Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


„ Realizati un studiu de caz pe tema „Rezistenta la schimbare” pornind de la o situatie reala observata in grupul de munca din care faceti parte”

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic„ Realizati un studiu de caz pe tema „Rezistenta la schimbare” pornind de la o situatie reala observata in grupul de munca din care faceti parte”.

Una dintre cele mai controversate actiuni fata de clasele de liceu este introducerea uniformei scolare. Daca la clasele scolarilor mici si gimnaziale uniforma este acceptata chiar de catre elevi (ca dorinta de a arata ca fac parte, prin tinuta, unei clase de prestigiu) si parinti, la liceu adolescentii mai rebeli si cu o personalitate mai puternica nu vor sa apara pe strada inregimentati. Independenta tinerilor este o tendinta nu numai individuala dar si colectiva. De cele mai multe ori impunerea uniformelor este o situatie delicata si greu de realizat. Parintii se situeaza, in general si cu mici exceptii, de partea copiilor lor, din doua motive: dorinta de a nu cheltui bani pe uniforme si pentru ca vor sa faca pe plac copiilor lor. Cazul de mai jos este real si s-a intamplat la o clasa pe care am cunoscut-o.
Ideea de schimbare a vestimentatiei obisnuite cu o uniforma a fost initial pusa gresit de diriginte. El a spus ca este obligatorie uniforma, direct, fara sa convinga elevii si parintii acestora. La sedinta cu parintii, acesta a expus schimbarea ca pe ceva gata hotarat. Ilar sau nu, parintii l-au combatut foarte usor:

1. cine plateste uniformele?; daca are nevoie de uniforme, scoala nu are decat sa le cumpere, iar ei, parintii sunt de acord;

2. daca este frumoasa, uniforma trebuie purtata si de catre profesori, ei de ce sa se imbrace cum vor ….?

3. ce se intampla cu elevul care nu are uniforma: va fi exmatriculat, va fi sanctionat o data, sau de fiecare data cand nu are uniforma ? etc.

Dupa ce alte clase au adoptat uniforma dirigintele in cauza a reluat presiunile asupra elevilor. S-au realizat uniformele intr-o proportie de 80% din clasa si s-au continuat presiunile pentru ceilalti. In momentul in care cei fara uniforme au fost sanctionati, clasa unitara a declansat un conflict boicotand uniforma si cerand sanctionarea tuturor sau    renuntarea la pedeapsa pentru cei fara uniforme si care logic erau cei mai modesti din punct de vedere al veniturilor argumentand ca parintii lor nu au bani pentru uniforme.Acest conflict intre clasa si diriginte nu era unul usor de rezolvat. O alta greseala a dirigintelui a fost aceea ca a abandonat lupta, dar nici nu a mai reactionat intr-un alt fel. Celelalte clase au reactionat prompt, vazand ca elevii au invins, au renuntat si ei la uniforme. Dincolo de schimbarea tinutei vestimentare situatia era acum una de principiu (elevii fac ce vor …). Consiliul profesoral a constat greselile facute de diriginte si faptul ca este greu sa impui cu forta o schimbare. Speculatia claselor venea ca un rezultat firesc al gestionarii gresite a unui conflict care putea fi evitat.

S-a renuntat la sanctiuni, s-a realizat o parada a uniformelor scolare in parteneriat cu un Colegiu National, unde uniforma era purtata cu drag de elevi. S-au luat masuri de atragere a parintilor in activitatea de lamurire a elevilor si multe alte actiuni care au costat timp si multi nervi. Analizand rezistenta la schimbare a elevilor, in acest caz, vom constata ca de fapt chiar si profesorul diriginte a avut un soi de rezistenta la schimbare, acesta nefiind convins de necesitatea ei ci facand acest lucru fortat de imprejurari.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1888
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site