Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PERIOADA DE SUGAR

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micperioada de sugar

Perioada de sugar cuprinde primul an de viata, mai precis de la 28 de zile la 1 an. Caracteristicile generale ale acestei perioade sunt:cresterea staturala si ponderala are un ritm foarte rapid, alimentatia, ingrijirile si morbiditatea fiind factori de influenta.

are loc o adaptare mereu crescanda, perfectionata a tuturor organelor si sistemelor, in special a SNC.

alimentatia este specifica acestei perioade, la inceput numai lactata, apoi diversificata treptat; de la actul suptului, copilul trece la masticatie.

cresterea in greutate se face astfel: in primele 4 luni, copilul creste cu ≈ 750 g/luna, in urmatoarele 4 luni creste cu ≈ 500 g/luna si in ultimele 4 luni creste cu ≈ 250 g/luna. In felul acesta, la varsta de 4 luni, sugarul isi dubleaza greutatea de la nastere, iar la 1 an o tripleaza.

cresterea in lungime se va face in fiecare luna, cu cate 5-4-3-2 2-1 cm in primele 6 luni si in urmatoarele luni cu cate 1 cm pe luna. In felul acesta, in primul an de viata copilul creste in lungime cu ≈ 20-24 cm.

la nivelul craniului, fontanela anterioara care la nastere are dimensiunile de 2,5/3 cm se va micsora treptat pentru a se inchide intre 9 si 18 luni.

fontanela posterioara se inchide in primele 3-4 saptamani de la nastere. Deseori actualmente se nasc copii cu fontanela posterioara inchisa deja (datorita aportului de Ca din vitaminele luate prenatal de mama).

perimetrul toracic este la nastere de 31-33 cm. Ritmul sau de crestere in primul an este de 3 cm in prima luna, 2 cm in luna a doua si apoi cate 1 cm/luna pana la 1 an, varsta la care egalizeaza perimetrul cranian.

dentitia de lapte (temporara) apare intre 5-9 luni, ea este compusa din 20 de dinti, care apar in ordine astfel: incisivii mediani inferiori (2) intre 6-8 luni; incisivii mediani superiori (2) apar intre 8-10 luni, incisivii laterali (4) intre 10-12 luni.

in cursul primului an se va imbunatati functia aparatului digestiv atat datorita aparitiei dentitiei, cat si prin secretia mai multor enzime digestive, ceea ce va permite trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la cea diversificata.

dezvoltarea neuropsihica a copilului in aceasta perioada este rapida, pentru ca este perioada in care copilul isi diversifica mijloacele de comunicare cu cei din jur, de asemenea realizeaza importante achizitii motorii si isi dezvolta afectivitatea.Principalele achizitii ce apar in dezvoltarea psihomotorie a sugarului sunt urmatoarele:

la o luna, copilul sta inca in pozitia de flexie, datorita usoarei hipertonii musculare si reactioneaza global la excitantii din mediu;

la 2 luni, fixeaza cu privirea cateva secunde o jucarie, zambeste si gangureste;

la 3 luni, isi mentine capul drept si isi recunoaste mama;

la 4 luni sade sprijinit pentru scurt timp;

la 5 luni, deosebeste persoanele straine de cele cunoscute;

la 6 luni, se intoarce de pe spate pe abdomen si sta mai mult timp in sezut, dar sprijinit usor;

la 7 luni, sta in sezut nesprijinit, emite sporadic silabe si manifesta teama fata de straini;

la 8 luni se rasuceste de pe spate pe abdomen si invers si sta pentru scurt timp in picioare, sprijinit de patut sau de mobila;

la 9 luni se ridica singur pe picioare si face pasi laterali in patut;

la 10 luni umbla in 4 labe sau cu premergatorul;

la 11 luni merge tinut de ambele maini si intelege ordinele verbale simple;

la 12 luni merge tinut de o singura mana si are un vocabular activ, compus din cateva cuvinte, care au o semnificatie precisa.

Toate aceste date nu sunt fixe, nici ritmurile de crestere, nici perioadele pana la care copilul

trebuie sa fi facut o achizitie.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1034
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site