Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Functiile sociologiei ca stiinta

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile sociologiei ca stiinta

a) Aparuta ca incercare de pozitivare a unor aspecte de filosofie sociala sau filosofia istoriei, sociologia a avut de la bun inceput o functie teoretic-explicativa. Aceasta functie predomina in fazele initiale ale evolutiei ei pentru ca, in prezent, sa fie o functie secundara.b) Atunci cand sociologia evidentiaza drumul catre normalitatea sociala iar pentru aceasta dezvaluie si insista predilect pe aspectele cauzatoare de dezechilibre in societate, ea exercita o functie critica. Obiectivitatea criticii echivaleaza cu fixarea unor alternative ale schimbarii, pozitive, in ultima instanta, cu instituirea ordinei sociale.

c) Sociologul nu se multumeste numai cu descrierea, explicarea si critica societatii, ci incearca mai mult: stabilirea formelor de contracarare a patologiei sociale si modelarea ori proiectarea socialului pentru diferite perioade de timp. In acest mod, sociologia exprima o pronuntata functie practica pe care o detaliaza in trei situatii (sau subfunctii aferente):

cand asertiunile celor care cerceteaza societatea se refera la ceea ce este (stabilesc tipurile de disfunctionalitati manifeste si amplitudinea acestora), sociologia exprima functia practica de diagnosticare;

cand afirmatiile sociologului, in urma cercetarilor efectuate, sunt legate de ceea ce trebuie sa fie (anticipeaza evolutia fenomenelor sociale pentru perioada imediat urmatoare pe baza starii prezente a acestora), sociologia indeplineste functia practica de predictie creatoare (sau functia de prognosticare);

cand constatarile curente la care ajunge sociologul il indreptatesc sa se refere la ceea ce este posibil sa fie (sa faca predictii privind evolutia fenomenelor sociale pentru o perioada mai indepartata de timp si cu un grad mai mic de probabilitate), sociologia indeplineste functia practica      prospectiva.

d) Daca sociologia dezvolta capacitati apreciative indivizilor cu care dialogheaza (de la cercetatorii activi in domeniu si pana la cei care urmeaza diferite cursuri de sociologie ori lectureaza rezultatele unor sondaje de opinie etc.), atunci ea are o functie axiologica.

e) Atunci cand rezultatele demersurilor sociologice se sintetizeaza in reguli de comportare si norme ale actiunii sociale (evident, legate de diferite finalitati practice), sociologia exprima functia normativ - ordonatoare.

Nevoia de sociologie ca stiinta despre societate este generala, dar in realitate, in absenta unor cunostinte sociologice, cei mai multi indivizi raman la nivelul unei ,,sociologii a simtului comun'' bazata cel mai adesea pe elemente din alte domenii, din morala, religie, filosofie, traditii, obiceiuri etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved