Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CINE SUNT SI CUM POT FI MAI BUN? DE CE NU STIU, DE CE NU POT, DE CE NU FAC?

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ANTROPOLOGIA FAMILIEI - sociologia familiei
STATUS SOCIO-ECONOMIC
CULTURA
PRODUS INTERN BRUT
REGULI SI ROSTUL LOR IN MANAGEMENTUL GRUPEI
Practica motivarii
METODE IN SOCIOLOGIE
Protectie sociala si politici impotriva discriminarii rromilor
INTERACTIUNE SOCIALA
ACTIVITATI LA NIVEL LOCAL - CLUJ-NAPOCA IN CADRUL CAMPANIEI CELOR 16 ZILE DE ACTIVISM IMPOTRIVA VIOLENTEI ASUPRA FEMEII


CINE SUNT SI CUM POT FI MAI BUN?

DE CE NU STIU, DE CE NU POT, DE CE NU FAC?

Motto: Timpul in care te invat trece din viata mea. Fa ca asta sa merite.
UN FEL DE INTRODUCERE

Nu stiu exact de ce am inceput sa scriu acestea asa ca nu cred ca am prea multe de spus inainte de a incepe cu adevarat ce am de spus decat ca-mi doresc din suflet ca macar un text sau un cuvant sa foloseasca unei singure persoane pentru a nu fi scris degeaba. 

      Trebuie sa tinem cont de faptul ca suntem tentati sa ascundem de cei care ne inconjoara adevaratul nostru „eu”, construind o iluzie in locul realitatii si, astfel, pierdem foarte mult timp din propria noastra viata.

Autorul acestor randuri considera ca avem tendinta de a ne scurta viata construind proiectii inutile ale viitorului cu toate ca atat filosofia cat si religiile ne sfatuiesc sa nu o facem. O sursa de stress pentru omul modern este grija fata de viitor, cu intrebari ca : ce va fi maine? ce voi face daca…? cum va reactiona persoana … daca…? Cum sa fac sa am bani mai multi? Pe cine sa ca sa ajung sef?. Raspunsul pentru toate aceste framantari l-a dat filmul 7 ani in Tibet prin eroul Dalai Lama: “ Daca un lucru se va intampla de ce sa-ti faci griji, daca nu se va intampla de ce sa-ti faci griji?”

Oamenii din orientul indepartat au obiceiul de a spune” traieste azi pentru azi, maine este o alta zi” si este foarte adevarat pentru ca situati mereu intre amintirea zilei de ieri si temandu-ne de ziua de maine, noi occidentalii, uitam de cele mai multe ori sa traim ziua de azi.

Daca picatura doreste sa cunoasca marginile oceanului trebuie sa se pregateasca a deveni abur, nori, ploaie, izvor, parau,rau, fluviu, mare si abia apoi picatura in ocean. Dar va mai avea ea toate amintirile? Le va mai putea suporta? Numai picatura poate sti pentru ca vointa este a ei. Si poate sti numai dupa ce va incerca sau va invata de la alte picaturi care au incercat.

Convingerea mea este ca orice om are posibilitatea sa-si construiasca viitorul cu conditia de a respecta Forta divina, iubindu-si semenii si considerand toate intamplarile neplacute ca pe niste incercari menite a-i perfectiona Eul. Eul nostru si Dumnezeirea pot trai intr-o armonie perfecta atata vreme cat nu vom dori sa stapanim forte necunoscute noua pentru a ne rezolva propriile orgolii si a ne impune celorlalti. Gloria personala vine natural, daca respecti regulile si inveti cum sa invingi obstacolele fara a le compara cu cele ale altora ci ca un alergator de cursa lunga invingandu-ti doar propria oboseala.

Traim intr-o piesa de teatru si nu ne scriem singuri rolul, nu pentru ca ne interzice regizorul ci pentru ca suntem ori prea lenesi ori prea fricosi ori prea prosti. Nu comentez in nici un fel tenta zoroastrica a celor de mai sus pentru ca mie mi se par cu valoare de adevar dar nu sunt convins de caracterul lui absolut de aceea rog pe cei cu opinii contrare sa si le exprime fara rezerve.Dealtfel tot ceea ce scriu poate fi contrazis pentru ca este opinia mea si, deci, poate fi contrazisa de alte opinii.

Nimic nu este imposibil pentru o persoana care doreste cu adevarat sa fie fericita pe principiul “Precum m-a iubit pe mine Tatal si eu v-am iubit pre voi… Ramaneti intru dragostea mea.” (Ioan XV, 38) sau, mai mirean, “traieste si lasa-i pe altii sa traiasca”.

„Incepe ziua cu dragoste, petrece-o cu dragoste si sfarseste-o cu dragoste. Acesta este drumul spre Dumnezeu. . Dragostea inseamna lipsa de egoism si egoismul inseamna lipsa de dragoste.” Shri Sathya Sai Baba, poate avatarul lui Shiva.

„ Descartes a spus: Cuget, deci exist. Eu va spun: va iubesc, deci exist” Voltaire.

Dar pentru a ajunge sa simtim dragostea fata de toti cei din jur trebuie sa exersam iertarea asa cum spune rugaciunea Tatal nostru, “precum si noi iertam gresitilor nostri “. Iertarea este o atitudine si poate fi exersata, dragostea este un sentiment si nu poate decat sa existe in noi sau sa apara ca urmare a ceva care ne-a schimbat modul de gandire.

Desigur veti spune ca asta este de domeniul fantasticului si ca nimeni nu poate asa ceva, ca numai pustnicii ar putea, ca nici preotii de azi nu mai fac asta, ca toata lumea are nevoie de cat mai multi bani si in general, ca este inutil tot ceea ce facem noi. Atunci sa ne punem intrebarea : De ce ne-a creat Dumnezeirea ca fiinte sociale, barbati si femei, cu dorinte si slabiciuni? Toate acestea ne formeaza Eul si trebuie sa fim in stare sa traim, in armonie, cu acest Eu si cu Forta divina .

Dumnezeirea nu are nevoie de ofrande, de lucruri scumpe sau de locasuri inzorzonate caci are tot ceea ce este material in lume fiind Creatorul, tot ce putem noi oferi sunt gandurile noastre bune si faptele pe masura. Acestea sunt cele mai primite rugaciuni si cele mai profunde meditatii.

Marele dusman al devenirii noastre il constituie FRICA DE NECUNOSCUT sub toate formele ei. Chiar si curajul de a face lucruri deosebite, catarari periculoase, numere de circ sau acte de bravura inutila izvorasc din frica.

Orice forma de aparare creaza dorinta, uneori involuntara, de atac. Frica ne face sa ne temem de monstri, de diavoli, de orice este necunoscut fara a ne da seama ca toate acestea sunt creatia mintii noastre speriate. Analizati-va motivele de spaima si veti vedea ca monstrii care va terorizeaza au chipul pe care l-ati dat voi. Ochii de pisica, pisica neagra, ziua de 13, diavolul incornorat sunt creatiile mintii- chiar ale mintii colective- pe baza unor spaime atavice.

Dumnezeu ne spune sa avem incredere in El si sa ne ferim de orice fel de vraji, Iisus l-a invins pe diavol, pentru a ne arata ca se poate, spunand:” Piei din fata mea Satana” si toate cartile sfinte, ale oricarei religii, spun ca raul poate fi si este, mereu, invins.

„Somnul ratiunii creaza monstri” Goya.

Nu trebuie sa invingem frica ci s-o intelegem si s-o apropiem de noi ca pe un prieten pentru ca s-o putem depasi precum alergatorul de care vorbeam. Frica ne creaza monstrii care bantuie casele, ne activeaza forte ce altereaza echilibrul universal si ne atrage in capcane ce ne duc spre alienare mintala.

Daca vom invata sa eliminam cauzele fricii prin credinta in forta binelui vom putea sa pastram natura spiritului nostru curata si echilibrul universal.

Dar, pentru cei care vor persevera, metoda propusa      se va dovedi aducatoare de pace sufleteasca si alungatoare de stress. Este important sa credem ca Dumnezeul nostru este intotdeauna in favoarea noastra cu conditia sa facem ceea ce este corect si sa nu deranjam echilibrul, sa credem in si sa respectam forta Lui care se materializeaza in toate lucrurile si tot ceea ce este viata si sa incercam continuu sa ne autocunoastem si sa ne autoperfectionam. Respectand si incercand, mai apoi, sa iubim pe cei din jur vom ajunge sa ne respectam si sa ne iubim pe noi insine mai mult.

„ Cunoaste-te pe tine insuti” - inscriptia de pe frontispiciul templului zeului Apollo din Delfi.

Daca ne vom indrepta cunoasterea catre interior vom ajunge sa ne respectam mai mult, sa ne iertam mai des si sa ne iubim atat pe noi insine cat si unii pe altii. Lumea va deveni mai buna si mai plina de frumos.

Tata mi-a povestit odata, pe cand eram destul de mic pentru a intelege si destul de mare pentru a simti, o intamplare traita de un consatean in timpul celui de-al doilea razboi mondial pe undeva prin muntii Tatra.

Omul despre care vorbim ajunsese sergent si datorita mortii ofiterilor- se pare ca murisera si multi soldati caci plutonul se oprise intr-o localitate pentru refacere si recompletarea efectivelor- era cel mai mare in grad. Impreuna cu el, tot razboiul, fusese un jidan sarac din acelasi sat cu noi- la noi, in Bucovina, erau o multime de jidani in acea vreme- care se tot imprumutase de bani de la sergent.

In orasul acela de foarte departe jidanul il roaga pe sergent sa-i dea voie sa mearga in vizita la niste conationali. Dandu-i de grija sa nu intarzie ca sa nu fie declarat dezertor omul nostru il invoieste.

La intoarcerea din oras jidanul vine insotit de o familie, incarcat de papornite cu tot soiul de mancare si, dupa ce urca in trenul gata de plecare, ii returneaza sergentului toata suma imprumutata. La intrebarea uimitului comandant: „ Cum ai sa dai, ma calicule, banii oamenilor inapoi?” jidanul a raspuns senin:” Lasa, don’ sarjant, cand oi avea si eu, oi da unui jidan necajit.”

Dupa mai bine de douazeci de ani am vazut filmul „Da mai departe” a carui denumire englezeasca n-o cunosc dar care m-a facut sa-mi amintesc povestea tatei.

Citatul din Biblie a fost la indemana dar referirile din text atunci cand spun Dumnezeu, privesc acea forta exterioara noua care a stat la baza tuturor religiilor, nu numai pentru ca nu vreau sa ofensez vreun cult dar si pentru ca am convingerea unicitatii acestei forte in universul nostru. Diferitele culturi i-au dat nume diferite dar niciodata pe cel adevarat. Dumnezeu este unic pentru toti doar caile de a ajunge la El sunt diferite pentru fiecare in parte.

O intrebare de mare valoare a pus Deepak Chopra, in cartea sa Lords Of Light: „What if we’ve spent centuries painting the messinger and missing the message?” adica „ Ce-ar fi daca am pierdut secole pictand mesagerul si ignorand mesajul?”

Trebuie sa ne gandim la faptul ca Dumnezeul Vechiului Testament interzicea oamenilor sa-si faca „chip cioplit” si la acela ca noi, cei de azi credem mai mult in puterea unor icoane si cruci si neglijam invataturile biblice precum si credinta in Dumnezeu.

Mai cred ca intre fortele care compun universul nostru exista un echilibru perfect si continuu, orice stricare a acestuia fiind imediat reparata indiferent de consecinte si ca energia se conserva schimbandu-si numai forma( daca materia nu este o forma de energie acest lucru ii este aplicabil perfect si ei).

Cred ca greseala tuturor filosofiilor este aceea ca au conceput fortele contrare care stau la baza lumii ca fiind in lupta continua. Lupta este o conceptie pur umana in forma sa violenta.

Eu cred ca Yin si Yang nu se lupta intre ele ci sunt ca aerul si apa dintr-un pahar, daca se retrage una cealalta ii ia locul. Daca una doreste sa ocupe locul celeilalte, aceasta se retrage ori comprimandu-se ori ocupand alt spatiu.

Probabil acesta a stat la baza Big-Bang-ului initial( care este initial numai pentru noi).

Desigur, eu nu pot detine adevarul absolut, in consecinta nu pot sa pretind ca ceea ce afirm este asa. Crezand, insa, pot face asta Adevarul meu.

In sprijinul afirmatiei vine Coranul care recunoaste pe Hristos si alte personaje biblice si o istorioara Zen pe care o reproduc mai jos:

„ Un student il intreaba pe Gasan:

- Ai citit Biblia crestinilor?

- Nu, citeste-mi tu din ea.

Studentul deschise Biblia si citi din Evanghelia lui Matei:

- De ce te ingrijesti de haine? Priveste crinii campului: nu lucreaza pamantul, nu tes dar nici Solomon nu a fost imbracat atat de frumos

- Cel ce a spus aceste lucruri, preciza Gasan, pare un om ce a atins iluminarea!

Studentul citi in continuare:

Cere si ti se va da, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide

Gasan comenta:

- Foarte frumos! Cel ce a spus asta, e aproape un Buddha!”

Auzeam, de la o buna colega si prietena care a plecat departe de tara, despre regula celor trei metri : “Daca ajungi la o distanta mai mica de trei metri de o persoana, zambeste-i”. Este o regula minunata, avand in vedere ca lumea devine din ce in ce mai incarcata de rautate si invidie.

Pentru ca metodele de meditatie si exercitiile pe care le voi propune in urmatoarele pagini sa fie posibil de realizat cu o mai mare usurinta este nevoie de respectarea catorva reguli de baza timp de o saptamana sau poate doua inainte de a incepe practicarea lor. Desigur, nu este nici o greseala sa incepeti exercitiile de meditatie si de gandire pozitiva concomitent cu respectarea regulilor expuse mai jos si sa observati progresul in ambele directii chiar daca se va dovedi mai lent. Aceste reguli sunt cuprinse in capitolul Mens sana in corpore sano si sunt absolut la indemana oricui.

Nu va asteptati la minuni ci doar observati cum viata vi se schimba, progresiv, in mai bine. Cu cat vointa dumneavoastra va fi mai puternica si veti respecta regulile mai strict, cu atat progresul va fi mai evident.

„Sa vezi trandafirul, sa-l separi de spini si pamant, inseamna Concentrare. Sa dai deoparte trandafirul, sa separi inima de minte si de restul, inseamna Contemplare. Sa oferi trandafirul la picioarele lui Dumnezeu, inseamna Meditatie.”Shri Sathia Sai Baba.

CINE SUNTEM      SI CE VREM?

      Persoana care suntem cu adevarat este inabusita de persoana care ne temem sa nu devenim si persoana care vrem sa parem a fi.

      1. Persoana care dorim sa parem a fi( imaginea pozitiva) este imaginea pe care incercam sa o proiectam lumii despre noi insine.

      Pentru a putea determina cine dorim sa fim trebuie sa ne raspundem in mod absolut cinstit la intrebari cum ar fi:

  • Cum mi-ar placea sa fiu vazut de cei din jur?
  • Care sunt aspectele personalitatii mele care as vrea sa fie imediat observate?
  • Ce trebuie, neaparat, sa stie ceilalti despre mine?
  • Daca ar fi sa demonstrez ceva despre mine, in viata, care ar fi acel lucru?

Sunt multe persoane care doresc sa ofere lumii o imagine despre ei care nu coincide cu Eul cel adevarat. De multe ori vrem sa parem ceea ce nu suntem si tindem sa facem lucruri la care nu ne pricepem sau ne pricepem foarte putin de aceea suferim mai mult in cazul esecurilor si ne este mai frica sa nu gresim. Ne-am dus la o anumita scoala pentru ca am vrut sa castigam prestanta si bani nu pentru ca ne-a placut, ne-am angajat undeva pentru ca acolo am crezut ca vom fi mai avantajati, ne-am dorit si am facut totul pentru a obtine o functie pentru ca am vrut sa fim mai presus de altii. Toate acestea ne-au facut ca, in forul nostru interior sa ne simtim frustrati pentru ca nu sunt decat o imagine sub care se ascunde Eul nostru cel adevarat, inabusit si plin de reprosuri pentru sacrificiile la care a fost supus.

Aceasta contradictie ne strica echilibrul intern si, pe multi, i-a dus la alienare mai mult sau mai putin evidenta.

Lucrul cel mai de pret pentru un copil este sa fie fericit in viata nu sa faca ceea ce n-au facut parintii sai sau ce-si doresc acestia pentru el. Iata de ce se justifica grija pentru nevoile copilului in SUA.

Nu credeti in mass-media. Lumea nu este asa. Sunt foarte multi oameni care nu mai doresc sa stie despre crime, violuri si talharii tocmai pentru ca acestea nu constituie starea naturala a omului si nu are nici un rost sa se incarce cu necazurile altora cand pot sa vada ceea ce este frumos si curat in jur. Gandind frumos si vorbind frumos vom atrage frumosul catre noi. Iubind vom atrage iubirea, iertand vom atrage iertarea.

Un bun coleg pe care as indrazni sa-l numesc si prieten mi-a spus o povestioara care nu pot sa n-o repovestesc la randul meu desi, poate, cu mai putin talent:

„ Se spune ca era odata, demult, un cioplitor in piatra care avea multi copii si isi ducea cu greu zilele din mestesugul sau.

Intr-una din zile, pe cand cioplea o stanca mare ca sa duca piatra la oras si sa ia un ban muncit, vede un alai mare trecand si se intristeaza.

Dumnezeu, care-l iubea pe crestin il intreaba: „De ce esti trist, Cioplitorule?”

Si el raspunde: „ Cum sa nu fiu trist , Doamne, cand sunt asa de sarac?

„Bine, zice Dumnezeu, maine vei fi bogat.”

A doua zi omul nostru se trezeste bogat peste poate si se duce sa-si vada mosiile. Pe la pranz ajunge intr-un camp uscat si vestejit si-i intreaba pe lucratori ce s-a intamplat. Acestia ii spun ca Soarele a ars totul de n-or sa mai aiba parte de recolta.

Omul nostru iar s-a necajit si Dumnezeu iar l-a intrebat ce-l doare. Cand i-a spus ca ar vrea sa fie soare Tatal Ceresc i-a satisfacut din nou dorinta.

Stand el mandru pe cer si parjolind totul in cale, la un moment dat l-a umbrit un nor de ploaie si, pe loc s-a intristat cerand lui Dumnezeu sa-l faca nor. Dar cand a ajuns nor si a dezlantuit furtuni si potop de ploaie a constata ca o stanca nu se clintea din calea suvoaielor si a vrut sa fie stanca. Dumnezeu i-a ascultat ruga si iata-l stand semet si privind in jur cu fala cand un cioplitor in piatra s-a apucat sa-i ciocaneasca temelia si s-o subrezeasca si iar s-a intristat.

Dumnezeu l-a intrebat din nou: „ Ce mai este si de data asta, de ce esti suparat?

Doamne, zise omul nostru, fa-ma inapoi cioplitor in piatra cum am fost. Si Dumnezeu i-a implinit voia pentru ultima data.

Cred ca a gasi multumirea in conditia pe care o ai este maxima intelepciune. Este trufie sa doresti a fi altceva decat ceea ce esti pentru ca-l sfidezi pe Creator si deviezi de la calea care ti-a fost data. Toate lucrurile pe care le posezi peste strictul necesar sunt lux. Privindu-ne asa vom constata cat de bogati suntem toti.

      2. Persoana care ne este frica sa nu fim( imaginea negativa) este imaginea pe care o avem despre cum am putea fi pentru a ne autodispretui.

      Daca cineva te face incapabil, mizerabil, nehotarat, incapatanat sau chiar prost si, in forul tau interior, simti ca te afecteaza inseamna ca te temi de asta.

      Asta-mi aminteste de o superba inscriptie pe care am vazut-o in cabina unui comandant de nava englez cu un minunat simt al umorului desi ( asta era prin anul 1984) se lupta impotriva unui cancer pulmonar operat: „ Comandantul nostru are intotdeauna dreptate, poate fi indecis, necizelat,bleg, incapatanat chiar prost DAR NU GRESESTE NICIODATA”.

      Aceasta este, cel mai probabil, rezultatul educatiei primite in copilarie, rodul nefast al celor sapte ani de-acasa, influenta unui sau unor educatori ( includem si parinti, bunici etc.) cu caractere puternice si dominatoare. „Ai sa ajungi un cersetor, un vagabond !” este o fraza des folosita de parinti si care se imprima, prin repetare in mintea copiilor si-i marcheaza toata viata. Poate, daca n-ar exista aceste temeri unii ar cere mai mult de la cei din jur iar altii ar calatori mai mult si cu mai putine bagaje.

      Toate aceste temeri, odata identificate, pot fi facute sa dispara din mintea noastra.

      Hai sa ne mai raspundem la niste intrebari:

  • Care sunt trasaturile de caracter opuse celor ale persoanei care vrei sa pari a fi?
  • Care dintre secretele tale va fi descoperit abia dupa moarte?
  • Care-i persoana pe care o detesti cel mai mult?
  • Ce-ti spunea mama ca sa te faca sa inveti mai bine?
  • De ce n-ai vrea sa fii asa?
  • Daca ai fi nevoit sa fii asa cum nu-ti doresti ce-ai face?

Daca ne vom autoconvinge ca nu exita Omul Negru ca temerile mamei de a nu deveni huligani sau hoti nu s-au adeverit si nici nu au sanse a se adeveri vom reusi mai usor sa facem sa dispara imaginea dezagreabila care ne sta pe creier si ne provoaca o spaima neincetata.

      3. Persoana care esti cu adevarat( „eul” tau autentic) este personalitatea pe care o imbraci natural atunci cand nu te controlezi deloc.

  • Cine esti tu cand nu este nimeni in preajma?
  • Atunci cand te consideri total echilibrat, ce ai face altfel?
  • Cine ai fi daca nu ti-ar fi frica?
  • Cum te simti cand faci ce vrei tu si nu ceea ce trebuie sa faci?
  • Poti face si ceea ce trebuie si ceea ce vrei?

Toate intrebarile pe care le-am pus nu fac decat sa se constituie intr-o pledoarie pentru practicarea spovedaniei, care a fost transformata de occidentali intr-o afacere profitabila a unor asa-zisi psihologi consultanti in diferite domenii. Descalificarea preotilor ca si aceea a psihologilor duce la nevoia autoterapiei si recomand cu cea mai mare caldura autospovedania adica autoanaliza greselilor si supunerea lor arbitrajului unui personaj istoric pe care noi il consideram cel mai in masura sa dea o solutie. Esti cel mai in masura sa te vezi in oglinda mintii asa cum esti cu adevarat si sa tinzi catre propriul tau echilibru interior.

Exercitiu:

Identificati o greseala pe care o regretati dar nu stiti cum s-o reparati sau o problema de viata pe care n-o puteti rezolva.

Gasiti o personalitate pe care o considerati cea mai in masura sa dea o solutie in aceasta materie.

Incercati sa va imaginati ce ar spune aceasta personalitate despre greseala sau problema dvs.

Aplicati solutia pe care ati identificat-o si mergeti mai departe. Viata va va deveni mai usoara.

      CUM SA NE REPROGRAMAM PROPRIA IMAGINE? 

 Daca tinem cont de faptul ca obisnuinta si imaginatia sunt mai puternice decat logica si vointa, atunci vom constata ca gandirea pozitiva traditionala este aproape ineficienta.

Este foarte greu pentru un european sa-si controleze eficient organismul propriu. Astfel, oricare dintre noi ar dori sa-si accelereze bataile inimii numai gandindu-se la aceasta, ar reusi foarte greu sau nu ar reusi deloc. In schimb, daca aceeasi persoana s-ar gandi la un eveniment infricosator prin care a trecut, inima sa isi va accelera ritmul aproape instantaneu.

    Sa facem un mic exercitiu de concentrare:

  1. Respira adanc si relaxeaza-te cateva minute.
  2. Lasa imaginatia sa se manifeste liber.
  3. Imagineaza-te pe tine cel adevarat stand in fata ta si bucura-te urmarindu-ti alter-egoul facand ceea ce vrea el.
  4. Uneste-i pe cei doi „tu” si impartaseste bucuria.
  5. Viseaza un timp despre cum ar fi sa fii tot timpul „tu cel adevarat”.

           Ca sa ne putem autoeduca sa avem constiinta valorii proprii este necesar sa admitem faptul ca modestia exagerata este la fel de rea ca trufia. Extremele creaza dezechilibrari mari si este mai greu sa te redresezi dupa ce ai cazut intr-una dintre ele. Moderatia in toate este de natura sa ne faca viata lineara dar asta o poate lipsi si de frumusetea confruntarii cu neprevazutul. Nu poti gresi daca faci ceea ce simti ca trebuie, cu buna credinta si respect pentru tot ceea ce este viata.

Cei care sunt tentati sa se inscrie intr-un joc al extremelor trebuie sa fie atenti la consecinte. Nu dezvolt aceasta tema pentru ca fiecare dintre noi o poate face singur si nici nu vreau sa transform mica mea pledoarie pentru combaterea stress-ului intr-o poliloghie cu privire la de toate si despre toate.

      Pentru ilustrarea celor spuse citam cateva maxime celebre:

      „ Nu glumeste,oare, Dumnezeu pe seama noastra, implantandu-ne dorinta de ceruri dar facandu-ne nepotriviti cu ea?” Sarvepalli Radhakrishnan, vicepresedinte al Indiei.      „ Ceea ce astazi este demonstrat, a fost candva imposibil” William Blake

      „ Si daca crezi ca poti si daca crezi ca nu poti, probabil, ai dreptate.” Henry Ford

      „ Oamenii dau vina pe circumstante pentru ceea ce sunt. Eu nu cred in circumstante.Oamenii care merg inainte, in lumea asta, sunt cei care cauta circumstantele si, daca nu le pot gasi, le creeaza ei insisi.”G.B. Shaw

      „ Caut ingerul in piatra si indepartez piatra din jurul lui” Michelangelo

„ Ceea ce se poate propovadui dar nu se poate pune in aplicare, mai bine ramane nespus. Ceea ce se poate practica dar nu se poate spune, mai bine nu se face.” Lectie Zen

„ Cel care nu se abate de la Cale de-alungul timpului pana ce isi da duhul in munti sau in vai nu este la fel de bun ca acela care practica invataturile Caii si indruma pe adeptii dintr-o comunitate.” Lectie Zen

      Poate ca repetarea unei istorisiri zen arhicunoscute ne va mai pune un picior in pamant:”Odata, Tanzan si Ekido mergeau pe o strada plina cu noroi. Ploua cu galeata. La un colt, intalnira o fata care nu putea trece strada.

- Vino fetito, ii spuse Tanzan, si o lua in brate si o purta pana la trotuarul opus.

Ekido nu spuse nimic, pana cand ajunsera la templul in care urmau sa-si petreaca noaptea. Acolo izbucni:

- Noi, calugarii trebuie sa ne ferim de femei si, mai ales, de cele tinere si frumoase. De ce-ai luat-o in brate?

-Eu am lasat fata acolo, raspunse Tanzan. Tu, insa, o cari si acum cu tine.”

      Anais Nin spunea:” Nu vedem lucrurile asa cum sunt ele ci asa cum suntem noi”.

      Un exercitiu lamuritor: Incearca sa-ti amintesti impreuna cu un cunoscut lucruri comune din trecut. Vei constata cu surprindere ca amintirile voastre difera. Trecutul este, intotdeauna, in functie de perceptia fiecarei persoane si o minciuna spusa de multe ori capata valoare de adevar pana si pentru cel care a spus-o initial.

               CANALIZAREA GANDIRII SPRE SUCCES 

      Orice am vrea sa facem trebuie sa ne gandim ca va reusi, daca ne indoim noi insine cum putem spera sa invingem obstacolele ridicate de altii? Nu ne vom potrivi sub nici o forma celor care ne descurajeaza pentru ca numai asa vom reusi in faptuirea noastra.

Daca ai gresit nu pierde timpul regretand greseala. Nu o mai repeta.

Gandeste mereu, gandirea iti da regulile. Simte mereu, simtirea te inalta spre lumina si te uneste cu universul. Doreste sa traiesti fara sa produci rau, asta te va face sa meriti lumina. Invata mereu, asta te va face sa-ti meriti stramosii. Da invatatura, asta te va face sa-ti meriti urmasii.

Fii tu insuti, asta te va face sa stii toate astea fara a le citi!

Nu avem nevoie sa ne luptam cu viata pentru a ne fi bine ci sa iubim viata asa cum este. Cum spunea un prieten cand beam un pahar: „ Hai sa mai traim ca destul om muri!”.

Viata este viteza cu care traim.

Viteza cu care atingem niste obiective impuse.

Solutia ca sa o prelungim este fie sa incetinim cursa, fie sa atingem cat mai multe obiective prestabilite.

SA-L ELIMINAM PE CARCOTAS: 

      De multe ori avem persoane care ne descurajeaza constant in ceea ce vrem sa facem si, pentru a le contracara, trebuie sa ne straduim sa invingem acel sentiment de inferioritate pe care, constant, il avem fata ele. Uneori avem sefi cu care nu ne intelegem sau care nu ne agreaza, mame critice sau tati dominatori si vrem sa ne eliberam.

Va propun o metoda care sa va ajute sa scapati de acest stress:

Sa ne imaginam persoana cat mai veridic posibil si s-o plasam in spatiul de langa noi tinand cont de marime, culoare, luminozitate.

Oprim miscarea imaginii.

Decoloram imaginea pana la alb-negru.

Indepartam pana se vede estompata.

Ridiculizam imaginea cum ne place( o facem sa calce intr-o balega, o imaginam sub un ventilator in care si-a facut nevoile pisica, etc.)

Ridiculizam sunetul vocii facand-o pitigaiata sau asa cum ni se pare noua cel mai hilar.

      Vom constata ca persoana astfel ridiculizata nu ne va mai speria si nu ne va mai complexa. 

      SA NE APROPIEM FRUMOASUL 

  1. Aseaza-te comod si relaxat.
  2. Respira de cateva ori adanc.
  3. Regleaza-ti respiratia pentru a fi cat mai lipsita de efort.
  4. Intensifica un eveniment placut.
  5. Intra in cadru.
  6. Da miscare imaginii in jurul tau.
  7. Simte evenimentul in toti porii.
  8. Adu cadrul la marimea naturala si da-i culoare, lumina si sunet puternice.
  9. Petrece-ti cateva minute savurand sentimentul.

      SA INDEPARTAM URATUL 

Aseaza-te comod si relaxat.

Respira de cateva ori adanc.

Regleaza-ti respiratia pentru a fi cat mai lipsita de efort.

Identifica evenimentul neplacut.

Iesi din cadru.

Elimina miscarea.

Departeaza, micsoreaza,decoloreaza, fa-o cat mai confuza si redu sunetele la maxim.

Detaseaza-te de acel eveniment total. fa-l sa nu mai existe pentru tine.

Petrece cateva minute savurand sentimentul de usurare.

SA COMBATEM VOCEA CRITICA

      Multi dintre noi auzim o voce critica sau simtim ca nu am facut ceea ce trebuie intr-un mod neplacut si este necesar sa luptam impotriva acestui lucru.

Vocea aceea ne spune, de multe ori, vorbe grele despre capacitatea noastra de a face ceva, ne descurajeaza initiativele si ne desconsidera munca.

Este necesar sa eliminam aceasta voce impreuna cu sentimentul de autodezaprobare si nu stim cum.

Primul pas ar fi sa nu ne mai autoflagelam in cazul nereusitelor adresandu-ne expresii ca : „ Esti un idiot!” „Nu stii nimic!” etc. ci sa ne autoincurajam printr-o fraza de tipul „ Am mai invatat ceva din asta” iar al doilea este sa privim lucrurile in spiritul celor primite de mine pe email, pe care le reproduc:

Sunt recunoscator : 
  Sotului (sotiei) care sforaie toata noaptea, 
  Pentru ca doarme acasa cu mine si nu cu altcineva ! 
  
 . 
  Fiicei mele adolescente care se plange ca trebuie sa spele vasele, 
  Pentru ca inseamna ca este acasa si nu pe strazi. 
  
  
  Impozitelor pe care le platesc, 
  Pentru ca inseamna ca sunt angajat. 
  
 . 
  Murdariei de curatat dupa o petrecere, 
  Pentru ca inseamna ca am fost inconjurat de prieteni. 
  
 .. 
  Hainelor care sunt putin cam strimte, 
  Pentru ca inseamna ca am destul de mincare. 
  
 . 
  Umbrei mele care ma insoteste la munca, 
  Pentru ca inseamna ca sunt afara la lumina soarelui. 
  
 . 
  Podelei care trebuie stearsa si ferestrelor care 
 trebuiesc spalate, 
  Pentru ca inseamna ca am o locuinta. 
  
 . 
  Tuturor nemultumirilor la adresa guvernului pe care le aud, 
  Pentru ca inseamna ca avem libertatea cuvintului. 
  
  
  Locului de parcare pe care il gasesc tocmai la capatul parcarii, 
  Pentru ca inseamna ca pot sa merg si ca am fost binecuvantat cu un mijloc  de transport. 
  
 . 
  Zgomotului pe care trebuie sa-l suport de la vecini, 
  Pentru ca inseamna ca pot auzi. 
  
 .. 
  Gramezii de rufe de spalat si calcat, 
  Pentru ca inseamna ca am haine de imbracat. 
  
 .. 
  Oboselii si durerilor musculare la sfarsitul unei zile, 
  Pentru ca inseamna ca am fost capabil sa muncesc din greu. 
  
 . 
  Soneriei care ma trezeste in zorii zilei, 
  Pentru ca inseamna ca sunt viu. 
  
  
  SI , IN SFARSIT, . pentru e-mail-uri, 
  Deoarece inseamna ca am prieteni care se gandesc la mine. 
  
  
  O zi frumoasasi incercati sa ganditi pozitivdoar avem atatea 
  daruripe care le uitam din, pacate, toate astea mi le spun in primul  rand mie.”

      Exercitiu:

  1. Aseaza-te comod si relaxat.
  2. Respira de cateva ori adanc si usor.
  3. Lasa respiratia sa curga lin ca si cum aerul te-ar respira pe tine.
  4. Gandeste-te la vocea neplacuta care te critica din interior si localizeaz-o( in fata,in spate sau lateral , in interior sau in exterior)
  5. Intinde mana spre ea si adu-o in palma.
  6. Inchide palma si prinde-o in pumn.
  7. Ridiculizeaz-o pentru ca nu poate sa mai iasa, fa-o rugatoare, miloaga chiar, miorlaita, cum iti place.
  8. Fa vocea sa ti se adreseze bland si cu cuvinte frumoase.
  9. Bucura-te de reusita

      Exercitiu:

  1. Relaxeaza-te cu capul sus, confortabil si cu coloana dreapta sustinuta de un stalp de lumina. Respira linistit, cat mai linistit.
  2. Aminteste-ti un moment de totala incredere in fortele tale. Daca nu poti, imagineaza unul. Simte tot ce simteai atunci sau imagineaza-ti ce ai putea  simti.
  3. Aplica metoda de la evenimentele frumoase.
  4. Tine palmele pe genunchi cu fata in sus si complet relaxate.
  5. Da o culoare sentimentului si transforma-l intr-o bila de energie pe care plimb-o de la cap la picioare.

      Exercitiu:

  1. Relaxat, respirand usor, cu corpul drept, ganeste-te la cineva care te iubeste si te apreciaza.
  2. Paseste din corpul tau si intra in corpul acestei persoane vazandu-te cu ochii ei. Ia aminte la detaliile a ceea ce apreciaza si iubeste ea la tine. Recunoaste calitatile tale pe care nu le apreciai pana acum.
  3. Retrage-te si bucura-te.

      Exercitiu:

  1. Respira adanc de cateva ori.
  2. Lasa respiratia sa curga de la sine si tu doar urmareste umplerea si golirea plamanilor.
  3. In fata unei oglinzi, aminteste-ti de un compliment primit de la cineva pentru care ai un mare respect si traieste intens bucuria de atunci.
  4. Intareste-ti increderea in acea persoana in timp ce simti bucuria complimentului.
  5. Cand simti ca ai atins maxima trairii deschide ochii si priveste-te in oglinda. Vezi ce a vazut acea persoana si simte ca ea.
  6. Amesteca autoiubirea si autorespectul cu increderea si simte-te minunat.

      Toate aceste exercitii trebuie repetate si avem nevoie sa invatam sa ne folosim emotiile precum ochii sau mainele.

      Trebuie sa ne concentram asupra emotiilor care revin constant si a fixatiilor negative nu asupra celor tranzitorii.

      Emotiile sunt ca durerea, avertizeaza asupra existentei unor disfunctii.

Prin aceste exercitii nu vom indeparta emotiile care isi au rolul lor in existenta noastra ci le vom selecta pe cele placute de cele neplacute. Asta nu inseamna ca nu vom mai avea emotii neplacute ci ca vom incerca sa le indepartam atunci cand ne deranjeaza foarte tare.

      Test:

  1. Aseaza-te comod si relaxat
  2. Respira de cateva ori adanc si usor.
  3. Lasa respiratia sa curga singura si simte usurare in minte si trup.
  4. Gandeste-te la ceva neplacut si lasa mintea sa asocieze acestui sentiment o imagine. Analizeaza imaginea: Ce culoare are? Unde se afla? Cat e de mare?Se misca sau sta? Este opaca sau transparenta? O Insoteste vreun sunet?
  5. Stop. Toate acestea dau putere sentimentului negativ si tu nu o stiai. Ai aflat. Ce mesaj ne transmite emotia?
  6. Brainstorm cum rezolvi problema  cel mai favorabil tie cu putinta.Poti sa scrii. Roaga subconstientul sa-ti reaminteasca rezolvarea la momentul potrivit.
  7. Aplica metoda de la evenimente urate si sterge acel lucru neplacut. Daca reapare, reia.
  8. Imagineaza-ti viata asa cum ai vrea sa fie. Ce-ai vrea sa faci sau sa ai?

Exercitiu:

1. Respira de cateva ori adanc si usor

2. Lasa respiratia sa curga de la sine si deschide-te sentimentelor.

3.Aminteste-ti cand te-ai simtit cu adevarat bine. Retraieste intens clipele acelea( daca nu crezi ca ai avut asemenea momente creaza tu o imagine care te-ar face fericit si traieste-o intens).

4. Intensifica sunetele, culorile, apropie imaginea si simte puternic.

5. Uneste degetul mare cu cel mijlociu.

6. Apasa degetele si elibereaza sentimentul de bine.

Imagineaza-ti o zi perfecta. Bravo!

Poveste: Se spune ca un taran chinez avea, intr-o vara, o recolta foarte buna. Vecinii lui, care aveau recolte mai proaste, l-au laudat ca-I foarte norocos si el a raspuns: “Poate”. O herghelie de cai salbatici s-a abatut pe acolo si i-a stricat recolta taranului nostru. Vecinii l-au compatimit ca are ghinion si el a raspuns:”Poate”. Fiul sau a prins un cal salbatic si mai multe iepe si vecinii l-au laudat din nou ca-i norocos. Omul nostru a raspuns din nou: “Poate”. Fiul sau a incalecat calul care l-a trantit si a suferit o fractura de picior. Vecinii iar l-au compatimit ca are ghinion si el a raspuns:”Poate”. A venit imparatul in regiune cu oaste mare ca sa se lupte cu un stat vecin si a recrutat cu forta pe toti tinerii mai putin pe fiul taranului nostru care avea piciorul rupt. Vecinii au laudat iar norocul taranului nostru dar el a raspuns:”Poate”.

Cateva vorbe de spirit:

“ Nu exista vreme rea ci doar haine nepotrivite.” Billy Connoly

“ Nu ne retragem ci inaintam in alta directie” Gen. George Patton

“ Oricat de fin ar fi taiata felia tot are doua fete” Baruch Spinoza

Trebuie sa constientizam ca, in lumea actuala, minciuna sta la loc de adevar si greseala cea mai mare este sa ajungem sa nu mai recunoastem adevarul din aceasta cauza, pentru ca ne pierdem echilibrul interior si deranjam echilibrul universal in acelasi timp.

“ Somnul ratiunii creaza monstri” Goya

Trebuie sa avem intelepciunea de a accepta viata asa cum este si sa schimbam ceea ce se poate in noi insine pentru ca puterea adevarata este aceea a exemplului.

“ Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte” Proverb

Orice lucru poate fi considerat rau daca este comparat cu altul mai bun dar exista si reciproca si trebuie s-o luam in calcul. Avem posibilitatea sa vedem paharul ca fiind pe jumatate plin si nu pe jumatate gol.

Adaptarea la orice situatie cu seninatate si liniste sufleteasca ne face puternici, trebuie sa avem mereu flexibilitatea trestiei pe care vantul o indoaie dar nu o poate rupe.

In principiu, nu exista esecuri ci doar atitudinea noastra fata de ceva care nu ne-a reusit. Edison incercase de 700 de ori sa descopere electricitatea si cand a fost intrebat cum este sa ai 700 de esecuri a raspuns senin : “ Nu sunt esecuri caci am descoperit 700 de moduri in care nu se poate produce electricitate. Eliminand caile imposibile o voi gasi pe cea buna.” Si a gasit-o.Joc-exercitiu:

1. Gandeste-te la un proiect indeplinit mai demult. Contureaza toate aspectele care te-au dus la reusita.

2. Acum gandeste-te la unul pe care il ai de indeplinit. Contureaza toate aspectele care te vor duce la reusita. Identifica obstacolele rezonabile si gaseste cai de a le evita.

3. Compara cele doua situatii si vezi ce au in comun. Prefigureaza reusita apropiata si toate reusitele viitoare. Acum stii calea.

“Daca ne pierdem averea nu am pierdut nimic, daca ne pierdem sanatatea am pierdut ceva, daca ne pierdem caracterul am pierdut totul” Bill Graham

INTRE “ DE CE NU POT?” SI “ CUM SA FAC SA POT MAI REPEDE?”

Trebuie sa inlocuim pe “de ce nu pot?” cu termenul “ cum sa fac sa pot mai repede?” pentru ca nu exista imposibillul ci numai lipsa noastra de vointa si cunostinte necesare pentru a face

“ Nimic nu-i imposibil pentru muritori.” Sophocles

Istorioara Zen:

„ Matajuro Yagyu era fiul unui celebru spadasin. Tatal sau, convins ca fiul e prea lenes pentru a-i egala maiestria, l-a izgonit.

Atunci Matajuro s-a dus la muntele Futara, la celebrul spadasin Banzo.

- Vrei sa inveti manuirea sabiei sub indrumarea mea? Iti lipsesc cele necesare, a spus Banzo.

- Daca lucrez din greu, cati ani imi trebuie pentru a ajunge un maestru? insista tanarul.

- Restul vietii tale.

Nu pot astepta atat. Daca accepti sa-mi dai lectii voi fi servitorul tau devotat. Cat timp va dura?

- Probabil ca zece ani,se imblanzi Banzo.

- Tatal meu a imbatranit, va trebui sa am grija de el Daca voi munci din greu, cat va dura?

-Treizeci de ani!

- Cum asa? se mira Matajuro. Adineauri ai spus zece ani iar acum zici treizeci! As accepta orice lipsuri, doar sa invat aceasta arta intr-un timp cat mai scurt!

- Se pare, spuse Banzo, ca va trebui sa ramai cu mine saptezeci de ani. Un om care se grabeste asa rareori reuseste ceva!

- Bine, zise tanarul, intelegand ca-i pedepseste nerabdarea.Accept.

Matajuro primi ordinul sa nu mai vorbeasca despre scrima si sa nu mai puna mana pe sabie.Gatea, spala vasele, facea patul, matura curtea, ingrijea gradina

Trecura trei ani. Matajuro continua sa munceasca. Nici macar nu incepuse sa invete arta careia ii dedicase viata sa

Intr-o zi, Banzo se strecura in spatele lui si-i dadu o lovitura teribila cu o spada de lemn.

In ziua urmatoare, in timp ce Matajuro gatea,Banzo il lovi din nou, pe neasteptate.

De atunci, zi si noapte, Matajuro trebuia sa se apere de atacuri surprinzatoare. Nu era clipa in care sa nu se gandeasca la sabia lui Banzo.

Abia atunci zari pe figura maestrului un zambet

Matajuro ajunse cel mai mare spadasin din Japonia.”

PRECUM SI NOI IERTAM

Exercitiu de iertare: Ia o persoana care ti-a gresit si tu nu ai iertat-o inca si pune-ti urmatoarele intrebari:

1. Esti convins ca persoana respectiva a gresit fata de tine?

2. Analizeaza atent in ce consta acea greseala? Cantareste-i greutatea pe o scara de la 1 la 10?

3. Crezi ca a facut-o cu intentie?

4. Esti convins ca a facut-o cu intentie?

5. Pe ce se bazeaza convingerile tale? Fapte si elemente materiale nu vorbele altora. Pune-te in situatia lui si imagineaza-ti ce-ai fi facut.

6. Imagineaza-ti cum ai povesti despre asta unei persoane pe care tu o consideri idealul tau moral. ( Persoana poate fi imaginara sau de natura divina).

7. Ce crezi ca ar spune acea persoana despre problema ta ?

8. Cum crezi ca te-ai simti daca ai reusi sa nu mai ai acest gand?

9. Acum elimina gandul si scoate ostilitatea fata de persoana care ti-a gresit, din minte si pune-le undeva deoparte ca sa ai acces la ele cand vei dori.

10. Cum te simti fara acele sentimente? Succes.

Cateva intrebari care sa ti le pui ca sa exersezi dorinta de ideal.

Cine/Ce ma (m-ar) face cel mai fericit(a)?

Cine ma (m-ar) face sa ma simt cel mai iubit(a)?

Cine/Ce ma (m-ar) face sa ma simt cel mai bogat(a)?

Cine/Ce ma (m-ar) face sa ma simt cel mai puternic(a)?

Si asa mai departe. Intrebarile de acest tip ne vor ajuta sa ne fixam idealuri si sa depasim problemele de zi cu zi. Astfel ne programam si cum am dori sa fim in acea zi.

Principalul element care nu trebuie uitat este acela ca lumea este formata din persoane care doresc sa fie prietenoase daca li se da ocazia.( Regula celor 3 metri) Starea normala a fiecarui om este cea de apropiere fata de semeni.

Sunt cateva lucruri pe care este bine sa le stii:

Esti singurul expert in problemele tale.

Nu esti un mecanism defect care trebuie reparat. Esti tu, cu bunele si relele tale.

Ai toate resursele sa reusesti.

Daca vrei sa darami zidul dintre tine si ceilalti, ia cate o caramida pe rand nu-l prabusi peste ei.

Daca ceea ce faci merge, fa altceva. Ceea ce deja merge nu mai prezinta aceeasi provocare.

Nu exista esec ci numai feed-back.

„Vrei formula succesului? E simpla. Dubleaza-ti rata esecurilor!” ( T. Watson, fondatorul IBM )

Trebuie sa invatam din esecuri mai mult decat din succese. Daca vom reusi sa ne controlam reactiile in fata esecurilor atunci, si numai atunci, vom putea spune ca suntem pregatiti pentru a avea succes.

Viitorul ti-l creezi azi. Dar nu trebuie sa pierdem timpul facand planuri si analizand trecutul ci sa traim prezentul cu ceea ce ne aduce el intr-un mod cat mai intens.

GENERATORUL DE INCREDERE

Imagineaza-ti un alt „tu” care sta in fata ta si care crede in ceea ce vrei tu sa crezi.

Imagineaza-ti ca acel „tu” poate face foarte usor ceea ce tu nu poti. Face totul fara efort.

Acum intra in el si gandeste din perspectiva lui.

Poarta-te ca si cum ar fi adevarat.

Poveste Zen:Cand vizitezi templul Obaku din Kioto, pe usa vezi scis:”Primul principiu”. Literele sunt foarte mari si sunt o capodopera de caligrafie. Au fost trasate de Kosen, cu doua sute de ani in urma. Maestrul le desenase pe hartie iar lucratorii le sculptasera, marite in lemn.

In timp ce Kosen desena literele, langa el statea un elev care-i pregatea tusul. Era cam obraznic si-si permitea sa critice opera maestrului.

-- Nu-i bine, Ii spuse el maestrului, dupa prima incercare.

--Dar asa

-- Groaznic! E mai rau ca inainte.

Rabdator Kosen rupse foaie dupa foaie, de opzeci si patru de ori, fara sa obtina aprobarea elevului.

Cand acesta iesi pentru cateva minute, Kosen gandi:

-- Acum am posibilitatea sa scap de privirea lui.

Si, in graba dar cu mintea eliberata de alte ganduri, scrise:”Primul principiu”.

-- O capodopera! exclama elevul, cand se intoarse.”

„ Scopul vietii este o viata cu scop” R. Bryne

Cand iti urmaresti propriile idealuri condus de valorile tale in contextul viselor tale poti infaptui miracole.

Ca un exercitiu de gandire, incearca sa te pui in situatia de a nu putea gresi, de a fi perfect si perfectionist. Cum te-ai simti?

Trebuie sa ne dorim lucruri pe care le putem duce. Daca cerem ceva ce odata avut ne va crea probleme ne vom spori disconfortul si, implicit, starea de stress.

Este bine cunoscuta legenda regelui frigian Midas care a obtinut de la Dionysos darul de a transforma in aur tot ce atingea si era sa moara de inanitie daca nu i s-ar fi ridicat darul din mila zeului.

Marile idei sunt rezultatul unor imaginatii bogate. Se spune ca Tesla vedea in minte masina pe care urma sa o construiasca, cu ani multi inainte iar Einstein se visa calatorind pe o raza de lumina.

In lagarele naziste, au supravietuit acei care au avut un ideal.

Intrebarea este: Si daca nu stiu ce sa visez?

Simplu, facand liste de prioritati in viata nu liste de cumparaturi.

Ce-ai face daca, peste o saptamana, ar fi sfarsitul lumii?

PRIMUL PAS

Imagineaza-ti sfarsitul vietii tale.Care ar fi cele mai importante trei lucruri invatate si ce le face asa?

Gandeste-te la cineva pe care il respecti cu adevarat. Numeste trei dintre calitatile lui.

Cine esti tu, de fapt?

Ce propozitie ai vrea sa ti se scrie pe cruce ca sa-ti descrie perfect personalitatea din timpul vietii?

PASUL AL DOILEA

G.B. Shaw spunea:” Omul rational se adapteaza lumii, cel irational doreste sa schimbe lumea dupa nevoile lui. Progresul a fost facut de oamenii irationali.”

Fa o lista si urmareste scopurile propuse.

PASUL AL TREILEA

„Nu intreba ce vrea lumea, intreaba-te ce te face viu si du-te si fa asta. Lumea vrea oameni vii.” Howard Martin

Ce-ti place sa faci in cel mai inalt grad?

Ce te pasioneaza cu adevarat?

Ce-ai alege sa faci daca ai avea resurse nelimitate?

Cine sunt persoanele sau personajele pe care le admiri si de ce?

Pentru mai multa precizie detaliaza astfel:

Ce-ai dorit sa faci cand erai copil?

Ce-ai vrut sa devii cand ai crescut?

Ce-ai fi facut daca erai sigur ca vei reusi?

Nu este necesar sa urmaresti precizia sau daca sunt realizabile, din primul moment, poti sa le corectezi oricand.

Pune-ti intrebari despre familie, cariera,sanatate,societate, spirit

Ce ti-ar placea sa se intample si ce nu?

Ce-ai vrea sa inveti cu adevarat?

Ce aptitudini ai vrea sa ai?

Cati bani ai vrea sa castigi?

Ce trasaturi de caracter ai vrea sa-ti dezvolti?

Ce vrei sa dai inapoi lumii care te-a creat?

FORMULEAZA-TI MARELE TAU VIS FOCALIZANDU-TE PE CEEA CE VREI SA TI SE INTAMPLE SI NU PE CEEA CE NU VREI SA TI SE INTAMPLE.

Fa liste cu cele mai importante cinci lucruri din lume pentru tine, ce-ai vrea sa faci sau sa fii.

PASUL AL PATRULEA

Sa ne dimensionam succesul.

Simte bucuria fiecarui pas pe care-l faci spre succesul tau. Chiar daca nu vei reusi, in final,vei avea un frumos sir de bucurii.

Intrebari:

Ce vei vedea cand iti vei indeplini visul?

Ce vei auzi, mirosi,simti? Ce gust va avea?

Cu cine ai vrea sa imparti bucuria realizarii visului tau?

PASUL AL CINCILEA

Esential este ca visul tau sa fie bun pentru tine dar sa nu aduca raul altora pentru a pastra mereu echilibrul cu forta externa.

Jaloane:

Imi fac visul cat mai clar.

Gandesc atat cat pot mai liber.

Ma indrept catre visul meu.

Ma conving ca este visul meu si nu visul altcuiva pentru mine.

Ma conving ca nimic din ce mi s-ar putea oferi in schimb nu este preferabil indeplinirii visului meu.

Voi sti ca mi-am atins visul cand( aici imi fixez un eveniment chiar ideal dar despre care eu cred ca este realizabil)

Imi fixez o limita temporala pentru realizarea visului meu.

Imi fixez etape intermediare care sa le indeplinesc pana la realizarea visului si anticipez emotiile pe care le voi simti la realizarea fiecarei etape. Nu puneti etape putine, pentru ca vor fi bucurii multe avand etape multe si relativ usor de atins. Succesul se compune din pasi mici.

Pentru realizarea visului tau fii in stare sa folosesti toate resursele materiale si umane pe care te poti baza dar NU UITA RESPECTUL PENTRU CEILALTI. Visul tau nu trebuie cladit pe suferinta sau lipsurile altora. Traieste si lasa si pe altii sa traiasca daca nu poti sa-i ajuti.

IMPORTANT: Fa pasi concreti in realizarea visului tau nu te limita numai la a visa. Visul tau se bazeaza pe viata reala si are nevoie de un suport material pentru a fi realizat.

„Primum vivere deinde philosophari” Mai intai traim si abia apoi filosofam. Adagiu latin.

MENS SANA IN CORPORE SANO

Parabola Zen:

„Budha povesteste urmatoarea parabola, intr-o sutra:

Un calator intalni un tigru. Fugi, urmarit de tigru, pana ajunse la o prapastie. se agata de corzile unei vite salbatice si-si dadu drumul in prapastie. Tigrul il astepta sus. Omul privi in jos si vazu ca, in fundul prapastiei, astepta alt tigru. Si doi soareci incepura sa roada corzile vitei Atunci, omul vazu, crescuta intr-o crapatura de stanca, o fraga.

Tinandu-se de corzi, se intinse si o culese. O baga in gura. Ce gust bun avea!”

Doctorul LOUIS KUHNE avea parerea ca organismul poate sa se vindece de orice boala daca este curatat de toxine, el spunea ca microbii nu ataca organismul curat si ca tantarii pisca persoanele bolnave, in locurile bolnave, tragandu-ne, astfel, un semnal de alarma . Recomandarea lui era sa invatam de la caini cum sa ne tratam de boala ( cainii, cand sunt bolnavi, nu mananca ci beau doar apa si se odihnesc). Intregul sau tratament se baza pe ideea ca omul este un recipient in care s-au strans toxine si aceste toxine trebuie eliminate prin stimularea excretiei normale. Se stie ca un corp sanatos permite mintii sa se sustraga stress-ului.

Nu stiu daca exista mancaruri toxice, pentru ca fiecare fel de mancare are parti pozitive si negative daca este analizat in laborator iar efectele asupra unui om sau a altuia pot fi diferite dar stiu sigur ca exista mancaruri in exces pentru ca omul este singurul animal care nu mananca de foame ci de placere si mancaruri care nu ne priesc.In ziua de azi exista nutritionisti care separa alimentele in grupe substituindu-se naturii si uitand ca nu te hraneste ceea ce bagi in stomac ci ceea ce este digerat.

Nu poti vindeca pe nimeni daca nu te-ai vindecat macar odata pe tine insuti. Nu vei sti sa ai cu adevarat grija de un bolnav daca tu nu te-ai ingrijit in timpul unei boli usoare.

Starea fizica precara genereaza stress ori il favorizeaza.

Jumatate din tratamentul unei boli consta in atitudinea pe care o avem fata de boala. Am vazut oameni pe care dorinta de a trai i-a facut sa se ridice din coma profunda, unul dintre ei este tatal meu.

Daca medicii nu mai practica psihoterapia inainte de orice tratament medicamentos ori chirurgical trebuie sa ne antrenam noi insine pentru a face aceasta. Oricat de nepriceput ar fi medicul vointa noastra de viata si vindecare ne vor aduce sanatatea inapoi. Vindecarea este jumatate vointa noastra si jumatate vointa divina, spun medicii chinezi.

Dar nu este mai putin adevarat ca este important sa prevenim boala prin respectarea unor reguli de igiena mintala si fizica.

„ Viata mea a fost plina de necazuri, majoritatea nu s-au intamplat.” Michel de Montagne

„ Daca vrei sa stii cum ti-au fost gandurile ieri, verifca-ti sanatatea, azi.” Proverb indian.

Stress-ul este o boala occidentala, Mircea Eliade spunea ca diferenta dintre un asiatic si un occidental este ca asiaticul, daca se loveste la un deget, il doare numai acel deget, pe cand occidentalul daca se loveste la un deget il doare tot corpul.

Stress-ul poate fi combatut prin combaterea fricii de ceea ce se poate intampla si sa nu uitam cum Ion Creanga in „Prostia omeneasca” ne povesteste despre nevasta si soacra celui care a plecat in lume care plangeau moartea copilului aflat in leganul de sub cuptorul pe care statea drobul de sare pe care urma sa-l darame pisica ce urma sa vina in casa.

O prima posibilitate de a mentine echilibrul organismului este aceea de a respecta timpul de refacere al acestuia. Sa nu uitam ca orele de scoala de pe vremuri erau de 50’ cu pauze de zece minute. Acesta nu a fost intamplator ci rezultatul cercetarilor unor igienisti. Organismul are nevoie, in fiecare ora, de o pauza pentru refacere si unele dintre marile minti ale lumii obisnuiau sa atipeasca in timpul lucrului cateva minute fixandu-si modalitati de trezire(Edison obisnuia sa atipeasca in scaun cu o ligura sau alt obiect in mana si cand acesta cadea pe podea se trezea revigorat).

Exercitiu de relaxare Qui-Gong:

Respira usor si fara efort urmarindu-ti respiratia.

Imagineaza-ti ca picioarele tale sunt calde si pufoase ca un nor.

Expirand relaxat adu senzatia de bine catre genunchi. Simte linistit confortul genunchilor tai.

Relaxarea se intinde prin muschi si oase ca si cum un curent cald ar circula prin trup.

Expira relaxat si adu senzatia de bine pana la zona bazinului. Simte.

Expira relaxat si adu-o la umeri. Las-o sa se raspandeasca in tot corpul si in brate si palme ca un curent de aer cald si placut.

Cu o noua expiratie du relaxarea pana in crestet si invaluie-ti organismul in aerul cald.

Stai in aerul cald care este ca un dus, lasa toate grijile si necazurile sa fie luate de acel flux si indepartate de tine.

Repeta dupa un timp.

CATEVA REGULI DE CONDUITA:

1. incercati sa eliminati cuvintele considerate urate din vocabularul dumneavoastra zilnic;

2. incercati sa      spuneti “ sarut mana” sau “buna ziua” primii atunci cand intalniti pe cineva cunoscut indiferent daca-l considerati o persoana care nu merita efortul;

3. incercati sa spuneti “ te iubesc” celor dragi desi vi se pare desuet si demodat;

4. incercati sa iertati din start greselile altora fata de dumneavoastra acordand prezumtia de nevinovatie sau sperand ca forta divina va repara nedreptatea care vi s-a facut, asteptati relaxat sa vedeti cum se va produce asta dar nu va bucurati de raul celuilalt ci numai notati faptul ca acest echilibru functioneaza si nu contabilizati greselile pe care altii le fac in viata lor( fara barfa);

5. doriti-va intens ceea ce va doriti si asteptati sa se indeplineasca, chiar daca vi se pare absurd;

6. tratati munca dumneavoastra ca pe un joc, fara a va implica sentimental in esecuri dar bucurati-va de reusite; dozati-va timpul in asa fel ca sa va si odihniti cel putin 5’ la fiecare ora – vezi somnul lui Edison.

7. incercati sa fiti fericiti cat mai des posibil pana veti ajunge sa fiti asa in fiecare clipa. Radeti cat mai des si cu cea mai banala ocazie dar incercati sa nu va tampiti neglijandu-va intelectul. Adresati un zambet tuturor organelor dumneavoastra ca si cum v-ar fi prieteni si nu uitati regula celor trei metri.

Fara sa vrem aceste reguli au iesit in numar de 7. Nu va cerem sa indepliniti aceste reguli deodata este suficient sa incercati si veti vedea ca rezultatele pozitive obtinute prin aplicarea uneia va vor atrage sa le aplicati pe toate.

CATEVA REGULI DE IGIENA:

1. treziti-va la ora 6 si culcati-va la ora 21, reducand, astfel, televizorul cu programele lui deprimante;

2. mancati ceea ce va prieste si nu ceea ce va place, mestecand pana cand bolul alimentar devine o pasta;

3. aerisiti camera inainte de culcare chiar daca este iarna grea timp de 5 minute frigul caleste si spaima noastra de frig este o prejudecata; nu exista notiunea de curent de aer creat intre usa si fereastra( vezi medicina din SUA) ci numai aceea de organism necalit sau bolnav;

4. faceti zece minute de gimnastica in fiecare dimineata, cu fereastra deschisa, indiferent de anotimp, nu pretindeti ca nu aveti timp, si mancati-va micul dejun;

5. nu mancati mult la o masa obisnuita si faceti o pauza sau folositi hrana mai usoara dupa o festivitate la care ati participat;

6. mergeti mai mult pe jos, organismul are mare nevoie de miscare sau faceti 30’-1h de sport care sa va faca sa transpirati de doua ori pe saptamana cel putin;

7. beti apa obisnuita si nu altceva cand va este sete.

Am incercat ca aceste reguli sa fie tot 7 pentru simetrie dar puteti adauga orice regula de igiena vi se pare potrivita cu conditia sa nu contravina acestor reguli de baza.

Dar sa nu uitam vorba inteleapta „ Nu taim pentru a manca ci mancam pentru a trai”.

Respectarea acestor reguli va va ajuta sa va insusiti mai bine exercitiile pe care noi vi le propunem si sa ajungeti la rezultate pozitive rapide si chiar la schimbarea cursului vietii dumneavoastra.

Poveste Zen: “ Soyen Shaku, primul maestru zen care a calatorit in America, spunea:

-- Inima mea arde ca focul, dar ochii mei sunt reci ca cenusa stinsa.

El isi stabilise niste reguli pe care le-a respectat cu strictete toata viata:

-dimineata, inainte de a se imbraca, ardea tamaie si medita;

-se culca la aceeasi ora;

- manca la intervale regulate;

- manca moderat, niciodata pe saturate;

- primea oaspeti in aceeasi atitudine in care se afla cand era singur;

-singur, pastra aceeasi atitudine ca si atunci cand avea oaspeti;

-judeca inainte de a vorbi iar ceea ce spunea ducea la indeplinire;

- nu pierdea ocaziile dar, inainte de a actiona, se gandea de doua ori;

- nu regreta trecutul, privea doar viitorul;

-actiona curajos ca un erou dar avea inima blanda, ca un copil;

- daca era in pat, dormea de parca era ultimul sau somn;

- daca se trezea, parasea imediat patul, ca si cum ar fi aruncat o pereche de sandale rupte.”

Hipocrate practica regulile urmatoare de igiena si a trait 83 de ani: „sa mananci putin, sa dormi pe tare, sa te scoli o data cu pasarile si tot cu ele sa te culci.”

Tot el spunea ca este mai usor sa previi boala decat s-o tratezi si ca boala e omul.

„ Ioane, tine minte ca, in viata, trebuie sa mesteci bine, sa dormi bine si sa mergi incet” Mos Neculai Boariu, un intelept autohton care a murit si nu stiu nici macar unde este ingropat dar mai traieste in sufletul meu.

CEEA CE NU TREBUIE SA UITATI ESTE CA ORGANISMUL DUMNEAVOASTRA ESTE PERFECT SI SE POATE APARA DE ORICE BOALA, NUMAI IDEILE NEGATIVE SI SPAIMELE PE CARE LE AVETI IL INCURCA.

VINDECAREA BOLILOR NU SE PRODUCE PRIN INTERVENTIA MEDICILOR CI PRIN FORTA PROPRIE A BOLNAVULUI, MEDICAMENTELE SUNT DATE DE DUMNEZEU LA FEL CA STIINTA FOLOSIRII LOR. MEDICUL CA SI INTELEPTUL SUNT PERSOANE CARE TREBUIE SA INVETE PE CEI DORITORI CUM SA FACA SA SE VINDECE.

PRIMUL PAS CATRE VINDECARE ESTE INVINGEREA SPAIMEI DE MOARTE.

Valeriu Popa, respectatul terapist roman a publicat o carte, impreuna cu doua doamne Sanda Stefan si Raluca Dumitrache, care are un nume minunat si contine lucruri pe masura: Daruim lumina si iubire, pentru vindecare mintala si spirituala din care vom lua si noi un citat:” Fiecare gand, cuvant sau emotie provoaca o vibratie in fiecare celula a corpului si lasa acolo o impresie adanca. Trebuie sa invatam sa inlocuim gandul nociv cu ganduri bune. De exemplu: gandul de curaj va servi imediat drept antidot puternic contra urmarilor gandului de frica.”

BANII N-ADUC FERICIREA DAR NICI NU O IMPIEDICA

Trebuie sa discutam problema banilor intr-o lume mercantila.

O atitudine minunata mi s-a parut aceea a unui om de afaceri de origine romana (dam acest exemplu din patriotism nu pentru ca ar fi unicul) care, avand o cariera de succes in Londra a fost intrebat cum face sa aiba asa de multi bani. El a raspuns simplu ca banii au venit intotdeauna ca rezultat al muncii lui pe care o iubeste enorm, ca nu poate trai fara munca si stie ca banii vor veni si de acum incolo.

“De ceea ce ti-e frica nu scapi” Proverb romanesc.

„Imparatul roman Vespasianus, venind la tron dupa Nero si urmasii acestuia a gasit vistieria goala.

Nevoia de bani l-a impins la a pune diferite taxe dintre care cea mai cunoscuta este aceea asupra closetelor publice( de aici si numele de vespasiene dat acestora candva).

Intr-una din zile, fiul sau Titus i-a spus imparatului ca poporul rade cu privire la taxa pusa pe closete.

Imparatul i-a pus o moneda sub nas si i-a spus „Non olet” ( Nu miroase). De atunci dateaza expresia: Banii n-au miros”

Spaima de saracie va naste intotdeauna saracie si cel care nu stie sa fie bogat nu va fi, indiferent de sumele de bani din banca sau de la saltea. Bogatia e o stare de suflet si nu un motiv de trufie.

Observati ca sunt multi castigatori la loterii care devin imediat saraci sau nu se comporta niciodata ca niste oameni cu adevarat bogati pentru ca nu stiu cum s-o faca.

Banii sunt pentru a fi cheltuiti si nu pentru a-i tezauriza si a-i venera. Cu cat ii cauti mai putin cu atat ai mai multi.

Fa-ti liste cu ce vrei sa realizezi si nu cere sume de bani. Astfel, vei canaliza efortul catre indeplinirea unor vise si vei atrage forta divina sa lucreze in favoarea ta. Divinitatea nu cunoaste termenul de bani ci acela de obiecte sau actiuni care au o valoare pentru oameni.

Pentru ceea ce ai muncit, sa inveti a cere un pret corect si cinstit compus din elemente clare si explicabile.

Exista o povestioara moralizatoare despre care nu prea stiu unde am gasit-o si care suna cam asa: „ Un imparat avea o cutie muzicala la care tinea foarte mult.

Intr-una din zile aceasta s-a stricat si nimeni nu stia s-o repare. A dat imparatul de stire in patru zari ca cine o va repara poate cere orice pret si s-a prezentat un mester despre care toti spuneau ca-i cel mai bun.

S-a dus la cutia muzicala, s-a uitat atent si a scos un ciocanel cu care a lovit usor intr-un anumit loc. Si, minune, cutia a inceput sa cante la fel ca inainte.

Imparatul l-a intrebat pe om care-i este pretul si acesta a raspuns: 100.000 de bani de aur.

S-a mirat foarte imparatul si l-a intrebat cum a ajuns la acest pret iar omul i-a raspuns cu simplitate:

- Maria ta, un ban de aur cer pentru lovitura de ciocanel si 99 000 pentru ca am stiut unde sa lovesc.

Si imparatul a platit pretul multumit.”

EXISTA, OARE, FERICIREA?

Scopul final al tuturor eforturilor facute de noi este acela de a atinge fericirea dar multi nu stiu nici macar ce-i aceea fericire.

Putem noi, oare, sa dam reteta fericirii unei persoane?

NU.

Poveste: „ A fost odata, demult de tot, un imparat care voia cu orice pret sa fie fericit. A chemat la el pe cei mai mari vrajitori, pe cei mai intelepti dintre intelepti si pe cei mai grozavi medici dar nimeni nu a putut sa-i dea o reteta a fericirii.

Intr-un tarziu, oamenii imparatului au descoperit un pustnic ce traia undeva departe in munti. Acesta le-a spus ca imparatul lor va fi fericit daca se v-a imbraca cu camasa unui om fericit.

S-au pus pe cautat si unul nu avea bani, altul nu era sanatos, altuia nu i se maritase fata si tot asa n-au gasit pe nimeni care sa spuna ca este fericit.

Obositi, s-au rezemat de peretele unei cocioabe care statea gata sa cada si au auzit, prin ferestra sparta o voce spunand:

- Iti multumesc, Doamne ca mi-ai dat si azi o bucata de paine ca sa nu ma culc cu stomacul gol. Sunt fericit.

Au navalit in cocioaba si l-au trantit pe om la pamant, i-au scos haina si au constatat ca era atat de sarac incat nu avea camasa.”

„ Am ajuns sa inteleg ca este mai bine sa traiesti viata decat sa o conceptualizezi. Sunt fericit pentru ca, in fiecare zi, cresc si nu stiu care este limita” Bruce Lee

„Cei mai multi sunt atat de fericiti pe cat mintea lor le permite sa fie.” Abraham Lincoln.

Inventam motive pentru a nu fi fericiti cu toate ca viata noastra este un perpetuu motiv de fericire.

Cautam surogate de fericire in bautura, droguri sau alte stimulente care nu aduc fericirea ci doar o stare de excitatie.

Fericirea ESTE o stare de bine launtric ce nu trebuie stimulat si care, pur si simplu, se afla acolo.

Un medic doritor sa-si ajute pacientii dependenti de droguri a descoperit endorfinele care sunt substante produse de organismul uman ce provoaca o stare de beatitudine. Exista idei ca marirea numarului de endorfine ne va face fericiti.

Fericirea nu este sa faci ce-ti place ci sa-ti placa ce faci.

Cine-si doreste fericirea imbecila si rasul fara motiv poate practica acest gen de stimulare dar cel care cauta adevarata fericire o va gasi numai daca-si gaseste echilibrul intern si cel cu forta divina.

Exercitii pentru obtinerea unei stari de bine ca un pas spre fericire se pot face si putem recomanda si noi unul bazat pe ideile qui-gong:

Aminteste-ti un moment de fericire sau imagineaza-ti ceva care te-ar face fericit.

Transforma acest sentiment in lumina pura.

Identifica locul din corp unde se manifesta mai puternic.

Intensifica lumina si raspandeste-o in tot corpul.

Imbraca-te in lumina aceasta si simte-o ca pe-o placere imensa.

Joaca-te cu ea si prin ea liber si fara prejudecati. Fa ceea ce-ti place mai mult.

Retine, toate dorintele trebuie sa fie pozitive pentru a nu deranja forta divina si nici pe cei din jur.

Buddha spuse:

„ Eu consider regii si conducatorii ca niste fire de praf; aurul si bijuteriile, ca nisipul si grohotisul; hainele luxoase ca pe niste zdrente obisnuite. Vad miliardele de lumi ale universului ca niste seminte marunte de rodie iar marile, ca pe un strop de apa. Invatamintele lumesti sunt doar iluzii.Sfantul drum al iluminarii e ca un buchet de flori ce se deschide in fata ochilor nostri. Meditatia e ca un stalp ce sustine un munte, iar Nirvana un vis in timpul zilei Judecarea binelui si raului e ca dansul serpuitor al dragonului, iar ivirea si stingerea credintei e precum urma lasata de scurgerea anotimpurilor”

„ Acelasi in suferinta si fericire, multumit [privind] la fel la un bulgare de pamant, piatra sau aur, nepasator la ce-i placut si neplacut, neclintit, nepasator la defaimare si lauda,

Nepasator la cinstire si dispret, nepasator de-i cineva prieten sau dusman, renuntand sa treaca la orice fapta, despre acesta se poate spune ca a trecut de Tendinte.” Bhagavad-gita

„ Am asa de multe de facut azi, ca trebuie sa-mi petrec de doua ori mai mult timp in meditatie.” Mahatma Ghandi

IN LOC DE FINAL

Tot ceea ce veti face pentru a ajunge la o stare de gratie trebuie sa tina seama de urmatoarele precepte:

- nimic nu se obtine dintr-odata, este nevoie de pasi succesivi;

- orice esec este un pas inainte, a eliminat o „posibilitate care nu se poate” si ne-a invatat ceva nou;

- Forta divina ne vrea binele daca nu-i tulburam echilibrul cu faptele noastre;

- nu trebuie sa dorim niciodata sa ne substituim Fortei divine sau sa ne-o subordonam;

- traim lasand si pe altii sa traiasca;

- nu exista fericire standard, fiecare dintre noi isi poate atinge propria fericire;

- fiecare dintre noi este propriul expert in sine si problemele sale;

- nici o atitudine a celorlalti fata de noi nu este altceva decat reflectarea atitudinii noastre fata de noi insine;

- corpul uman isi este suficient siesi, este atat de bine maiestrit ca nu are nevoie de surogate;

- vindecarea oricarei boli este in atitudinea noastra fata de boala respectiva, vointa de a trai si leacurile date de Dumnezeu sunt suficiente;

- daca vom constientiza, fara frica, faptul ca moartea este finalul oricarei vieti vom sti mai bine cum sa traim;

- cuvintele genereaza fapte si faptele raman dupa noi;

- „ Sufletul este acelasi in toate fiintele vii, desi corpul fiecareia este diferit” Hipocrate.

Aceasta carte nu este scrisa de mine ci de cei care au spus vorbele intelepte pe care      le-am adunat. Ea nu-si doreste sa va copleseasca ci sa va deschida pofta de a va cauta fericirea, de a combate stress-ul si boala fizica si de a aduna mai multa intelepciune. Daca veti gasi utile exercitiile propuse, sfaturile date sau pur si simplu veti avea o alta idee, va astept opiniile cu cea mai mare placere pentru a completa lacunele acestei lucrari. Daca nu v-a placut ceea ce am scris, luati condeiul si scrieti dumneavoastra o lucrare mai buna si eu voi fi primul care o voi lauda.

Cred ca cel mai bun critic poate fi numai cel care are o opera in domeniu, cel mai bun critic literar sa fi scris o carte, cel mai bun critic de arta sa fi avut o lucrare macar.

BIBLIOGRAFIE:

Biblia sau Sfanta Scriptura- Editura Institutului biblic si de misiune al BOR- Bucuresti- 1982

101 povestiri Zen- Editura Concept SRL. Bucuresti-1992

Theofil Simienschi- Dictionarul intelepciunii- Editura Litera International- Chisinau-Bucuresti-2003

Lao zi- Cartea despre Dao si Putere cu ilustrari din Zhuang zi- Editura Humanitas-Bucuresti 1993

Filosofia indiana in texte- Bhagavad-gita, Samkhia-karika,Tarka-Samgraha- Editura Stiintifica- Bucuresti 1971

Paul McKenna- Change Your Life In 7 Days- Bantam press-2004

Proverbe populare romanesti

I. Berg - Dictionar de cuvinte, expresii, citate celebre – Editura Stiintifica, Bucuresti, 1969

Claude Auge- Nouveau petit Larousse illustre, Dictionnaire encyclopedique- Paris, Librairie Larusse, 1927

Tatal meu, Vasile Tanasa si Mos Neculai Boariu nepublicati de nici o editura


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 904
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site