Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SCARA DE ANXIETATE CATTEL

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MICROGRUPURILE SOCIALE: DEFINITIE, CARACTERIZARE GENERALA SI CLASIFICARE.
UN TATA CARE IMPIEDICA DEZVOLTAREA SENTIMENTULUI DE COMUNIUNE SOCIALA
PSIHOLOGIA FAMILIEI SI PSIHOSEXOLOGIE – test grila
Consilierea persoanelor dependente de droguri
Gandirea
VOINTA
CREATEVITATEA
BATERIILE NONVERBALE DE INTELIGENTA
Legea Nevoii - concept, model si maxime
Teoreticianul


SCARA DE ANXIETATE CATTEL

R.B. Cattel si testul sau de personalitate

Unul dintre marii specialisti care s-a preocupat de problematica personalitatii umane a fost si psihologul american R.B. Cattel. Acesta s-a nascut in Anglia, in anul 1905, tragandu-se dintr-o familie de ingineri cu origini mai vechi in Scotia si cu o linie de rudenie indepartata cu McKen Cattel unul dintre parintii psihologiei americane din secolul trecut, care, intre altele, a folosit pentru prima data termenul de test mental. La 19 ani, R.B. Cattel a obtinut la Universitatea din Londra diploma in fizica si chimie. Spearman si Bot i-au deschis gustul pentru psihologie, in special pentru masurarea capacitatilor umane. In anul 1937 se stabileste in USA ca cercetator in subordinea lui Thorndike la Teachers College (Columbia University). Din 1945 functioneaza ca profesor la Universitatea Illinois unde s-a preocupat in special de masurarea trasaturilor de personalitate.
Printre instrumentele elaborate de el, se numara si chestionarul de anxietate “C”.

Definirea generala a conceptelor utilizate.

Nevrozismul Se prezinta ca un defect general de adaptabilitate, surmenaj, epuizare fizica si psihica fara vreun motiv obiectiv, rigiditate.

Anxietetea. Se caracterizeaza printr-o stare permanenta de tensiune psihica, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana, incapacitate sau rezerve in asumarea unui risc, tremur si alte reactii neuro-vegetative, diverse semne psihosomatice.

S-a observat, in general, ca exista o tendinta la nevrotici (care au o nota ridicata la nevrozism) de a avea o nota crescuta si la anxietate, insa acest fapt nu este suficient pentru a confunda anxietatea cu nevroza, sau pentru a asimila aceste concepte, deoarece nevroticii pot avea o nota foarte ridicata la anxietate intr-o situatie realmente provocatoare de anxietate. De aceea, ar fi o eroare sa se confunde anxietatea cu nevroza.

Anxietatea este deci “o emotie penibila de asteptare”, “o teama fara obiect” care se produce in asteptarea unui eveniment, este o traire subiectiva care poate fi supusa controlului voluntar prin dezvoltarea constiintei de sine.

Definirea scarilor testului.

a.     Eul social ideal    (Q3)

Arata gradul de motivatie in integrarea comportamentului individual in jurul unui sentiment de sine acceptat constient si a standardelor sociale aprobate. Absenta unei asemenea integrari a comportamentului in jurul unui concept clar de sine este una dintre cauzele majore ale anxietatii. Factorul Q3 arata gradul in care s-a legat anxietatea cu structurile caracteriale si cu obisnuintele sociale acceptate.

b.     Forta Eului; Emotivitatea (C)

Este capacitatea de a controla imediat si de a exprima tensiunile intr-un mod adaptat si realist, deoarece o tensiune anxioasa puternica poate cauza o anumita regresiune si poate impiedica o crestere normala a fortei Eului.

c.     Insecuritate; Tendinta paranoica (L)

Reprezinta cota cu care participa lipsa de securitate sociala la cresterea anxietatii.

d.     Insecuritate in directia culpabilitatii (O)

Culpabilitatea anxioasa depresiva reprezinta o anxietate combinata cu auto-acuzare cauzata de presiunile Supraeului care genereaza sentimentul de anxietate si depresie.

e.     Tensiunea ergica (Q4)

In acest caz, anxietatea apare prin presiunea pe care o exercita pulsiunile trezite si nevoile nesatisfacute de orice fel. Excitarea apetitului sexual, nevoia de consideratie, teama de o situatie sunt pulsiuni legate de aceasta componenta. Nivelul acestei componente se manifesta in inclinarea catre emotivitate, tensiune, iritabilitate si nervozitate.

Aplicarea si corectarea testului

Testul poate fi dat individual sau colectiv si va fi anuntat subiectilor ca fiind o foaie de autoanaliza.

CONSEMN

“ In aceste foi veti gasi 40 de intrebari cu privire la greutatile pe care cea mai mare parte dintre oameni le intampina uneori in viata.

Pentru a va putea intelege propriile dumneavoastra reactii    este necesar sa dati un raspuns absolut sincer la fiecare punct, marcand fie DA fie NU fie raspunsul intermediar, astfel incat sa puteti arata problemele pe care le puteti avea.

Incepeti cu cele doua exemple de mai jos pentru a va putea da seama exact de ceea ce trebuie sa faceti. Dupa cum puteti observa, fiecare punct este prezentat in realitate sub forma unei fraze. Veti arata felul in care aceasta se aplica la dumneavoastra, punand o cruce, “X”, intr-una din cele 3 casute care se gasesc la dreapta.

Incepeti deci sa rezolvati primul exemplu. (se vor da explicatiile necesare celor cu neclaritati astfel incat sarcina sa fie bine inteleasa).

Observati ca exista o casuta la mijloc pentru cazul in care nu ati putea sa raspundeti in mod categoric prin Da sau Nu. Se recomanda sa se utilizeze aceasta casuta cat mai putin posibil.

Rezolvati acum si cel de-al doilea exemplu. Aveti neclaritati in ceea ce priveste modul de rezolvare a problemelor ? (in cazul in care apar neclaritati, se vor da explicatiile necesare).

Aproximativ jumatate din problemele pe care le veti gasi duc la alegerea intre A si B, asa ca in exemplul de mai sus. Retineti ca varianta B este intotdeauna la dreapta si aveti grija la confuzii. Tineti minte ca nu trebuie sa utilizati raspunsul “Intre cele doua “ sau “Nesigur”, decat daca va este cu adevarat imposibil sa alegeti intre A si B.

Fiti atenti sa nu sariti nici o problema, sa raspundeti    la fiecare problema printr-un singur raspuns. Raspunsurile dumneavoastra vor fi strict confidentiale, asa incat fiti sinceri in raspunsurile pe care le veti da.

Nu pierdeti timp cu ezitarile. Raspundeti imediat la fiecare intrebare, in functie de ceea ce ganditi chiar in clipa aceea si nicidecum in functie de ceea ce ati gandit in saptamana trecuta sau de cum ganditi in mod obisnuit. Este posibil sa fi raspuns si altadata la intrebari asemanatoare; acum raspundeti functie de ceea ce simtiti in momentul de fata.

Majoritatea oamenilor termina acest test in 5 minute, unii in maxim 10 minute.

Predati foile dumneavoastra imediat ce le-ati completat in totalitate.

In cazul in care ati gresit, incercuiti raspunsul eronat si marcati noul raspuns in casuta corespunzatoare.

Are cineva ceva de intrebat ? (se vor da explicatiile necesare) Acum incepeti sa lucrati testul propriu-zis.

CORECTARE

Dupa colectarea tuturor foilor de raspuns, se va aplica grila transparenta si se vor numara 2, 1 sau 0 puncte pentru fiecare item, functie de casuta marcata. Daca se doreste nota partiala, se vor marca, sub fiecare coloana, notele Q3, C, L, O si Q4 prin adunarea punctelor 2 si 1. Totalizand notele partiale se poate obtine o nota totala pe care o veti marca in rubrica respectiva de pe foaia de raspunsuri. Extrageti separat notele totale din coloana A si B, raportati-le (A/B) si treceti rezultatul pe foaia de raspunsuri in rubrica destinata acestui scop. Adunand aceste doua note, A si B, se va obtine nota bruta totala. Efectuati (daca este necesar) corectia de varsta si transformati, utilizand tabelul 2, nota bruta in nota standard. Transpuneti aceasta nota standard in coloana destinata acestui scop, nu inainte de a efectua, daca circumstantele o cer, corectia de varsta si sex. Dupa aceasta, cu ajutorul tabelului 3, etalonati aceste note si indicati sub fiecare nota bruta, nota standard corespunzatoare.

INTERPRETAREA NOTELOR

Dupa corectarea testului, sunt posibile 3 (trei) note finale:

O singura nota totala de anxietate - suma punctelor pentru toti cei 40 de itemi. Este practic suma notelor A si B.

O distinctie intre nota A (anxietate voalata, acoperita), care este suma punctelor obtinute in coloana 1, itemurile 1-20 si nota B (anxietate manifesta, simptomatica), suma punctelor obtinute in coloana 2, itemurile 21-40.

O distinctie intre toate cele 5 note, corespunzatoare structurilor care intervin in anxietate. Este suma punctelor obtinute pentru fiecare din cei 5 factori, din ambele coloane (A si B).

Este util a se dispune separat itemurile cu “simptoame manifeste”, in primul rand ca indice al anxietatii reale, iar in al doilea rand pentru a indica in ce masura este bolnavul constient de problema sa si in sfarsit, de tentativa sa de a exagera simptoamele. Corectarea primelor 20 de intrebari ne da nota A (anxietate voalata), iar corectarea celorlalte 20 de intrebari ne da nota B (anxietate manifesta).

O nota standard de la 4 la 6 indica un grad normal de anxietate.

O nota cuprinsa intre 0 si 3, indica o persoana linistita, flegmatica, tenace, glaciala, distinsa.

In cazul in care nota standard este peste 8, se vor extrage si notele componente (Q3, C, L, O, Q4), obtinute din notele brute totale ale acestor factori, din coloanele A si B. Aceste note se transforma apoi in note standard utilizand tabelul 4. Limitele normalitatii se afla situate intre notele standard 4 si 5. Cota maxima va indica factorul implicat cel mai profund in cresterea anxietatii subiectului.

Se pot adauga comentarii calitative si clinice rezultand din observarea subiectului in momentul aplicarii probei, sau date rezultate din anamneza, in scopul crearii unei imagini cat mai clare a problemei sale.

In cazul in care notele depasesc valoarea standard de 8, se indica aplicarea unor probe mai performante, cum ar fi spre exemplu proba 16-PF.

Tabelul 1

Factorii primari ai personalitatii si numarul itemilor alocati lor in test

Nr.

Factori primari ai personalitatii

Nr.

item

Nr. itemilor care-l reprezinta in test

Q3 - Defect de integrare sau de coeziune a constiintei de sine.

C - Lipsa de forta a Eului sau nevrozism general, slabiciune a Eului.

L - Insecuritate paranoica, lipsa de securitate sociala.

O - Sentiment de culpabilitate, depresie patologica, anxietate depresiva.

Q4 - Tensiune ergica, pul-suni si nevoi nesatisfacute, excitarea apetitului sexual

Tabelul 2

Transformarea notelor brute totale in note standard

Clasa

A + B

barbati

A + B   

femei

Procentaj teoretic

partial

cumulat

Tabelul 3

Etalonarea notelor brute pentru componentele personalitatii

Clasa

Q3

C

L

O

Q4Tabelul 4

Marimea si semnificatia diferentelor dintre grupele normale si nevrotice

Grupul

Numar

Medie

Calificativ

Eroare-tip asupra mediei

Normali

Nevrotici

Isterie anxioasa

Tabelul 5

Corectiile aplicate la notele componentelor personalitatii inainte de a utiliza etalonarea din tabelul 3

Sex

Varsta

Q3

C

L

O

Q4

B

B

B

B

B

FF

F

F

F

Interpretarea psihologica a notelor standard

Note standard

Nivelul anxietatii

Evaluare

Anxietate foarte puternica

Prezinta o neta anxietate nevrotica. Sunt necesare sfaturi sau o psihoterapie a nevroticilor. Se recomanda aplicarea altor probe suplimentare precum si o defalcare a notei totale pe factori.

Anxietate puternica

Idem ca la nota 10

Nota medie la nevrozism

Idem ca la nota 10

Putin nevrotici

In mod esential normali in ceea ce priveste anxietatea.

Anxiosi

Idem ca la nota 7

Normali

Normali

Normali

Apatici

Tensiuni afective diminuate, persoane linistite, flegmatice, tenace, placide, distinse, apte pentru a suporta sarcini, momente de criza, stres.

Apatici

Idem ca la nota 2

Apatici

Idem ca la nota 2

Una dintre primele obligatii ale clinicianului este aceea de a distinge intotdeauna anxietatea normala legata de o situatie oarecare, de o anxietate patologica de origine nevrotica. Experientele arata ca Q3 si Q4 sunt mai puternic determinate de mediu decat celelalte si ca anumite influente constitutionale intra in forta Eului. Factorul C variaza cel mai puternic cu schimbarile de situatie pe termen scurt, iar factorii O si L raman constanti.

Se poate presupune ca situatiile de stres nu numai ca genereaza o puternica presiune la pulsiunea Q4, dar in acelasi timp tulbura si slabeste forta Eului, in acest fel putand sa apara si boala psihica.

Modul de calcul al indicelui T si efectuarea corectiei de varsta

Se stabileste nota bruta totala.

Se calculeaza diferenta in ani dintre varsta subiectului si varsta de referinta de 27 de ani si 6 luni (media de referinta)

Se adauga valoarea acestei diferente la nota bruta totala in cazul in care subiectul are o varsta mai mare de 27 de ani si 6 luni si se scade in cazul in care varsta subiectului este mai mica de 27 de ani si 6 luni.

Observatie Aceste operatii de adunare sau scadere a valorii diferentei dintre varsta subiectului si varsta de referinta la nota bruta totala se fac in ideea ca anxietatea scade odata cu varsta. In general, diferenta este de un punct la 5(cinci) ani. Interpretarea va avea in vedere distinctia dintre anxietatea situationala, de moment, care este trecatoare si este intalnita in mod curent la oamenii sanatosi si anxietatea patologica, prezenta ca dezvoltare imbinata dintre un teren constitutional predispozant si situatiile sociale frustrante si stresante. Aceasta distinctie se poate realiza printr-o anamneza si o analiza temeinica a psihicului subiectului. Forma patologica necesita psihoterapie de lunga durata si supravegheata atent.

ANEXA 1

Nota 10 - Anxietate nevrotica foarte puternica, fiind necesara o interventie terapeutica

Nota    9 Anxietate puternica

Nota    8 Anxietate medie superioara

Nota    7 Nervosi

Nota    6 Anxiosi de nivel mijlociu

Nota    5 Normali

Nota    4 Normali

Nota    3 Normali

Nota    2 Persoane slab emotive, mare capacitate de a suporta situatiile de criza sau stres

Nota    1 Persoane slab emotive, mare capacitate de a suporta situatiile de criza sau stres

Nota    0 Persoane slab emotive, mare capacitate de a suporta situatiile de criza sau stres

Raportul    A/B = indice asupra tendintei de a masca sau a accentua anxietatea

A>B = Anxietatea este voalata, ascunsa, mascata

A<B = Anxietatea este accentuata, manifesta

A=B = Tratarea corecta a probei

ANEXA 2

Intrebarea numarul

Stanga grilei

Centrul grilei

Dreapta grileiCuprinsul

SCARA DE ANXIETATE CATTEL 1

1. R.B. Cattel si testul sau de personalitate 1

2. Definirea generala a conceptelor utilizate. 1

3. Definirea scarilor testului. 2

a. Eul social ideal (Q3) 2

b. Forta Eului; Emotivitatea (C) 2

c. Insecuritate; Tendinta paranoica (L) 3

d. Insecuritate in directia culpabilitatii (O)    3

e. Tensiunea ergica (Q4) 3

4. Aplicarea si corectarea testului 3

5. Interpretarea psihologica a notelor standard 12

6. Modul de calcul al indicelui T si efectuarea corectiei de varsta    13

ANEXA 1 14

ANEXA 2 16

Cuprinsul 18


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1815
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site