Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Conditionarea sociala a comportamentului uman

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micConditionarea sociala a comportamentului uman

Se spune cu o formula larg raspandita, ca omul este o fiinta bio-psiho-sociala. Este indubitabil ca "materia prima' de baza a dezvoltarii omului o constituie potentialul sau biologic, constitutia sa fizica. Componenta biologica, alcatuirea sa trupeasca cunoaste, in procesul devenirii sale, o crestere naturala, sub influenta favorabila a mediului si a interactiunilor reciproce cu acesta (primirea hranei, ingrijirea etc.), pana la atingerea maturitatii biologice.Dezvoltarea biologica a omului nu se face independent, ci in stransa interactiune cu dezvoltarea sa psihica. Pe masura ce omul creste ca organism, se dezvolta si viata sa psihica, se structureaza elementele functionale ale psihicului uman. Omul, ca rezultat al dezvoltarii sale biopsihologice, devine un sistem unitar, in care se interconditioneaza alcatuirea trupeasca si psihicul. Sistemul uman, cu componentele sale, biologica si psihica, se formeaza si se dezvolta in conditii sociale concrete si bine definite. Modelele culturale de hranire, ingrijire, educare si socializare, elaborate de fiecare comunitate umana. Orienteaza decisiv forma de dezvoltare fizica si psihica a individului. In esenta, orice om, fie ca este eschimos sau australian, canadian sau indian, european sau asiatic, cunoaste aceleasi coordonate ale dezvoltarii biologice si psihologice. Rezultatul acestei dezvoltari insa si calitatea starilor atinse sunt sensibil diferite de la o comunitate umana la alta, tocmai pentru ca aceasta dezvoltare se realizeaza in conditii sociale diferite. Agilitatea fizica a africanului, crescut intr-un trib de jungla si a unui citadin european, ca si performantele lor intelectuale pot fi foarte diferite, tocmai pentru ca s-au realizat in contexte sociale diferite, cu metode si resurse diferite. Fara a insista prea mult asupra acestor aspecte, vom zabovi, totusi, ceva mai mult asupra conditionarii sociale a comportamentului uman.

Comportamentul uman se elaboreaza in conformitate cu schema functionala a psihicului uman si este dependent de starea functionala a acestuia. Independent de faptul ca omul este alb sau negru, englez sau roman, american sau chinez, toti avem acelasi mecanism ce ne determina comportamentul. Promptitudinea si calitatea comportamentului sunt dependente de calitatea si starea functionala a proceselor de prelucrare psihica, de calitatea si profunzimea achizitiilor invatarii, de gradul lor de structurare si operationalitate.

Forma de exteriorizare a comportamentelor, forma de raspuns, deci, la solicitarile mediului este insa determinata social, este dependenta de modelul cultural elaborat si impus de colectivitatea umana in care traieste individul. De exemplu, fiecare individ isi procura hrana, si-o pregateste si o consuma pentru a supravietui; modalitatile in care face acest lucru sunt insa extrem de diferite de la o civilizatie la alta. Salutul si raspunsul la salut, manifestarea bucuriei sau supararii, casatoria, viata sexuala etc sunt comportamente general umane. Formele lor concrete de realizare sunt, totusi, extrem de diferite de la o comunitate umana la alta sau in cadrul aceleiasi comunitati umane, de la o epoca istorica la alta.

Colectivitatea sociala decide ce comportamente sunt dezirabile sau permise si care sunt indezirabile sau nepermise. Aceasta presiune a colectivitatii privind modul de comportare a individului raspunde unei rationalitati sociale mai bine sau mai prost definite si este impusa prin sisteme de valori si norme morale, juridice, religioase, economice, militare, politice etc.

Presiunea modelelor sociale de comportare actioneaza, atat in procesul de determinare a comportamentului, de formare a lui (prin socializare si prin educatie), cat si asupra exteriorizarii lui, prin sistemul de norme sociale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2211
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved