Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PERSONALITATE NORMALA SI PATOLOGICA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micPERSONALITATE NORMALA SI PATOLOGICA

1. Conceptul de personalitate. Termenul de personalitate se refera la calitati comportamentale stabile ale unui individ intr-o mare varietate de circumstante.
Unele trasaturile de personalitate, fac ca oamenii sa fie mai predispusi la anumite tulburari emotionale atunci cand se confrunta cu evenimente stresante.

Deasemenea unele personalitati sunt evident anormale (violenti), la altele trasaturile anormale sunt mai atenuate. Este insa dificil de a trasa o linie de demarcatie intre normal si anormal si chiar de a gasi criteriul pentru aceasta departajare.

2. Tulburarile de personalitate

Tulburarile de personalitate (numite uneori personalitati anormale sau psihopatii) nu sunt la modul propriu boli. Nu au un debut bine delimitat. Se cristalizeaza mai mult in copilarie si adolescenta si dureaza intreaga viata. Ele sunt expresia unei dizarmonii psihice, a unei constructii psihice labile, dupa cum pot fi si expresia unei imaturitati psihice, emotionale.

I.C.D. da o definitie larg acceptata: ,,modele comportamentale neadaptate, profund implantate, ce se cristalizeaza in perioada adolescentei sau mai devreme, si care se continua de-a lungul vietii adulte desi devin mai putin evidente la varste medii sau inaintate”.

Tulburarile de personalitate se manifesta prin dificultati de insertie sociala, dificultati relationale.

Caracteristici generale pentru toate tulburarile de personalitate:

Comportamentul este rigid si inflexibil (rezistent la schimbare).

Prezinta o toleranta scazuta la stres si o inadaptabilitate crescuta de a reactiona la anxietate.

Functionarea egoului este intacta dar aceasta nu poate controla actiunile impulsive.

Persoana este in contact cu realitatea desi are dificultati de interactiune cu ea.

In foarte multe cazuri apar tulburari de dispozitie (depresie, anxietate).

3. Clasificarea si principalele tipuri de tulburari de personalitate.

Exista mai multe clasificari ale tulburarilor de personalitate. Cea mai clara pare sa fie aceea bazata pe similaritati descriptive, prezentata de D.S.M. IV R.:

- grupa A cuprinde tipurile ale caror reprezentanti „apar ca ciudati sau excentrici” (tulburarea de personalitate schizoida, schizotipala si paranoida).

- grupa B cuprinde tipurile ale caror reprezentanti par „dramatici, emotionali, hieratici” (tulburarea de personalitate antisociala, borderline, histrionica si narcisica).

- grupa C cuprinde tipurile ale caror reprezentanti sunt „anxiosi si tematori” (tulburarea de personalitate evitanta, dependenta si obsesiv-compulsiva).

George Ionescu adauga o noua perspectiva acestei clasificari considerand ca:

grupa A are o sorginte psihotica

grupa B are o sorginte psihosociala

grupa C este de natura nevrotica

In afara clasificarii si tipurilor amintite mai sus exista si altele. Prezentam in continuare doar tipurile de tulburari de personalitate amintite. Fiecare dintre ele prezinta atat trasaturi caracteristice cat si trasaturi facultative.

a.               Tulburarea schizoida de personalitate este un pattern pervaziv cu un grad semnificativ de introversie, detasare de realitate, sociofobie si slaba disponibilitate de rezonanta afectiva.

b.               Tulburarea schizotipala de personalitate este un pattern pervaziv de deficit interpersonal sau social, marcat de un disconfort afectiv acut, de capacitate redusa pentru legaturi apropiate si de distorsiuni cognitive si perceptuale ilustrate prin excentricitati comportamentale

c.               Tulburarea paranoida de personalitate este un pattern pervaziv de suspiciozitate, neincredere si interpretativitate.d.               Tulburarea antisociala (dissociala) de personalitate este un pattern pervaziv de sfidare si violare a normelor, regulilor si obligatiilor sociale si, implicit, a drepturilor celorlalte persoane.

e.               Tulburarea borderline de personalitate este un pattern pervaziv de instabilitate a relatiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor si o impulsivitate accentuata.

f.         Tulburarea histrionica de personalitate este un pattern pervaziv de extraversie, sociofilie, comunicabilitate, impresionabilitate, labilitate dispozitionala si conduita demonstrativa de rol.

g.               Tulburarea narcisica de personalitate este un pattern pervaziv de exagerare a importantei propriei persoane si de convingere fantezista nerealista asupra calitatilor sale, pe care le percepe ca unice sau exceptionale.

h.               Tulburarea evitanta (anxioasa) de personalitate este un pattern pervaziv de inhibitie sociala, cu sentimente de inadecvare si hipersensibilitate la evaluarea negativa.

i.         Tulburarea dependenta de personalitate este un pattern pervaziv de autostima redusa, neincredere in posibilitatile proprii, nevoie excesiva de ocrotire si ingrijire, incapacitate de a lua decizii in probleme curente si tendinta continua de a acorda altuia girul propriilor responsabilitati.

j.         Tulburarea obsesiv-compulsiva (anancasta) de personalitate este un pattern pervaziv de ordine, rigoare, meticulozitate, perseverenta si perfectionism.

Intrebari de evaluare:

1. Tulburarile de personalitate sunt expresia:

a.       Unui deficit intelectual

b.      Unui eveniment negativ de o intensitate foarte mare trait de pacient

c.       Unei dizarmonii psihice, a unei constructii psihice labile

2.„Un pattern pervaziv de extraversie, sociofilie, comunicabilitate, impresionabilitate, labilitate dispozitionala si conduita demonstrativa de rol” este definitia:

a.       Tuburarii de personalitate de tip histrionic

b.      Sindromului maniacal

c.       Schizofreniei hebefrenice


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1341
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site