Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


„ Elaborati un eseu de minim 50 de randuri cu tema „Rolul feed-back-ului in actul de conducere”

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic„ Elaborati un eseu de minim 50 de randuri cu tema „Rolul feed-back-ului in actul de conducere”

Ca definitie, feedback-ul este un instrument general folosit permanent, indiferent de domeniu, atat in cadrul natural cat si in cadrul social, adica artificial. El trebuie sa transforme o actiune intr-un bumerang ce se poate intoarce de unde a plecat, daca nu gresim, il vom putea folosi din nou. El ofera managerilor un raspuns eficient pentru a le comunica exact ceea ce ii deranjeaza pe angajati, in ce mod ii afecteaza, sau ce doresc ei de la munca sau de la manager.
Prin activitatea de feed-back managerul reuseste sa lucreze cu subordonatii fara a-i leza, sau a minimaliza apararea lor, ci a-i face pe acestia sa inteleaga ca doar comportamentul lor este uneori neconform si ca nu are nimic cu persoana in sine.

Feedback-ul fiind in general o reactie la un comportament, mai exact, ceea ce simte o persoana in momentul in care a interactionat cu fenomenul, managerul nu va da sfaturi deoarece acest fapt nu este feed-back intrucat nu reprezinta o reactie, fiind o teoretizare pe marginea unei situatii. Deoarece nici nu atinge scopul feedback-ului, anume reglarea si echilibrul critica si nici lauda sunt doua fenomene foarte des intalnite insa nu trebuie confundate cu feedback-ul.

Exemplu: un angajat trebuia sa predea un raport acum doua zile, managerul il cheama si ii spune: „trebuia sa-mi aduci raportul acum doua zile!” Aceasta afirmatie este o critica si deci nu face feedback. Managerul trebuia sa spuna: „Asteptam raportul tau acum doua zile”.

Forta feedback-ului provine din faptul ca el poate redresa, mentine o stare buna sau schimba un comportament. El ii permite angajatului sau interlocutorului sa primeasca un raspuns fata de actiunea lui.

Dar el devine constructiv si optim doar atunci cand face referire numai la actiunea in sine si nimic altceva, adica nu se va cupla si alte probleme chiar daca ele sunt asemanatoare. Cand managerul vrea ca un angajat sa stie ce parere are in legatura cu un anumit lucru, descrie acea stare pe care a avut-o in momentul in care a ineractionat cu lucrul respectiv. Unul dintre exemplele des intalnite in acest sens sunt reclamele, facute pe principiul feedback-ului. Acestea sunt o actiune care vor sa declaseze in public o pofta, o senzatie un sentiment. Feedback-ul rostit ar trebui sa fie astfel: „As manca ciocolata cand vad aceasta reclama!” sau „M-a facut curios aceasta reclama!” sau „Nu am reusit sa inteleg aceasta reclama!”Aceste afirmatii descriu o reactie a persoanei in momentul cand a interactionat cu fenomenul respectiv. Efectul de bumerang al feedbackului nu este eficient doar     prin a da un sfat, a face o sondare sau a critica un comportament. Acest lucru poate deveni eficient in cazuri foarte rare, insa ele nu permit individului sa afle care este parerea altuia despre un anumit lucru.

Finetea feedback-ului sta in a face diferenta dintre persoana si actiune. Confuzia se face foarte des, cu toate ca sunt doua lucruri total diferite. Prin urmare Feedback-ul trebuie sa fie un raspuns la un comportament nu la persoana care are comportamentul respectiv, trebuie sa fie raportat la obiectul discutiei (masa, casa, masina, etc.) nu la posesorul sau viitorul posesor al acestuia. Adica, daca nu iti place masina cuiva, Feedback nu insemna ca posesorul ei nu are gusturi bune, ci doar ca nu este pe gustul tau!   


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1879
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site