Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

GESTIUNEA FISCALA (Definitie). ADMINISTRAREA INCASARII IMPOZITELOR (Obligatia si creanta fiscala)

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
GESTIUNEA FISCALA (Definitie). ADMINISTRAREA INCASARII IMPOZITELOR (Obligatia si creanta fiscala):
Gestiunea fiscala:

Gestiunea fiscala reprezinta ansamblul activitatilor de organizare, executare si control a aplicarii legilor fiscale adoptate de catre puterea executiva prin cote si operatiuni specifice , realizate de catre organele Administratiei Publice cu atributii in sistemul fiscal, a caror activitate vizeaza relatiile fiscale .

Administrarea incasarii impozitelor

Obligatia si creanta fiscala .

Legea consfinteste obligatia tuturor cetatenilor tarii de a contribui prin impozite si taxe la cheltuielile publice. In acest sens sunt promulgate actele normative prin care se instituie obligatiile persoanelor fizice si juridice de a contribui sub forma de impozite si taxe la constituirea folosirii bugetului, generandu-se in acest fel obligatia fiscala .

Obligatia fiscala = indatorirea/ obligatia de a plati in contul bugetului public impozitele si taxele, dar si alte venituri bugetare reglementate prin lege . Anumite trasaturi si caracteristici diferentiaza obligatia fiscala de alte tipuri de obligatie :

este o obligatia legala, izvorand exclusiv din actele normative prin care sunt instituite impozitele si taxele ;

este o obligatie juridica genereaza relatii juridice intre subiectul impozitului ( platitorul ) si stat ;

imbraca o forma baneasca : obligativitatea baneasca atrage dupa sine o serie de alte indatoriri cum ar fi:

o           obligativitatea autorizarii din partea organelor competente oricaror activitati permanente/temporare generatoare de venituri / impozite ;

o           obligativitatea declararii de catre contribuabili in termene legale a locurilor unde se desfasoara activitatile producatoare de venituri , si bancile unde sunt deschise conturile ;

o           obligativitatea declararii corecte a veniturilor realizate si a altor valori generatoare ale obligatiei fiscale ;

o           obligativitatea evidentierii veniturilor si cheltuielilor in documentele prevazute prin lege ;

o           obligativitatea supunerii contribuabililor la controalele fiscale in conditiile accesului la documente si evidente .In virtutea raporturilor juridice care apar intre platitor si stat, in baza obligatiilor fiscale, statul dispune de o creanta fiscala asupra contribuabililor.

Creanta fiscala drepturile statului de a percepe, prin organele fiscale, impozite, taxe si alte venituri in contul bugetului si a fondurilor speciale , de la persoanele fizice si juridice, in baza anumitor acte normative .

Actul prin care se constata si se individualizeaza obligatia fiscala este un titlu de creanta fiscala, si se caracterizeaza prin :

nu este constitutiv de drepturi si obligatii, ci numai constatator al acestora si izvoraste intotdeauna dintr-un act normativ ;

are forta de titlu executoriu si poate fi alocat pe cale administrativa si juridica, in conformitate cu legea

In functie de instrumentele prin care se stabilesc, titlurile de creanta fiscala sunt foarte diferite, si in acest sens, toate instrumentele de impunere au si calitatea de titluri de creanta, si anume : declaratii de impunere, deconturi si dari de seama .

Prin puterea legii, aceste instrumente sunt executorii si drept urmare, prevederile lor trebuie aduse la indeplinire, in termen legal, de catre platitori si de catre aparatul de percepere al impozitelor.

D.p.d.v. al scopului principal pentru care este intocmit, titlul de creanta poate fi explicit sau implicit .

Titlul de creanta explicit se intocmeste in scopul de a constata si individualiza un impozit, taxa, venit bugetar in sarcina unui contribuabil sau subiect individualizat . Aceste documente se intocmesc de catre organele financiare, de catre aparatul de control sau chiar de catre platitor.

Titlurile de creanta implicite au in principal o alta destinatie si se intocmesc de catre organele fiscale .

Titlurile de creanta fiscala sunt diferite in functie de natura sumelor de plata si de statutul juridic al contribuabilului .

Pentru obligatiile fiscale provenite din impozite si taxe care se determina de catre organele de specialitate pe baza declaratiilor de impunere, titlul de creanta il constituie procesul verbal de impunere sau, dupa caz, actul declarativ al contribuabilului .

Pentru obligatiile fiscale care se stabilesc potrivit legii de catre platitor, titlul de creanta il reprezinta deconturile/declaratiile fiscale care se depun la organele financiare

Pentru diferentele de plata si majorarile de intarziere, titlul de creanta este reprezentat de actul de control

Pentru obligatiile de plata in vama, titlul de creanta il reprezinta declaratia vamala

Pentru amenzile , cheltuielile judiciare sau alte creante fiscale stabilite de catre instanta judecatoreasca, titlul de creanta fiscala este , dupa caz, ordonanta procurorilor sau hotararea instantei respective

Titlurile de creanta pot sa imbrace forma altor documente emise de organele competente, prin care se constata si se individualizeaza obligatii fiscale .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2007
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site