Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

ACTIVITATEA BANCARA PRIVATA (PRIVATE BANKING)

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
ACTIVITATEA BANCARA PRIVATA (PRIVATE BANKING)

Este setul de servicii oferite de departamentele de gestionare a unor fonduri de investitii ale bancilor (trust services), in special catre trei categorii mari de clienti, care sunt:

mari fonduri de pensii si fundatii;

clientii pietei de mijloc care includ companii(uneori sunt incluse aici si departamentele de private banking ale altor banci);

clienti cu multe proprietati si bani multi.

Aceste servicii de investitii de fonduri oferite (cu cinci functii, dupa cum se va explica mai jos) poarta numele de private banking.

Toate serviciile si activitatile oferite de departamentul de private banking al unei banci (de departamentele de investitii de fonduri (trust) in sens mai general) se pot grupa in cinci grupe de functii. Marimea fiecareia din aceste functii influenteaza in buna masura organigrama bancii, impartirea sarcinilor si fisa postului angajatilor implicati in activitatea de private banking. Aceste cinci functii, prezentate analitic mai jos, sunt:

administrarea clientilor;

managementul investitiilor;

gestionarea numerarului;

prelucrarea titlurilor:

servicii de contabilitate.

O caracteristica foarte importanta a serviciilor de private banking este procesul de luare a deciziilor referitoare la administrarea si la investirea activelor care apartin clientilor bancii. Avem astfel:

private banking discriminator (unde departamentul de private banking decide cum vor fi investite activele),

private banking nediscriminator (unde departamentul de private banking ii propune clientului cum sa-si investeasca activele iar acesta decide, bazandu-se pe informatiile ce i se ofera).

In primul caz, banca actioneaza ca un curator. Cu alte cuvinte, bancii i se dau anumite active ce trebuie investite in beneficiul clientului, folosind capacitatea profesionala maxima a bancii.

1. ADMINISTRAREA CLIENTILOR

1. Deschiderea conturilor

Pot fi implicate mai multe parti in deschiderea unui cont: (a) administratorul contului care este persoana care ia contact cu clientul si coordoneaza activitatea referitoare la cont ca si celelalte legate de clientul respectiv, (b) eventual alti manageri de investitii, in cazul unor portofolii complexe si (c) analistul pentru impozite care examineaza toate datele relevante pentru a determina nivelul impozitelor.

In cadrul procesului de deschidere a unui cont se hotaraste tipul de serviciu ce va trebui oferit clientului, iar administratorul contului se asigura de faptul ca acest cont este alimentat si, in sfarsit, numerarul si alte active se predau bancii si se inregistreaza si in conturile bancii.

2. Acorduri si comisioane

Se intocmeste si se semneaza un contract legal care sa ii permita bancii sa actioneze ca si curator sau agent. Exista mai multe feluri de astfel de acorduri ca de exemplu:

agentie personala (unde sunt implicate conturile de custodie, cele de tipul denumit 'escrow', de investitii si alte tipuri de conturi) consultanta personala;

administrare de fonduri pentru persoane fizice (incluzand testamente, acorduri, etc.).

Dupa ce se semneaza, contractul se tine la sediul bancii iar administratorul contului foloseste ca referinta, copii. Nivelul comisioanelor cerute de banca clientului la care se cade de acord, depinde de mai multi factori, ca de exemplu, valoarea de piata a activelor sale, numarul de tranzactii ale clientului, timpul consumat de personalul bancii si cheltuielile pe care le incumba clientul. Administratorul contului este raspunzator cu strangerea datelor pentru calcularea comisioanelor, intocmirea facturilor si incasarea banilor.

Din motive care tin de planificarea financiara si de pregatirea bugetului, administratorul contului pregateste si o situatie previzionala privind nivelul comisioanelor, bazandu-se pe date similare referitoare la client.3. Servicii privind plata impozitelor

Aceste servicii sunt oferite de specialistii in fiscalitate ai bancii sau o practica obisnuita este ca bancile sa apeleze la specialisti din afara. Principalele servicii oferite de banci referitoare la plata impozitelor, in cadrul activitatii de private banking, sunt:

pregatirea declaratiilor de venituri pentru a fi impozitate;

estimarea nivelului platilor impozitelor si plata transelor sau a sumelor globale la termenele cerute de lege;

retineri de sume pentru plata impozitelor.

4. Administrarea de proprietati

Este un serviciu putin utilizat in multe tari sau cu utilizare limitata. Specific SUA, in cadrul lui banca administreaza imobile, valori imobiliare, ferme sau alte active gestionate printr-un fond de investitii.

5. Elaborarea de situatii Financiare

Aceste situatii elaborate de banca si trimise clientilor ei contin informatii de doua tipuri:

informatii referitoare la tranzactii efectuate intr-o anumita perioada de timp - cea mai recenta de fapt - ca de exemplu incasarile si platile efectuate, achizitii sau vanzari de titluri de valoare;

informatii referitoare la soldul fiecarui cont la sfarsitul respectivei perioade.

In cazul unor persoane cu participari substantiale de fonduri (spre exemplu drepturi cuvenite mostenitorilor din testamente, familii mari etc.) mai multe persoane primesc aceste situatii ale conturilor respective.

In ultimul timp se folosesc pe scara tot mai larga ultimele cuceriri ale tehnologiei in elaborarea si expedierea la beneficiar a acestor situatii financiare sau chiar, multi clienti isi au conectat calculatorul personal cu cel al bancii pentru a avea acces imediat la informatii. Banca trebuie sa acorde o deosebita atentie corectitudinii datelor oferite departamentului de private banking de catre celelalte departamente ale bancii sau din exterior.

1.1. MANAGEMENTUL INVESTITIILOR

Asa cum s-a subliniat in introducerea acestui subcapitol, bancile pot oferi servicii discriminatorii sau nediscriminatorii clientilor lor in cadrul activitatii de private banking. In unele situatii, banca decide asupra optiunii de cumparare sau vanzare pentru clientii ei si notifica clientul dupa ce a avut loc tranzactia. in alte cazuri, banca face propuneri, clientul decide iar banca executa ordinele clientului sau.

Fondurile colective un termen obisnuit in private banking, functioneaza asemeni fondurilor mutuale. Activele individuale ale clientilor sunt unificate de catre sectorul de private banking si sunt administrate in regim de un singur portofoliu si nu mai multe mai mici, aducand deci un randament mai mare in multe tranzactii de investitii.

Dupa acelasi principiu de functionare a fondurilor colective se blocheaza in mod similar si alte portofolii, de obicei pentru tranzactii ad hoc.

Alocarea activelor este un alt termen mult folosit in activitatea de private banking in sensul ca, strategiile investitionale depind de selectarea componentei corecte de titluri de valoare (actiuni, obligatiuni si alte produse), in anumite cazuri, se folosesc indicatori pentru a facilita procesul de alocare al activelor, pe baza unor anumite structuri de produse de investitii.

1. Consultanta financiara

Serviciile de consultanta financiara oferite de banca clientilor lor iau in considerare analize bazate pe:

nivelul necesitatilor de lichiditate in viitor a clientului;

randamentul cerut de client, luand in considerare profitul trecut, prezent si viitor;

gradul pe risc pe care clientul este gata sa si-1 asume (cu cat riscul este mai mare cu atat si profitul este mai mare).

Analistii si consultantii bancii propun solutii alternative, bazandu-se pe cercetarile bancii sau pe consultanti externi.

2. Decizii de investitii

Decizia se ia fie de client (serviciu nediscriminator) fie de administratorul de cont (serviciu discriminator).Odata decizia luata, ordinele se inainteaza de la departamentul de private banking la alte departamente ale bancii (in special la compartimentul de arbitraj) sau in afara bancii, in timp ce o parte din tranzactii se pot rezolva chiar in cadrul departamentului de private banking.

3. Evaluarea performantei

Activitatea de evaluare a performantei este o activitate complexa, in special in cazul portofoliilor. Scopul lor este dublu:

sa-si informeze clientii asupra randamentului activelor sale in timpul perioadei in discutie;

sa evalueze performanta si eficienta administratorilor de cont.

Evaluarile sunt executate si completate comparandu-se sumele clientului si tipul de investitie cu (a) riscul (b) cifrele din buget si (c) anumite evaluari ale performantelor similare in domeniu (benchmarks), fie din acest tip de activitate, fie din indicii de bursa si alti indici. Aceste standarde sunt uneori greu de stabilit si va avea loc in viitor o dezvoltare a acestui domeniu pentru a se ajunge la standarde globale multiplelor randamente.

1.2. ADMINISTRAREA NUMERARULUI

Activitatea de administrare a fondurilor devine pe zi ce trece tot mai complexa si mai sofisticata. Personalul care se ocupa cu aceasta problema in cadrul private banking-ului trebuie sa fie bine pregatit si capabil sa (a) faca tranzactii de tipul sweep pentru clientii lor si sa (b) se angajeze in strategii mai sofisticate ca de exemplu arbitrajul.

1. Incasari si plati in numerar

Este un serviciu oferit prin sistemul de plati al bancii care include mijloace de plata precum cecurile, ordinele de plata, SWIFT-ul si linii directe cu banci din strainatate.

Aceasta activitate are o interfata cuprinzatoare si colaboreaza mult cu celelalte departamente ale bancii; documentele si tranzactiile referitoare la plati trebuie tacute imediat, preferabil, prin mijloace electronice.

Exista multe motive care sa ne determine sa utilizam serviciile de incasari si plati in cash in cadrul activitatii de private banking:

contributii de la clienti si sponsori;

distributii la clienti si beneficiari;

achizitii si vanzari de titluri si alte active;

transferuri intre conturi;

comisioane si speze ale bancii, sume retinute pentru impozite, etc.

2. Investirea surplusului de numerar

Mijloacele prezentate, de a investi surplusul de numerar al clientilor, depinde de perioada de timp cat sunt disponibile aceste fonduri. Cele mai obisnuite sunt fondurile de investitii pe termen scurt (FITS) care sunt tipuri speciale de fonduri colective.

Conturile clientilor sunt verificate zilnic pentru a se constata daca nu exista surplusuri de numerar: daca da, acest numerar participa la FITS pana cand e nevoie de acesti bani integral sau partial pentru investitii sau plati ale clientului. Acest proces de a vinde si cumpara actiuni intr-un fond FITS se numeste sweep .

3. Prevenirea deficitelor de numerar

In acelasi mod in care se calculeaza surplusurile de numerar inainte de a fi investite, se fac si situatiile previzionale referitoare la necesitatile de numerar, pentru a se preveni deficitele viitoare. Totusi, chiar si in cazul in care - de obicei din motive neasteptate - nevoile de fonduri ale contului unui client din private banking sunt mai mari decat suma pe care o are in cont, administratorul contului cantareste posibilitatea de a-i acorda o facilitate de overdraft in loc de a desfiinta o investitie.

1.3. PRELUCRAREA TITLURILOR

Este o activitate asemanatoare cu cea care are loc in salile de dealing ale bancii, in sensul ca ea se imparte in doua:

activitati front-end care culeg informatii despre evenimentele de pe piata, le prospecteaza si le evalueaza cu scopul de a facilita luarea deciziei in procesul achizitiei sau vanzarii de titluri;activitati back-end care au ca scop (a) controlul valorilor mobiliare, (b) monitorizarea livrarii lor si (c) colectarea veniturilor rezultate.

1. Administrarea si controlul valorilor mobiliare

Un pas major in a obtine controlul asupra valorilor mobiliare este codificarea lor. Este de fapt procesul de strangere de informatii si de elaborare a unei baze de date referitoare la caracteristicile fiecarui tip de valoare mobiliara, ca de exemplu emitentul, bursele unde se tranzactioneaza, istoria nivelului dividendelor titlului sau a ratei dobanzii, datele de scadenta, fractionari ale valorii nominale a actiunilor, etc. Majoritatea acestor date se ofera gratuit din afara bancii iar banca va trebui sa le introduca in sistemul ei cu mare atentie.

2. Colectarea venitului

Venitul pe valori mobiliare provine de obicei din doua surse:

dividende pe actiuni care se primesc daca actiunile exista la o data anume denumita data inregistrarii ;

dobanda pe obligatiuni care se incaseaza la scadenta (daca obligatiunile se tranzactioneaza la alta data decat la emiterea lor, dobanda capitalizata si rata dobanzii spot si forward se iau in considerare la calcularea exacta a venitului adus.

Fiecare tip de valoare mobiliara are o schema de plata a venitului detinatorilor. Unele aduc venit trimestrial, semianual sau anual iar altele la scadenta care este precizata de la inceput. Ziua platii este si ea anuntata cu cateva zile mai inainte. in unele cazuri suma se stie dinainte (in cazul dobanzii fixe) iar in alte cazuri suma este flotanta, depinzand de mai multi factori.

Un factor important ce afecteaza colectarea venitului pe valori mobiliare este tipul valorii mobiliare (daca sunt titluri la purtator sau inregistrate), in majoritatea cazurilor, cupoanele atasate certificatelor trebuie decupate si duse la agent, in unele cazuri, titlurile sunt emise in forma dematerializata iar dreptul de proprietate se dovedeste cu acte legale.

1.4. SERVICII DE CONTABILITATE

Aceste servicii executate pentru sectorul de private banking au ca scop:

acuratetea si integralitatea informatiilor oferite clientului s;

acuratetea si promptitudinea informatiei ceruta de conducerea bancii

Pentru a realiza aceste deziderate, trebuie sa existe un flux de informatii catre departamentul de private banking din celelalte departamente ale bancii si din exterior.

Cele mai importante aspecte ale activitatii contabile se prezinta mai jos:

Evaluarea portofoliilor

Un portofoliu este o suma de active apartinand unui client din cadrul private banking-ului. De multe ori, diferite tipuri de active (actiuni, obligatiuni, etc.) sunt organizate in portofolii diferite, in acest caz, clientul are mai multe portofolii. Fiecare portofoliu este evaluat periodic, de obicei la sfarsitul perioadei pentru care se trimite un extras clientului. Cele doua functii care necesita o deosebita atentie sunt:

implementarea contabilitatii consolidate;

trecerea sumelor dintr-o moneda in alta si reglarea in contabilitate a diferentelor de curs valutar.

Contabilitatea fondurilor colective

In cazul fondurilor colective, trebuie acordata o atentie speciala alocarii corecte si distributiei veniturilor.

1.5. VIITORUL IN PRIVATE BANKING

S-a observat in ultimii ani o dezvoltare majora a departamentelor de private banking din banci. Desi unele banci poate ca nu considerau necesar sa aiba asa ceva, ele au fost nevoite sa infiinteze astfel de departamente din motive de concurenta. Problemele care vor fi importante in viitor sunt:

clientii sectorului de private banking sunt clienti mari care au si alte tranzactii cu banca (li se vor oferi deci si aceste servicii, chiar daca nu sunt profitabile pentru banca);

dezvoltarea tehnologiei permite o comunicare mai buna cu clientul si cu sursele de informatii necesare pentru luarea deciziilor.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 760
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site