Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Subiecte - Politici si Tehnici Bancare

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Subiecte - Politici si Tehnici Bancare

SUBIECTUL 8. TIPURI DE ACTIVITATI BANCARE: OPERATIUNI MARI CU CLIENTII WHOLESALE BANKING
Wholesale banking se refera la oferta serviciilor financiare catre banci mari, firme si stat - de catre centre financiare si oficii centrale pentru societati comerciale - iar institutiile lucreaza cu tranzactii de valoare mare, de obicei in volume reduse. Activitatea de finantare este concentrata de piata interbancara din centrele financiare. Mai mult, exista relatii stranse cu bancile de acelasi nivel pe pietele de depozite. In final, principalele aspecte ale wholesale banking sunt: piete interbancare pentru depozite care implica tranzactii multi-moneda; depozitele pot fi certificate de depozit (CD) (comercializabile) sau depuneri la termen conventionale, creditarea se realizeaza prin intermediul creditelor la termen la diferite rate ale dobanzi revizuite adesea; si creditarea se bazeaza pe ideea finantarii prin rularea depozitelor.

SUBIECTUL 9. BANCILE SI SOCIETATILE DE ASIGURARE

La inceput, asigurarea bancara a reprezentat o idee relativ simpla: produse de asigurare pe viata, de obicei continand un element puternic de economisire, erau vandute clientilor unei banci la ghiseu. In multe tari, asigurarea bancara este inca in acest stadiu.Astazi, tendinta este de a avea o diferentiere de la o tara la alta si chiar in interiorul aceleiasi tari, in ceea ce priveste organizarea si modul de realizare a asigurarilor bancare, cazul cel mai intalnit este ca banca sa fie proprietatea serviciului de asigurareActivitatea bancara de asigurari este sectorul in care inca sunt multe de facut, in care progresul a fost mai lent, aproape un sector aparte. Este tot mai mult in competitie cu alte tipuri de institutii financiare. In special in asigurarile pe viata, produsele oferite sunt tot mai greu de diferentiat de alte instrumente de economisire sau servicii de investitii de fonduri oferite de banci, administratori de portofoliu si asa mai departe. Un exemplu sunt fondurile pentru pensii. O ultima forma de asigurare care a trezit un mare interes este asigurarea financiara, in particular asigurarea fondurilor mutuale. In anii care vor urma, va exista o concurenta tor mai mare si o legatura tot mai stransa intre cele doua tipuri de intermediari financiari: bancile si societatile de asigurare.

SUBIECTUL 10. RENTABILITATEA CAPITALULUI

Rentabilitatea capitalului (ROE) masoara profitabilitatea din perspectiva actionarilor. Totusi, ROE nu ar trebui confundat cu profitabilitatea investitiei (sau cu venitul), masurata prin dividende si pretul actiunilor. ROE masoara profiturile bancii din punct de vedere contabil pe unitate monetara a capitalului propriu subscris. El este definit ca venit net impartit la capital propriu mediu. intrucat ROE poate fi descompus in structura capitalului (Equity Multiplier = EM) si rentabilitatea activelor (Retum on Assets = ROA), el poate fi exprimat prin relatia: ROE = ROA EM

SUBIECTUL 11. SOLVABILITATEA BANCARA

Un indicator pentru probabilitatea de insolvabilitate a unei banci poate fi un indicator de risc g. Acest indicator presupune ca veniturile sunt distribuite normal si este descris prin urmatoarea ecuatie.

E(ROA) + 1/EM

g =

S

Aceasta ecuatie poate fi evaluata deoarece include trei metode standard de masurare a venitului bancii: ROA, siguranta (1/EM) si riscul (S). Valorile mari ale indicatorului de risc indica o mica probabilitate de insolvabilitate si invers. Cu cat profiturile prognozate sunt mai mari, cu atat este mai redus EM, si cu cat este mai redusa variatia lui ROA, cu atat este mai mica probabilitatea de insolvabilitate - un indicator g de valoare mare. Invers, bancile in pericol de insolvabilitate vor avea profituri negative, valori mai mari ale EM si variatii mai mari ale venitului general, obtinand un indicator g scazut.

SUBIECTUL 12. AUDIT SI SUPRAVEGHERE BANCARA Cele mai multe tari au reglementari guvernamentale de protejare a depunatorilor si de supraveghere a activitatilor. Statele Unite au sisteme de asigurare a depozitelor pentru banci. Pot fi gasite astfel de sisteme si in alte tari ca Germania, Japonia, Canada si altele. De fapt, scheme explicite de asigurare a depozitelor ca cele din America pot fi gasite in putine tari. State ca Franta, Italia, Elvetia, Australia se bazeaza pe alte metode, cum ar fi proprietate guvernamentala asupra bancilor, supraveghere pana la suportul explicit sau implicit al guvernului.

In ceea ce priveste Comunitatea Europeana si supravegherea bancara, scopul principal al legislatiei existente (cum ar fi „A doua directiva bancara” - 1989) este de a armoniza legile si regulamentele pentru institutii de credit astfel incat sa poata fi infiintate si sa poata opera liber in tarile CE, sub o supraveghere adecvata.

SUBIECTUL 13. ENUMERATI SI CARACTERIZATI PARTENERII BANCIIToate sectoarele din orice economie au nevoie de banci pentru multe din activitatile lor.

Persoanele fizice

Persoanele fizice au nevoie de banci in principal din urmatoarele motive:

• persoanele care au numerar in exces vor sa-1 aiba in siguranta, lichid si sa le aduca un profit prin dobanda (din acest motiv ei aleg intre diferite tipuri de depozite).

persoanele fizice care au nevoie sa imprumute cash vin la banca si accepta sa ia imprumutul in schimbul platii unei anumite dobanzi la suma imprumutata. Imprumutatorii de cash pot lua credit ipotecar, credit prin intermediul cardurilor etc.

persoanele fizice au intotdeauna nevoie de banci pentru a le usura efectuarea platilor, pentru cumpararea de valuta si pentru multe alte servicii.

Firmele particulare si de stat

Firmele particulare si de stat au nevoie de banci in principal pentru urmatoarele motive:

• toate firmele, particulare sau de stat, au nevoie de facilitati pentru activitatile de comert sau pentru alte operatiuni (plata furnizorilor, garantiile oferite partenerilor internationali etc);

• firmele, particulare sau de stat, care au exces de numerar vor sa-1 aiba in siguranta, lichid si sa le aduca un profit prin dobanda (din acest motiv ei aleg intre diferite tipuri de depozite, disponibile pentru corporatii);

• multe firme, particulare sau de stat, vin la banci pentru cresterea fondurilor necesare efectuarii operatiunilor. Atragerea fondurilor poate fi sub forma de crestere de capital de credite negarantate sau sub forma de acordare de credite.Guvernul

Guvernul are nevoie de banci in principal din urmatoarele motive:

• Stabilirea politicii fiscale de catre guvern include determinarea ratelor dobanzii pe economie. Ratele dobanzii sunt influentate sau determinate de ratele dobanzii stabilite de banci la depozite si la credite acordate;

• Programul guvernantilor pentru dezvoltarea unor anumite sectoare ale economiei sau a unor anumite zone geografice este usurat prin utilizarea bancilor in aceasta directie.

SUBIECTUL 14. DEPOZITE BANCARE- DEFINITIE, TIPURI

Constituirea depozitelor este una dintre cele mai importante linii de afaceri pentru banci, datorita faptului ca depozitele sunt utilizate pentru finantarea creditelor si a activitatilor de investitii. Bancile ofera o varietate de tipuri de depozite cu scopul atragerii fondurilor de la persoanele fizice, firme si din surse publice.

Exista multe moduri de clasificare a depozitelor (cele ale persoanelor fizice fata de cele ale firmelor, cele in moneda nationala fata de cele in valuta etc). Totusi cel mai popular mod de clasificare a depozitelor este in raport cu scadenta si cu caracteristicile contului. Principalele caracteristici ale celor mai importante tipuri de conturi sunt:

a). Conturi curente / conturi prin cecuri

b) Conturi de economii;

c) Conturi cu termen fix

d) Certificate de depozit (CD)

e) Alte tipuri de conturi;

f) Noi tipuri de depozite:

Operatiunile in functia de constituire a depozitelor dintr-o banca au loc in doua zone principale:

a) la ghiseu, in front office, unde au loc toate interactiunile cu clientul si

b) in spatele ghiseelor, in back office, unde are loc intocmirea documentatiei bancare.

SUBIECTUL 15. CREDITE BANCARE PTR PERSOANE FIZICE- DEFINITIE, TIPURI

In ultimele trei decenii, in toate tarile a luat amploare creditarea persoanelor fizice. Tipul de credite pentru persoane fizice care a ajuns probabil la saturatie in anumite tari este cel pentru locuinte, in timp ce creditele pentru consum se dezvolta vertiginos pentru banci.

Creditele pentru persoane fizice- sunt credite de valoare fixa, pe o perioada de timp fixa, la o rata a dobanzii fixa. Astfel de credite sunt disponibile pretutindeni si sunt foarte populare pentru cumpararea de masini, mobila sau alte obiecte de uz indelungat, pentru vacante etc.

Creditarea tip „retail” este impartita in doua mari categorii:

a) credite de consum: credite pentru persoane fizice, facilitati overdraft (cont descoperit), creditarea prin carduri, cont de credit tip revolving.

b) finantarea pentru locuinte.

Tipurile de credite pentru consum pot fi impartite in moduri diferite:

• credite cu dobanzi fixe si credite cu dobanzi variabile;

• credite obtinute la punctele de vanzare sau credite obtinute la banca;

• credite in rate sau fara rate.

Schemele de rambursare pentru creditele de finantare pentru locuinte pot fi de cinci tipuri:

a) ipoteci cu o suma fixa anuala cu plata constanta a ratelor lunare stabilite ca sume variabile de capital si dobanda;

b) ipoteci rambursabile la scadenta prin incasarea sumelor dintr-un contract de asigurare pe viata;

c) ipoteci cu dobanda pe o anumita perioada (5 pana la 10 ani) care sunt convertite in ipoteci cu rambursare anuala dupa aceasta perioada;

d) plati care cresc gradat

e) ipoteci lineare, care se ramburseaza prin plati egale si deci dobanda descreste in valoare absoluta.

SUBIECTUL 16. CARDUL BANCAR- DEFINITIE, TIPURI

In ultimele doua decenii au fost introduse multe carduri pe piata bancara, avand diferite caracteristici, posibilitati si moduri de utilizare. Cele mai importante si mai larg utilizate sunt urmatoarele: card de credit, card ATM, card de debit, card inteligent ( smart card), card ptr calatorii si recreere.

SUBIECTUL 17. INVESTITIILE BANCARE, DEF, CONTINUT, LOC DE DESFASURARE

O investitie inseamna achizitionarea unui activ despre care se presupune ca va aduce in

viitor un profit.

Activele de pe pietele financiare:

Exista doua astfel de tipuri de active:

active reale (ca valorile imobiliare, metalele pretioase etc.);active financiare care sunt:

creante directe de capital (actiuni, garantii, optiuni);

creante indirecte de capital (printr-o companie de investitii);

creante creditor oferite de institutii financiare;

creante creditor oferite de piata financiara (piata monetara si titlurile de pe pietele de capital).

Piata financiara este piata unde au loc toate tranzactiile ce implica un utilizator de fonduri si un furnizor de fonduri.

SUBIECTUL 18. EFICIENTA ACTIVITATII BANCARE DE INVESTITII: TIPURI DE RISC ALE INVESTITIEI

Exista investitii fara risc respectiv cele oferite de guvernele centrale la rate fixe ale dobanzii. Daca un investitor alege sa-si investeasca banii in alte tipuri de investitii decat acestea, el isi asuma un grad de risc.

Exista multe feluri de a clasifica riscul. Cele mal obisnuite doua metode sunt: Risc sistemic si risc nesistemic.Exista urmatoarele tipuri de risc:

Riscul puterii de cumparare

Riscul ratei dobanzii

Riscul pietei

Riscul industriei si al tipului de afacere

Riscul politic

Riscul psihologic

Riscul financiar

Riscul managerial

Frauda

SUB 19. ENUMERATI SI CARACTERIZATI PARTICIPANTII PE PIETELE DE CAPITAL

Participantii pe pietele de capital (pietele de capital nationale si internationale) se impart in trei grupe:

• emitentii (incluzand guverne, organizatii, companii): guvernele, agentii si companii guvernamentale, societatile

• investitorii (incluzand institutii, companii, persoane fizice): Investitorii institutionali, Investitorii care sunt societati comerciale, Investitorii individuali,

• intermediarii (bursele, brokerii, bancile).

SUBIECTUL 20. BANCA DE INVESTITII- ROL, FUNCTII

Rolul initial al unei banci de investitii este legat de stabilirea pretului unei noi emisiuni de obligatiuni, structurarea lor, subscrierea si plasarea lor, sindicalizarea si distribuirea lor investitorilor.

In afara acestui rol, care s-ar putea numi functia de atragere a capitalului, celelalte trei roluri ale bancilor de investitii sunt

a) servicii de consultanta financiara pentru societati -incluzand fuziuni, achizitii, impartiri de companii, tranzactii pentru obtinerea de portofolii majoritare de actiuni (leveraged)

b) servicii de brokeraj si tranzactii pe piata secundara

c) managementul investitiilor.O banca de investitii are urmatoarele functii functia de marketing, functia de vanzare, functia de consultanta, functia de origine.

SUBIECTUL 21. PRODUSELE SI SERVICIILE BANCII DE INVESTITII

1) subscrierea negociata de valori mobiliare (negociated underwriting) In astfel de cazuri emitentul si banca de investitii discuta termenii tranzactiei si fixeaza un pret. Se ajunge la un acord inainte de a se face oferta de titluri.

2) licitatiile competitive (competitive bidding) In astfel de cazuri, organizatia stabileste termenii emisiunii cu exceptia pretului si anunta ce oferte vor fi acceptate pana la o anumita data fixata de organizatie. Banca de investitii care preia valorile mobiliare sau sindicatul care ofera cel mal bun pret castiga emisiunea pe care o poate revinde cu un profit.

3) subscrierea stand by de valori mobiliare (stand by underwriting) In acest caz, actiunile sunt oferite actionarilor companiei mal intai, pentru ca acestia sa alba ocazia sa detina un anumit procent din companie. Banca de investitii incearca sa vanda actiunile care nu au fost achizitionate de actionari.

SUBIECTUL 22. BUGETUL DE VENITURI SI CHELTUIELI AL FIRMEI

Bugetul de venituri si cheltuieli (cash budget) este un instrument fundamental in planificarea financiara pe termen lung. Acest buget ii permite managerului financiar sa identifice necesitatile si oportunitatile financiare pe termen scurt; ii permite sa identifice nivelul optim al datoriei pe termen lung si al celei pe termen scurt. Ideea bugetului cash este relativ simpla: el inregistreaza estimarile privind intrarile si iesirile cash-ului.

SUBIECTUL 23. ANALIZA FINANCIARA A FIRMEI

Analiza financiara trebuie abordata sistematic. Aceasta abordare reduce riscul de a trece peste puncte importante, oferind o mai buna intelegere a operatiunilor caracteristice ale companiei analizate.

Situatiile financiare standard sunt un instrument de analiza foarte bun. Ele sunt standardizate iar datele din bilant sunt prezentate procentual, datele referitoare la activele totale si venituri sunt prezentate tot ca procente din vanzarile nete.

Analiza se imparte in trei zone functionale in functie de cele trei tipuri de activitati: operare, investitii, finantare.

SUBIECTUL 24. LICHIDITATEA- INDICATOR CURENT SI INDICATOR RAPID- DEF, MOD DE CALCUL Lichiditatea este un concept care ia in considerare situarea in timp a intrarilor si a iesirilor cash flow-ului; cu alte cuvinte, cat timp trebuie pentru a converti activele in disponibil si cand trebuie platita o datorie.

Indicatorii privind lichiditatea, indicatorul curent si cel rapid masoara de fapt solvabilitatea pe termen scurt. Ei se calculeaza dupa cum urmeaza:

Active curente

Indicatorul curent =

Pasive curente

Active rapide

Indicatorul rapid =

Pasive curente

Lichiditatea compara disponibilul intr-o perioada de operare, fata de obligatiile curente din acea perioada. Indicatorul lichiditatii curente (ILC) se calculeaza astfel:

CFDOt + ACt-1

ILC =

PCNt-1

unde CFDOt = cash flow-ul din operare in perioada t;

ACt-1 = active cash (numerar si alte pozitii) disponibil la inceputul

perioadei t-1;

PCNt-1 =  pasive curente neoperationale la inceputul perioadei t-1.

SUBIECTUL 25. RAMBURSAREA CREDITELOR BANCARE

Un credit are numai trei surse de rambursare: a) cash flow, b) lichidarea unui activ, c) alta sursa de finantare. Bancile comerciale au fost in mod traditional imprumutatori pe baza de cash flow, ceea ce explica inclinatia bancherilor catre urmarirea cash flow-ului.

SUBIECTUL 26. FUNCTIA FINANCIARA A BANCII- DEF, MOD DE REALIZARE

Functia financiara a bancii consta in primul rand, in realizarea obiectivelor esentiale ale activitatii acesteia, mai ales in realizarea de profit

Functia financiara presupune in banci, mai mult decat in alte sectoare, formarea si utilizarea capitalului prin intermediul operatiunilor monetare.

Functia financiara si gestiunea se realizeaza in banci si prin comunicare, cu atat mai mult cu cat exista in structurile bancilor, compartimente functionale de informare, planificare, produse noi, control de gestiune.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1032
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site