Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


RELATIA AFECTIVULUI CU COGNITVUL, MOTIVATIONALUL, VOLITIVUL, PERSONALITATE

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CONDUITE SEXUALE ABERANTE;FORME SI IMPLICATII PSIHOSOCIALE ALE ACESTORA
SCARA DE ANXIETATE CATTEL
MEMORIA
Suicidul
CULOAREA ALB: PACIFISTII
IMAGINEA DE SINE LA COPILUL CU DEBILITATE MINTALA DIN CLASELE MICI
PSIHODIAGNOZA LA VARSTELE MICI SI FOARTE MICI
TIPURILE DE AUTORITATE
TESTUL OMULUI
MECANISME DE COPING


RELATIA AFECTIVULUI CU COGNITVUL, MOTIVATIONALUL, VOLITIVUL, PERSONALITATE

1. RELATIA AFECTIV-COGNITIV

* Ceea ce se impune sunt o serie de diferente nete, categorice:
→ daca in mecanismele cognitive omul opereaza prin intermediul unor instrumente specializate(operatiile gandirii,etc.), in afectivitate se reactioneaza cu intregul corp. Afectivitatea este concomitent o vibratie organica, psihologica si comportamentala(tensiunea intregului corp in trairile afective, intra in functiune acele trebuinte fundamentale ce stau la baza vietii umane).

→ daca in mecanismele cognitive subiectul se subordoneaza obiectului incercand sa-l epuizeze cognitiv, in mecanismele afective subiectul se subordoneaza siesi, el acorda semnificatie obiectelor.

→ desi mecanismele afective se bazeaza, pornesc de la mecanismele cognitive, ceea ce conteaza in afectivitate este organizarea nu atat cognitiva, cat motivationala. Este vorba de raportul ce se creeaza intre obiectul perceput, reprezentarea si acele stari interne ale motivatiei.

* Cognitivul este cel ce mediaza, conditioneaza, dan nu determina trairile afective.

(1) anterioare sunt mecanismele cognitive(perceptie, reprezentare, gandire), iar celelalte derivate situatii in care individul dispune de informatii certe.

(2) situatii in care trairile afective preced mecanismele cognitive atunci cand ne aflam intr-o stare de deficit informational.

(3) situatii in care actioneaza concomitent si se sprijina reciproc.

2. RELATIA AFECTIV-MOTIVATIONAL* Motivul are intotdeauna un caracter stimulator, iar afectivitatea este reprezentata de aspectul de camp. Exista afectivitate fara motivatie, cand individul asista la intamplari si trece nepasator. Motivatia este independenta de afectivitate atunci cand un individ stapaneste mijloacele pentru realizarea unor probleme.

* Elementele ce pun in evidenta cel mai bine aceasta interactiune, una se converteste in cealalta(afectivitatea, motivatia). Motivele sunt procese afective condensate, procesele afective sunt motive activate si declansate intr-o situatie data. P.P.Neveanu afectivitatea intervine intr-una din fazele actului voluntar la ciocnirea motivelor. Afectivitatea isi gaseste corespondent pana la nivelul trasaturilor de personalitate. De exemplu, afectivitatea se gaseste transfigurata in temperament. Unele trasaturi ale temperamentului grad de impresionabilitate sunt trasaturi ale afectivitatii.

CONCLUZIE afectivitatea este prezenta incepand cu pulsatiile inconstiente si terminand cu realitatile ultimative ale constiintei. Afectivitatea este o componenta bazala, infrastructurala a psihicului. Afectivitatea constituie si trasatura definitorie a psihicului uman ce-l diferentiaza pe om de masini.   


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 632
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site