Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


„ASPECTE PSIHOLOGICE ALE CONDUITEI CRIMINALE”

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micASPECTE PSIHOLOGICE ALE CONDUITEI CRIMINALE
Problema abordata in acest studiu aduce in discutie o tema de actualitate pentru domeniul psihologiei judiciare, acela al conduitei criminale.

Prin frecventa lor, actele homicidare cunosc un polimorfism al factorilor determinativi care pot sa se prezinte in diverse ponderi si roluri: de la cel de predispozitie pana la cel incidental sau de hazard, de aceea evidentierea importantei cunoasterii aspectelor psihologice ale criminalilor poate duce la asistarea optima a acestora in penitenciare.

Dinamica privitoare la criminalitate se refera la evolutia si variatia acesteia in timp si spatiu. Cunoasterea cauzala sau etiologia criminala vizeaza, dupa cum si denumirea o indica, aflarea cauzelor, conditiilor si factorilor care determina sau favorizeaza fenomenul criminal. In aceste conditii, cercetarea cauzala a scos in evidenta existenta unor factori de natura extrem de diversa care actioneaza asupra fenomenului criminal.

Pentru tema studiata in aceasta lucrare s-au stabilit urmatoarele categorii de obiective:

Obiective generale

Evidentierea importantei cunoasterii aspectelor psihologice ale criminalilor, pentru asistarea optima a acestora in penitenciare.

Reliefarea particularitatilor psihologice ale persoanelor ce au comis delicte criminale pentru a se putea infera asupra factorilor determinanti ai conduitei deviante specifice momentului savarsirii infractiunii.

Evidentierea unor invarianti psihologici la nivelul dinamicii psihoindividuale privind savarsirea actelor de omor in scopul prevenirii recidivelor acestor manifestari.

2. Obiective aplicativ-practice

Determinarea unor aspecte tipologice ale personalitatii indivizilor ce au savarsit acte criminale.

Evidentierea unor manifestari psihodinamice la nivelul personalitatii aces­tor indivizi.

Evidentierea unor forme specifice de dezechilibru psihologic ale nivelului emotional.

Ipoteza  de pornire

Personalitatea are o influenta in aparitia si manifestarea conduitelor criminale

Pentru realizarea obiectivelor propuse s-a folosit un ansamblu instrumental si un mod de esantionare adecvat dupa cum urmeaza :

In vederea realizarii unei aprofundari a personalitatii indivizilor criminali s-a realizat o anamneza psihologica amanuntita a caror date esentiale sunt prezentate in centralizatorul de date medicale.

Studiul aplicativ din prezenta lucrare s-a desfasurat in urmatoarele faze :

determinarea unor caracteristici tipologice ale persoanelor ce au savarsit infractiuni de omor, in scopul de surprinde structuri invariante ale personalitatilor preexistente momentului savasirii infractiunii.determinarea unor forme de regresie sau dezechilibru emotional la nivelul infractorilor care pot permite inferente diagnostice cu privire la nivelul lor de maturitate emotionala.

s-a determinat relationarea emotionala de baza prin proba Luscher in vederea surprinderii unor indici emotionali de orientare expectativa, defensiva, potentialitate, stare prezenta si problematica actuala, determinate de regimul penitenciar care prin eliminare vor delimita mai bine specificul maturizarii lor emotionale investigata la punctul anterior.

determinarea factorilor primari ai personalitatii, pentru a se putea decela daca infractiunea savarsita a depasit formele de modelare superioara (intelectuala, sociala, de status, de rol), secundara formarii si cristalizarii personalitatii indivizilor investigati.

s-au determinat factori pulsionali necesari in vederea stabilirii gradului de corespondenta cu profilul pulsional al criminalului constitutional propus de Szondy.

Esantionarea :

In scopul decelarii elementelor semnificative legate de studiul manifestarilor psihologice ale persoanelor ce au savarsit delicte criminale, si in conformitate cu conditiile specifice socio-administrative ale realizarii acestei investigatii s-a preferat un mod de esantionare realizat din indivizi normali lot „A”, fara delicte savarsite, acesta fiind un lot compus din 15 persoane. Lotul investigat lot „B” l-a reprezentat un numar de 15 infractori aflati in Penitenciarul Arad, in vederea ispasirii pedepsei privative de libertate, administrata pentru crima.

Lucrarea trateaza aspecte legate de studiul manifestarilor psihologice ale persoanelor ce au savarsit delicte criminale. Ca metode si tehnici de investigatie s-au utilizat: chestionarul 16PF, proba Friedman, proba Heymans, testul proiectiv Luscher,testul proiectiv Szondy si anamneza. Folosirea tehnicilor statistico-matematice a permis efectuarea unor operatii de inregistrare, ordonare si comparare a datelor obtinute prin metodele folosite. S-a efectuat studiu de caz comparativ pentru doua persoane, una care a savarsit infractiunea de omor si una care nu a savarsit infractiunea de omor.

Probele psihologice conduc la o cunoastere mai nuantata si aprofundata a per­sonalitatii detinutilor, iar aceasta cunoastere concura pozitiv la realizarea programelor de asistare si reeducare organizate in cadrul penitenciarului .

Prin continutul sau teoretic si aplicativ, lucrarea reprezinta o incercare de operationalizare a unor variabile psihologice adecvate principiilor teoretice, cerintelor muncii in justitie si valorificarea experientei de profil criminologic intr-o maniera interdisciplinara care sa convearga catre programe de reeducare eficiente in regim de penitenciar.

Rezultatele obtinute evidentiaza aspecte surprinzatoare legate de fapta penala dar ridica un semn de intrebare privind explicatia psihologica a acestor fapte care nu poate fi pusa doar pe diferentele psihoindividuale existente intre subiectii infractori si cei ce nu s-au concretizat in acte infractionale.

Referirile bibliografice scot in evidenta o raportare la conditiile din Romania a temei studiate. Materialele folosite provin din diverse ramuri ale stiintelor: psihologie, drept judiciar, criminologie, sociologie, psihiatrie, imbinarea lor conducand la o abordare multidimensionala a temei.

Pornind de la importanta temei, de la caracterul practic-aplicativ, de la nivelul si eficienta demersului efectuat, de la eficienta abordarii consider pe deplin justificat sustinerea acestei teze de licenta si propun acordarea notei……………


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1134
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site