Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Arbitrajul in solutionarea conflictelor de munca

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Arbitrajul in solutionarea conflictelor de munca

Arbitrajul presupune apelul la o terta parte, cu scopul de a adopta o decizie privind conflictul. Arbitrajul incearca sa rezolve problema pe baza continutului, ignorand relatiile si menajarea demnitatii persoanelor. Desi, in sens larg, procesul de arbitraj include si adjudecarea, in care arbitrul este un judecator ale carui puteri sunt consolidate de stat, termenul arbitraj este folosit pentru desemnarea unui proces privat, prin care arbitrul independent, de regula ales de partile aflate in conflict, determina rezultatul.
In cadrul procesului de arbitraj, partile suporta mai multe situatii, respectiv atunci cand: decid, de comun acord, ca trebuie sa se adreseze unui arbitru, intrucat orice alta tentativa de gestionarea a conflictului a esuat; arbitrajul se impune prin hotararea unei curti judecatoresti sau a unui manager; solutia gestionarii conflictelor prin intermediul arbitrajului este stipulata in clauzele contractuale. Raportat la prevederile contractuale, arbitrajul astfel prevazut se numeste arbitraj impus (binding arbitration), obligatoriu, hotararea luata avand caracter definitiv.

Se lanseaza, astfel, interogatia: Care este distinctia dintre arbitraj si mediere? Spre deosebire de mediator, arbitrul este preocupat nu numai de procesul in sine, ci si de continutul conflictului. Arbitrul este cel care evalueaza, intocmai ca un judecator, probele si argumentele partilor si urmeaza sa ajunga la o decizie pe care o considera corecta, echitabila si dreapta.In anumite sisteme legislative, tipurile de conflicte care trebuie trimise spre arbitraj sunt prevazute in mod expres. Se obisnuieste ca in contractele comerciale sa se prevada o clauza conform careia, in caz de disputa, sa se recurga mai intai la mediere sau arbitraj, evitandu-se, pe cat posibil, litigiul in instanta judecatoreasca. O anumita forma de rezolvare alternativa a conflictelor, inclusiv medierea, este posibila numai dupa analizarea conflictului. Medierea poate fi impiedicata sau, dimpotriva, poate fi stimulata de amenintarea apelului la arbitraj.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site