Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Sanatatea vietii sexuale. Tulburarile psihosexuale

Sociologie


Sanatatea vietii sexuale. Tulburarile psihosexuale

Am conceput acest capitol pentru a da o imagine asupra a ce inseamna o viata sexuala sanatoasa si care sunt principalele tipuri de disfunctii sexuale de origine psihologica. Din nou, fac apel la pastrarea unei atitudini deschise fata de persoanele care manifesta orice tip de disfunctie, fiind constient(a) de faptul ca oricine poate trece prin momente de dezechilibru sexual. Poate ca acest capitol te va ajuta sa-ti intelegi propriile momente dificile intalnite in viata sexuala sau sa actionezi in sensul prevenirii acestora. Oricum, sper ca dupa parcurgerea capitolului sa cunosti care sunt disfunctiile psihosexuale specifice fiecarui sex si ce cauze le determina.

Sanatatea vietii sexuale

Sanatatea sexuala se refera la manifestarea fireasca a ciclului raspunsului sexual, adica parcurgerea completa a tuturor fazelor actului sexual. De cele mai multe ori, sanatatea sexuala va fi insotita si de sentimentul de implinire relationala, tocmai datorita legaturii puternice dintre sfera emotionala si cea sexuala. De asemenea, sanatatea sexuala presupune si o claritate a identitatii sexuale.

La varstele mici, sanatatea sexuala presupune parcurgerea fireasca a etapelor de dezvoltare psihosexuala, fara intarzieri sau perturbari majore. Oricum, acest concept este pe deplin reprezentat incepand cu perioada adulta, stiut fiind ca doar atunci identitatea si maturitatea sexuala si cea emotionala sunt definitivate. Astfel, este foarte probabil ca la adolescenta sa apara manifestari sexuale ce par a fi tulburari, dar ele sunt de fapt consecinta dezvoltarii si evolutiei sexuale; de exemplu, ejacularea precoce la baieti, lipsa orgasmului la fete, dureri la contactul sexual etc.

Tulburarile psihosexuale

DSM-IV-R mentioneaza urmatoarele tipuri de tulburari psihosexuale:

Disfunctiile sexuale

Tulburarile de identitate sexuala

Parafiliile

Tulburari sexuale fara alta specificatie

Disfunctiile sexuale presupun perturbarea procesului actului sexual sau aparitia durerii in timpul actului sexual. Pentru a se pune acest diagnostic, disfunctia trebuie sa fie persistenta, recurenta si sa fie insotita de dificultati interpersonale majore.

Ele pot fi primare, adica au aparut de la primul raport sexual, sau secundare/dobandite, adica au aparut la un moment dat, dupa o perioada de functionare normala. De asemenea, pot fi generalizate, adica disfunctiile se manifesta indiferent de situatii, de parteneri, de tipurile de stimulare, sau situationale, daca disfunctiile sunt limitate la anumite situatii, parteneri, modalitati de stimulare.


Disfunctiile sexuale se pot datora unor factori psihologici sau unora combinati (adica factori psihologici si organici ca urmare a unei maladii sau a medicatiei pentru o anumita boala).

O sa iti prezint aceste disfunctii separat la femei, apoi la barbati, dupa care vor fi disfunctiile comune celor doua sexe.

Disfunctiile sexuale feminine sunt:

Vaginismul

Frigiditatea

Anorgasmia

Vaginismul - contractia reflexa si involuntara a muschilor vaginului si ai coapselor, astfel incat copulatia nu mai este posibila sau devine extrem de dureroasa pentru femeie. Mastter si Johnson considera ca principala cauza a vaginismului o reprezinta teama femeii in fata unui posibil agresor. In mod inconstient, femeia percepe partenerul ca pe un agresor si actul sexual ca pe o agresiune. Mai pot exista si alte cauze: amintiri traumatizante reale sau fantasmante; experiente anterioare nesatisfacatoare; erori de identitate sexuala; violuri, abuzuri sexuale.

Femeile predispuse la vaginism sunt:

Fete virgine;

Femeile aflate in conflicte maritale, profund nesatisfacute;

Femeile aflate in declinul genital;

Cele cu traumatisme: viol, abuz, interventii chirurgicale.

Frigiditatea reprezinta incapacitatea femeii de a simti placere sexuala. Alti autori, in special de orientare psihanalitica, considera ca frigiditatea ar reprezenta incapacitatea femeii de a ajunge la orgasm vaginal. Studii recente au demonstrat insa ca toate femeile ajung mult mai usor la orgasmul clitoridian, acesta fiind cele mai des obtinut de catre femei, mai ales la debutul vietii sexuale. Exista femei care nu pot face diferenta intre cele doua tipuri de orgasme, desi se simt implinite si satisfacute sexual. Printre cauzele psihologice ale frigiditatii sunt:

teama de actul sexual;

sentimentul de obligatie de a avea raport sexual;

prezenta unor conflicte maritale, profunde;

istorii de viol, abuz, interventii chirurgicale. Anorgasmia - incapacitatea de a ajunge la orgasm. In prima

perioada a vietii sexuale anorgasmia este considerata normala. De regula, se datoreaza temerilor ce duc la lipsa de lubrifiere a vaginului.

Disfunctiile sexuale masculine sunt:

Tulburarile legate de potenta

Tulburarile de ejaculare

Tulburarile de potenta sau impotenta se refera la dificultatea barbatului de a-si controla (a avea si a-si mentine) erectia. Ea poate fi: partiala sau totala. Impotenta functionala se datoreaza consumului de droguri, sedative, fumat, tranchilizante. Impotenta psihologica apare in conditii de anxietate, stres, neincredere in sine, conflicte interioare etc.

Tulburarile de ejaculare se diferentiaza in:

ejacularea precoce: normala in primii ani de viata sexuala; ea apare la barbatii anxiosi care manifesta teama de a fi judecat, devalorizat, de a nu li se recunoaste virilitatea, cu stima de sine scazuta si dificultati de manifestare a identitatii sexuale masculine;

ejacularea intarziata - cauze organice: alcoolism, diabet;

ejacularea involuntara - poate sa fie sau nu insotita de erectie, datorata unor disfunctii ale sistemului nervos, sau alte boli;

ejacularea anestezica - barbatul nu simte nimic; cauzele: afectiuni ale prostatei, desensibilizarea nervilor din zona genitala.

Disfunctiile sexuale comune celor doua sexe sunt dorinta sexuala diminuata sau inexistenta, dispareunia si aversiunea sexuala.

Diminuarea sau disparitia dorintei sexuale presupune diminuarea sau inexistenta fanteziilor sexuale si a dorintei de implicare in activitati sexuale. Ea se poate datora unor conflicte interioare referitoare la moralitate, vinovatie, conflictului de rol (de exemplu, intre cel de mama si cel de sotie, sau intre cel de sot/sotie si cel de ginere sau nora), anxietate sau depresie crescuta.

Aversiunea sexuala presupune sentimente de respingere si evitarea implicarii in acte sexuale genitale cu un partener. Persoana manifesta anxietate, frica sau dezgust cand se afla in situatia de a avea contact sexual. Aversiunea poate fi fata de anumite aspecte ale experientei sexuale (cum ar fi mirosul, organul sexual sau secretiile genitale) sau fata de toti stimulii sexuali. Cauzele stau, de regula, in experiente sexuale negative (abuzuri, violuri) sau educatie sexuala extrem de rigida si negativa, inhibitoare a pulsiunii sexuale.

Dispareunia se refera la senzatia dureroasa provocata de raportul sexual. Cauzele psihologice ale dispareuniei sunt:

teama de actul sexual;

sentimentul de obligatie de a avea raport sexual; de aici, respingerea partenerului, insotita uneori de culpabilizarea acestuia;

neplacere, insuficienta atractie erotica;

teama de o sarcina nedorita;

istorii de abuz sexual.

Parafiliile, conform DSM-IV-R (2003, p. 566), se caracterizeaza prin prezenta unor fantezii sexuale excitante intense, recurente, precum si impulsuri si comportamente sexuale fata de obiecte sau care presupun suferinta sau/si umilirea proprie sau a partenerului sau implica copii sau alte persoane care nu consimt la actul sexual. Toate acestea se manifesta pe o perioada de cel putin 6 luni. Aceste sunt:

Exibitionismul - impulsul unui individ de a-si arata organele genitale in locuri publice. Se manifesta aproape exclusiv la barbati.

Fetisismul - atasamentul erotic fata de un obiect (de regula, lenjerie intima feminina, incaltaminte etc.) sau fata de una din partile corpului partenerului. Poate fi extins la parfumuri, bijuterii etc. Apare cu precadere la barbati.

Frotteurismul - atingerea si frecarea organelor sexuale de o persoana care nu consimte la acest lucru. In timpul acesta, persoana care practica aceasta parafilie isi imagineaza o relatie afectuoasa cu acea persoana.

Pedofilia, atractie sexuala manifesta de un adolescent sau adult (peste 16 ani) pentru copii mici (de regula, sub 13 ani), proprii sau ai altora.

Sadismul - placerea sexuala este produsa de provocarea suferintei, Sadicul doreste sa realizeze actul sexual prin forta, prin brutalizari, pentru ca aceste scene corespund cu anomaliile lumii sale launtrice. Sadicul nu resimte excitatia sexuala decat facand rau unui partener.

Masochismul - placerea sexuala intervine numai in urma unor dureri fizice, a unor lovituri sau maltratari sau umiliri.

Voyerismul - obtinerea satisfactiei sexuale ca urmare a actului de a privi alta persoana dezbracata, in curs de dezbracare sau angajata intr-o activitate sexuala, dar care nu suspecteaza nimic.

Fetisismul transvestic - fanteziile sexuale, pulsiunile sau comportamentele sexuale implica travestirea unui barbat cu imbracaminte de femeie. "Articolele de imbracaminte feminine sunt excitante in special ca simboluri ale feminitatii individului si nu ca fetisuri cu proprietati obiective specifice' (DSM-IV-R, 2003, p. 574). Aceasta tulburare a fost descrisa doar la barbatii heterosexuali.

In literatura, mai gasim descrise si alte activitati sexuale atipice:

Zoofilia - consta in raporturi erotice si sexuale pe care persoana le are cu animale.

Necrofilia (vampirism) - atractia sexuala manifestata de individ fata de cadavre.

Nuvitism - placerea sexuala este obtinuta prin alergarea dezbracat prin parcurile sau gradinile unor camine sau internate.

Mooningul - aratarea feselor nude in public. Mooningul si nuvitismul tin mai mult de educatie si de o anumita atitudine de bravada si nu de deviatii sexuale.

Scatologia telefonica - obsesia dorintei de a-si excita verbal activitatea sexuala.

Incestul - semnifica o relatie sexuala intre membrii aceleiasi familii.

Violul - presupune a avea un raport sexual cu o persoana care nu si-a dat acordul pentru activitatea sexuala impreuna.

Tulburarile de identitate sexuala (DSM-IV-R, 2003, p. 576-577) presupun identificarea puternica si persistenta cu sexul opus, adica dorinta de a fi ori insistenta subiectului ca este de celalalt sex, asociata cu un disconfort persistent in legatura cu propriul sex atribuit ori cu un sentiment de inadecvare in rolul genului acelui sex. Identificarea cu celalalt sex trebuie sa nu constea doar dintr-o dorinta de a avea beneficiile culturale percepute din apartenenta la sexul opus.

La baieti, aceasta tulburare se manifesta printr-o preocupare semnificativa pentru activitati traditional feminine, inclusiv jocuri si distractii, pentru imbracamintea feminina. Sunt mai putin agresivi si isi exprima dorinta de a fi fata, afirmand ca atunci cand vor creste mari vor deveni femei. Uneori, afirma ca testicolele si penisul sunt dezgustatoare, ca doresc sa le inlature si sa aiba vagin.

La fete, aceasta tulburare se manifesta prin refuzul imbracamintii feminine, alegerea unor nume masculine, a unor eroi de poveste sau film masculini, prefera jocurile baietilor, sporturile competitive si chiar agresive. Pot afirma ca le va creste penisul si pot sustine ca nu doresc sa le creasca sanii sau sa aiba menstruatie.

Adultii cu tulburare de identitate sexuala doresc sa fie membrii ai celuilalt sex. Ca urmare, ei pot adopta rolul social al celuilalt sex sau pot dobandi aspectul fizic al celuilalt sex prin interventii medicamentoase hormonale sau chirurgicale. De regula, petrec mult timp aranjandu-si fizicul pentru a putea trece in societate drept membru al sexului opus. Multi devin convingatori. Activitatea sexuala a acestor persoane cu parteneri de acelasi sex este in general marcata de preferinta lor ca partenerii sa nu le vada niciodata organele sexuale si nici sa le atinga.

Rezumatul capitolului


Ti-am prezentat in acest capitol ce presupune sanatatea sexuala si care sunt tulburarile sexuale. Acestea din urma au fost impartite in trei categorii. Prima categorie este cea a disfunctiilor sexuale: diminuarea sau lipsa dorintei sexuale, aversiunea sexuala, dispareunia (acestea trei fiind prezente atat la barbati, cat si la femei), vaginismul, frigiditatea si anorgasmia la femei, iar la barbati, tulburarile de potenta si cea de ejaculare. A doua categorie a tulburarilor sexuale o reprezinta parafiliile: exibitionismul, fetisismul, sadismul, masochismul, frotteurismul, pedofilia, voyeurismul, fetisism transvestic. A treia categorie este reprezentata de tulburarile de identitate sexuala. Pentru a afla mai multe despre toate aceste tulburari, ti-am recomandat mai jos lucrari pe care le gasesti usor la biblioteci si chiar librarii.

Exercitii si teme pentru seminar

Cum arata un copil de 8 ani normal din punct de vedere sexual? Dar un adolescent?

Care sunt cauzele disfunctiilor sexuale feminine?

La ce fel de disfunctie sexuala ne putem astepta in cazul unui barbat cu depresie?

Ce sunt parafiliile?

Care este diferenta intre fetisism si fetisismul transvestic?

Care este opinia ta cu privire la operatiile de schimbare a sexului?

Daca ai afla ca un prieten de-al tau ar fi de fapt femeie, dar si-a schimbat sexul, cum ai reactiona? Ce ai simti cand vei da din nou mana cu el, cand veti bea o bere impreuna, cand veti face glume cu caracter sexual?

Bibliografie suplimentara

AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION, DSM-IV-R, Ed. Asociatiei

Psihiatrilor Liberi din Romania, Bucuresti, 2003. ENACHESCU, C., Tratat de psihosexologie, Ed. Polirom, Iasi, 2003. HYDE, J.S., DELAMATER, J., Understanding Human Sexuality, McGrow-

Hill Companies, Inc., 1997. MITROFAN, IOLANDA, CIUPERCA, C., Psihologia relatiilor dintre sexe,

Bucuresti, Ed. Alternative, 1997. PANA, S., DARAU, D., PANA, S. Jr., Sexualitatea umana, Ed. Univers

Enciclopedic, Bucuresti, 1998. RUEBEN, D., Tot ce ai vrut sa stii despre sex - dar ti-a fost teama sa intrebi,

Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 1999. RUEBEN, D., Orice femeie poate!, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2002. STEKEL, W., Psihologia eroticii feminine, Ed. Trei, Bucuresti, 1997. STEKEL, W., Psihologia eroticii masculine, Ed. Trei, Bucuresti, 1997. SELARU, M., Comportamentul sexual aberant, Ed. Moldova, Iasi, 1993.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1261
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved