Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Metodologia semiotica, instrument de optimizare a comunicarii publice

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micMetodologia semiotica, instrument de optimizare a comunicarii publice

Printre virtutile de referinta ale semioticii un loc important ii revine aceleia de a fi un organon, o metodologie posibil de utilizat cu eficienta de oricare alta disciplina stiintifica. Intre instrumentele metodologice pe care semiotica le ofera, acela al analizei situationale are calitati integratoare. Astfel, descrisa in termeni foarte generali, orice situatie de comunicare poate fi cercetata cu ajutorul catorva instrumente de analiza semiotica.
O analiza situationala presupune definirea unei 'situatii de comunicare' (semioza), prin intermediul careia se poate afla raspunsul la urmatoarea succesiune de intrebari formulata in urma cu peste sase decenii de Harold Lasswell, specialist in sociologia comunicarii: cine, ce, cum (in ce context), cu ce scop, cui comunica ?

Un demers optimizator de analiza va cuprinde: analiza structurala, analiza functionala si elaborarea modelului optimizator.

Etapa analizei structurale vizeaza cercetarea detaliata a parametrilor structurali ai 'stiintei de comunicare' avute in vedere. Astfel, vom avea in atentie: contextul realizarii actului comunicativ, emitentul mesajului, continutul comunicarii, mijloacele de codificare utilizate, receptorul mesajului si scopul mesajului.Cea de-a doua etapa a unei analize situationale, etapa analizei functionale, presupune stabilirea unor corelatii functionale intre parametrii mai sus mentionati, in functie de particularitatile situatiei de comunicare propriu-zise. Analiza functionala este esentiala, intrucat ea vizeaza dimensiunea dinamica a oricarei situatii de comunicare (publica inclusiv). Comunicarea ajuta la corelarea optima a modului de functionare, a parametrilor structurali la nivelul semiozei.

Pornind de la aceste directii generale, in functie de situatia particulara cu care se confrunta, fiecare emitent isi poate optimiza discursul prin solutiile specifice contextului comunicativ. Aceste solutii optimizatoare vizeaza: contextul comunicarii, situatia emitentului, continutul mesajului, mijloacele comunicative, optimizarea scopului si stimularea competentei receptoare a destinatarului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 809
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site