Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Violenta si agresivitate - Definitii. Acceptiuni. Semnificatii

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micViolenta si criminalitate

Violenta si agresivitateDefinitii. Acceptiuni. Semnificatii

Violenata reprezinta un concept abordat cu precadere de catre sociologi, criminologi, politologi, psihologi si psihiatrii interesati de identificarea si explicarea formelor si cauzelor violentei si modalitatilor de contracarare a acesteia.

Notiunea de violenta presupune utilizarea fortei si a constrangerii fizice, psihice sau morale asupra unei personae care nu doreste sa fie tratata in acest mod. De aceea violenta implica mereu si agresivitatea sau un comportament agresiv intre acestea existand elemente commune dar si diferente specifice.

Elementele commune:

    Ambele presupun exercitarea fortei in vederea agresarii sau abuzarii unui alt individ.

    Ambele au ca finalitate elemental distructiv indifferent de orientarea auto sau hetero distructiva

    Ambele includ elementul de intentionalitate direct asu indirect, manifest sau latent prin care se produce o suferinta, o trauma unei alte persoane

Diferente semnificative:

    Agresivitatea reprezinta un comportament care se refera la o tensiune care pune organismul uman in miscare atunci cand ii este obstructionata blocata calea spre satisfacerea unor instincte sau nevoi vitale: foamea, sexul, instinctual de autoconservare

    Agresivitatea nu se situeaza    in mod obligatoriu in cadrl comportamentelor interzise, antisociale ea putand reprezenta la unii indivizi o forma de aparare a propriei persoane.

    Agresivitatea tine mai mult de instinct de reactie de moment in timp ce violenta tine de cultura,educatia, traditiile si moravurile existente intr-o societate.

In consecinta violenta este un concept mai larg care include toate manifestarile agresive ce preupun utilizarea fortei si a constrangerii fortei de catre un individ, grup, institutie, clasa sociala in scopul impunerii dominatiei si vointei asupra altora.

Specific violentei este manifestarea unui abuzz de putere indreptat impotriva altor persoane in timp ce agresivitatea este o forma de raspuns fata de o necessitate a individului.

Violenta este un fenomen social prin conditiile sale de producere si reproducere in societate dar si antisocial prin efectele sale ducand la subminarea ordinii sociale, insecuritate sociala, frica si teama in randul populatiei.

Ea este prezenta in toate societatile din cele mai vechi timpuri fiind o permanenta a existentei umane dar care a dobandit treptat noi forme,tipuri si modalitati de manifestare ( violenta politica, violenta terorista, violenta fundamentalista)Fiecare societate acre un anumit prag de acceptare sau respingere a violentei, motiv pentru care exista violenta normala si acceptata care nu lezeaza simtul public (pedepsele aplicate copiilor, injuriile familiale, insultele etc.) si violenta netolerata, (anormala) care este respinsa si repudiate de segmente largi de populatie si care are o valabilitate universala (omor, pruncucidere,viol, etc.)

Violenta include o serie de dimensiuni, forme de manifestare si tipuri de acte violente a caror amploare nu poate fi cunoscuta cu precizie. Exista:

    Violenta ascunsa, nedescoperita, nedetectata care este cifra reala a violentei dar care nu poate fi cunoscuta , intrucat foarte multe violente nu sunt raportate, descoperite sau cunoscute (de exemplu: la un viol raportat exista intre 5 si 10 violuri neraportate, nedeclarate)

    Violenta descoperita, inregistrata si instrumentata a carei cifra este inferioara celei reale intrucat nu se descopera autorii, victimele isi retrag plangerile sau agresorul dispare

    Violenta judecata de catre justitie a carei cifra este inferioara celei descoperite datorita impacarii, medierii victima agresor, inexistentei    dovedite juridic a fapteo violente sau interventiei unor prescpriptii normative [gratiere, (iertare) si amnistiere (uitare)]

Fenomenul violentei este caracterizat de existenta a patru dimensiuni sau factor:

    Un individ, grup, organizatie care are un comportament agresiv

    Intentia de a manifesta acest comportament in mod deschis, directsau indirect asupra altora

    Actiunea violenta de natura fizica, psihologica, morala sau simbolica

    Victimele violentei care pot fi extreme de diverse (accidentale, victime tinta, provocatoare, incitatoare)

    Victime slabe sub raport fizic sau biologic (batrani, femei, copii)

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2031
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved