Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


EMPATIA SI VIOLENTA

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micEMPATIA SI VIOLENTADefinitie empatie :

Empatia este o modalitate intuitiva . Este un mod de comunicare ( mai ales,de receptare) afectiva .Este acel fel in care "stim ce e in sufletul celuilalt".

Ce inseamna empatia?

In primul rand,o persoana empatica poate identifica usor emotiile celorlalti iar aici ma refer,evident,la emotiile latente,care nu sunt exprimate.Oricine isi poate face o idee despre cum se simte un om care plange dar putini reusesc sa identifice faptul ca o persoana sufera atunci cand acea persoana face tot posibilul sa nu o arate,ascunzandu-se dupa o masca.Oamenii empatici vad dincolo de masti,cu usurinta.

Ei fac insa mai mult decat a identifica automat ceea ce simt persoanele din jurul lor; au si capacitatea de a isi imagina foarte exact cum trebuie sa se simta persoana respectiva chiar daca ei nu au trecut niciodata prin exact aceeasi situatie.

Deasemenea,empatia ii ajuta pe oameni sa citeasca mai usor limbajul corpului sau sa vada acele sclipiri in ochii oamenilor. Datorita acestei intelegeri a firii umane de care sunt capabili,oamenii empatici sunt de obicei intelegatori cu cei din jur si dau dovada de compasiune.

In mod evident,empatia intervine in receptarea artei. Daca depasim faza de decodificare,de identificare a simbolurilor,ceea ce ramane este stare si este o cunoastere empatica.

Conceptul de empatie a fost lansat de filozoful german Robert Vischer (1847-1933), care a denumit fenomenul in limba sa materna Einfuhlung,echivalent cu a spune simpatie estetica,de unde si traducerea in termenul englezesc empathy. Un al filozof si estetician german Theodor Lipps (1851-1914),precursor al psihologiei si continuator al conceptului de Einfuhlung,a definit patru feluri de empatie:

a)     empatia generala sau aperceptiva

b)    empatia naturala sau empirica- se atribuie obiectelor forta si miscare,adica atitudine proprie de tip uman.

c)     Empatia dispozitiei - reactii senzoriale de tipul definirii culorilor ca fiind calde sau reci,vesele sau triste.

d)    Empatia de transpunere - o multiplicare eu-lui,o transpunere in starea probabila celuilalt.

Intr-o alta clasificare,se identifica empatia practica si empatia estetica.Empatia practica este mai limitata,conditionata de experienta subiectului si de perceptia directa senzoriala.Empatia estetica este o manifestare la un nivel superior,mai puternic spiritualizat,mai ales abstracta si mai continua.

Ceea ce intereseaza in relatiile interpersonale este mai ales empatia de transpunere.Acesta se dezvolta inca din primele luni de viata,mai intai pe baza contagiunii agresive.Copilul mic tinde sa preia starea emotionala a celor din jur,daca in jur se rade,rade si el;daca un copil plange probabil ca toti copii mici din preajma vor incepe sa planga.

Mai tarziu intervin alti factori: experientele afective proprii ale subiectului,capacitatea de a cunoaste pe cei de alaturi,disponibilitatea sau indisponibilitatea(indiferenta).Strict

legata de intuitie si de disponibilitate,empatia este mai evidenta la femei de cat la barbati.

Intr-o maniera mai clara si mai simpla de a spune lucrurilor pe nume,Mihail Ralea (1896-1964) defineste empatia ca find capacitatea oamenilor de a intelege trairile altora.Vasile Pavelcu (1900-1991) completeaza definitia,adaugand ca o consecinta capacitatea de a anticipa comportamentul altora in situatii date.

Cand suntem furiosi si ne simtim frustrate de anumite gesturi,cuvinte,

fapte ,ori avem impresia ca acestea ne lezeaza,pierdem contactul cu natura noastra unama care presupune compasiune,ajungand sa ne comportam violent.Pe de alta parte,exista oameni care-si pastreaza compasiunea chiar si in circumstantele cele mai critice.Daca o sa cautam factorii care ne afecteaza comportamentul,intr-o prima instanta,vom descoperi rolul esential al limbajului si folosirii      cuvintelor.Chiar daca noi nu consideram ca modul in care vorbim este violent,cuvintele noastre produc adesea suferinta si durere in noi sau in ceilalti.

Comunicarea ,limbajul nonviolent,ar trebui sa ne faca sa ne exprimam si sa-i ascultam pe ceilalti intr-un mod care sa ne permita sa le intelegem exact nevoile cele mai profunde,intr-un mod mai empatic ,mai uman.Abordarea unui limbaj nonviolent este necesara in cele mai diverse situatii si este aplicabila tuturor nivelurilor de comunicare;in relatiile de familie,in scoli si la serviciu,in terapie si consiliere,in negocieri sau dispute,dar mai ales in conflicte de orice natura.

In mod general,suntem obisnuiti,ca in momente diferite ale vietii sa emitem judecati si de cele mai multe ori,confundam judecatile de voloare cu judecatile morale.De obicei,noi gandim si comunicam ceea ce consideram noi ca este in neregula cu ceilalti;atentia noastra este concentrata pe clasificare,analiza si identificarea greselilor celorlalti.

Empatia presupune a intelege sentimentele altora si preocuparile lor precum si a aborda situatiile din perspective lor.Ea se construieste pe constientizarea de sine,cu cat suntem mai deschisi fata de propriile noastre emotii,cu atat suntem mai capabili sa interpretam sentimentele altora.

Empatia face parte din grupul acelor concepte care au fost utilizate pentru explicarea unor situatii si modalitati diferite de comportament.Conceptul de empatie care se refera la sensibilitatea,la trebuintele si valorile celorlalti apare ca un element major in explicatiile comportamentului interpersonal.

Scopul empatiei devine castigarea posibilitatii de a formula anticipari.Prin intermediul emotiei actorii sociali cunosc si prezic comportamentul altora.Prin transpunerea cuiva in situatia partenerului,persoana dobandeste un mod de cunoastere si intelegere a celuilalt fata de care se va comporta intr-un anumit fel.Empatia e un mijloc de cunoastere cu valoare obiectiva,presupunand si o mare doza de subiectivitate,de experienta individuala care este verificata social.Prin procesul de transpunere empatica se realizeaza strategii de colaborare,de reactie de orice tip printr-o modalitate inconstienta sau constienta.Abilitatile empatice faciliteaza intelegerea celuilalt prin intermediul transpunerii in psihologia partenerului .Interactiunea dintre oameni scoate in evidenta necesitatea ca fiecare sa traduca punctual de vedere al celuilalt.

Empatia se prezinta ca o nevoie personala de a stabili contacte cu ceilalti, avand efecte profunde ,benefice.

Prezenta empatiei faciliteaza abordarea obiectului prin identificare,prin transpunerea in situatia psihologica a obiectului cunoasterii,in vederea intelegerii si cunoasterii sale.Participarea observatorului la actul identitatii,la transpunere este ceea ce caracterizeaza de fapt empatia.Prin identificarea rationala si afectiva cu partenerul,individual dobandeste un tip specific de intelegere.

In empatie se poate vorbi de o cale introiectiva de integrare si apreciere a modelului extrem in propriul sistem experiential.Informatia din perspective personala se restructureaza si se proiecteaza intr-un model ,o imagine reconstructive care declanseaza efectul empatic.Empatia vizeaza un act de intelegere,de cunoastere psihologica a semenilor,act insotit permanent de un proces de contagiune afectiva.

Empatia este una din conditiile necesare si suficiente care faciliteaza comunicarea.Ea presupune acceptarea neconditionata a ideilor,sentimentelor,credintelor celuilalt,chiar daca acestea sunt diferite de propriile modele de referinta,de modul subiectiv de a privi respectivele informatii.Empatia presupune a te pune in postura celuilalt,fara insa a pierde contactul cu propria persoana.

Unul dintre secretele comunicarii eficiente consta in capacitatea de a te pune in situatia celui din fata ta si a intelege modul lui de a vedea lucrurile.

Empatia nu inseamna sa te identifici cu celalalt anulandu-ti tie personalitatea ,ci sa te transpui in mintea si sufletul lui pentru a intelege cum percepe lucrurile.

De multe ori comunicarea dintre noi sufera din cauza lipsei de empatie.Suntem obisnuiti sa nu mai acceptam si o alta perspectiva asupra lucrurilor.Criticam si nu-i dam celui de langa noi dreptul de a-si spune opinia pentru ca o percepem din start ca fiind gresita,tocmai pentru ca nu vine in concordanta cu a noastra .As putea spune ca empatia presupune diminuarea orgoliului personal si un pas inainte spre o comunicare mai buna.

Empatia presupune o sensibilitate sociala,o receptivitate la reactiile altora,o intelegere a unei experiente din unghiul unei alte personae.

Cuvant cheie : empatie ,empatic,intuitie cunoastere,receptare,transpunere,robert vischer,einfuhlung,simpatia estetica,empathy,theodor lipps,mihail ralea,vasile pavelcu.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1294
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved