Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Eficienta controlului financiar

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Eficienta controlului financiar
Ca orice activitate umana activitatea de control financiar poate si trebuie sa fie apreciata prin efectele pe care le produce, atat in plan material cat si in cel calitativ manifestat in derularea viitoare a activitatii controlate.

Modul in care activitatea de control financiar a fost realizata, pornind de la obiectivele generale si specifice propuse si in functie de costurile antrenate se apreciaza prin indicatorul cunoscut sub numele de eficienta a activitatii desfasurate.

Definita la modul general, eficienta economica exprima rezultatele ce se obtin dintr-o activitate economica, evaluate prin prisma resurselor consumate pentru desfasurarea acestei activitati. “Eficienta economica stabileste legatura dintre volumul si calitatea eforturilor ca factor generator de efecte si rezultatele ce se obtin intr-o anumita perioada, ca o consecinta a realizarii eforturilor respective.”

Desi in literatura de specialitate eficienta economica este sinonima cu eficacitatea, intre cele doua notiuni exista deosebiri de nuanta determinate atat de natura etimologica a celor doua cuvinte cat, mai ales, de continutul economic al notiunilor.

Astfel, daca notiunea de eficienta este definita, in general, ca raportul dintre eforturi si efectele obtinute, cuantificate in aceeasi unitate de masura, cea de eficacitate, in acceptiunea noastra, se defineste ca raportul dintre aceleasi eforturi si doar partea planificata a efectelor obtinute in cadrul totalului acestora.

Matematic, raportul dintre eforturi si efectele obtinute in urma acestora se exprima prin urmatoarea relatie:

unde: re = eficienta activitatii analizate;

C = totalul eforturilor depuse;

Te = totalul efectelor obtinute.

Definita astfel, eficienta activitatii analizate este maxima atunci cand raportul (r) este minim. Eficienta poate fi exprimata si prin raportul invers.

In acest caz eficienta este maxima atunci cand (r'e), definit ca raport intre efecte si eforturi, este maxim.

Totalul Te al efectelor obtinute prin realizarea unei activitati economice se exprima, sintetic, prin urmatoarea relatie matematica:

unde: E(i) = efectul (i) obtinut;

n = numarul total al efectelor

Considerand ca prin definirea acestor elemente a fost creat cadrul teoretic necesar abordarii problemei stabilirii performantelor pe care activitatile legal efectuate si inscrise in evidentele financiare si contabile le-au indus in sistem, in cele ce urmeaza se prezinta cateva consideratii privind activitatea de control financiar.

Eficienta activitatii de control financiar poate fi cuantificata prin prisma eforturilor materiale efectuate cu ocazia desfasurarii acesteia, raportate la efectele, tot materiale, determinate ca total al amenzilor, recuperarilor de pagube sau al altor disponibilitati materiale si/sau banesti stabilite si incasate la diferite bugete.

Mai important, insa, pentru activitatea de control financiar este de a se determina eficienta in planul calitativ pe care aceasta activitate o aduce in sfera organizarii si desfasurarii activitatilor si proceselor economice care au facut obiectul actiunii de verificare.Aceasta forma de eficienta a activitatii de control financiar stabilita in planul calitativ al desfasurarii activitatii economice globale se inscrie in contextul realizarii functiilor generale ale controlului, in special al functiei de indrumare si, in cadrul acesteia, a caracterului sau formativ.

Pentru determinarea eficientei cantitative se propun urmatorii indicatori de evaluare si apreciere a activitatii de control financiar derivati din indicatorii generali de eficienta economica si adaptati acestei discipline:

Numarul total al agentilor economici programati pentru control

Gradul de cuprindere in control a agentilor economici

Gradul de realizare a controlului financiar programat

Totalul sumelor datorate de o unitate economica controlata

Gradul de incasare, la diferite bugete, a sumelor constatate ca urmare a controlului

Aport din sumele incasate la 1.000.000 lei cheltuieli efectuate cu realizarea controlului

Eficienta cantitativa dar mai ales cea calitativa ale activitatii de control financiar contabil sunt determinate, pe langa elementele mentionate si de perioada in care a fost desfasurata actiunea.

Programarea perioadei optime pentru realizarea verificarii, in care procesele economice ce fac obiectul de activitate al agentului economic verificat se manifesta de maniera reprezentativa, constituie una din sarcinile importante ale persoanelor cu atributii de conducere in structurile cu activitate de control financiar contabil.

Eficienta controlului financiar manifestata in cele doua forme ale sale, calitativa si cantitativa va fi mai mica sau mai mare in functie si de alegerea acestei perioade optime. De asemenea, activitatea de control financiar contabil, poate mai mult decat alte activitati similare, depinde in mod esential de factorul determinant si absolut indispensabil, in realizarea sa, elementul uman.

In nici o alta activitate economica factorul uman nu joaca un rol atat de important in realizarea, in conditii optime si de eficienta, a obiectivelor propuse, ca in activitatea de control.

Aceasta, deoarece prin natura sa, activitatea de control, in general, si in mod deosebit controlul financiar, ofera celui ce o exercita o pozitie ascendenta fata de cel controlat, pozitie care poate deveni deosebit de daunatoare daca este folosita in mod abuziv sau distructiv.

Pe de alta parte, sistemul de interese in care in mod automat si aproape involuntar este implicat orice controlor financiar, indiferent de structura si nivelul verificarii, poate avea asupra acestuia influente de natura sa dauneze efectuarii controlului in conditiile stricte ale prevederilor legale si in conformitate cu cerintele a priori stabilite prin programele de control.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site