Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Evolutia istorica a finantelor publice

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
SPALAREA BANILOR FENOMEN INTERNATIONAL
Administratia Finantelor Publice a Municipilui Deva
Tariful vamal
Starea sistemului bancar
SISTEMUL RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE
CEREREA SI OFERTA DE BANI
Fundamentele creditarii firmelor
SISTEMUL FINANCIAR SI FONDURILE DE RESURSE FINANCIARE
PREZENTARE GENERALA A IMPOZITELOR
Piete financiare - Arhitectura institutionala a pietei de capital din RomaniaEvolutia istorica a finantelor publice

In oranduirile social - economice existenta finantelor este strans legata de existenta statului si de folosirea banilor si a formelor valorice in repartitia produsului intern brut.

Avand originea legata de aparitia si functionarea statului, ca institutie si functionalitate, finantele publice sunt rezultatul diviziunii sociale a muncii si a scindarii societatilor in clase antagoniste.

Aparitia statului si stratificarea societatii pe clase sociale si interese diferite au determinat si aparitia unor institutii sub coordonarea statului ca de exemplu: armata, justitia, mai tarziu politia, parlamentul, institutii sociale ca invatamantul si sanatatea, s.a.m.d.

Din aceasta cauza, un insemnat numar de membri ai colectivitatii umane parasesc sfera productiei de bunuri materiale si se ocupa cu apararea integritatii teritoriale, a clarificarii litigiilor determinate de interese diferite, instruirii, asigurarii sanatatii, a caror existenta este conditionata de redistribuirea veniturilor din sfera productiva.

De la aparitia lor, la punctul de intersectie dintre oranduirea comunei primitive si oranduirea sclavagista si pana in prezent, finantele s-au manifestat ca relatii sociale, de natura economica, aparute in procesul repartitiei produsului social si mai ales a venitului national, in stransa legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului, respectiv:

- in oranduirea comunei primitive, nu s-au manifestat relatii financiare deoarece statul inca nu se formase, economia avea un profund caracter natural, iar functiile publice erau indeplinite de oameni alesi de intreaga comunitate; functiile de conducere erau onorifice, fara a exista un aparat special constituit in acest scop; nu se utilizau metode de constrangere speciale;

- in oranduirea sclavagista, predomina economia naturala inchisa, functiile publice erau onorifice, iar cheltuielile statului erau acoperite prin prestatii in munca sau natura la care erau obligati supusii statului. O data cu separarea statului de societate, a dezvoltarii economiei de schimb si aparitiei banilor, statul folosea ca resurse, pentru acoperirea cheltuielilor publice, impozitele si imprumuturile, fapt ce marcheaza aparitia primelor elemente de finante. Procurarea resurselor necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale se face folosind forta de constrangere asupra membrilor societatii;

- in oranduirea feudala, relatiile marfa - bani nu au devenit preponderente si, ca urmare, statul continua sa foloseasca pe scara larga prestatiile in munca si darile in natura, veniturile domeniale si drepturile regaliene. Vistieria statului se confunda, de regula cu camara personala a domnitorului si era alimentata din impozite in bani, daruri, imprumuturi, tributuri etc. Din aceasta cauza se poate vorbi inca de elemente de finante si nu de finante in adevaratul sens al cuvantului;

- in oranduirea capitalista, cand productia de marfuri devine predominanta si relatiile banesti capata o larga dezvoltare, acoperirea cheltuielilor publice se realizeaza exclusiv pe seama resurselor banesti. Activitatea statului viza doua functii, respectiv functia interna de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutiilor specifice economiei capitaliste si functia externa de aparare a tarii, a independentei si a suveranitatii nationale, de intretinere a relatiilor diplomatice cu alte state.In prezent, largirea si intensificarea activitatii statului, atat pe plan intern, cat si extern, a determinat ca veniturile si cheltuielile statului sa imbrace numai forma baneasca.

Persoanele care isi desfasoara activitatea in sfera productiei materiale si nemateriale participa la formarea fondurilor necesare statului cu o parte din veniturile realizate in procesul distribuirii si/sau redistribuirii venitului national.

Contributia individuala la fondurile publice variaza ca forma si marime de la o oranduire la alta, de la o categorie sociala la alta, de la o tara la alta si de la o persoana la alta. Cu toate acestea, fondurile financiare publice sunt reprezentate, in principal, de prelevari de resurse la dispozitia statului care au un caracter obligatoriu.

In procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statul pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale, apar anumite relatii (raporturi) sociale. Acestea sunt de natura economica si exprima repartizarea unei parti din produsul social si, mai cu seama, din venitul national, prin intermediul statului, intre diferite grupuri sociale. Aceste relatii reprezinta relatii financiare sau, pe scurt, finante.Tatiana Mosteanu si colectivul, Finante Publice, Note de curs si aplicatii pentru seminar, Ed, Univ. Bucuresti 2005, pag.8Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1270
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site