Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micCODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG
Pornind de la consecintele sociale pe care le poate avea utilizatorul metodelor de psihodiagnostic, in special al testelor, psihologii insasi si-au fixat o serie de norme de etica profesionala. In continuare redam in intregime “Normele elementare de deontologie ale psihologului practician din Romania”.

In executarea profesiunii sale, prima grija a psihologului este de a evita orice actiune sau exprimare care poate cauza prejudicii demnitatii persoanei umane, sau poate fi nociva, intr-un fel sau altul orice experienta, proba sau cercetare in curs, va fi sistata de indata ce se va observa ca un atare pericol exista.

Psihologul practician trebuie sa fie constient in orice moment ca are o mare raspundere sociala, prin faptul ca prin profesiunea sa poate influenta viata semenilor sai. O eroare in munca sa se poate repercuta pagubitor asupra altora.

Psihologul practician are datoria de a se tine la curent cu progresele din domeniul specialitatii sale, sa aiba un nivel ridicat de competenta, in interesul cetatenilor incredintati grijei sale si a societatii.

Psihologul este constient de necesitatea de a fi subiectiv si circumspect, indeosebi cu utilizarea fata de persoane de care se ocupa, a unor termeni ca; anormal, dezadaptat etc. Comunicarea rezultatele unui examen persoanei examinate, parintilor sau altor persoane sau institutii interesate, se va face cu mare grija, pentru a se evita interpretari eronate.

Psihologul va respecta secretul profesional, in afara cazurilor de obligatie legala si va redacta in asa fel documentele si materialele sale, incat secretul sa fie pastrat. In comunicarile stiintifice, conferintele publice, publicatiile etc, el va deghiza cu grija persoana sau obiectul studiului sau, pentru a nu putea fi identificata. Materialele confidentiale vor fi pastrate in siguranta, iar acelea care nu sunt necesare vor fi distruse in fata unei comisii. Chiar si materialele care nu sunt confidentiale vor fi pastrate cu grija pentru a nu fi la indiscretia oricui.

In activitatea sa psihologul va utiliza criterii si materiale stiintifice comunicabile si controlabile, limitand astfel recurgerea la principiul autoritatii.

Psihologul nu se va angaja mai mult decat ii permite cunostintele, metodele si tehnicile de care dispune. El trebuie sa recunoasca limita competentei sale si nu va oferi servicii si nici nu va utiliza tehnici care nu sunt in conformitate cu cerintele stiintifice si etice ale profesiunii sale.

Cand un caz mai dificil sau mai complicat necesita o consultatie, psihologul va face apel la concursul unui specialist competent.

Modestia si precautiunea stiintifica trebuie sa fie o caracteristica a psihologului. El trebuie sa informeze corect, sa evite orice exagerare, superficialitate sau alunecare spre senzatie.

Testele si celelalte metode, de diagnoza psihologica, precum si rezultatul subiectilor sai, a persoanelor cu care a lucrat, sunt numai de competenta persoanelor care sunt calificate pentru a le utiliza in mod adecvat si a le interpreta in mod corect.

Psihiatrul nu accepta onorarii sau orice forma de remunerare pentru munca sa de la o persoana de care trebuie sa se ocupe in cadrul obligatiilor sale profesionale.

Psihiatrului i se poate cere, de catre cei in drept (de ex. comisia nationala a testelor) sa arate cum a construit sau adaptat testul    (chestionarul etc.) pe care-l utilizeaza, care este fidelitatea si validitatea lui, ce esantion a utilizat pentru esalonare etc.

Eficienta muncii psihologului necesita aptitudini si trasaturi de personalitate cum sunt; -stapanire de sine; -echilibru psihologic;-apropierea omeneasca plina de tact fata de persoanele care sunt obiectul studiului sau sau a grijei sale. Aceste aptitudini se pot dezvolta in mare masura in practica activitatii profesionale, daca psihologul este constient de ele.In tara noastra, psihologul trebuie sa se considere, in serviciul societatii, contribuie prin profesiunea sa la cresterea eficientii activitatii in scoala, clinica,industrie, transporturi si in alte domenii, care necesita concursul psihologului practician.

ALTE ASPECTE LEGATE DE CODUL DEONTOLOGIC

In completarea principiilor etnice care trebuie sa ii calauzeasca pe psihologi in activitatea de evaluare cuprinse in Standards for Educational and Psychological Testing intervin cele enuntate in Ethical Principles of Psychologists and Code of conduct (APA, 1992). Aceste coduri deontologice cuprind aspecte specifice activitatii de evaluare psihologica, astfel:

evaluarea psihologica si psihodiagnosticul trebuie sa se faca numai intr-un cadru profesional, de catre utilizatori de teste competenti si cu experienta in domeniu, cu ajutorul unor teste potrivite;

pentru proiectarea si selectarea tehnicilor adecvate populatiilor particulare se vor folosi proceduri stiintifice;

interpretarea rezultatelor si explicarea acestora se vor face cu mare atentie;

se va sanctiona pentru pastrarea securitatii testelor.

In proiectul Statutului psihologului din Romania, propus de Asociatia Psihologilor din Romania, se precizeaza ca profesia de psiholog 'se exercita numai de psiholog' si consta 'in observarea, evaluarea, explicarea, predictia si modificarea comportamentului uman prin aplicarea principiilor, metodelor si procedurilor stiintifice in scopul prevenirii si tratamentului tulburarilor psihice si de comportament, precum si in scopul dezvoltarii relatiilor interpersonale, adaptarii eficiente in viata si in munca, optimizarii ergonomice a productiei, cresterea efientei personale si mentinerii sanatatii psihice si fizice (art.2). De asemenea sunt prevazute o serie se specificatii privind activitatile aplicative, in care sunt cuprinse si cele privind problemele etice si profesionale in testare si evaluare.

Standerdelor tehnice pentru construirea si evaluarea testului psihologic elaborate de Asociatia privind Cercetarea Educationala si Consiliul national pentru Masurarea in Educatie cuprind norme privind activitatea de construire a testului ce includ necesitatea masuratorilor prind validitatea, privind gradul de incredere si erorile masuratorii, precum si cercetarilor pentru dezvoltarea si revizia testului, scalarea si stabilirea normelor, compatibilitatea scorurilor si, de asemenea, sunt delimitate standardele de publicare.

In privinta calitatii instrumentelor si procedurilor de masurare, normele includ obligatia psihologului de a citi manualul testului pentru a determina daca:

testul este adecvat scopului urmarit;

testul este potrivit caracteristicilor celor examinati;

calitatile testului sunt acceptabile

Un test redactat neingrijit, cu greseli de ortografie, patat sau cu imagini desenate neglijent va face o impresie proasta subiectilor, scazand interesul acestora pentru a participa la testare sau derutand. Performantele acestor subiecti la test vor fi invaliditate de aceste influente.

Responsabilitati in aplicarea testelor si utilizarea rezultatelor

Standardele pentru testarea psihologica si educationala cuprind: norme profesionale pentru utilizarea testului si norme pentru procedurile de administrare prevazand administrarea testului, stabilirea scorului si elaborarea raportului de psihodiagnoza dar si protejarea drepturilor subiectilor. In utilizarea testului sunt prevazute:

principiile generale de utilizare;testarea educationala si psihologica in scoli;

testarea utilitatii testului;

licentierea si calificarea profesionala si ocupationala;

evaluarea programului.

Pentru activitatea specifica testarii psihologice normele reglementeaza;

calificarea examinatorului;

calitatea procedurilor si instrumentelor de masurare;

obtinerea consimtamantului subiectului pentru examinarea psihologica;

confidentialitatea rezultatelor;

comunicarea rezultatelor testarii;

specificarea efectului discriminatoriu al testului asupra grupelor minoritare.

Calificarea examinatorului este specificata in Ghidul pentru Testele bazate pe computer si pentru interpretare, A.P.A. 1986, unde se considera ca pot utiliza testele psihologice doar profesionisti calificati care:

au cunostinte asupra masurarii psihologice;

cunosc istoricul probelor sau chestionarelor pe care le utilizeaza;

au experienta in utilizarea testelor;

au cunostinte in domeniul in care aplica testele.

Cataloagele care prezinta teste psihologice specifica si nivelul de competenta necesar cumpararii si utilizarii fiecarui test. Utilizatorilor li se cere sa aplice testele numai conform indicatiilor date de autorii lor. Persoanele cu o formare profesionala incompleta nu pot cumpara si utiliza teste decat prin intermediul si sub supervizarea unei persoane competente.

