Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SOMAJ

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micsomaj

Fenomen negativ al economiei care afecteaza o parte a populatiei active devenita redundanta prin neasigurarea locurilor de munca. Potrivit definitiei date de Biroul International al Muncii, somer este oricine are mai mult de 15 ani si indeplineste simultan urmatoarele conditii: este apt de munca, nu munceste, este disponibil pentru o munca salariata, cauta loc de munca. Din punct de vedere economic, s. este apreciat ca expresie a unor dezechilibre:  1. pe piata muncii, s. apare atunci cind oferta de forta de munca este superioara cererii;
  2. pe piata bunurilor si serviciilor, s. apare cind productia este inferioara cererii.

In consecinta, s. se formeaza pe baza a doua mari procese:

  1. pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate;
  2. cresterea ofertei de munca prin atingerea de catre noile generatii a virstei legale pentru a se putea angaja. In functie de cauzele care determina aceste procese, s. cunoaste urmatoarele forme: ciclic sau conjunctural, structural si tehnologic.

♦ Ajutorul de s. reprezinta un venit minim garantat pentru cei care se incadreaza in categoria de s. Marimea acestui ajutor si durata pentru care se acorda difera de la o tara la alta, in functie de o serie de conditii concrete. Guvernele, organizatiile profesionale si sindicale sint interesate sa se diminueze volumul s. Sociologia este interesata de cunoasterea fenomenului s. sub aspectul ponderii diferitelor categorii de virsta, nivel de pregatire, sex, domeniu de activitate, zona geografica etc. Totodata, prin ramurile ei specializate, sociologia studiaza consecintele s., aplica terapii individuale si de grup necesare depasirii acestora.  M.Vn.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 698
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved