Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


RELATIA STATUT-ROL-COMPORTAMENT

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micRELATIA STATUT-ROL-COMPORTAMENT

Statutul exprima pozitia sociala a persoanei. Rolul reprezinta indeplinirea statutului, intrarea persoanei intr-o activitate prin care se asigura realizarea functiilor statutului.Rolul este legat nu numai de statut, ci si de calitatile psihice ale persoanei. Din punct de vedere al rolului, persoana apare ca o organizare de actiuni, in care este inclusa o organizare de calitati.

Desfasurandu-se atat in directia statutului cat si in directia comportamentului persoanei, rolul apare ca o veriga de legatura intre fenomenele sociale si fenomenele psihologice.

Comportamentul majoritatii persoanelor se subsemneaza precriptiilor de rol si statut si aceasta pentru ca grupul furnizeaza prescriptii nu numai persoanei care detine un anumit statut, dar si pesoanelor care detin statute aflate in legatura cu statutul ei.

Exemplu de expeiment privind cercetarea asupra comportamentului de rol.

In cercetare, se porneste de la ipotezele :

Daca este adevarat ca o serie valida de asteptari de rol este functie de aptitudinea de a adopta exact rolul altei persoane, adica de a se ajusta subtilitatilor contextului interactiunilor si daca subiectii sunt asemanatori din punct de vedere al validitatii asteptarilor lor pentru un rol determinat si din punct de vedere al caracteristicilor lor psihologice, necesare pentru rol, atunci validitatea interpretarii rolului de catre ei este functie de aptitudiniea de a adopta un rol.

Asteptarea rolului reprezinta o structura cognitiva pe baza careia o persoana infera asupra relatiilor sale anterioare cu alte persoane.

Aptitudinea de a adopta un rol reprezinta abilitatea de a-si modifica perspectivele sale trecand de la cadrul sau propriu de referinta la cadrul altuia, de a oscila intre sine si rol. Aceasta aptitudine are 2 dimensiuni :

Gradul de distributie dintre roluri ;

Gradul de implicare a eului in rol.

a. Persoanele care poseda intr-un grad inalt aptitudinea de a adopta un rol       sunt capabile sa se implice intr-o maniera personala in situatia de interactiune ;

b. Implicarea eului in rol lasa o anumita amprenta cognitiva, cu un anumit grad de specificitate ;

Ajustarea sociala a persoanei este functie de aptitudinea de a adopta un rol.

Una din dimensiunile esentiale ale persoanei care exprima in chipul cel mai cuprinzator caracterul ei de sistem deschis activ si prospectiv rezida in dorintele, sperantele, asteptarile, aspiratiile, scopurile spre care tinde persoana in conduita si activitatea sa.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1162
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved