Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Caracterizarea bancii comerciale

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Caracterizarea bancii comerciale

Bancile comerciale, in acceptiune moderna, au aparut in legatura cu dezvoltarea comertului si a acumularilor de capitaluri banesti, expresie a dezvoltarii productiei si expansiunii economiei. Participand la dezvoltarea operatiunilor comerciale prin intermediul titlurilor cambiale, in mod firesc, aceste banci au primit apelativul de “banci comerciale”.
In procesul aparitiei bancilor comerciale, un rol aparte l-au avut zarafii si camatarii, cei care faceau comert cu bani si erau principalii intermediari ai circulatiei monetare. Pe de alta parte, deplasarea banilor cu valoare intrinseca la locurile de utilizare, asociata cu riscul de a fi sustrasi, implica importante cheltuieli de transport si de asigurare a securitatii acestora, detinerea in sine a banilor nu aducea nici un profit.

In epoca contemporana rolul si locul bancilor comerciale sunt strans legate de calitatea lor de intermediari, in contextul relatiei economii – investitii, relatie fundamentala in ceea ce priveste asigurarea cresterii economice. Mobilizarea economiilor banesti ale agentilor economici si populatiei intr-un cadru organizat, la dispozitia bancilor, constituie o principala premisa a dezvoltarii economice. Aceste economii reprezinta venituri neconsumate in perioada curenta, si totodata o cerere potentiala pentru productia viitoare, in realizarea investitiilor, agentii economici recurgand atat la propriile capitaluri, cat si la creditele acordate de catre banci, in asa-zisul proces de reciclare si valorificare a capitalurilor banesti din economie.

Ca atare, se creeaza conditiile favorabile unei ample redistribuiri a capitalurilor banesti, realizata printr-o retea de intermediari, care in exclusivitate la inceput si apoi cu preponderenta in cadrul sistemelor bancare moderne, s-a constituit in reteaua bancilor comerciale sau de depozit.Fiind institutii de depozit specializate in evaluarea riscurilor caracteristice solicitantilor de imprumuturi, bancile comerciale aduna informatii asupra indivizilor sau firmelor care solicita imprumuturi, incercand sa limiteze expunerea la riscurile selectiei adverse, in plus, mentinand legatura cu clientii imprumutati, limiteaza riscul generat de hazardul moral.

O banca comerciala este totodata o institutie de depozit autorizata sa imprumute firmele si sa constituie depozite operabile prin cecuri(la vedere), asupra carora detinatorii pot trage un numar nelimitat de cecuri.

Depozitele, impreuna cu alte surse de constituire a fondurilor bancii, iclusiv capitalul bancii, formeaza pasivul acesteia, in timp ce imprumuturile acordate, si alte utilizari ale fondurilor, formeaza activul bancii, al carui proprietar este banca.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 614
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site