Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Dinamismul economico social

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
COMUNICARE
CONTAGIUNE MENTALA
CONSTANTA SI FLEXIBILITATE IN ATITUDINEA FATA DE VALORI
STRATIFICARE SOCIALA
SOMAJ
METODE IN SOCIOLOGIE
CONSTRUCTE TEORETICE PRIVIND FAMILIA (PARADIGME) - Paradigma stadialitatii
EDUCATIA IN RANDUL POPULATIEI DE ETNIE ROMA
Caracteristicile comunicarii la copilul deficient de auz comparativ cu auzitorii
SOCIOLOGIA EDUCATIEI SI INVATAMANTULUI


Dinamismul economico social

Teoria dinamismului social-economic ce caracterizeaza epoca noastra si mai ales postbelica. Dezvoltarea fortelor de productie,schimbarea conditiilor de munca si viata, explozia demografica s-au resfrant asupra raporturilor dintre agentii economici si piata. Revolutia industriala din perioada 1870-1900, cresterea dimensiunilor intreprinderilor si marirea ariei lor teritoriale de activitate, definesc o perioada de intens dinamism social-economic ce a condus la necesitatea utilizarii marketingului. Amplificarea relatiilor economice internationale, a schimburilor de piata, au determinat raspandirea rapida a viziunii de marketing. La aceasta tendinta s-a conectat un numar tot mai mare de tari care si-au dobandit in perioada postbelica independenta drept urmare, marketingul s-a manifestat si in tari cu structuri economico-sociale diferite, situate pe trepte diferite de dezvoltare.
Se poate aprecia, deci, ca principalul element care explica aparitia si necesitatea utilizarii marketingului este dinamismul social-economic. Deoarece intr-o economie stagnanta si o societate statica nu este necesara aplicarea marketingului, se poate afirma ca este nevoie de marketing intr-o societate dinamica si este cu atat mai necesar, cu cat dinamusmul este mai accentuat.

In conditiile puternicului dinamism socio-economic, intreprinderea moderna trebuie sa si concentreze activitarea catre o destinatie certa si o finalitate eficienta. Desigur, introducerea marketingului in activitatea intreprinderii nu elimina riscul unui esec dar il reduce in favoarea sanselor de realizare a produselor pe piata.

In mod concret, marketingul a aparut, sub aspectul unor activitati practice coerente si al unor teoretizari ale acestora, in SUA, pe fondul cadrului deosebit de favorizant al mediului specific de dezvoltare a economiei si societatii americane, al dinamismului economic si social deosebit din aceasta tara.
Retinand faptul ca sfera de manifestare a marketingului s-a limitat la inceput mai ales in SUA, trebuie, de asemenea, semnalat ca propagarea sa a fost destul de lenta pana spre mijlocul secolului trecut, afirmandu-se doar in mica masura si in unele tari europene dezvoltate. Insa, incepand din anii 50 expansiunea marketingului devine de-a dreptul exploziva , preocupand intreprinderi si alte organizatii din economii cu structuri si niveluri de dezvoltare dintre cele mai diferite.
Pornind de la faptul ca marketingul s-a afirmat in tari cu o economie dezvoltata, in contextul aparitiei unei abundente de produse si servicii pe piata si al unor dificultati crescande in desfacerea lor, al preocuparilor pentru rezolvarea unor probleme specifice societati de consum , o serie de autori au legat geneza sa de existenta unei astfel de stari, de pozitionare a ofertei pe piata. Argumentatia celor ce sustin acest punct de vedere privind cauzele aparitiei marketingului poate fi redata, schematizand, astfel :
Abundenta de bunuri si servicii oferta cumparatorilor posibilitati largi de alegere, afirma suveranitatea acestor servicii piata ; intreprinderea nu mai este confruntata cu o piata in care sa aiba rol hotarator, pe care sa o poata sili sa se adapteze produselor (serviciilor) in conditiile oferite -; aceasta situatie caracterizeaza piata producatorului - ci, cu o piata in care rolul determinant revine cumparatorului, deci cu piata a cumparatorului . Producand independent de cerintele reale ale pietei, intreprinderea nu poate evita totdeauna riscul nevalizarii produselor. Pentru a evita acest risc, ea trebuie sa incerce sa produca ceea ce ne cere. Comercializarea nu mai este o consecinta a productiei, ci un punct de plecare. Intreprinderea nu se mai adreseaza unei piete necunoscute, ci unei piete atent studiate si a carei evolutie este in mod stiintific anticipata ; ea nu se mai adreseaza pietei in general, ci unor segmente concrete de piata, unor cercuri precise de nevoi de consum. In loc sa cheltuiasca eforturi pentru a comercializa produse neadaptate pe piata si deci, greu acceptate de acesta, intreprinderea indreapta aceste eforturi pentru cunoasterea pietei, sporind sansele vanzarii produselor, acceptarii lor pe piata.
Resorturile aparitiei si promovarii practice a marketingului sunt mult mai profunde, fiind, in mod sintetic, asociate dinamismului social-economic specifice epocii noastre si cu deosebire perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Dinamismul economico-social are ca rezultate intre altele, accentuarea separarii productiei si consumului, amplificarea tendintei evolutiei lor relativ interdependente, desi in unitatea procesului de productie ele nu pot fi decat interdependente. Marketingul apare tocmai ca o reactie fata de procesul economic al separarii tot mai pronuntate a productiei de consum ; el ia nastere ca rezultat al costurilor tot mai starnitoare pentru gasirea unor modalitati eficiente de a reuni si coordona preocuparile legate de productie cu cele legate de realizarea (vanzarea) produselor, de a le corela cu cerintele efective de consum.
Drept urmare, in conditiile puternicului dinamism social-economic contemporan intreprinderea moderna nu-si mai poate asuma riscul unei activitati fara destinatie certa, fara o finalitate eficienta. Intelegerea schimbarii climatului social-economic si impactul acestuia asupra pietei constituie premisa reusitei pe termen lung a activitatii oricarui intreprinzator. Desigur, incorporarea marketingului in activitatea intreprinderilor nu elimina cu totul riscul nerealizarii produsului de piata, doar reduce acest risc la dimensiuni rezonabile.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3371
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site