Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Creditul bancar pentru economie si creditul bancar acordat statului

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Creditul bancar pentru economie si creditul bancar acordat statului
Creditul pentru economie numit conventional ,neguvernamental este acordat agentilor economici si este destinat sprijinirii activitatii curente,relansarii economice si dezoltarii.

Creditul bancar acordat statului numit conventional guvernamental este destinat finantarii deficitelor bugetare declarate si deficitelor bugetare ascunse sub forma pierderilor preluate direct la datoria publica interna (justificat sau nu); in esenta, acest credit preia si acopera anumite disproportii si dezechilibre din economie, generate de fenomenele negative, de deficientele si greutatile intreprinderilor si firmelor

Schimbarile care s-au produs in ansamblu in anii tranzitiei arata doua tendinte negative combinate. Pe de o parte, s-a diminuat creditul pentru economia reala, s-a ingustat piata creditului bancar pentru agentii economici, s-a redus sever accesul la credite al firmelor de stat si particulare.

Pe de alta parte, in mod special in anii 1997-2000, s-a marit substantial creditul substantial statului, ceea ce inseamna o utilizare neproductiva, neeficienta a resurselor financiare ale tarii mobilizate de sistemul bancar; prin acoperirea disproportiilor si dezechilibrelor din economie, care alimenteaza procesele inflationiste direct si puternic atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. De altfel, este cea mai incriminata parte a creditului bancar.

Evolutia creditului pentru economie

Tabel nr. 9

Creditul pentru economie la finele anului mld lei

Indicele cumulativ al cresterii nominale a creditului pentru economie fata de anul de baza 1989

Nivelul creditului in termeni reali fata de anul de baza 1989

Diminuarea creditului in termeni reali fata de anul de baza 1989

Indicele cresterii nominale a creditului de la o perioada la alta

Nivelul creditului intern in termeni reali de la o perioada la alta

Diminuarea sau cresterea creditului in termeni realiSursa: Economistul nr.1127/2002

Concluziile generale sunt cele formulate in capitolul privind creditul intern total ,cu urmatoarele nuantari si particularitati:

a)     Creditul pentru economie a fost diminuat intr-o proportie mai mare decat creditul intern total .La nivelul anului 2002 ,creditul pentru economie in termeni reali s-a diminuat de 13,7 ori sau cu 92,7% fata de anul de baza 1989.Deci creditul ramas in anul 2000 mai reprezinta doar 7,5 % din creditul acordat in anul de baza 1989.

b)    Accesul la credite al agentilor economici a fost restrictionat si de politica dobanzilor extrem de inalte ,aplicata de autoritati, insuportabile din punct de vedere economic. Efectul a fost dur pentru mii de firme , care au dat faliment.

c)     Exprimat in dolari SUA creditul pentru economie  a evoluat de la 38,5 miliarde dolari in 1989 , la circa 3 miliarde dolari in anul 2000 fiind de 13 ori mai mic,deci agentii economici primesc ,la nivelul anului 2000 ,de la sistemul bancar cu 35,5 miliarde dolari mai putin.

Creditul acordat statului de sistemul bancar (credit guvernamental ) pentru finantarea deficitelor bugetare a evoluat astfel:

Evolutia creditului acordat statului

Tabel nr. 10

In miliarde lei

-% din creditul intern total

Sursa :Economistul nr.1127/ 2002

Observam un proces de introducere a acestui tip de credit in economie , precum si de largire si extindere a acestuia .

Aceasta extindere a coincis cu schimbarile in politicile economice din anii 1997-2000: descresterea economica programata si politica de lichidare si falimentare a bancilor comerciale.In cadrul acestor actiuni , s-a preluat direct la datoria publica interna o parte masiva a creditelor bancare prin decizii politice gresite ( declarand in bloc creditele drept credite neperformante ) , fara o analiza prealabila si temeinica, economica si financiara, fara stabilirea responsabilitatilor.Tribuna Economica Iunie 2002


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 727
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site