Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


VEGETARIANISMUL SI NONVIOLENTA

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micVEGETARIANISMUL SI NONVIOLENTAAgresivitatea ,competitivitatea si materialismul vietii moderne ,cu lipsa ei de valori etice si spirituale ,sunt la fel de daunatoare penru sanatatea noastra cat si pentru mediul inconjurator. Vietile si placerile noastre devin la fel de nesemnificative si artificiale ca si relatiile noastre sociale si hrana noastra, deoarece noi refuzam sa recunoastem ca pentru a pastra o minte agera si un corp sanatos trebuie sa respingem hrana animala.

A nu manca carne nu este doar o chestiune legata de sanatate .Este vorba despre dragostea pentru animale ,pentru Pamant ,precum si pentru noi insine .

Un numitor comun al tuturor religiilor majoritare de pe Pamant este reprezentat prin compasiunea fata de orice fiinta vie ,de unde rezulta interdictia de a ucide.

Dogma crestina ,precum cea budhista ,hindusa ,islamica si mozaica ,a avut drept fundament vegetarianismul.

Trebuie evitate suferintele vietii ,iar pentru a atinge perfectiunea mistica se practica meditatia.De ce sa facem pe altii sa sufere cand noi insine incercam sa evitam acest lucru ? Daca nu reusiti sa controlati mintea prin detestarea chiar a gandului unui act brutal si de ucidere ,nu ati mai fi in putere de a evita relatiile in acest mod.

Leonardo daVinci ,geniul vegetarian al Renasterii ,spunea ca ,corpurile noastre devin din ce in ce mai mult ,mormintele animalelor asa cum este considerata uciderea oamenilor.

J.J. Rousseau ,observa ca animalele carnivore sunt mai violente decat cele erbivore si astfel ,dieta vegetariana este pentru omul mai putin agresiv.

Lev Tolstoi scria ? A manca carne este imoral deorece presupune o actiune contrara sentimentului moral acela de ucidere .Ucigand ,omul distruge in el insusi alte capacitati spirituale ,dragostea si compasiunea pentru alte creaturi.

Un mare intelept Sri Aurobindo ,explica principiul AHISMA - a nu face nici un rau fiintelor vii ,ceea ce inseamna ca alimentele noastre trebuie alese dintre creaturile vii la care constiinta este cat mai redusa.

Prin urmare avem la dispozitie in cantitate suficienta ,legume ,fructe, cereale si diferite produse lactate , animalele nu trebuie niciodata sacrificate pentru a ne asigura hrana .

Un om ,daca nu incearca o evolutie interioara,daca nu cauta divinul ,orice ar manca este aproximativ bine .Dar daca incepi sa meditezi ,ambientul tau interior se modifica ,si in acest caz este necesara modificarea alimentatiei.

Violenta este arma celor slabi, nonviolenta este arma celor puternici -afirma Gandhi . Orice forma de agresiune ,chiar sub forma de gand ,inainte de a fi indreptata catre o alta persoana a fost atrasa si "gazduita" de catre fiinta noastra. Pe langa faptul ca o astfel de energie a agresiuni ,ne murdareste sufletul ,ea atrage totodata atitudini similare de violenta ,ura si dispret din partea celor din jur. Nonviolenta este absenta violentei fizice , verbale cat si la nivelul gandirii.

Idealul nostru este sa fim intelesi din priviri.

Nonviolenta inseamna nu numai evitarea violentei fizice externe ,ci si a violentei interne asupra spiritului .Nu doar refuzi sa impusti un om ,ci refuzi si sa-l urasti - Martin Luther Kink

Comunicarea nonviolenta poate fi un stil de viata . A-ti cunoaste nevoile interioare si a sti sa le satisfaci fara a-l rani pe celalalt ,inseamna un mod revolutionar de a trai . Comunicarea nonviolenta este o stare de spirit , a atitudini ce are la baza intentia ca atat nevoile mele ,cat si ale tale sa fie la fel de importante si impreuna ,sa putem duce la implinirea lor in aceasi masura .

Nonviolenta ,in forma ei dinamica ,inseamna suferinta constienta .Ea nu presupune sa plecam capul in fata vointei celor ce ne asupresc ,ci sa ne masuram ,cu toata fiinta noastra, cu vointa tiranului . -Mahatma Gandhi

Orice om are nevoie de autonomie ,de independenta ,indiferent de varsta ,sex sau religie. Acesta este un punct in care toti suntem la fel si cu greu ne putem vedea si accepta unul pe celalalt cu diferentele si disputele dintre noi. Toti avem puterea ,resursele interioare extraordinare ,gandirea si abilitatea de a face viata mai placuta ,mai frumoasa si de a nu-l rani pe celalalt.

Dalai-Lama ne propune o lectie importanta : cum sa transformam total o actiune ostila fata de un dusman si sa invatam sa-l iubim.

Ura indreptata impotriva fiintelor care ne sunt ostile este otrava propriului nostru suflet .A-l iubi pe cel care greseste fara a ne opune raului din el ,pare imposibil ,dar va conduce la evolutia noastra .

Violenta manifestata la om rezulta de multe ori din suferinta animalelor cand sunt ucise ,modul de multe ori barbar,inuman la care sunt supuse inainte de sacrificare ,aceasta suferinta ,violenta, se va manifesta si la noi ,prin acest consum de carne -atat in plan energetic cat si in plan fizic.

Eliminand din alimentatie aceasta hrana ( carnea ) corpul nostru incepe un proces de purificare ,sa elimine toate toxinele ,cea ce va ajuta si va conduce la pasul urmator nonviolenta.

A invata ca in viata ,mai usor se poate invinge ura cu dragostea ,minciuna cu adevarul si violenta cu abnegatia ,ar trebui sa fie un element fundamental in educatia oricarui copil . -Mahatma GandhiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1290
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved