Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SIKHISMUL - CE ESTE SIKHISMUL?

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micSIKHISMUL

I. CE ESTE SIKHISMUL?1. Sikhismul si hinduismul

Una din cele mai noi religii ale lumii, Sikhismul a aparut in sec.XVI d.Hr. Desi unii au socotit-o o religie noua si independenta, altii socotesc Sikhismul ca fiind, in esenta doar inca una din miscarile de reforma din Hinduism. Intr-adevar, (ca si budismul si jainismul), Sikhismul isi extrage teologia fundamentala si conceptia despre lume din Hinduism si cauta sa reformeze anumite elemente din Hinduism.

2. Sikhismul si islamul

Totusi, spre deosebire de alte miscari reformatoare din Hinduism, Sikhismul incearca sa incorporeze elemente din alta religie majora mondiala, Islamul care are o conceptie despre lume complet diferita de cea a Hinduismului. Aceasta incercare de a imbina elemente din doua religii atat de deosebite reprezinta o experienta interesanta. In final, cand India britanica a fost impartita in doua state independente, Pakistanul musulman si India predominant hinduista, au avut loc mari transferuri de populatie iar Sikhii din Punjab au optat pentru India, unde reprezinta totusi un factor de tensiune si instabilitate. Teroristii sikhisti au asasinat doi prim-ministri ai Indiei.

II. VIATA LUI NANAK (1469-1538)

1. Cadrul istoric al vietii lui Nanak

Primele incursiuni arabe musulmane in India au loc in sec. VII d. Hr. iar primele emirate musulmane sunt infiintate pe cursul de jos al fluviului Ind in sec. VIII d.Hr. In sec. X sultanatul musulman de la Ghasna (Afganistan) incepe cucerirea Indiei de nord, iar in sec. XIII, cuceritorii musulmani formeaza un sultanat in India, cu capitala la Delhi.

Acest sultanat lupta cu mongolii in sec. XIII-XIV si se destrama treptat intre 1388-1526. In 1526, Babur un conducator musulman din Asia centrala, din neamul turc al Mogulilor, cucereste Delhi si intemeiaza Imperiul Marilor Moguli (1526-1857). In aceeasi vreme, dupa 1498, portughezii catolici incepeau sa-si formeze un domeniu colonial in India. In aceeasi vreme, traieste Nanak, intemeietorul sikhismului (1469-1538).

2. Prima parte a vietii lui Nanak

In India de nord-vest (actualul Pakistan), indienii au trecut la islam. Intre hinduisti si musulmani relatiile erau adesea ostile si violente. Totusi, au aparut si invatatori religiosi care au incercat sa apropie cele doua religii. Unul a fost musulmanul Kabir (1440-1518) care se ruga impreuna cu hinduistii zeilor acestora dar afirma ca Dumnezeul adevarat era unul singur. Fara indoiala, hinduistul Nanak a fost influentat de Kabir.

Nanak s-a nascut in Punjab, intre India si Pakistanul de azi. Desi era hinduist, invatatorul sau la scoala era musulman si desigur a influentat pe micul Nanak, care era inclinat spre poezie, religie. Tatal sau a incercat sa-i gaseasca si ocupatii practice dar fara succes. La 12 ani Nanak a fost logodit iar la 19 ani casatorit si s-a stabilit la Sultanpur, unde a stat pana la varsta de 32 de ani, avand oarecare succes in activitatea comerciala.

3. Intemeierea religiei Sikhiste de catre Nanak

Cand avea varsta de 32 de ani si medita in padure, Dumnezeu i-ar fi vorbit, alegandu-l ca profet al unei religii adevarate, cu mesajul „Nu exista nici musulman si nu exista nici hindus.” (adica hinduist, cuvant modern care indica religia hindusului, nume care indica doar apartenenta etnica dar musulmanii ii dadeau sens religios, dupa cum romanii numeau Islamul –legea turceasca).

Astfel de prin 1501, Nanak devine predicator ambulant, propovaduind unirea celor doua religii, impreuna cu tovarasul sau statornic, Mardana. Ca sa-si scoata in evidenta mesajul, Nanak purta o imbracaminte combinata din portul atat al hindusilor, cat si al musulmanilor. Pe unde mergea, Nanak cauta sa organizeze comunitati de „ucenici” sau „discipoli”, numiti in limba punjabi „sikh”.      Nanak a facut chiar un pelerinaj la Mecca, unde a intrat in conflict cu musulmanii, fiindca nu a aratat respectul cerut de ei pentru relicvele islamului.

Dupa o legenda sikhista, cand Nanak era pe moarte, ucenicii sai de origine islamica voiau sa-l inhumeze iar cei de origine hindusa sa-l incinereze, Nanak a cerut fiecarui grup sa puna flori de o parte si de alta a trupului sau iar grupul ale carui flori nu aveau sa se vestejeasca pana a doua zi dimineata, urma sa-l inmormanteze. Nanak a murit iar a doua zi, toate florile erau proaspete insa trupul sau disparuse.

III. INVATATURILE LUI NANAK

1. Elemente islamice in Sikhism

Nanak, la fel ca si Kabir si ca altii, a cautat sa imbine elemente din islam si hinduism. El a luat din ambele religii ceea ce a crezut ca este de cea mai mare importanta. Din islam a luat invatatura ca nu exista decat un singur Dumnezeu. Desi hindusii vad pe acest Dumnezeu la lucru in multe feluri si variate aparente, totusi, Dumnezeu este fundamental unul singur. Sikhistii numesc acest Dumnezeu „Numele adevarat”.

Si Nanak propovaduia ca „Numele adevarat” este creatorul intregului univers si ca fiintele umane sunt creatia suprema a lui Dumnezeu. Astfel, Nanak respingea doctrina Ahimsa, atat de importanta pentru hinduism. Fiindca oamenii sunt creatia primordiala, ei sunt liberi sa omoare si sa manance animale. Sikhii sunt printre putinii indieni care au voie, in mod legititm sa manance carne.

2. Elemente hinduiste in Sikhism

Nanak a adoptat cateva elemente din Hinduism el a acceptat principiul reincarnarii, care este fundamental pentru multe religii indiene. Sikhii au ajuns sa creada ca spiritul lui Nanak s-a reincarnat in acei guru (invatatori) care I-au urmat in calitate de conducatori ai sikhismului. Nanak predica si principiul hinduist Karma si credea ca oamenii dobandesc karma si renasc mereu pana cand sunt eliberati din acest ciclu de Numele adevarat.

3. Elemente originale in Sikhism

Nanak a respins ceremonialismul si ritualele, atat ale hinduismului cat si ale islamului. El predica o forma de religie foarte clara si simpla care nu se incredea in ritual si il respingea.

Dupa o anecdota, Nanak a fost dat afara, odata, de la un serviciu religios musulman, din cauza ca a ras tare in timpul predicii Imamului. Cand a fost intrebat de ce a ras, a raspuns ca a bagat de seama ca Imamul nu se gandea cu adevarat la Dumnezeu pe cand predica si de fapt se gandea la calul sau, ingrijorat daca nu cumva calul a cazut intr-o fantana.Alt element in religia lui Nanak a fost pacifismul sau. In toate calatoriile si ocaziile cand a fost respins, Nanak nu si-a lovit niciodata dusmanii si se pare ca i-a invatat ucenicii sai sa-i urmeze modelul pacifist. In contrast cu invataturile lui Nanak, Sikhii, in istoria lor ulterioara au devenit razboinicii cei mai combativi.

IV. DEZVOLTAREA ISTORICA A SIKHISMULUI

1. Epoca primilor patru guru (1538-1581)

Dupa moartea lui Nanak, conducerea noii miscari a fost preluata de Angad care a condus-o intre 1538-1552. Nanak si Angad au fost primii doi dintr-o serie de 10 guru care au condus sikhismul pana in sec. XVIII. De obicei, cuvantul „guru” in religiile indiene inseamna „invatator”, insa la Sikhi inseamna „conducator”. Primii patru dintre cei zece guru ai sikhismului au avut tendinta sa urmeze invataturile lui Nanak si sa fie destul de pasnici cu dusmanii lor. Angad s-a remarcat fiindca a inventat o noua scriere cursiva si a inceput sa redacteze Scripturile Sikhiste. Alti guru au urmat cai asemanatoare.

2. Epoca lui Arjan (1581-1601)

a) Adi Granth

Cu ridicarea celui de-al cincilea guru, Arjan Dev (1581-1606), atat serviciul, cat si religia au suferit schimbari importante. Arjan este remarcabil fiindca a inceput redactarea scripturilor oficiale ale sikhismului: Adi Granth. Granth a cunoscut o importanta crescanda in Sikhism, din vremea celor zece guru. In esenta, este o culegere de Imnuri, dintre care o mare parte au provenit de la Nanak. Restul imnurilor care fac parte din Granth provin de la Kabir si alti guru. „Granth” contine 3.384 de imnuri si este aproximativ de trei ori cat Rig-Veda.

b) Trecerea la sikhismul combativ

Pe langa contributia sa in redactarea culegerii Granth, Arjan este remarcabil si pentru ca a dat Sikhismului aspectul sau combativ, in contrast direct cu pacifismul lui Nanak si al primilor guru. Intre epoca lui Nanak si cea a lui Arjan, miscarea sikhista crescuse si incepea sa fie recunoscuta ca o amenintare de autoritatile musulmane. Marele Mogul, adica imparatul musulman al Indiei a poruncit lui Arjan sa scoata din Granth orice doctrina contrarie invataturilor Coranului (scriptura islamica) dar Arjan a refuzat, a fost intemnitat si torturat intr-un mod care i-a pricinuit moartea.

Inainte de moarte, Arjan si-a invatat fiul Har Gobind, care trebuisa sa devina al saselea guru, sa se inarmeze si sa se inconjoare de garzi de corp. Sfatul a fost urmat si de al saselea guru (1606-1645), Sikhii au fost mult mai combativi si mai agresivi fata de dusmanii lor.

3. Gobind Singh (1675-1708)

a) Trecerea de la conducerea prin Guru la cea prin Granth

Ultimul guru, Gobind Singh, a preluat conducerea sikhistilor pe cand era inca un baiat, fiindca tatal sau, al noualea guru fusese executat de musulmani. Mai mult decat alti guru, Gobind Singh a organizat si pregatit sikhii pentru auto-aparare si razboi. El a introdus in sikhism cultul teribilei zeite hinduiste a mortii, Durga. De asemenea, el a stabilit in chip desavarsit autoritatea finala a cartii Granth pentru sikhisti. Deoarece sikhii urmau sa fie carmuiti de cartea Granth, nu au mai fost alti guru dupa moartea lui Gobind Singh. Din cauza pasiunii lui pentru arme, se zice ca a introdus botezul sabiei ca un ritual religios.

b) Dezvoltarea si generalizarea ordinului militar singh

Gobind Singh a dezvoltat o fratie intemeiata in 1669 din cinci adepti care beau din acelasi vas si au fost numiti Singh (leul) pe langa numele lor propriu. Ordinul „Leilor” era deschis pentru toate castele si a format o armata de razboinici exceptionali. Ei se deosebeau prin cele cinci „K”:

- Kes (parul lung si barba nerasa)

- Kanga (pieptene in parul capului)

- Kara (bratara de otel la incheietura mainii drepte)

- Kask (pantaloni scurti)

- Kirpan (pumnal de otel).

Ei nu aveau voie sa bea vin, sa fumeze sau alt drog dar erau incurajati sa manance carne. Nu aveau voie sa comita adulter. Azi, mai toti barbatii sikhisti fac parte din ordinul singh si respecta toate aceste indatoriri si semne distinctive. Un singh a fost presedinte al Indiei dar cel mai vestit ramane pentru crestini Sadhu Sundhar Singh, apostolul crestin modern al Indiei in primele trei decenii ale sec. XX. Gobind Singh, ultimul guru, a fost asasinat in 1708.

Sikhistii dupa ultimul guru (din 1708 pana azi)

Din 1708 pana azi, sikhii au fost carmuiti de scriptura lor Granth iar istoria lor a fost plina de lupte. Uneori au fost victime, alteori agresori. La inceputul sec. XIX, stapaneau cea mai mare parte din Punjab. Cand stapanirea britanica a incercat sa se infiltreze acolo, sikhii au dus razboaie sangeroase de rezistenta dar in final s-au supus. Britanicii iau folosit pe sikhi ca soldati si politisti prin toata India. In 1947, statul Punjab, cu usoara majoritate sikhista in raport cu hinduistii s-au alaturat Indiei iar nu Pakistanului dar de atunci s-a dezvoltat acolo o miscare terorista sikhista pentru independenta.

V. SECTELE SIKHISMULUI

In corpul principal al sikhismului modern sunt trei sectiuni. Fiecare secta accepta invataturile principale ale lui Nanak, cartea sacra Granth si recunoaste pe cei zece guru drept conducatori inspirati ai credintei.1. Udasis

Acesta era un ordin de „oameni sfinti”. Ei urmeaza multe din regulile si principiile dupa care se conduc ascetii hinduismului, budismului, jainismului. Sunt celibatari si poarta vestminte galbene grosolane, precum calugarii budisti sau umbla goi, precum calugarii jaini. Singura lor proprietate este un blid de cersetor. Spre deosebire de alti sikhi, acesti udasis isi rad adesea barbile si crestetul. Adesea sunt misionari activi, cautand sa convinga pe necredinciosi asupra meritelor religiei lor. Sadhu Sundhar Singh imita pe acesti calugari cersetori imbracati in galben insa el propovaduia Evanghelia crestina.

2. Sahajdaris

Acestia sunt conservatorii, care resping tendinta combativa a sikhismului si nu adera la ordinul Singh, preferand sa fie barbieriti (fara barba si mustati).

3. Singh

Bine organizati, dupa modelul militar, desi angajati in munca pasnica pretutindeni in lume. Ei sunt sikhistii tipici de azi, barbosi si cu sabia la brau pana si in templu.

VI. VIATA RELIGIOASA SIKHISTA

1. Ritualuri fundamentale

Viata religioasa a sikhilor moderni tinde spre simplitate din cauza neincrederii initiale a fondatorilor sikhismului in ceremoniile elaborate. Un om devine sikhist nu prin nasterea intr-o familie sikha, ci trecand printr-un ritual al botezului, cand este destul de matur ca sa accepte aceasta religie. In cadrul acestui ritual, se amesteca apa indulcita dintr-un potir cu un pumnal, apoi initiatul este stropit cu aceasta apa, pe cand este instruit in adevarurile si interdictiile credintei. Dupa cum este simpla ceremonia de initiere in sikhism, tot asa sunt simple si ceremoniile legate de casatorie si moarte.

2. Ritualuri obisnuite, acasa si la templu

Ritualurile zilnice ale sikhistilor include o baie, dimineata devreme, urmata de citirea imnurilor si de recitarea rugaciunilor. Seara urmeaza alt ritual care prevede imnuri si rugaciuni.

Cand sikhii se aduna pentru inchinare in comun, se intalnesc in temple, numite Gurdwara, unde obiectul central al cultului este un exemplar din cartea sacra Adi Granth. Cultul prevede rugaciuni din Granth, imnuri variate, o predica si o masa de comuniune. Nu exista preoti sikhisti iar serviciul religios in grup poate fi condus de orice membru al comunitatii. In cadrul cultului nu se tine seama de deosebirile de casta si de sex. Barbati si femei din toate castele se inchina cot la cot.

3. „Tronurile” sikhismului

Un obiect de atentie speciala pentru sikhistii din lumea intreaga este Takht-ul („tronul”) sikhismului de la Amritsar. Desi mai exista si alte trei asemenea tronuri prin lumea sikhismului, cel de la Amritsar, din Templul de Aur, ocupa un loc central. In acest loc, autoritatile lumii sikhiste iau hotarari privind cultul si randuielile poporului lor. Desi Nanak a interzis in mod specific pelerinajele, ca fiind fara valoare pentru religia adevarata, celor mai multi sikhisti le place sa mearga la Amritsar cel putin o data in viata lor.

VII. SARBATORI SIKHISTE

1. Martiriul lui Guru Arjan – iunie

Guru Arjan este comemorat ca martir, ca redactor al cartii Adi Granth si ctitor al Templului de Aur de la Amritsar.

Ziua de nastere a lui Nanak – noiembrie

Ziua de nastere a lui Guru Arjan – decembrie

Aceste sarbatori includ procesiuni ale comunitatii sikhiste si mese sacre.

VIII. SIKHISMUL DE AZI

1. Influenta hindusa

Prezenta in imediata apropiere a traditiei religioase hinduiste milenare a dus la o infiltrare treptata a spiritului de casta, a castelor la sikhisti fapt care duce la o reintoarcere spre vechea religiozitate hinduista, chiar daca nu spre o reabsorbire in hinduismul traditional. De altfel, saracia in sarbatori religioase a sikhismului determina pe sikhisti sa sarbatoreasca sarbatorile hinduiste Holi si Divali, impreuna cu vecinii lor hindusi, care au devenit majoritari in Punjab.

2. Reactia national-religioasa

Factiuni radicale din sikhism au inceput sa ceara recunoasterea Punjabului ca un stat national al sikhilor, de unde si conflicte armate periodice. Aceasta religie, nsacuta din conflictul dintre hinduisti si musulmani pare destinata sa ramana in conflict.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1120
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site