Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TRIUNGHIUL RAPORTURILOR DINTRE GENERATII : DE LA MOSTENIRE LA TRANSMITERE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
EVOLUTIA RELATIILOR DINTRE BARBAT SI FEMEIE: PUNCTE DE VEDERE SOCIOLOGICE SI PSIHOSOCIOLOGICE
ORIENTARI MODERNE IN SOCIOLOGIE
ASPECTE DEFINITORII IN EXPLICAREA SI INTELEGEREA FAMILIEI: cuplu – casatorie – familie
CONTAGIUNE MENTALA
STATICA SOCIALA
STILUL DE VIATA FAMILIAL
Cultivarea competentelor sociale
Aparitia sociologiei ca stiinta
PUTERE
Psihosexologia


TRIUNGHIUL RAPORTURILOR DINTRE GENERATII : DE LA MOSTENIRE LA TRANSMITERE

Intemeiata pe legatura afectiva , legatura de filiatie transcede relatia parinte – copil si se intemeiaza pe fundamentele sale institutionale . Prin filiatie , individul este inscris intr-un lant al generatiilor , filiatia „ leaga intr-un tot biologicul , socialul si inconstientul” ( P. Legendre , 1985 ) .Antropologia a statornicit universalitatea nevoilor stramosilor. „Recunoasterea filiatiei uneste pe cei vii cu cei morti si le confera legitimitate . Prin intermediul cunoasterii strabunilor si a descendentei , grupul se reafirma prin reputatia si prin teritoriul propriu” .( M Segalen , „Sociologie de la famille” , 1996 , p.202 ) .

Aceasta functie a filiatiei nu a disparut in familia moderna si, dupa cum afirma Jean- Hugues Dechaux ( 1997 ) vorbind despre amintirile referitoare la cei morti , legatura se metamorfozeaza pentru a deveni o realitate mai mult psihologica decat sociala .

Raporturile care leaga generatiile asigura inscrierea individului in succesiunea generatiilor si , in acest mod , fac posibila apropierea „ timpurilor      individuale” de timpul social . De-a lungul acestor raporturi , identitatea generationala se construieste permanent .

Fiecare generatie se defineste – sau este delimitata – simultan atat de generatia anterioara , cat si de cea care-i precede . In inlantuirea generatiilor , fiecare se inscrie in centrul unui ansamblu articulat de trei generatii . ( apud C. Attias- Donfut , op. Cit. , 2000, 676) . Dialogul intre doua generatii este , intotdeauna , marcat de prezenta simbolica a generatiilor anterioare si mai putin de o a treia generatie .

Dupa cum arata studiul efectuat de Attias – Donfut si M. Segalen ( 1998 , ”Grand – parents : la famille à travers les generations” ) , raporturile dintre generatii implica intotdeauna mai mult de doua generatii . In sprijinul acestei constatari vin concluziile din psihologia sociala care postuleaza ca „ pentru fundamentarea dinamicii psihicului , psihanaliza reveleaza jocul a trei generatii”( Serge Lebovici , 1985 , „ Approche familliale” , 17 )Analizand      relatia precoce dintre mama si copilul sau , Lebovici sustine ca intotdeauna se detecteaza interferente ale relatiei mamei cu propria sa mama . Acest fenomen , dupa parerea noastra , nu poate fi cantonat in domeniul inconstientului , ci el se intinde peste intregul raport dintre generatii si isi gaseste legitimarea tocmai la intersectia generatiilor .

Procesele de transmitere nu pot sa fie intelese decat pe scara succesiunii temporale a generatiilor , caci ceea ce este transmis se afla in raport cu ceea ce a fost mostenit , iar extinderea studiului la generatia strabunicilor este de natura sa creasca profunzimea genealogica a legaturii dintre generatii .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1375
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site