari in canale sau cursuri de apa.

6.Masuri ce trebuie luate in caz de imprastiere accidentala

Se va anunta imediat personalul de protectie a muncii, se va izola si se va ventila zona. Personalul care asigura curatenia trebuie sa fie protejat impotriva inhalarii si a contactului cu pielea. In cazul unor scurgeri mici se va recupera (cu grija) materialul imprastiat si se va depozita in containere metalice, inchise, pentru indepartarea ulterioara. Se va evita generarea de praf si contactul cu pielea. In cazul unor scurgeri lichide se va absorbi cu pamant, nisip, vermiculit sau alt material absorbant necombustibil si se va depozita in containere speciale pentru indepartarea ulterioara. In cazul unor scurgeri mai mari se va indigui pana la primirea unor dispozitii ulterioare. Pentru neutralizarea solutiilor apoase se poate folosi otet sau un acid diluat. Se va contacta furnizorul sau producatorul autorizat pentru recomandari detaliate.7.Manipulare si depozitare

se va depozita in containere inchise, in locuri racoroase, uscate si bine ventilate departe de materialele incompatibile. se vor proteja containerele de vatamari fizice.

8.Controlul expunerii/protectia individuala

Alegerea echipamentului individual de protectie se va face conform reglementarilor legale in vigoare.

Protectia respiratorie: se vor cere indicatii de specialitate inainte de a alege si a utiliza aparatul respirator. Pentru operatii de interventii sau in cazuri speciale (curatarea scurgerilor ,vaselor reactorului sau tancurilor de depozitare) se vor purta aparate respiratorii izolante autonome. Atentie! aparatele respiratorii filtrante nu protejeaza muncitorii in atmosfere cu deficit de oxigen.

Protectia ochilor: se vor purta ochelari de protectie chimica conform reglementarilor referitoare la protectia ochilor si a fetei. Se va evita folosirea lentilelor de contact la locul de munca.

Alte mijloace individuale de protectie: Pentru prevenirea contactului cu pielea se vor purta manusi, cizme si sorturi de protectie chimica.

Ventilatia: se vor asigura sisteme de ventilare generala si locala pentru a mentine concentratiile sub limitele admise. Se prefera ventilarea locala de evacuare deoarece previne dispersia noxelor in zona de lucru prin captarea la sursa.

Puncte de prim ajutor: se vor asigura statii de spalare a ochilor in zona de lucru in caz de urgenta si dusuri rapide de protectie.

Echipamentul contaminat: se vor separa hainele de lucru contaminate de hainele de strada si se vor spala inainte de reutilizare.

Observatii: Nu se va manca, nu se va bea si nu se va fuma niciodata in zona de lucru. se va asigura o buna igiena personala inainte de masa, inainte de a bea, de a fuma, inainte de utilizarea toaletei sau de folosirea cosmeticelor.

9.Proprietati fizice si chimice

Punct de fierbere: Se descompune.

Punct de topire: Pierde apa la 5800C

ph = 12,4 (solutie apoasa saturata la 250C)

Densitate:

Solubilitate in apa: 0,185g/100cm3 apa la 00C

0,077g/100cm3 apa la 1000C

Alte solubilitati: Solubil in glicerina, saruri de amoniu si acizi (proces puternic exoterm).

Aspect si miros: Cristale hexagonale, incolore sau granule usoare albe sau pudra cu gust usor alcalin.

Incompatibilitati chimice: Reactioneaza (descompune) violent cu anhidrida maleica, formeaza produsi explozivi cu nitroetanul si apa, nitrometanul, nitroparafinele si nitropropanul; in contact cu sarurile de amoniu elibereaza amoniac. Prin fierbere, in prezenta fosforului, formeaza amestecuri ce se pot aprinde spontan in aer. Prin reactie cu fenoli policlorurati si azotat de potasiu formeaza compusi clorurati foarte toxici.

Produse periculoase de descompunere: La temperaturi mai mari de 5800C se descompune in oxid de calciu.

Conditii de evitat: Se va evita generarea prafului, incalzirea puternica sau contactul cu materiale incompatibile.

10.Stabilitate si reactivitate

Stabilitate: Este stabil la temperatura camerei, in containere inchise, in conditii normale de depozitare si manipulare. Absoarbe usor dioxidul de carbon din aer formand carbonat de calciu. Din acest motiv se vor tine containerele inchise etans si numai la temperatura camerei (250C).

Polimerizare: Nu polimerizeaza.

11.Informatii toxicologice

Cancerogeneza: Nu este desemnat drept cancerigen.Organe afectate: pielea, ochii, membranele mucoaselor.

Cai primare de intrare: Inhalare, ingestie, contact cu pielea si ochii.

Efecte acute: Ingestia substantei produce dureri severe, diaree, voma (uneori cu sange) si colaps. Inhalarea prafului de hidroxid de calciu produce iritarea nasului si gatului, stranut, insuficienta respiratorie, tuse si uneori bronsita chimica. Absorbtia prin piele se produce lent, afectiunile provocate fiind functie de durata contactului. Pot apare arsuri, mancarime, inrosirea pielii si umflaturi. In contact cu ochii poate provoca arsuri, greata insotite de dureri si tulburari de vedere. In cazuri severe, ochiul afectat isi poate pierde simturile pentru cateva zile de la expunere datorita afectarii nervilor corneali.

Efecte cronice: Contactul repetat cu hidroxid de calciu poate cauza dermatite cronice.

12.Informatii ecologice

Toxicitate: LD50 (sobolan, oral) = 7340mg/Kg

(iepure, ochi) = 10mg - produce iritatii severe

13.Consideratii referitoare la indepartare (evacuare)

Eliminare Reziduurile si deseurile se vor depozita in recipienti metalici inchisi etans, pentru indepartarea ulterioara. Nu se vor face deversari in canale sau cursuri de apa. Se va contacta furnizorul sau producatorul autorizat pentru recomandari detaliate.

14.Informatii referitoare la transport

Conform reglementarilor legale in vigoare.

15.Informatii reglementare

STAS 5055/1-91 - Ambalaje. Marcarea incarcaturilor. Prescriptii generale

STAS 5055/2-91 - Ambalaje. Simboluri grafice de avertizare

SR 13253:1996      - Ambalaje. Etichetarea substantelor si produselor chimice periculoase

SR EN ISO 780:2003       - Ambalaje. Simboluri grafice referitoare la manipularea marfurilor

Ordinul 462/1993 - Ordinul Ministrului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului pentru aprobarea “Conditiilor tehnice privind protectia atmosferei” si “Normei metodologice privind determinarea emisiilor de poluanti atmosferici produsi de surse stationare”

Ordinul 225/1995 - Ordinul Ministrului Muncii si Protectiei Sociale pentru aprobarea Normativului cadru pentru acordarea si utilizarea echipamentului individual de protectie

HG 188/2002      - Hotarare pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic al apelor uzate.

HG 92/2003 - Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea, etichetarea si ambalarea preparatelor chimice periculoase

Legea 263/2005      - Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase

16.Alte informatii

Bibliografie:

Material Safety Data Sheets - Genium Publishing Corporation USA –1990

Material Safety Data Sheets - CHEMINFO Canada-1994

Liste gefährlicher Stoffe und Zubereitungen – BIA Germania –1996

Fiches toxicologiques - INRS Franta - 2004

International Chemical Safety Cards - NIOSH USA – 2005

Pentru conformitate,

Sef Laborator Riscuri Chimice si Biologice

Nota: Aceasta fisa se refera strict la produsul mentionat (nu si la amestecuri cu alti compusi sau impuritati) si contine informatiile bibliografice disponibile in momentul elaborarii.

Responsabilitatea pentru modul in care sunt utilizate informatiile cuprinse in aceasta fisa revine exclusiv cumparatorului acesteia.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site