Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Familia (definitie, puncte de vedere:sociologic, juridic si psihosocial)

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
AUTORITATE
JANDARMUL SI COMUNITATEA LOCALA
DINAMICA ROLURILOR IN FAMILIE
DEZVOLTAREA SOCIOLOGIEI CA STIINTA
Cititul, intr-o societate in care copiii prefera sa se uite la televizor
DIMINUAREA ROLULUI FAMILIEI SI CRESTEREA ROLULUI SCOLII IN CREAREA FIINTEI SOCIALE
COABITARE CONSENSUALA
DIVERSITATEA RECIPROCITATILOR
SIKHISMUL - CE ESTE SIKHISMUL?
FACTORII SI CONDITIILE VIETII SOCIALE


Familia (definitie, puncte de vedere:sociologic, juridic si psihosocial)

Def.: cea mai veche forma de asociere umana, grup de persoane unite prin casatorie sau rudenie, grup social al carui membrii sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie, traiesc impreuna, coopereaza si cresc copii.
Sociologic: grup axat pe relatiile dintre membrii prin comunicare si interrelationare. Vectorii de analiza: structura; functiile fundamentale (economica, de socializare, afectiv-sexuala, reproductiva).

Juridic: def. Un grup formal, reglementat prin legi si acte normative. Grupul de persoane intre care s-au stabilit anumite drepturi si obligatii, reglementate prin drepturi legale. Normele stabilesc: paternitatea, modul de casatorie; drepturile si obligatiile sotilor; relatia dintre parinti si copii.

Psihosocial: presupune analiza familiei ca un grup primar bazat pe puternice relatii face to face, colaborare si asociere. Familia este o retea de relatii individuale determinate de personalitatile membrilor dar si de fenomene exterioare grupului. Este un exemplu tipic de grup primar. Este un grup format din 2 sau mai multe persoane legate prin legaturi de sange, casatorie, adoptie care locuiesc impreuna interactionand, creand si mentinand un mod de viata comun. Familia se individualizeaza prin: stilul propriu de viata, normele, obiceiurile, valorile promovate si transmise. Ea se afla racordata permanent la relatiile sociale, schombarile sociale o influenteaza sub toate aspectele, este supusa unei continue transformari. Omul se naste, se socializeaza intr-o familie, isi formeaza identitatea in raport cu parintii, iar apoi isi cauta relatia de cuplu (sursa principala a trairilor psihice). Cuplul = o structura bipolara, biopsihosociala, partenerii se satisfac, se stimuleaza, se dezvolta si se realizeaza ca indivizi. Casatoria =implica consecinte sociale afective, morale, juridice. Este unirea liber consimtita dintre un barbat si o femeie. Mai poate fi calea unei prefaceri psihologice a personalitatii. Prima atrice sociala, reprezinta un ideal de implinire si dezvoltare personala, in care se concep si se formeaza urmasi.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2292
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site