Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Creativitatea in rezolvarea problemelor

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micCreativitatea in rezolvarea problemelor

"Imposibilul nu inseamna decat ca nu ati gasit inca solutia"Anonim

Sfaturi practice

Obstacolele

Adevaratul obstacol, atunci cand ne aflam in fata unei probleme insolubile, se afla in interiorul nostru, reprezentat prin experientele personale, de presupuneri incorecte, jumatati de adevar, generalizari inadecvate si obisnuinte care ne impiedica sa gasim solutii inspirate. Ideile senzationale, solutiile inspirate, exista, numai ca se afla in afara gandirii comune.

Blocajul "imposibil"

Nici o problema nu este imposibil de rezolvat, desi unele lucruri ar putea fi imposibil de facut. Problemele puse gresit par inaccesibile, problemele puse corect permit obtinerea unor solutii minunate. Pasul urmator in crearea unei asemenea solutii este sa definiti o problema care are sanse de rezolvare.

Ignorati limitarile

Daca vreti sa rezolvati probleme imposibile, trebuie sa ignorati limitarile. Uitati ca nu aveti destul timp sau destui bani. Identificati aceste limitari si apoi ignorati-le.

Eliminati raspunsurile vechi.

Daca acestea ar fi reprezentat o solutie, problema ar fi fost deja rezolvata. Pentru a fi liber sa ganditi, identificati cele mai uzuale solutii si considerati-le, deocamdata, in afara discutiei.

Simplificati

Eliminati din enuntul problemei tot ce puteti. Scoateti conditiile prealabile, jumatatile de solutii si cuvintele in plus.

Motivatia

Ideile mari sunt mari pentru ca este nevoie de ele. Trebuie sa avem motive serioase, care sa ne oblige sa gandim la idei proaspete, incomode. Pentru a iesi din inertia mentala si fizica trebuie ca gasirea unei solutii sa fie suficient de importanta.

O problema este destul de motivanta daca va ganditi la ea inainte de micul dejun. Dar daca o aveti in minte imediat dupa ce v-ati trezit, sunteti cu adevarat motivat.

Redimensionati problema

Daca nu aveti suficiente motivatii pentru a rezolva o problema importanta este posibil ca aceasta sa fie prea marunta sau prea mare. Problemele marunte treneaza deseori ani de zile pentru ca pretul pe termen scurt al rezolvarii lor este mai mare decat neplacerile pe termen scurt determinate de nerezolvarea lor. Renuntam sa abordam problemele mari deoarece sunt prea grele.

Transformati o problema marunta intr-una mai importanta astfel incat sa-i dati atentia necesara.

Reduceti o problema foarte mare la una pe care aveti sanse sa o rezolvati. Trebuie sa credeti ca ceea ce incercati sa faceti este posibil, altfel nu veti mai incerca. Ca prim pas practic rezolvati o problema intermediara, dupa aceea, abordati urmatoarea problema intermediara.

O atitudine noua

Un alter-ego potrivit are mai des sanse de succes pentru ca ii lipsesc limitarile care ne stau in cale de obicei.

Exercitiu

Alter-ego

Alegeti un alter-ego in functie de misiunea pe care o aveti de realizat. Luati o foaie alba de hartie scrieti numele si descrierea persoanei. Scrieti de ce vrea sa rezolve problema. Imprumutati caracteristici de la persoanele pe care-i admirati. Detaliile sunt importante - pasiuni, calitati, carti pe care le citeste. Faceti o descriere cat mai completa.

Incercati apoi sa va imaginati ca persoana pe care ati creat-o capata propria constiinta in corpul dumneavoastra. Ce ar face ea in acest moment? Cum ar rezolva problema. Scrieti pe hartie toate raspunsurile.

Acest exercitiu va desprinde de limitarile autoimpuse, departandu-va de propria personalitate.

Concentrati-va ca problema sa fie omniprezenta.

Problemele dificile necesita un efort concentrat si de lunga durata. Enuntul problemei reprezinta un punct focal clar, spre care sa indreptati eforturile de a gasi solutia. Problemele scrise si revazute din cand in cand au de zece ori mai multe sanse sa fie rezolvate. Cele care va ocupa gandurile pe toata durata zilei, au de o suta de ori mai multe sanse de rezolvare.

Pe masura ce generati idei noi, s-ar putea sa vreti sa modificati enuntul problemei. Iesind din rutina gandirii obisnuite veti avea o noua perspectiva asupra problemei. Modificarea problemei este benefica. Important este sa aveti un enunt asupra caruia sa va concentrati. Un enunt care sa faca problema abordabila este cheia gasirii solutiei.

Idei-samanta

Ceea ce stim este un obstacol mai mare decat ceea ce nu stim. Eliberarea mintii de ideile preconcepute este la fel de dificila ca evacuarea aerului dintr-o camera. Mintii, ca si naturii, nu-i place vidul. Trebuie sa inlocuim cu ceva vechile reguli.

Prejudecatile noastre actioneaza intr-un mod subtil chiar asupra incercarilor noastre constiente de incalcare a regulilor si ne trag inapoi la vechiul mod de gandire. Avem nevoie de ajutor pentru a scapa si a nu reveni la regulile intrate in rutina.

Vom folosi idei-samanta pentru a ne extrage din regulile noastre.

O idee-samanta ofera un punct focal care este foarte indepartat de regulile mult folosite pentru rezolvarea problemei. Provocarea pe care o reprezinta ideea samanta ofera o perspectiva cu totul noua asupra posibilelor solutii. O idee-samanta buna are o legatura neinsemnata cu problema de rezolvat. Daca aceasta legatura ar fi puternica, atunci ideea samanta s-ar afla in interiorul regulii deprinse si nu v-ar poate extrage in afara ei. In schimb o idee in afara regulilor curente ar putea antrena o serie intreaga de noi perspective. Insa, fara o idee-samanta care sa pastreze mintea deschisa, gandurile ar aluneca inapoi catre vechile obiceiuri.

Folosirea unei idei samanta poate parea ridicola dar trebuie sa fim irationali in mod intentionat.

Sinteza ideilor

O idee-samanta nu ne va da singura solutia. Ea reprezinta doar un punct de plecare pentru generarea de idei utile. Este un gand diferit, nu un gand mai bun. In timp ce exploram ideea, ne jucam cu ea si descoperim ce este interesant in legatura cu ea.

Sinteza ideilor dezvolta un gand construind idei care ar putea deveni solutii. Deoarece ideea-samanta se afla in afara regulilor intrate in obisnuinta, conceptele pe care le extragem din ea vor fi, probabil, si ele departe de rutina. Sinteza ideilor framanta, extinde si transpune ideile in indicii pentru solutii noi. O definire bine conceputa a problemei este vitala pentru acest proces deoarece ne conduce la un raspuns potrivit. Odata iesit din rutina, enuntul problemei ne da directia, in care sa cautam solutia.

Tehnici de sinteza a ideilor

Umorul

Daca vrem sa abordam serios rezolvarea unei probleme trebuie sa folosim umorul. Orice incercare de a aborda o problema intr-un mod radical diferit necesita un simt dezvoltat al umorului. Daca tratam cu umor o idee noua, vom fi capabili sa o exploram, deoarece nu o vom respinge imediat. Mintea va fi libera sa faca si alte conexiuni absurde cu ideea-samanta, generand mai multe concepte in procesul de cautare a solutiilor.

Pentru a ne aduce intr-o dispozitie potrivita de lucru cu o idee-samanta, trebuie sa incercam sa facem din ea o gluma. Incercam sa gasim cea mai ridicola imagine mentala posibila, care sa poata fi asociata cu problema si cu ideea-samanta. Ideile care ne vin trebuie notate.

Vizualizarea

Alcatuiti o imagine a problemei pe care urmariti sa o rezolvati. Sau, mai bine zis, trei imagini. Problemele sunt percepute mai bine daca le privim din mai multe unghiuri. Aceste imagini pot fi la nivel mental, desenate sau construite ca machete. Important e ca aceste imagini sa aiba o putere mare de evocare.

1. Vizualizam problema din punctul de vedere al problemei. Ne imaginam aspectul exterior si felul in care ea este perceputa.

2. Apoi ne gandim la problema din punctul de vedere al ideii samanta.

3. Privim problema si ideea samanta din punctul de vedere al unui copil.

Caracteristici

Fiecare idee samanta are caracteristici care ne conduc la zeci de idei noi. Daca ideea samanta a fost un cui, atunci folosim caracteristicile unui cui pentru a rezolva problema.

Putem descompune ideea-samanta in parti componente. Analizam care sunt atributele fiecaruia, cum sunt partile legate intre ele etc.

Apoi ne concentram asupra acelor caracteristici ale ideii-samanta care a aruncat o lumina noua asupra problemei care ne intereseaza.

Aplicatii

Incercam sa folosim ideea samanta ca o solutie. Nu are importanta daca problema si ideea samanta par foarte diferite si lipsite de legatura. Fortam ideea-samanta sa devina parte a raspunsului. Limitandu-ne optiunile ne impunem sa fim creativi in afara ariei impuse de regulile normale. Ideea-samanta nu reprezinta solutia; astfel suntem capabili sa exploram problema in modalitati noi, unice.

Iata cateva intrebari pentru a stimula gasirea unor idei despre felul in care am putea folosi ideea-samanta ca o solutie.

In ce circumstante ar putea aceasta sa-mi rezolve problema?

Cum ar trebui sa modific problema pentru ca ideea samanta sa fie o solutie?

Cum as putea modifica ideea samanta pentru a fi o solutie eficienta?

Combinatii

In lumea ideilor, conceptele sunt combinate mereu pentru a crea idei noi. Punand lucrurile unul langa altul, in combinatii noi, poate rezulta o varietate aproape infinita de lucruri.

  • Combinam ideea samanta cu alte concepte
  • Combina ideea samanta cu o anti-solutie, cu un concept care sa faca problema si mai grea. Nu poți niciodata cum se pot schimba caracteristicile atunci cand se combina conceptele.
  • Combinam ideea-samanta cu un concept Chris.
  • Cu o alta idee-samanta aleasa aleator.
  • Rezultatul nu se va incadra cu siguranta in aria de actiune a regulilor normale.

Idei inspiratoare

Cel mai bun mod de a prevedea viitorul este sa-l creezi.

~ Alan Kay ~

Nu banii aduc ideile, ideile aduc banii.

~ William J. Cameron ~

Citeste fiecare zi ceva ce nimeni nu citeste. Gandeste in fiecare zi ceva ce nimeni nu gandeste. Fa fiecare zi ceva ce nimeni nu e suficient de nebun sa faca. Nu e bine pentru minte sa fie mereu parte a unanimitatii.

~ Christopher Morley ~

Nu-ti fie teama sa faci un pas mare atunci cand ti se iveste ocazia. Nu poti trece peste o prapastie din doua sarituri mici.

~ David Lloyd George ~

Este cea mai mare greseala in viata sa incerci sa traiesti din altceva decat din ceea ce iti place cel mai mult sa faci.

~ Malcomb S. Forbes ~

Voi vedeti ceva si intrebati: "De ce?" Dar eu visez ceva si intreb: "De ce nu?"

~ George Bernard Shaw ~

Fiecare om pe care-l intalnesc imi este superior in ceva. De aceea invat de la el.

~Ralph Waldo Emerson~

Niciodata nu vei gasi timp pentru ceva, trebuie sa-ti faci timp.

~ Charles Buxton ~

Te poti plange pentru ca trandafirii au spini sau te poti bucura pentru ca spinii au trandafiri.

~ Ziggy ~

Cel care a atins succesul este acela care a muncit mult, a ras mult si a iubit mult.

~Elbert Hubbbard~

Poti afla mai multe despre o persoana intr-o ora de joc decat intr-un an de conversatii.

Platon ~Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved