Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TULBURAREA DELIRANTA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micTULBURAREA DELIRANTA

Definitie: un sistem delirant, durabil si de nezdruncinat, ce se dezvolta insidios la o persoana de varsta mijlocie. Acest sistem delirant este incapsulat si nu exista perturbari ale altor functii fizice.
Caracteristicile ideilor delirante paranoide : sunt in afara realitatii, in contrast cu realitatea, bine structurate si logice, intens si logic argumentate de pacient, rezistente la contraargumente, persuasiune etc.

Observatie : Spre deosebire de ideile obsedante care isi au originea in exterior si invadeaza psihicul subiectului - ideia deliranta vine parca din abisurile psihismului paralizand celelalte idei sau angrenandu-le ca argumentatii suplimentare.

Continutul ideilor delirante din tulburarile paranoide pot fi de o variabilitate extrema:

a. Ideile de relatie :

- apar la cei cu susceptibilitate crescuta. Subiectul are impresia ca i se acorda atentie in autobuz, ca ii sunt observate unele gesturi secrete. El realizeaza falsitatea acestei interpretari dar nu i se sustrage si nici nu o poate explica.

b. Ideile delirante de relatie

- constau intr-o elaborare ulterioara a ideilor de relatie. Subiectul raporteaza si interpreteaza toate gesturile, replicile si evenimentele din jur ca avand legatura directa cu ele si nu recunoaste ca aceasta interpretare este falsa. (Ex : o replica de la TV pare a i se adresa, crede ca este urmarit si gandurile ii sunt inregistrate pe benzi).

c. Ideile delirante de persecutie :

- subiectul este convins ca o persoana sau o forta oarecare incearca sa-i faca rau intr-un fel sau altul (pentru a-i strica reputatia, a-l rani, a-l innebuni sau a-l suprima).

d. Idei delirante de grandoare :

- subiectul cu delir de grandoare referitor la aptitudinile deosebite crede ca este ales pentru o misiune speciala datorita talentelor sale neobisnuite. Se crede supradotat, apt de a citi gandurile celorlalti, cu mult peste puterea de intelegere a celorlalti oameni

- cei cu delir de grandoare privind identitatea cred ca sunt renumiti, bogati, sau ca au fost inlocuiti cand erau copii si parintii lor sunt de vita regala.

Stari paranoide speciale :

1.Gelozia patologica :

- trasatura principala - convingerea anormala ca partenerul este infidel - aceasta convingere este sustinuta pe temeiuri inadecvate si nu este influentata de argumente rationale- convingerea este adesea insotita de stari emotionale puternice si de un comportament caracteristic

- este mai frecvent la barbati decat la femei si prezinta un grad mare de periculozitate

- dispozitia pacientului poate varia si consta intr-un amestec de nefericire, suferinta, neliniste, iritabilitate si manie.

- comportamentul caracteristic : cauta dovezi, isi urmareste sotia, ii pune vesnic intrebari ceea ce poate duce la manifestari proxistice.

2. Delirul erotic :

- in erotomanie femeia (e mai frecvent la femei) crede ca o persoana importanta este indragostita de ea. Presupusul iubit    este de obicei inaccesibil (casatorit sau cu statut social foarte inalt)

- pacienta crede ca ,,obiectul iubit’’ nu are posibilitatea sa-si dezvaluie si sa-si dovedeasca dragostea, ca este impiedicat sa se intalneasca cu ea.

- in aceasta situatie pacienta agresioneaza victima; o asteapta, i se adreseaza - uneori ajunge la reprosuri, admonestari, uneori amenintari.

Intrebari de evaluare:

1. Delirul erotic este:

a.       Tulburare de conversie si disociativa

b.      Tulburare deliranta

c.       Tulburare de constiinta


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 859
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site