Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


“CEASURI DE SEARA CU ION AGARBICEANU”-

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic“CEASURI DE SEARA CU ION AGARBICEANU”-

LECTURI LITERARE, MUZICA CLASICA, RUGACIUNE
Asociatiile de credinciosi tineri si laici greco-catolici, (ASTRU si AGRU) si Parohia clujeana “Andrei Muresanu”, organizeaza la capela “Sfantul Iosif” a Catedralei din P-ta Cipariu, in ziua de luni, 19 nov. a.c., o seara de cultura si spiritualitate. Manifestarea va fi centrata pe evocarea personalitatii preotului greco-catolic Ion Agarbiceanu, cunoscut prozator ardelean, scriitor de referinta a literaturii romane a sec. XX.

Programul va incepe la ora 18.00 prin conferinta tinuta de pr. Mircea Martian, “Agarbiceanu 125” - o prezentare a omului de litere si a teologului de la a carui nastere se implinesc anul acesta 125 de ani. Ca paroh al Parohiei “Andrei Muresanu”, pr. Martian este continuator al activitatii intru preotie a acestui “sfant parinte al literaturii noastre”–cum l-a numit Lucian Blaga pe Ion Agarbiceanu. Este un motiv in plus pentru a indeparta praful de pe filele timpului si a evoca viata acestui dascal al multor generatii de romani, fiind adus la timpul prezent un izvor viu de spiritualitate si credinta.

O privire din perspectiva unei antropologii crestine” asupra activitatii si operei lui Ion Agarbiceanu, va fi redata de d-na Prof. Cornelia Lucia  Frisan (AGRU), prin prezentarea “Talantii parintelui scriitor”. Programul va continua prin perioade de intermezzo muzical si pagini de literatura, in lectura tinerilor Crina Horvat si Mihai Floran din cadrul ASTRU. Muzica clasica va aduce in atmosfera inaltatoare creata, o nota de solemnitate, deschizand calea spre lumea de dincolo de cuvinte, din care figura blanda a parintelui prozator priveste spre cei ce-i perpetueaza amintirea.

In mod firesc seara se va incheia prin rugaciune, Preasfintia Sa Florentin Crihalmeanu Episcop de Cluj-Gherla impreuna cu preotii si credinciosii prezenti, vor face rugaciune de pomenire a parintelui Ion Agarbiceanu. Totodata, se va aduce multumire lui Dumnezeu pentru bogatia sufleteasca cu care i-a inzestrat pe multi dintre inaintasii nostri, modele luminoase de credinta si temeinicie, care pot fi considerati mereu contemporani cu cei ce se apropie spre a le asculta povata.

Ion Agarbiceanu s-a nascut la 12 septembrie , in loc. Cenade, Comitatul Alba de Jos. La inceputul secolului XX, s-a alaturat prozatorilor George Cosbuc si Ioan Slavici, prezentand in creatia sa literara universul existential si patimirile din acea vreme ale taranului roman.

Dupa studiile gimnaziale facute la Blaj (1892-1900), Ion Agarbiceanu a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Budapesta (1900-1904). A colaborat la cele mai importante publicatii literare    „Tribuna” - Sibiu, la „Gazeta Transilvaniei” – Brasov, „Familia” – Oradea, „Drapelul” – Lugoj. In anul 1903 incepe colaborarea la revista „Samanatorul”. In 1905 se inscrie la Facultatea de Litere din Budapesta. Intre 1906-1910 este preot paroh in Bucium-Sasa, jud. Alba, apoi la Orlat, jud. Sibiu 1910-1919. In timpul primului razboi mondial este preot militar in corpul voluntarilor ardeleni (1917-1918). Dupa 1918 a fost director al ziarului „Patria” din Cluj (1919-1927), apoi al revistei „Tribuna” din Cluj. Dupa 1919 a facut parte din Parlamentul Romaniei intregite, devenind senator si vicepresedinte al Senatului. Din 1930 a fost preot si protopop de Cluj in 1931 fiind canonic al Episcopiei de Cluj-Gherla.Creatia sa literara l-a adus intre membrii „Astrei” unde a fost secretar general intre 1925-1940. Pentru o perioada a fost redactor al revistei „Transilvania”. A fost membru al Academiei Romane si a facut parte din conducerea Societatii Scriitorilor. De asemenea, din 1921, a fost presedinte al Sindicatului presei romane din Ardeal si Banat. S-a stins din viata la 28 mai 1963, dar a ramas in memoria romanilor ca bland povestitor ardelean, vestitor al tezaurului de credinta si traditie a neamului nostru. (Viorica Sabo-redactor DIRMM)

Informatii: pr. Mircea Martian – paroh al Parohiei „Andrei Muresanu”: tel. 0745-265935 Codruta Fernea – presedinta ASTRU: tel. 0744-164669
Prof. Cornelia Lucia  Frisan – membra AGRU: tel. 0724 064 886

Anexe: Programul manifestarii; Pagina de literatura – „Sate si preoti” de Ion Agarbiceanu

Ultimele aparitii din proza lui Ion Agarbiceanu:

Cartea Legendelor, Editura „Remus”,

Caile Fericirii, Editura „Buna Vestire”, Blaj 2

Fata de lumina a crestinismului, meditatii, Editura 'Buna Vestire', Blaj 2005

Cuiburi de Soare, Editura “LIMES”,  2007


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 785
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site