Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza trasaturile prozei romantice prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza trasaturile prozei romantice prin referire la o opera literara studiata.

Nuvela „Alexandru Lapusneanul” de Costache Negruzzi a fost publicata in primul numar al revistei „Dacia literara” in 1840, autorul fiind unul dintre ilustrii scriitori pasoptisti care a aderat la programul „Introductiei” lui Mihail Kogalniceanu (care e, de altfel, manifestul romantismului romanesc).
Nuvela este romantica prin

Sursele de inspiratie – istoria nationala prin: „Letopisetul Tarii Moldovei” de Grigore Ureche si „Letopisetul Tarii Moldovei” de Miron Costin. Este stiut ca izvorul principal de informare pentru Negruzzi in crearea acestei nuvele l-a constituit cronica lui Ureche, precum si o scena din cronica lui Miron Costin (scena linsarii lui Batiste Veveli, in timpul domniei lui Alexandru Ilias), din care s-a inspirat pentru crearea tabloului mortii lui Motoc. Astfel, scena dintre Alexandru Lapusneanul si emisarii lui Tomsa este preluata integral din cronica lui Ureche, pe baza careia Negruzzi plasmuieste tabloul sugestiv si plin de miscare din nuvela. Din relatarile aceluiasi cronicar despre uciderea celor 47 de boieri, autorul realizeaza scena puternic evocatoare din nuvela, si totodata preia de la acesta felul in care domnitorul sfarseste. Dar Costache Negruzzi se indeparteaza adeseori, in naratiunea sa, de la realitatea istorica. Astfel, Ureche informeaza ca Tomsa, Motoc, Veverita si Spancioc, iar dupa Costin - si Stroici, dupa inscaunarea a doua a lui Lapusneanul, au fugit in Polonia, unde au fost ucisi din ordinul craiului polonez. De asemenea scena revoltei si uciderea lui Motoc sunt pura fictiune, precum si intoarcerea lui Spancioc si a lui Stroici pentru a-l otravi pe domnitor.

Tema istorica – evocarea unei perioade tulburi din istoria Moldovei, respectiv ultimii cinci ani de domnie ai lui Alexandru Lapusneanul.Personajele construite prin antiteza ( procedeu romantic) sau personajele antagoniste: boierii - domnitorul, doamna Ruxanda – Alexandru Lapusneanul, Spancioc si Stroici – Motoc.

Personajul exceptional aflat in situatii exceptionale – Intoarcerea lui Alexandru Lapusneanul in Moldova, pentru a-si ocupa a doua oara tronul, in ciuda impotrivirii boierilor; represaliile pe care domnitorul le face asupra lor, culminand cu uciderea celor 47 de boieri. Retragerea sa, bolnav fiind, in cetatea Hotinului, calugarirea in speranta insanatosirii, schimbarea numelui (Paisie); momentul de luciditate in care vrea sa-i omoare pe cei nevinovati de indepartarea sa de la tron si uciderea sa, prin otravire, de catre Spancioc si Stroici, cu aprobarea tacita a preacuviosului Teofan.

Largirea si imbogatirea limbii literare prin folosirea limbajului popular, arhaic: pre”, sama”, „vreu”, „dulama”, „zobon”, „a popi”, „indarapt”, „logofat”, „uries”.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 989
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site