Obtinerea consimtamantului include obligatia psihologului de a explica motivul examenului, in unele tari acordul realizandu-se intr-o forma scrisa, semnata de ambele persoane. Pentru a nu fi afectate rezultatele examinarii, nu se dau explicatii detaliate despre test in situatiile cand intruziunea testului in viata particulara este minora.Confidentialitatea rezultatelor prevede ca, cu exceptia cazurilor in care persoana examinata prezinta un pericol pentru sine si altii, informatia furnizata de testele psihologice va fi confidentiala si nu va fi comunicata fara consimtamantul subiectului. Rezultatele si cazurile de exceptare nu pot fi facute cunoscute decat medicului, avocatului sau psihologului care se ocupa de persoana.

Datorita surselor de eroare care pot afecta semnificatia rezultatelor subiectului la teste, acestuia i se poate da posibilitatea de a corecta ceea ce considera a fi o imagine nefavorabila sau discordanta cu performantele sale reale.

Trebuie evitata afisarea rezultatelor examenului psihologic, recomandadu-se doar afisarea persoanelor admise, fara comentarii care ar putea constitui o violare a intimitatii subiectilor.

Comunicarea rezultatelor se face in forma lor prelucrata si interpretata. Raportul psihologic va fi intocmit conform cu solicitarea beneficiarului. Raportul trebuie redactat fara ambiguitati, clar, evitandu-se utilizarea unor termeni tehnici, care pot antrena erori de intelegere unor neprofesionisti. Nu se porneste de la presupunerea ca beneficiarul cunoaste testul sau bateria de examinare in sensul ca in raport sunt necesare explicatii privind semnificatia rezultatelor. De exemplu semnificatia faptului ca persoana a obtinut un anume Q.I. si a implicatiilor. Datele comunicate trebuie sa reflecte situatia obiectiva, fara pareri subiective sau strict personale.

Problema discriminarii in testarea psihologica intervine mai ales cand proba este utilizata in selectia profesionala si se utilizeaza un singur prag de admisibilitate. Daca exista grupuri minoritare care obtin scoruri mai mici decat alte grupuri, persoanele care fac parte din acestea au sanse mai mici de a fi selectate si se constituie ca victime ale acestui tip de discriminare. In acest sens, sunt prevazute si standarde pentru aplicatiile particulare

In completarea principiilor etnice care trebuie sa ii calauzeasca pe psihologi in activitatea de evaluare cuprinse in Standards for Educational and Psychological Testing intervin cele enuntate in Ethical Principles of Psychologists and Code of conduct (APA, 1992). Aceste coduri deontologice cuprind aspecte specifice activitatii de evaluare psihologica, astfel:

evaluarea psiologica si psihodiagnosticul trebuie sa se faca numai intr-un cadru profesional, de catre utilizatori de teste competenti si cu experienta in domeniu, cu ajutorul unor teste potrivite;

pentru proiectarea si selectarea tehnicilor adecvate populatiilor particulare se vor folosi proceduri stiintifice;

interpretarea rezultatelor si explicarea acestora se vor face cu mare atentie;

se va sanctiona pentru pastrarea securitatii testelor.

In proiectul Statutului psihologului din Romania, propus de Asociatia Psihologilor din Romania, se precizeaza ca profesia de psiholog 'se exercita numai de psiholog' si consta 'in observarea, evaluarea, explicarea, predictia si modificarea comportamentului uman prin aplicarea principiilor, metodelor si procedurilor stiintifice in scopul prevenirii si tratamentului tulburarilor psihice si de comportament, precum si in scopul dezvoltarii relatiilor interpersonale, adaptarii eficiente in viata si in munca, optimizarii ergonomice a productiei, cresterea efientei personale si mentinerii sanatatii psihice si fizice (art.2). De asemenea sunt prevazute o serie se specificatii privind activitatile aplicative, in care sunt cuprinse si cele privind problemele etice si profesionale in testare si evaluare.

In privinta calitatii instrumentelor si procedurilor de masurare, normele includ obligatia psihologului de a citi manualul testului pentru a determina daca:

testul este adecvat scopului urmarit;

testul este potrivit caracteristicilor celor examinati;

calitatile testului sunt acceptabile

Un test redactat neangrijit, cu greseli de ortografie, patat sau cu imagini desenate neglijent va face o impresie proasta subiectilor, scazand interesul acestora pentru a participa la testare sau derutand. Performantele acestor subiecti la test vor fi invaliditate de aceste influente.

Toate aceste aspecte privind codul deontologic al profesiei de psiholog intervin in perceptia psihodiagnozei de societate si de cei carora i se adreseaza, ca stiinta eficienta si obiectiva sau ca amatorism inutil.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1361
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site