Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SCRIE UN ESEU ARGUMENTATIV DESPRE PARTICULARITATI ALE COMPOZITIEI SI ALE CONSTRUCTIEI SUBIECTULUI INTR-O OPERA DRAMATIC STUDIATA

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micScrie un eseu argumentativ despre particularitati ale compozitiei si ale constructiei subiectului intr-o opera dramatic studiata, apartinand perioadei postbelice, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie critica: "Prima consecinta pentru constitutia operei dramatice este forma ei dialogata: spre deosebire de lirica, gen care privilegiaza monologul, sau de epica, gen care amesteca discursul indirect, la persoana a III-a, cu dialogul si cu monologul, structura operei literare dramatice se alcatuieste dintr-o suita de dialoguri, la care iau parte doua sau mai multe personaje, si din monologuri. O asemenea structura influenteaza direct maniera in care sunt construite personajele si, implicit, formele de caracterizare a acestora: personajul dramatic - tragic sau comic - se infatiseaza mai intai prin actiunile si prin vorbele sale, fie rostite intr-un schimb de replici, fie intr-un monolog; doar apoi el poate fi caracterizat de celelalte personaje." ( Gabriela Duda, Analiza textului literar )Pentru a prezenta particularitati ale compozitiei si ale constructiei subiectului intr-o opera dramatica apartinand perioadei interbelice, trebuie sa remarcam ca spectacolul dramatic este una dintre cele mai vechi forme de expresie artistica. De aceea, structura operei dramatice este caracterizata de prezenta unor coordonate fixe, a unor elemente care diferentiaza genul dramatic de alte genuri literare. Cu alte cuvinte, fiind destinata reprezentarii scenice, opera dramatica adopta, ca prima consecinta, "forma dialogata: spre deosebire de lirica, gen care privilegiaza monologul, sau de epica, gen care amesteca discursul indirect, la persoana a III-a, cu dialogul si cu monologul, structura operei literare dramatice se alcatuieste dintr-o suita de dialoguri, la care iau parte doua sau mai multe personaje, si din monologuri. O asemenea structura influenteaza direct maniera in care sunt construite personajele si, implicit, formele de caracterizare a acestora: personajul dramatic - tragic sau comic - se infatiseaza mai intai prin actiunile si prin vorbele sale, fie rostite intr-un schimb de replici, fie intr-un monolog; doar apoi el poate fi caracterizat de celelalte personaje." ( Gabriela Duda, Analiza textului literar )

In istoria evolutiei teatrului au existat, insa, cateva momente de ruptura, care au condus la inovarea structurilor dramatice traditionale. In literatura postbelica, speciile dramatice traditionale nu se mai disting si, in general, se estompeaza limitele dintre epic, liric si dramatic. Estomparea granitelor in dramaturgie este anticipata de cateva forme teatrale lansate in modernismul interbelic, cum sunt comedia absurdului, comedia lirica si sentimentala, drama expresionista sau drama mitica etc. Se cultiva: teatrul suprarealist, care parodiaza simboluri, conventii literare ale anumitor specii si foloseste automatismul verbal; teatrul istoric, avand drept caracteristici demitizarea istoriei, parodia cliseelor ( destinul national ), cultivarea comicului bufon si burlesc, dar si gravitatea meditatiei care transpare sub aspectul ludic ( Marin Sorescu, Raceala, A treia teapa ); teatrul parabolic, care prezinta, in forma alegorica, "povesti" despre libertatea si limita umana, impune motivul spatiului inchis, se distinge prin ironie si lirism ( Marin Sorescu, Setea muntelui de sare. Teatrul postmodern va impune noi structuri dramatice, "dizolvand" subiectul si deconstruind personajul.

Piesele de teatru asociaza elemente comice si elemente tragice ( pana la suprapunere), reiau in sens parodic structuri ale teatrului anterior ( personajul, conflictul, tipuri de personaje consacrate, cum ar fi confidentul, mesagerul, primul amorez ), practica impuritatea stilului ( se imbina frecvent stilul "inalt" cu cel familiar si chiar argotic ). In aceste conditii, este aproape imposibil de clasificat teatrul contemporan in tipuri sau de stabilit o formula de identificare a catorva specii teatrale. Teatrul sta sub semnul absurdului, care produce o ruptura fata de teatrul clasic.

