Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza trasaturile prozei fantastice, prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza trasaturile prozei fantastice, prin referire la o opera literara studiataPublicata in 1898, in "Gazeta sateanului", si ulterior, in volumul "Nuvele si povestir, nuvela "La hanul lui Manjoala" se incadreaza, alaturi de "La conac" in proza fantastica a lui Caragiale: in ambele, un eveniment misterios se petrece la un han, in vreme de noapte si implica prezenta diavolului.

Din punct de vedere compozitional, lucrarea mentionata se caracterizeaza prin existenta a doua planuri temporale: trecutul si prezentul.

Astfel, dupa cum aflam din epilog, "La hanul lui Manjoala" este rememorarea unei intamplari petrecute cu ani in urma si al carei erou fusese un barbat (Fanica), pe vremea cand era tanar (naratiune ulterioara istoriei).

Primul paragraf al nuvelei (prologul) aduce actiunea in prezent, protagonistul celor petrecute atunci fiind chiar naratorul. Intreaga relatare se face la persoana I.

Nuvela se deschide cu prezentarea gandurilor povestitorului (monolog interior), un tanar calator intarziuat, care dorea sa ajunga la un anume polcovnic Iordache (viitorul lui socru): "Un sfert de ceas pana la hanul lui Manjoala.de-acolo, pana-n Popestii de sus, o postie: in buiestru potrivit, un ceas si jumatate (.). Acu sunt sapte trecute: al mai tarziu pana la zece, sunt la pocovnicu Iordache".

In timp ce-si calcula astfel distantele, calaretul vede "ca la o bataie buna de pusca" hanul lui Manjoala si se grabeste sa ajunga acolo.

In acest punct, planul prezentului este parasit temporar, cele cateva amanunte legate de trecutul hanului pregatind insertia elementului fantastic: proprietarul fusese un anume Manjoala (care murise), afacerea fiind condusa acum de sotia sa. Femeie vrednica si priceputa, aceasta isi platise datoriile, reparase cladirea, ba chiar se spunea ca ar avea si bani.

O intamplare misterioasa pregateste aparitia fantasticului: odata, cand niste talhari au atacat hanul, ca prin minune, unul dintre ei a cazut mort (tocmai cand "a tras cu sete" cu toporul in poarta), oar fratele lui a ramas mut. Interventia unei forte obscure, chemate parca de cineva, nu se opreste aici: cand hangita a inceput sa strige, jandarmii erau deja la poarta, parca ar fi fost preveniti.

Revenind in prezent, naratorul descrie momentul in care ajunge la han, in curtea plina de oameni si de focuri (ultimele sugerand, mai tarziu un spatiu malefic, de infern).

Hangita (Marghioala) aflata langa un cuptor, cunoaste tinta drumetului (de aparca ar fi instiintat-o cineva despre asta). In preajma vaduvei, tanarul simte o ispita demonica ("m-a impins dracul s-o ciupesc"), pregatind astfel terenul pentru intalnirea cu Necuratul.

Camera in care este invitat calatorul in incanta: totul este alb, o caldura placuta in cuprinde, dar lipsesc icoanele. Cand oaspetele se asaza la masa (facandu-si cruce, ca totdeauna), se aude "racnetul" unui cotoi care navaleste pe usa, afara, lasand aerul rece sa intre si sa stinga lampa.

Mai tarziu, in timp ce naratorul era servit cu o cina imbelsugata, afara se starneste o vijelie cumplita (chemata de uciga-l crucea, la porunca hangitei).Hotarat sa ajunga la logodnica sa, Fanica se pregateste de plecare, observand prea tarziu ca hangita ii tinea caciula in mana, uitandu-se adand in fundul ei. Efectele vrajitoriei vor aparea destul de curand: "Mergand cu capul plecat ca sa nu ma-nece vantul, incepui sa simt o durere la cerbice, la frunte si la tample fierbinteala si bubuituri in urechi (.). Caciula parca ma strangea de cap ca o menghinea.".

Inghetat pana la oase, tanarul incearca sa-si continue drumul, dar calul "sforaie si se opreste pe loc ca si cum ar veda in fata o piedica neasteptata". Obstacolul se vadeste a fi un ied (de culoare neagra) care zburda in fata calului tot mai speriat. Atunci cand drumetul face imprudenta de a pune iedul intr-o desaga, pe spinarea calului, animalul innebunit dardaie si alearga naucit, peste gropi si busteni, inapoi spre han.

Trantit jos din goana nebuna a calului, tanarul Fanica este gasit de un pandar; acum afla, stupefiat, ca ratacise vreo patru ore in jurul hanului, retinut parca de o mana nevazuta.

Grabit sa se intoarca in spatiul malefic ("In cativa pasi am ajuns la poarta"), naratorul gaseste iedul negru, pe prag, animalul intrand in odaie si culcandu-se cuminte sub pat.

Tanarul este luat cu forta de pocovnic, dar se intoarce de trei ori si numai dupa ce se purifica, timp de patruzeci de zile, la un schit, se cuminteste si accepta casatoria.

Mult mai tarziu, naratorul afla ca hanul a ars, iar hangita si-a gasit sfarsitul in flacari.

In sens larg, prin fantastic se intelege ceea ce este creat de imaginatie, irealul, supranaturalul.

In nuvela "La hanul lui Manjoala" fantasticul apare ca o ruptura in ordinea fireasca a intamplarii si implica prezenta diavolului (cu care hangita avea legaturi): odaia fara icoane, usa care se tranteste atunci cand drumetul isi face cruce si incendiul final fac din han un spatiu apartinand Infernului si protejat de Satana. Tot asa, cotoiul si iedul sunt intrupari ale diavolului si pazitori ai spatiului malefic: ultimul dispare din amp atunci cand pandarul rosteste formula consacrata ("Uciga-te toaca, duce-te-ai pe pustii!") si se refugiaza in spatiul protector al hanului.

Autorul-narator incearca sa dea o explicatie realista fiecarei secvente, astfel incat fantasticul nu este inspaimantator, ci se mentine in limitele viziunii populare.

Specia literara "La hanul lui Manjoala" este o lucrare epica, de intindere mijlocie, scrisa in proza. Actiunea, avand o intriga bine construita si un conflict marcat (intre fortele Binelui si cele ale Raului) se desfasoara la limita dintre real si fantastic.

"La hanul lui Manjoala" este o nuvela fantastica.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1695
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved