Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TEST PSIHOLOGIC - PSIHOLOGIA PERSOANELOR CU NEVOI SPECIALE

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic



PSIHOLOGIA PERSOANELOR CU NEVOI SPECIALE


1. Deficientul mintal realizeaza mai usor:
a) asemanarile intre obiecte
b) deosebirile dintre obiecte. *

2. Cand un deficient mintal este pus in situatia de a vorbi despre ceea ce percepe intr-un anumit moment, el va apela la:
a) explicatii *
b) indicarea obiectelor si persoanelor implicate
c) argumente bazate pe amintiri
d) descrierea faptelor prezente *
e) enumerarea faptelor. *

3. In cazul deficientului mintal sunt puternic afectate (in sensul diminuarii
lor) senzatiile:
a) tactile
b) olfactive
c) gustative
d) vizuale
e) termice *
f) algice. *

4. Caracteristicile generale ale oricarui tip de deficienta mintala sunt :
a) vascozitate genetica *
b) heterocronie *
c) flexibilitate
d) stabilitate afectiva
e) labilitate verbala *
f) interese stabile
g) comportament pueril. *

5. Heterocronia, in cazul deficientei mintale, reprezinta:
a) dezvoltarea psihica diferita de la un sector la altul *
b) dezvoltarea inegala intre fizic si psihic *
c) imposibilitatea realizarii schimburilor intre regiunile psihice.


6. Rigiditatea psihica, in cazul deficientei mintale, reprezinta:
a) dezvoltarea psihica diferita de la un sector la altul
b) dezvoltarea inegala intre fizic si psihic
c) imposibilitatea realizarii schimburilor intre regiunile psihice. *

7. Comportamentul deficientului mintal se caracterizeaza prin:
a) infantilism *
b) autonomie
c) puerilism *
d) sugestibilitate crescuta *
e) independenta afectiva
f) influentabilitate *
g) discernamant.

8. Memoria in cazul deficientei mintale este prin excelenta una de tip:
a) logic
b) de lunga durata
c) de scurta durata *
d) mecanic *
e) recunoastere
f) reproducere.

9. Personalitatea deficientului mintal este un sistem:
a) compensat
b) decompensat. *

10. Dintre categoriile de deficienta mintala pe care le cunoasteti, care
deficienti mintal sunt incapabili sa prevada implicatiile (consecintele)
actiunilor (comportamentelor) lor:
a) debilii mintal *
b) imbecilii *
c) idiotii. *

11.Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de incadrare intr-o
categorie sau alta de persoane cu handicap/dizabilitati care necesita o protectie speciala sunt:
a) copie certificat de nastere *
b) copie buletin (carte de identitate)-pentru adulti *
c) referat de la medicul specialist *
d) trimitere de la medicul de familie *
e) adeverinta de venit *
f) ultimul talon de pensie (daca e cazul) *
g) adeverinta de studii
h) foaie matricola.

12. Neacordarea certificatelor de incadrare in grad de handicap poate fi contestata in termen de:
a) 45 de zile de la comunicarea ei
b) 30 de zile de la comunicarea ei *
c) 14 zile de la comunicarea ei.

13. Persoana care are in ingrijire un copil cu handicap accentuat sau grav
beneficiaza de concediu medical pana la:
a) intrarea la scoala a copilului
b) implinirea de catre copil a varstei de 14 ani
c) implinirea de catre copil a varstei de 16 ani
d) implinirea de catre copil a varstei de 18 ani. *

14. In abordarea recuperatorie a persoanelor cu dizabilitati se recomanda
(acolo unde se poate) pedagogia de tip:
a) integrativ *
b) intruziv
c) incluziv. *

15. Statistic vorbind, in tara noastra exista aproximativ:
a) 25.000 copii cu dizabilitati intelectuale
b) 50.000 copii cu dizabilitati intelectuale *
c) 70.000 copii cu dizabilitati.intelectuale.

16. Din numarul total al copiilor cu dizabilitati intelectuale din tara noastra,
primesc o anumita forma de educatie (de tip institutionalizat) doar:
a) 5% dintre ei
b) 15% dintre ei
c) 30% dintre ei. *


17. Pentru incurajarea sanselor la munca ale persoanelor cu dizabilitati,
legislatia romaneasca actuala prevede ca in cazul unei companii sau
institutii publice cu mai mult de 75 de salariati:
a) cel putin 4% dintre angajatii sai sa fie persoane cu dizabilitati
*
b) cel mult 10% dintre angajatii sai sa fie persoane cu dizabilitati
c) cel putin 3% dintre angajatii sai sa fie persoane cu dizabilitati.

18. In legislatia muncii exista anumite categorii de persoane care beneficiaza
de regim special:
a) minorii *
b) persoanele cu dizabilitati *
c) rromii
d) femeile gravide. *

19 Pentru persoanele cu dizabilitati a aparut legea:
a). 448 din 2006 *
b). 468 din 2005
c). 408 din 2007.

20.Dintre drepturile copiilor cu diferite deficiente enumeram:
a). alocatie dubla indiferent de gradul de handicap *
b). gratuitatea pentru tv si telefon *
c). gratuitate pe mijloacelele de transport in comun *
d).gratuitate pe CFR. *

21. SIDA poate aparea mai ales:
a). pe fondul intelectului normal *
b). pe fondul deficientei de vedere *
c). pe fondul deficientei de auz.

22. Ziua internationala de solidaritate cu persoanele cu dizabilitati este:
a). 4 decembrie
b). 3 decembrie *
c) 13 noiembrie
d) 14 noiembrie.

23.Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap se subordoneaza:
a). Ministerului Sanatatii
b). Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse *
c). Ministerului Invatamantului.

24. Dezvoltarea psihica diferita de la un sector la altul, intalnita in cazul
deficientei mintale, reprezinta trasatura numita:
a) vascozitatea genetica
b) rigiditate psihica
c) heterocronie. *

25. In cadrul departamentelor de Prevenire a separarii copilului de familia biologica sau extinsa se desfasoara activitati care constau in:
a). consilierea familiei *
b). oferirea de sprijin material ocazional *
c). organizarea de grupuri suport *
d). colaborarea cu diverse institutii in vederea elaborarii si implementarii planului de servicii *
e). organizarea de evenimente speciale pentru copii. *

26. Plasamentul copilului reprezinta masura de protectie speciala a copilului
avand un caracter:
a). Temporar *
b). definitiv
c). ciclic.

27. Plasamentul copilului reprezinta masura de protectie speciala a copilului la:
a). o persoana *
b). o familie *
c). la un asistent maternal profesionist *
d). un centru de tip rezidential. *

28. Asistenta maternala reprezinta o alternativa de tip familial temporara la ocrotirea rezidentiala a copilului lipsit de ocrotirea parintilor sai:
a). Temporar *
b).definitiv. *

29. Asistentul maternal profesionist este o persoana atestata in conditiile legii, care isi desfasoara activitatea :
a). in centre de zi
b).centre de plasament
c). la domiciliul sau. *

30. Pot fi atestate ca asistenti maternali profesionisti numai persoanele care
indeplinesc urmatoarele conditii:
a). au capacitate deplina de exercitiu *
b). stare a sanatatii buna *
c). profilul lor psihologic adecvat *
d). au in folosinta o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti in plasament *
e). varsta peste 25 ani

31. Nu poate fi asistent maternal profesionist persoana care:
a). nu a urmat cursuri de formare profesionala *
b). nu are atestatul de asistent maternal profesionist *
c). a suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni *
d). parintele decazut din drepturile parintesti *
e). parintele al carui copil a fost declarat abandonat *
f). sufera de boli cronice transmisibile. *

32. Atestatul de AMP este eliberat de:
a). Comisia pentru Protectia Copilului *
b). Ministerul Muncii
c). Ministerul Invatamantului.

33. Atestatul de asistent maternal profesionist se elibereaza:
a). anual
b). pe o perioada de 2 ani
c). pe o durata de 3 ani *
d). definitiv.

34. Etapele plasamentului la asistent maternal profesionist sunt:
a). Potrivirea *
b). hotararea de plasament *
c). mutarea copilului la asistentul maternal. *

35. In ultimii ani sunt mai uzitate, fiind mai preferate, formule de genul:
a). persoane cu handicap
b). persoane in dificultate *
c). persoane cu nevoi speciale *
d). persoane cu cerinte educative speciale *
e). persoane cu dizabilitati. *

36. Termenul deficienta se defineste ca fiind:
a). lipsa de capacitate, limitarea activitatii psihice sau fizice
b). lipsa de integritate anatomica si functionala a unui organ *
c). adaptare defavorizata a individului la cerintele mediului si social.

37. Termenul handicap se defineste ca fiind:
a). lipsa de capacitate, limitarea activitatii psihice sau fizice
b). lipsa de integritate anatomica si functionala a unui organ
c). adaptare defavorizata a individului la cerintele mediului si social. *

38. Termenul incapacitate se defineste ca fiind:
a). lipsa de capacitate, limitarea activitatii psihice sau fizice *
b). lipsa de integritate anatomica si functionala a unui organ
c). adaptare defavorizata a individului la cerintele mediului si social.

39. In categoria persoanelor cu nevoi speciale se includ:
a). persoanele cu diferite deficiente *
b). copiii abandonati *
c). copiii strazii *
d). persoanele abuzate fizic *
e). persoanele abuzate psihic *
f). femeile gravide *
g). dependentii de droguri *
h). Alcoolicii *
i). persoanele eliberate din detentie *
j). femeile singure
k). Batranii *
l). somerii.

40.Eficienta in recuperarea persoanelor cu nevoi speciale este terapia prin:
a). Joc *
b). Arta *
c). Invatare *
d). miscare.

41. Procesul de potrivire ca etapa a plasamentului copilului la asistentul maternal profesionist (AMP) - presupune acomodarea copilului cu AMP realizata prin intalniri ale copilului cu AMP realizate:
a). pe teren neutru *
b). la domiciliul copilului *
c). la domiciliul AMP. *

42. Hotararea de plasament a copilului la asistentul maternal profesionist - daca procesul de acomodare are o evolutie favorabila va fi luata de:
a). comisia pentru Protectia Copilului *
b). instanta judecatoreasca. *

43. Hotararea de plasament a copilului la asistentul maternal profesionist-daca procesul de acomodare are o evolutie favorabila - va fi facuta la propunerea:
a).asistentului social. *
b). asistentului maternal
c). familiei
d). medicului de familie
e). politiei.

44. ADHD reprezinta:
a). sindromul autist
b). sindromul Asperger
c). sindromul deficitului de atentie *

45. Dintre persoanele care au ADHD in copilarie, manifesta simptome ale acestui sindrom si in perioada tineretii si la varsta adulta un procent de:
a). 30%
b). 10%
c). 60% *
d). 80%.

46. In domeniul educatiei speciale a copiilor cu tulburari de dezvoltare se dovedesc a fi mai eficiente abordarile recuperatorii de tip:
a). Comportamental *
b). psihologic
c). medical.

47. Incidenta sindromului ADHD este mai mare in tarile:
a). Dezvoltate *
b). in curs de dezvoltare.

48. In abordarea recuperatorie a copiilor cu autism ar trebui sa se aiba in vedere urmatoarele obiective:
a). copiii sa fie diagnosticati cat de repede este posibil *
b).sa se intocmesca un plan personalizat in functie de nevoile si punctele forte ale copilului *
c).copiii sa beneficieze de terapie comportamentala intensiva *
d). sa se realizeze o trecere usoara si eficienta catre scoala si/sau catre alte servicii pentru copii. *

49. Terapia ludica este acea terapie pe care o putem folosi in lucrul cu presoanele cu dizabilitati, care presupune utilizarea:
a). lutului
b). Jocului *
c). jucariilor.

50. In abordarea oricarui caz de persoana cu dizabilitati, se face trecerea de la:
a). terapie de grup la terapie individuala;
b).terapie individuala la terapie de grup. *

51. Diagnosticul diferential presupune:
a). diferentierea tipurilor specifice de deficiente in cadrul aceleasi categorii mari de deficienta; *
b). diferentierea categoriilor de deficiente intre ele. *









Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2655
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site