Fragmentarea fabulei, lipsa dialogului, abandonarea definitiva a "scriiturii literare" sunt alte caracteristici ale teatrului modern. Teatrul nu mai este "discurs in jurul unei actiuni", nici "limbaj al ideilor" sau "camp de probleme"; el nu mai face demonstratia analitica a conditiei umane, nu mai vorbeste de angoasele si incertitudinile umane, ci le "arata". Subiectele sunt apropiate de cotidian, nararea se face pe baza unor tablouri succesive, fara legatura intre ele. Actiunea scenica se construieste pe nararea discontinua, pe tablouri disparate, decupate, care, intr-un final, concep un "sens", ducand spre o viziune ordonata. Monologul sufera o modificare in modul de organizare: personajele se succed si se intalnesc fugitiv in scena, isi recita monologul, fara a exista intre ele eventuale puncte comune ( reprezinta, de exemplu, puncte de vedere diferite asupra realitatii privite sau traite divers

Iona, de Marin Sorescu, este una dintre piesele reprezentative pentru formele de manifestare ale teatrului modern. Integrata intr-o trilogie, Setea muntelui de sare, cuprinzand parabole pe tema destinului uman, piesa este structurata la nivel compozitional in patru tablouri, in care apar trei personaje: Iona, Pescarul I, Pescarul II ( cele din urma fara nicio replica in text ). Renuntand la conventiile de compozitie ale textului dramatic - actiune, dinamism, dialoguri care determina evolutia actiunii - , piesa lui Marin Sorescu este o metafora a destinului uman, dupa cum marturisea insusi scriitorul: "Imi vine sa spun ca Iona sunt eu. Cel ce traieste in Tara de Foc este tot Iona, omenirea intreaga este Iona, daca-mi permite. Iona este omul in conditia lui umana, in fata vietii si in fata mortii". Asadar, ni se propune o alta formula de spectacol dramatic. Pentru ca, in opinia lui Marin Sorescu, "teatrul este el insusi o forma a poeziei, metafora concretizata, imagine complexa la diverse niveluri de semnificatie si asociere, de la cel mai rudimentar concret la cel mai ezoteric abstract."

Consecvent in ilustrarea noii formule teatrale, autorul valorifica elemente din mitul biblic al lui Iona, desi personajul creat de Marin Sorescu nu a savarsit nici un pacat pe care sa-l ispaseasca. Singura lui vina este conditia umana, in limitele careia traieste, intuindu-le, dar neputand sa le depaseasca. Daca profetul biblic isi recunostea neputinta de a exista in afara cuvantului divin, Iona din teatrul modern monologheaza in desert. Modificand mitul biblic din perspectiva vietii contemporane, autorul creeaza un personaj atipic, simbol al individului insingurat, al carui strigat e o incercare de regasire a identitatii. El nu vorbeste cu Dumnezeu insa, ci cu el insusi, structura acestei opere dramatice postbelice fiind dominata de monolog, care "influenteaza direct maniera" in care este construit personajul principal al piesei "si, implicit, formele de caracterizare" a acestuia Personajul lui Marin Sorescu "se infatiseaza mai intai prin actiunile si prin vorbele sale", rostite intr-un monolog" ( Gabriela Duda, Analiza textului literar )

Iona al lui Marin Sorescu nu e un profet, care se impotriveste poruncii divine si este pedepsit, ci un pescar umil. De aici, singuratatea absoluta a personajului, care nu are nici un interlocutor - simbolic, pescarii care trec prin scena, anonimi, nu intra in dialog cu Iona, purtandu-si povara cotidiana. Pescarul Iona se afla in fata marii, ii simte mirosul, briza ii mangaie obrajii, si totusi, aceasta mare ramane intangibila, e o iluzie, pe care personajul crede ca o poate atinge. Eroul traieste intr-o permanenta asteptare, a pestelui fabulos. Incercand sa-si insele destinul, pescarul isi aduce de acasa un acvariu, ca sa-si creeze iluzia propriei utilitati. Jocul in care se inscrie este, insa, acela al unei vieti inchise.

Prin tehnica monologului ( dislocat ), autorul evidentiaza miscarea sufleteasca a personajului, care "ca orice om foarte singur, vorbeste tare, cu sine insusi, isi pune intrebari si-si raspunde, se comporta tot timpul ca si cand in scena ar fi doua personaje. Se dedubleaza si se strange dupa cerintele vietii sale interioare si trebuintele scenice".    Este una dintre putinele didascalii ale textului, inovatia mergand pana la imaginarea unui decor minimalist, cu un pronuntat caracter simbolic. Scena infatiseaza nenumarate burti de peste, unele despicate, altele asteptand sa fie despicate, intr-o incercare de eliberare mereu sortita esecului. Asadar, Iona e prizonier, inghitit de o balena. Soarta lui accentueaza una dintre temele fundamentale ale dramaturgiei moderne - lupta cu moartea. Neacceptand destinul ca pe o fatalitate, Iona se zbate pentru a iesi din aceasta situatie, pentru a gasi o solutie, reflectand, pe masura ce inainteaza, asupra conditiei umane, a raportului om - divinitate, a iubirii. Prin aplecarea inspre sine, personajul incearca sa refaca elementele caracteristice unei realitati familiare, in plina atmosfera absurda. Spintecand burta balenei, pentru a gasi o iesire, Iona intra in spatii din ce in ce mai limitative, iar gestul sau se dovedeste inutil, pentru ca absurdul nu are si nu poate avea solutii rationale. Orizontul lui Iona se defineste ca "un sir nesfarsit de burti", sugerand, simbolic, limitarea conditiei umane. Iona insusi vorbeste despre existenta umana ca despre un esec: "ne scapa mereu cate ceva din viata, de aceea trebuie sa ne nastem mereu". De altfel, personajul lui Marin Sorescu are darul de a rosti adevaruri profunde intr-un limbaj nonsententios, simplu. Fiecare dintre cele patru tablouri - o ultima concesie facuta structurii dramatice traditionale - contine cate o replica memorabila: "Apa asta e plina de nade, tot felul de nade frumos colorate. Noi, pestii, inotam printre ele, atat de repede, incat parem galagiosi. Visul nostru de aur e sa inghitim una, bineinteles, pe cea mai mare. Ne punem in gand o fericire, o speranta, in sfarsit, ceva frumos, dar peste cateva clipe observam mirati ca ni s-a terminat apa." ( tabloul I ); "Daca as avea mijloace, n-as face nimic altceva decat o banca de lemn in mijlocul marii. [.] Ar fi ca un locas de stat cu capul in maini in mijlocul sufletului" ( tabloul al II-lea ).

Iona nu este un personaj tipic pentru un text dramatic. De altfel, in conditiile in care intregul text nu reliefeaza o actiune, ci urmareste evolutia unor stari sufletesti, conflictul devine atipic, interiorizat. Iona isi incheie cautarea marii si a nadei "celei mari" printr-un gest decisiv. Intelegand ca nu demersul cunoasterii sau al depasirii limitelor proprii este gresit, ci modul in care este acesta condus, Iona indreapta cutitul cu care spintecase burtile de balena spre propria burta: "Am pornit-o bine. Dar drumul, el a gresit-o. Trebuia s-o ia in partea cealalta. [.] E invers. Totul e invers. Dar nu ma las. Plec din nou. De data aceasta, te iau cu mine. Ce conteaza daca ai sau nu noroc? E greu sa fii singur." Gestul final al lui Iona a fost interpretat in mai multe moduri, imposibilitatea de a se da un singur raspuns acestui act sustinand o alta caracteristica a teatrului modern: pluralitatea sensurilor, finalul deschis interpretarilor.

Finalul dramei lui Marin Sorescu sugereaza, de fapt, dubla identitate a individului in labirintul vietii - jucarie a destinului (prizonier in burtile succesive ), dar si destin propriu-zis ( Iona isi spinteca burta intr-un gest care afirma libertatea interioara absoluta a oricarui individ ). Regasirea identitatii este echivalenta cu descoperirea unui adevar simplu: oricat de limitativa ar fi conditia umana, omul e liber atat timp cat se are pe sine.

Piesa lui Marin Sorescu propune cititorului un conflict atipic si un personaj original. Caracterul simbolic al situatiilor reprezentate sustine caracterul de metafora scenica al textului, structurat sub forma unui amplu monolog dedublat. Minimalizarea decorurilor, simplitatea gesturilor personajului, care traieste exclusiv la nivel interior, transforma piesa lui Marin Sorescu intr-o ampla meditatie pe tema destinului uman si reliefeaza ideea ca esentiala pentru existenta spectacolului dramatic este prezenta personajului, care se transmite pe sine prin intermediul unor moduri de expunere specifice ( in acest caz, monologul ), reusind sa subordoneze trairile receptorului, chiar in absenta unui subiect spectaculos.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2177
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved