Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


STATUS SOCIO-ECONOMIC

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micstatus socio-economic

Pozitia sociala a unei persoane sau grup uman in cadrul societatii determinata de apartenenta de clasa, pozitia in sistemul de stratificare sociala, ocupatia, nivelul de pregatire, venitul, participarea la conducerea vietii social-economice si politice, stilul de viata, prestigiul social etc. Elementele componente ale s.s.-e. constituie ele insele aspecte distincte, o parte dintre ele sint atribuite (prin mostenire sociala), altele sint dobindite (achizitionate in decursul existentei individului sau a grupului).S.s.-e. poate fi analizat ca un indicator general (sintetic), un indice constituit din agregarea valorilor elementelor componente, in calitate de statusuri particulare: de clasa, ocupatie, educatie, venit, etc. La rindul sau s.s.-e. apare si ca o varietate a statusu-rilor sociale multiple ce pot caracteriza o persoana sau un grup social, incepind cu cele "naturale': barbat, femeie; sot, sotie; copil, parinte; si ajungind la cele care definesc pozitiile economice, politice, culturale sau la cele psihosociale.

♦ Sistemul s.s.-e. este deosebit de relevant pentru definirea unor trasaturi ale structurii sociale, iar trecerea de la un status ia altul semnifica o mobilitate sociala (P.Sorokin), pe verticala (ascendent/descendent) sau pe orizontala. Pentru cercetarea sociologica este de un real interes cunoasterea modalitatilor de constituire a s.s.-e. la un moment dat, contributia mostenirii sociale, fata de rolul activitatii individului si capacitatea lui de a ocupa diferite pozitii in spatiul social: factorii de schimbare si dinamica s.s.-e.; mecanismele prin care se realizeaza acestea; implicatiile individuale si colective ale unui anumit s.s.-e.

♦ In societate, ansamblul s.s.-e. alcatuieste o structura specifica, un spatiu social determinant. O importanta aparte o constituie modul de dispunere; in societati puternic stratificate s.s.-e. sint ierarhizate, cu diferentieri de la o tara la alta; pe cind intr-o societate fara decalaje si diferentieri marcante s.s.-e. tinde sa se apropie, sa aplatizeze structura de stratificare. Congruenta s.s.-e. se refera la situatia in care toate elementele componente au valori apropiate (joase, medii sau inalte), dupa cum incongruenta reda o situatie in care aceste valori sint foarte diferite.

S.s.-e. de nivel scazut ca si multe din incongruente sint generatoare de frustrare, ele marcind in mod negativ viata si activitatea persoanei; unele incongruente pot fi insa si compensatorii.  I.M.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1055
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved