Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Banca Europeana de Investitii (BEI)

finante+ Font mai mare | - Font mai mic

Banca Europeana de Investitii (BEI)

Infiintata in temeiul Tratatului de la Roma in anul 1958, Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia financiara a Uniunii Europene.
Misiunea

Banca contribuie la realizarea obiectivelor UE prin acordarea de finantari pe termen lung pentru proiecte specifice respectand reglementarile prudentiale bancare. BEI urmareste si isi adapteaza continuu activitatea la evolutiile recente ale politicilor comunitare. BEI isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu comunitatea bancara, atat in ceea ce priveste imprumuturile de pe pietele de capital, cat si finantarea proiectelor de capital. BEI acorda credite din imprumuturile contractate, care impreuna cu fondurile proprii (capital si rezerve), constituie resursele proprii. In afara UE, operatiunile de finantare ale BEI sunt realizate in principal din resursele proprii ale bancii, dar, de asemenea, prin mandat, din resursele bugetare ale statelor membre.


Structura si organizarea

Rolul Bancii Europene de Investitii este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre.Pentru acest scop, ea colecteaza de pe pietele financiare, volume substantiale de fonduri pe care le orienteaza, in conditii avantajoase, spre finantarea de proiecte importante, conform obiectivelor Uniunii Europene.
In afara Uniunii Europene, BEI implementeaza componentele financiare ale acordurilor incheiate in cadrul politicilor de dezvoltare si cooperare ale UE.Consiliul Guvernatorilor este format din ministrii desemnati de fiecare dintre Statele Membre, de regula Ministrii de Finante. Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital. De asemenea, numeste membrii Consiliului Directorilor, ai Comitetului de Management si ai Comitetului de Audit.
Consiliul Directorilor este compus din 26 de directori si 16 membri supleanti numiti de catre Consiliul Guvernatorilor. Statele membre desemneaza 25 de directori si 15 membri supleanti iar Comisia Europeana este reprezentata printr-un director si un membru supleant. In acelasi timp, Consiliul poate coopta pana la 6 experti (3 directori si 3 supleanti), fara drept de vot.
Comitetul de Management, organ executiv colegial, controleaza toate operatiunile curente; face recomandari Directorilor cu privire la hotararile pe care urmeaza sa le adopte si raspunde de aplicarea acestora. Presedintele Bancii sau, in absenta sa, unul dintre Vice-Presedinti, conduce sedintele Comitetului de Management.
Incepand cu 1 mai 2004, deciziile au fost luate cu o majoritate compusa din cel putin o treime a membrilor cu drept de vot si reprezentand cel putin 50% din capitalul subscris.
Comitetul de Audit verifica operatiunile si contabilitatea Bancii, pe baza activitatii desfasurate atat de organele interne de control si audit cat si de auditorii externi..


Activitatea BEI

BEI finanteaza proiecte care au ca obiectiv promovarea politicilor UE si implementarea Agendei Lisabona, a Initiativei Inovare 2010 de creare si promovare a unei economii bazate pe cunoastere. BEI imprumuta pana la 50% din valoarea unui proiect si co-finanteaza investitiile impreuna cu alte banci (BERD).In prezent, BEI a devenit cea mai importanta sursa de finantare internationala a proiectelor din noile state membre ale UE, dar si pentru cele din regiunea Balcanilor. Aproape jumatate din sumele imprumutate au fost orientate catre proiecte in domeniul transporturilor. Proiectele din sectorul industrial, de mediu si telecomunicatii au absorbit aproape 15% fiecare, in timp ce 10% a fost imprumutat pentru proiectele din sectorul energetic, sanatate si educatie.

Incepand din anul 1990, banca a fost autorizata de Consiliul Guvernatorilor sa acorde imprumuturi in tarile din Europa Centrala si de Est. In perioada de pre-aderarea a celor opt state din Europa Centrala si de Est la UE, BEI a acordat imprumuturi in valoare de 25 miliarde euro in vederea finantarii proiectelor de infrastructura, mediu, servicii si industrie, educatie, sanatate si IMM-uri. BEI opereaza si in afara Uniunii Europene sub incidenta unor protocoale financiare incheiate cu 12 tari din regiunea Mediteranei, 30 tari din Asia si America Latina si cu 70 de state din cadrul Conventiei de la Lome (Africa, Caraibe si Pacific). Actiunile bancii in exteriorul Uniunii Europene s/au ridicat la 5 miliarde Euro in 2005.

In anul 2005, s-a inregistrat o evolutia pozitiva a operatiunilor de imprumut ale bancii, totalizand 47,4 miliarde Euro, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 10% fata de anul 2004. Sectoarele prioritare finantate au fost:

 • Coeziunea economica si sociala in cadrul UE (34 miliarde Euro);
 • Programul "Inovare-2010" (11 miliarde Euro, respectiv o crestere cu peste 50% fata de anul anterior);
 • Retele trans-europene "TEN" (7,7 miliarde Euro - noi imprumuturi acordate in UE, la care se adauga 550 milioane Euro proiecte destinate Romaniei);
 • Protectia mediului si calitatea vietii (11 miliarde Euro - imprumuturi individuale);
 • Intreprinderile mici si mijlocii (4 miliarde Euro - imprumuturi globale).

In 2005, au fost lansate doua noi initiative menite sa conduca la intensificarea cooperarii pe linia cresterii eficientei utilizarii fondurilor structurale: JASPERS (parteneriat intre BEI, BERD si Comisia Europeana pentru sprijinirea autoritatilor regionale si nationale in vederea pregatirii proiectelor finantate din bugetul UE) si JEREMIE (schema gestionata prin Fondul European de Investitii care permite statelor membre si regiunilor sa transforme o parte din fondurile structurale alocate in instrumente financiare dedicate intreprinderilor mici si mijlocii). In ceea ce priveste activitatea bancii in viitor, BEI urmareste, in cadrul Uniunii, angajarea in proiecte inovative (cercetare-dezvoltare, retelele transeuropene, energie), propunand cresterea capitalului alocat Facilitatii de Finantare Structurata (Structured Finance Facility) de la 750 de milioane la 1,25 de miliarde Euro si a capitalului Fondului European de Investitii de la 2 la 3 miliarde Euro.In viitor, BEI urmareste continuarea dialogului cu Comisia Europeana in ceea ce priveste actiunea sa externa, dar si cu institutiile financiare internationale. Prioritara va fi finantarea de proiecte in zona invecinata Uniunii.

Obiectivele BEI pentru 2006 - 2008

Consiliul director a elaborat Planul Operational pentru urmatorii 3 ani in care sunt definite obiective strategice pe termen mediu si prioritatile operationale, pe baza prioritatilor stabilite de Consiliul Guvernatorilor. In aceasta perioada, activitate de creditare a bancii se va concentra asupra urmatoarelor 6 prioritati:

 • Coeziune economica si sociala intr-o Uniune extinsa
 • Implementarea initiative Inovatie 2010 (i2i)
 • Dezvoltarea retelelor transeuropene
 • Sprijinul UE pentru dezvoltare si cooperare cu tari partenere
 • Imbunatatirea protectiei mediului, inclusiv schimbari climatice si energie regenerabila
 • Sprijin pentru IMM-uri.

Activitatea BEI in Romania

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si un numar adecvat de membri in Consiliul Director. Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro.Principalul rol al bancii este de a sprijini pregatirea pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana prin acordarea de imprumuturi pentru finantarea de proiecte in sectoare importante precum transporturile, telecomunicatiile, energia, utilitatile municipale si intreprinderile mici si mijlocii.In Romania, portofoliul BEI cuprinde credite acordate atat sectorului public, cat si celui privat. In perioada 1990 - 2005, valoarea imprumuturilor acordate de BEI in Romania pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana a atins nivelul de 4,3 miliarde dolari. Acestea au vizat urmatoarele domenii:

 • Transport (61% din totalul imprumuturilor)
 • Mediu inconjurator, in special reconstructie in urma pagubelor produse de inundatii (15%)
 • Sanatate si educatie (7%)

Pentru a accelera integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si a recupera decalajele de dezvoltare in perioada post-aderare, BEI are in vedere o crestere a activitatii sale de creditare, in special in acele domenii care vor determina cresterea competitivitatii economiei romanesti.

Principalele proiecte de transport la care va contribui si BEI sunt:

 • Reabilitarea caii ferate pe Coridorul pan - european IV (300 milioane Euro co-finantare alaturi de ISPA);
 • Reabilitarea infrastructurii rutiere pe Coridorul pan - european VI (350 milioane Euro);
 • Construirea autostrazii Cernavoda - Constanta (187,5 milioane Euro).

In domeniul mediului inconjurator, BEI va finanta, alaturi de ISPA, instalatia de epurare a apei de la Glina. De asemenea, vor fi finantate proiecte de infrastructura la nivel local.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved