Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


COMUNICAREA DE MASA SI INFLUENTA REALITATII MEDIATE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micCOMUNICAREA DE MASA SI INFLUENTA REALITATII MEDIATE

Functii prin care mass-media modeleaza semnificatiilefunctia presei de construire a semnificatiilor -1920-Walter Lippmann "Opinia publica"- ideea principala era ca presa oferea imagini false asupra realitatii, iar concluzia sa consta in faptul ca oamenii actioneaza nu numai pe baza a ceea ce se intampla sau nu in realitate, ci pe baza a ceea ce cred ei ca este situatia reala, obtinuta prin descrierile din presa. Gennette- istorie/discurs; ceea ce nu a anticipat Lippmann a fost daca teoria lui, careia nu i-a dat un nume, poate fi aplicata si noilor tehnologii.

teoria cultivarii-George Grebner - generata de studiile referitoare la efectele violentei prin mass-media/televiziune, in special, prin anii 1960-1970. Ideea centrala a grupului de cercetare consta in definirea faptului ca realitatea mediatizata poate influenta convingerile si comportamentul, implicit. De aceea ei o numesc teoria cultivarii convingerilor oamenilor.

functia presei de stabilire a ordinii de zi- Donald L. Shaw, Maxwell McCombs-exista o legatura intre modul in care presa prezinta chestiunile intr-o campanie politica si ordinea importantei data acelor chestiuni de catre cei care sunt expusi stirilor. Teoria a facut obiectul de studiu al cercetarii prin anii 1960, iar ordinea de zi a presei a devenit ordinea de zi a publicului.
functia mass-media de modelare a limbii- Melvin DeFleur, Timothy Plax- modalitati de influentare-(i)-influenta exercitatta asupra tiparelor de limbaj-pronuntie, gramatica, sintaxa, (ii) influenta asupra vocabularului prin extinderea si modificarea acestuia. Mass-media creeaza noi cuvinte, extind intelesurile unor termeni dej aexistenti, substituie intelesuri, consolideaza conventiile de inteles.

Medierea este un act prin care se intervine intre doua parti cu scopul evident de a determina intr-un anume sens relatia dintre ele. Ea este un act de canalizare a cunoasterii sociale si a valorilor culturale prin intermediul unei agentii institutionale, directionat spre o audienta.

Medierea este considerata scopul principal al mass-media. Mijloacele de comunicare in masa sunt mediatori cu caracter industrial- de aceea utilizam conceptul de industrie media sau industrie culturala media-ele au ca scop sa actioneze intre diferite grupuri, clase, ierarhii fragmentateale unei societati moderne, unde democratia este real inlocuita de mediacratia.

La randul lor, mass-media folosesc si ele mediatori sub forma prezentatorilor, moderatorilor, care personalizeaza valorile si identitatea publica a unei corporatii audiovizuale, pe deoparte, iar, pe de alta parte, ofera telespectatorilor un chip si o identitate familiara, cu care acestia pot identifica respectivul canal media, indiferent de natura acestuia. Ziarul are semnaturi, de putin timp si fotografii ale scriitorilor de mesaj, jurnalisti si nu numai, radioul are voci, filmul are vedete, iar televiziunea are imagini ale acestor mediatori. Asa cum prezentatorul de televiziune personalizeaza valorile si identitatea publica a unei institutii tot asa si o personalitate poate fi apreciata drept institutie prin misiunea si valorile pe care le are si le cultiva.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 814
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved