Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Lostrita: tema, Motive, simboluri

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micLostrita

Tema povestirii este statutul omului aflat intr-o stransa relatie cu natura, cu lumea animaliera. „Unirea” personajului principal cu lostrita poate reprezenta intoarcerea acestuia la stadiul genetic primar, reintegrarea lui in circuitul universal.
Motive, simboluri

 1. pestele(in general) – apare in multe mitologii, simbolizand diferite lucruri. In mitologia celtica reprezinta intelepciunea, in alte mitologii pagane este imaginea maternitatii, a sexualitatii, a vitalitatii. Pentru primii crestini a devenit semnul de recunoastere al religiei lor. Dar putem spune si ca    reprezinta mitul totemic. In mitologia populara autohtona pestele apare ca motiv mitic, arhetipal. El este stramosul tuturor vietuitoarelor lumii.

Aliman prinde lostrita cu bucurie si cu dragoste nestavilita si incearca s-o ocroteasca, contopindu-se cu ea in adancurile misterioase ale apelor, intr-o lume necunoscuta, tainica a valurilor care 's-au pecetluit deasupra lui pentru totdeauna', sugerand intoarcerea omului la origini, prin refacerea legaturii totale cu elementele cosmosului.

 1. lostrita – sugereaza stima, duhul rau al apelor, Necuratul, dracul de balta, care vrajise pe multi barbati cu iubirea ei. Superstitia populara (eres) spune ca dracul ia diverse infatisari ca sa atraga oamenii si sa-i determine sa pacatuiasca, pentru a le lua sufletul si pentru a-i distruge.
 1. sirena – este jumatate peste jumatate om. In Odiseea lui Homer a fost prima mentiune documentara existenta unor fiinte jumatate peste jumatate om, numite sirene. Aveau voci minunate si prin cant atrageau marinarii, care, pentru a le auzi cat mai de-aproape, ajungeau sa-si sfarame corabiile de stanci. Ulise ar fi patit la fel, dar, povatuit de vrajitoarea Circe, recurge la o strategie: el se leaga de catarg, iar tovarasii lui isi astupa urechile cu ceara.

Transformarea pestelui in Ileana ne arata dualitatea acestei fiinte, lucru datorita caruia putem sa o asemanam cu o sirena. Familiaritatea ei cu apa intareste acest lucru.

Alte opere:

  • Hans Christian Andersen, Mica sirena
 1. dublul – poate reprezenta binele-raul, lumina-intunericul

Obiectul miraculos(lostrita de lemn) primit de Aliman de la vraci care „tine locul” fetei, cat timp aceasta se afla la Aliman.

 1. pactul cu Diavolul – este un motiv foarte raspandit in literatura, reprezentand un targ, conform caruia cineva isi vinde sufletul pentru a primi intelepciune, tinerete, bani, putere etc.

Aliman face un pact cu vrajitorul pe care il gaseste sus pe Neagra. In numele iubirii este capabil de sacrificiul suprem si banuim ca isi lasa sufletul acolo in schimbul lostritei de lemn si a formulelor magice pe care le invata de la batran.

Alte opere:

 • Christopher Marlowe, Dr. Faustus,
 • Johann Wolfgang von Goethe, Faust
 • Arrigo Boito, Mefistofele(opera)
 • Charles Gounod, Faust (opera)
 • Klaus Mann, Mephisto (roman)
 • Mihail Bulgakov, Mesterul si Margarita (roman)
 • Steven Vincent Benét, Diavolul si Daniel Webster (nuvela)
 • Adam Mickiewicz, Pani Twardowska (poem)


 1. apa – in mitologie, este un element primordial, simbol al vietii, al regenerarii si al puritatii. Lumea apelor, a marilor este diferita de cea a uscatului, a oamenilor, avand taramuri si adancimi necunoscute si mistice. Asa se explica multimea creaturilor fabuloase, considerate a trai in ape. Are in general semnificatii benefice. Este considerata a fi purificatoare. In numeroase religii este utilizata ca element al botezului. Semnificatii malefice poate avea raul, care, datorita cursului sau serpuitor, este asimilat cu sarpele, iar de aici cu Satana. Primavara zapezile se topesc brusc, iar atunci apa poate provoca inundatii si nenorociri oamenilor.

Ileana este adusa de apele involburate, acestea fiind provocate de Aliman, care, vrand sa descatuseze fata aflata in lostrita, provoca inundatii.

Alte opere:

 • Mistretii erau blanzi, Stefan Banulescu
 • Pescarul Amin, Vasile Voiculescu
 • In timp ce agonizez, William Faulkner
 1. drumul initiatic – caracteristic basmelor, dar nu numai, in care Fat-Frumos trebuie sa parcurga acest drum, care reprezinta calea spre maturizare, spre implinire si totodata atingerea absolutului, a unui ideal

Drumul lui Aliman: cautarea vrajitorului, cat si cautarea ilenei dupa ce o pierde.

Alte opere:

 • Ion Creanga, Povestea lui Harap-Alb
 • Mircea Eliade, La tiganci; Maytrei
 1. Aliman – regionalism=apa adanca
 2. Ileana – nume de basm, vezi Ileana-Cosanzeana

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 10102
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site