Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

FACTORII MONETARI CARE INFLUENTEAZA RATA DOBANZII

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
FACTORII MONETARI CARE INFLUENTEAZA RATA DOBANZII

Rata dobanzii este pretul platit pentru bani. Rata nominala a dobanzii este ceea ce ofera bancile. Daca din rata nominala a dobanzii se scade rata inflatiei se obtine de fapt rata reala a dobanzii. In scopul mentinerii puterii de cumparare a banilor din depozite, rata nominala a dobanzii trebuie sa fie cel putin egala cu rata inflatiei. Cand rata inflatiei este mai mare, rata reala a dobanzii este negativa. Oamenii vor cauta sa-si plaseze banii in alte instrumente pentru a le putea proteja puterea de cumparare. Rate reale pozitive mari ale dobanzii ar incuraja economiile in moneda nationala, ceea ce este foarte important pentru prosperarea pe termen lung a economiei.
Rata dobanzii exprima si costul imprumuturilor. Rate mari ale dobanzii vor afecta negativ imprumuturile, aceasta insemnand ca doar cele mai bune proiecte (cu cele mai mari rate de rentabilitate)vor fi finantate. Daca exista un interes real pentru impactul temporar pe care il au ratele mari ale dobanzii asupra investitiei iar guvernul vrea sa o incurajeze, el poate lua decizia reducerii altor costuri ale afacerilor pentru o anumita perioada de timp, compensand astfel ratele mari ale dobanzii.

In teoria monetara, interactiunea dintre cererea si oferta de moneda determina rata dobanzii (reprezentata in figura 2.2.).

Rata

dobanzii

 

r

 

L

 

M

 

Masa monetara

 


Figura 2.2. Rata dobanzii

Linia descendenta (cu panta negativa), notata L, reprezinta curba cererii pentru bani. Linia verticala, notata M, reprezinta masa monetara. In acest model simplificat, masa monetara este determinata de sectorul bancar (in principal prin emisiunea monetara) si este considerata independenta fata de rata dobanzii. Rata dobanzii de echilibru este prezentata ca r , fiind determinata de intersectia curbei cererii pentru bani cu cea a ofertei de bani.

Daca veniturile cresc, cererea de bani pentru tranzactii va creste si ea. Aceasta inseamna ca intreaga curba a cererii de bani se deplaseaza spre dreapta, de la L la L (asa cum se vede in figura 2.3.). In acest caz, rata de echilibru a dobanzii creste de la r la r . Atunci cand cererea monetara se reduce (curba cererii de bani se deplaseaza spre stanga), rata dobanzii va inregistra o diminuare. Desigur, in ambele situatii, sa presupus ca masa monetara (M) a ramas neschimbata.Rata

dobanzii

 

r

 

r

 


Masa monetara

 

Figura 2.3. Rata dobanzii

Persoanele fizice si juridice acorda o atentie deosebita miscarilor nivelului ratei dobanzii. Creditorii bancilor prefera un nivel ridicat al ratei dobanzii care sa le aduca venituri mari, debitorii, in schimb, prefera un nivel scazut al ratei dobanzii pentru a plati mai putin.

Ratele scad cand oferta de fonduri de imprumut creste fata de cererea de fonduri de imprumut si cresc cand situatia este inversa.

Nivelul ratei dobanzii variaza direct proportional cu evolutia ratei inflatiei si a ciclului de afaceri (crescand in perioadele de expansiune si scazand in perioadele de recesiune).Ratele dobanzii sunt in general mai mari daca riscul de inflatie este mai mare, dar si cu titlul de valoare are un grad de lichiditate scazut.

Ratele dobanzii sunt mai scazute cand riscul de inflatie este minim, titlul de valoare are un grad de lichiditate mare, iar veniturile din dobanzi nu sunt impozitate.

Economisti clasici si neoclasici au acordat atentia cuvenita dobanzii elaborand teorii care, fie definesc dobanda, fie identifica factorii care determina nivelul acesteia.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site