Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ANA BLANDIANA MARTORII

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micANA BLANDIANA MARTORII

Specificul speciei. Poezia Anei Blandiana se defineste prin gravitate, profunzime, printr-o vitalitate de sorginte blagiana, prin senzualitate sau ingenuitate, dar si printr-o dimensiune etica evidenta. Accentele eticiste, nota morala sunt vizibile si in acest poem tranzitiv, gnomic in care autoarea sanctioneaza direct o stare de fapt.
Titlul rezuma ideea principala a poeziei, aceea a lipsei de atitudine in ceea ce priveste racilele sistemului totalitar.

Teme - motive. in Arhitectura valurilor, autoarea critica toate formele alienante ale regimului comunist: manipularea, duplicitatea, cenzura. Martorii (poezie inclusa in acest volum) are ca tema centrala compromisul moral si incapacitatea oamenilor de a reactiona impotriva abuzurilor puterii.

Structura - compozitie. inca din primele versuri, intr-un limbaj direct, cu aspect aforistic, Ana Blandiana condamna cu fermitate nepasarea, indiferenta in fata spectacolului crimelor politice: „Mai vinovati decat cei priviti/ Sunt doar cei ce privesc'. Vinovatia este insa, din punctul ei de vedere, nu individuala, ci colectiva {„armate de martori'). Secvente precum:,,de batranete sa moara calaul', „marile

cosmare ' contin trimiteri directe la realitatile predecembriste, dar au si un rol curativ, autoarea avand curajul de a rosti raspicat adevarul, ocolit de toti ceilalti.

Ultimul vers are rol conclusiv si reitereaza continutul primului vers. in plus, prin metaforizarea limbajului, secventa din finalul poemului dobandeste un caracter parabolic, revolta tasnind la suprafata cu toata puterea: „In van, raspunde timpul, asteptati: /La judecata marilor cosmare /Si martori suni vinovati. 'Analiza stilistica

Limbajul poemului se caracterizeaza prin simplitate si directete -trasaturi ce sunt impuse de gravitatea temei, dar corespund si dorintei autoarei de a transmite cat mai precis adevarul. Ele ilustreaza totodata atitudinea de revolta impotriva compromisului politic. In text, doua sunt ariile semantice dominante. Ideea de vinovatie este transmisa prin termeni de tipul vinovat', „raul', „ judecata', iar aceea de violenta este exprimata de cuvinte precum „victima', ,,calau', ,,spanzuratoare', „crima', din juxtapunerea lor rezultand mesajul poeziei.

La nivel stilistic, sunt prezente o serie de metafore si comparatii ce contin aluzii politice {„stam suspendati /De propria-ne-ntrebare /Ca de o spanzuratoare'). In acest fel, limbajul figurat restituie adevarata semnificatie a lucrurilor, reprezentand un antidot impotriva raului politic

Receptare critica

„Dezbatere etica, atitudine reflexiva, claritate, elegie a cunoasterii, lipsa imagismului, - iata atributele cu care poezia Anei Blandiana a fost investita. Evident, simpla lor enumerare inca nu e suficienta pentru identificarea unui univers poetic, oricum derutant si extrem de original, dar contextele in care aceste calificative au aparut spun cate ceva despre specificul lui'.

(Petru Poanta, Modalitati lirice contemporane) (E.C.)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2059
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site