Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Indicatori de cuantificare a nivelului datoriei externe

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MANAGEMENTUL RISCULUI BANCAR
IMPOZITELE INDIRECTE: - Taxele de consumatie
Monitorizarea creditelor
ASPECTE FISCALE PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT LA SC SAKITA IMPEX SRL BAIA MARE
Bancile de afaceri
Teoriile monetare
PREGATIREA PROPUNERII DE FINANTARE
Rolul Bursei de Valori in Economie
TREZORERIA FINANTELOR PUBLICE
CREDITUL BANCAR CA SURSA DE FINANTAREIndicatori de cuantificare a nivelului datoriei externe

Modul in care se determina datoria bruta sau neta si sensul atribuit acestei notiuni de cei care o folosesc, determina cuantumul diferit al datoriei externe.

Pentru aprecierea datoriei externe a unei tari, se folosesc diferiti indicatori, care reflecta gradul de indatorare fata de strainatate si efortul valutar pe care aceasta il reclama.

Gradul de indatorare al unei tari fata de strainatate se poate exprima cu ajutorul marimii absolute a datoriei externe, media datoriei externe pe un locuitor, ponderea datoriei externe in produsul intern brut si al raportului dintre datoria externa si incasarile din exportul de bunuri si servicii.

Gradul de indatorare a tarii, la un moment dat, se calculeaza ca raport intre volumul datoriei publice si produsul intern brut, astfel:

, in care:

Gi gradul de indatorare a tarii

Dpt datoria publica totala

PIB produsul intern brut

Acest indicator arata in ce masura valoarea nou creata intr-un an este grevata de datoria publica, sau cat din PIB ar trebui alocat pentru rambursarea integrala a datoriei in anul respectiv.

Pentru masurarea efortului financiar anual reclamat de datoria publica, se cuantifica serviciul datoriei publice (S), care cuprinde: cheltuielile cu rambursarea imprumutului, dobanda, comisioanele si spezele aferente acestuia, efectuate in decurs de un an.

Ponderea serviciului datoriei publice in PIB se calculeaza astfel:

, in care:

Gs ponderea serviciului datoriei publice in PIB;

S serviciul datoriei publice.

Pentru analiza fenomenului de indatorare se cuantifica si se analizeaza si alti indicatori, cum sunt:

datoria publica ce revine in medie pe locuitor, care se calculeaza prin raportarea volumului datoriei publice la numarul de locuitori, astfel:

, in care

- datoria publica medie pe locuitor ;

Dpt datoria publica totala;

N numarul de locuitori.

serviciul datoriei publice care revine in medie pe un locuitor se calculeaza prin raportarea serviciului datoriei publice la numarul locuitorilor:

, in care:

- serviciul datoriei publice care revine, in medie, pe locuitor ;

S serviciul datoriei publice;

N numarul de locuitori.

raportul dintre serviciul datoriei publice si volumul cheltuielilor publice, care reflecta cat din cheltuielile publice ale unei perioade ar fi necesare pentru acoperirea serviciului datoriei publice. Se calculeaza ca raport procentual intre nivelul serviciului datoriei publice si volumul cheltuielilor publice:, in care:

- ponderea serviciului datoriei publice in cheltuieli publice;

S nivelul serviciului datoriei publice ;

Cp volumul cheltuielilor publice ale unei perioade.

raportul dintre dobanzile aferente datoriei publice si PIB, care arata cat din PIB anual ar fi grevat pentru acoperirea dobanzilor datoriei publice. Se calculeaza ca raport procentual intre dobanzile aferente datoriei publice si PIB :

, in care:

Gd ponderea dobanzilor aferente datoriei publice in PIB;

d   volumul dobanzilor aferente datoriei publice.

ponderea dobanzilor la datoria publica in volumul cheltuielilor publice, care reflecta cat din cheltuielile publice ale unei perioade ar fi necesare pentru acoperirea dobanzilor la datoria publica. Se calculeaza ca raport procentual intre nivelul dobanzilor la datoria publica si cheltuielile publice ale unei perioade:

, in care:

- ponderea dobanzilor la datoria publica in volumul cheltuielilor publice;

d nivelul dobanzilor la datoria publica ;

Cp volumul cheltuielilor publice ale unei perioade.

Pentru analiza datoriei externe si a gradului de indatorare a tarii fata de strainatate, se folosesc diversi indicatori, cum sunt:

Marimea absoluta a datoriei externe sau datoria externa totala se determina transformand datoria externa din moneda in care a fost exprimata intr-o moneda de larga circulatie internationala. Ea arata suma datorata strainatatii la un moment dat, fara a avea vreo legatura cu potentialul financiar-valutar al tarii debitoare pentru rambursarea acesteia.

Datoria externa medie pe locuitor se obtine prin raportarea datoriei externe totale la numarul total al populatiei, servind la efectuarea de comparatii in timp pe plan international sau national.

, in care:

- datoria externa medie pe locuitor ;

De datoria externa;

N numarul de locuitori.

- ponderea datoriei externe in PIB, arata cat din produsul intern brut al anului considerat, ar fi necesar pentru rambursarea datoriei externe. Deoarece datoria externa se ramburseaza, de regula, esalonat pe perioade mai mari de un an, iar din produsul intern brut al unui an numai o parte poate fi utilizata la plata datoriei externe, acest indicator are o valoare pur teoretica si se calculeaza astfel:

, in care:

gDe ponderea datoriei externe in PIB;

De datoria externa;

PIB produsul intern brutponderea servicului datoriei externe in produsul intern brut, care este raportul dintre serviciul datoriei externe si PIB si arata cat din valoarea nou creata in economie este afectata de contractarea si rambursarea datoriei externe. Se calculeaza:

, in care

G ponderea serviciului datoriei externe in PIB;

SDe serviciul datoriei externe (rata scadenta, dobanzi aferente, comisioane sau speze legate de rambursarea imprumuturilor externe, corespunzatoare unei perioade de un an).

Indicatorii care stabilesc un raport intre datoria publica externa sau serviciul datoriei publice externe si produsul intern brut dau imaginea asupra gradului de indatorare a tarii fata de exterior.

Raportul dintre serviciul datoriei externe si incasarile din exportul de bunuri si servicii (rata serviciului datoriei) - arata capacitatea de plata a tarii debitoare; evidentiaza capacitatea tarii de a onora serviciul datoriei externe din valuta obtinuta din exporturile realizate intr-un an si se calculeaza astfel:

, in care:

efv efortul valutar implicat de datoria externa;

SDe serviciul datoriei externe;

E exportul (in valuta) de produse si servicii.

Deoarece din valuta incasata din export cea mai mare parte este folosita pentru plata importurilor de bunuri si servicii si numai o parte este utilizata pentru rambursarea datoriei, si acest indicator are o valoare teoretica.

Fiecare dintre acesti indicatori dau o imagine diferita despre gradul de indatorare a unei tari fata de strainatate deoarece reflecta elemente diferite de calcul. Pentru a face o cuantificare cat mai corecta a gradului de indatorare a unei tari este necesar folosirea concomitenta a mai multor indicatori, cei mai expresivi fiind raportul dintre datoria externa si produsul intern brut si raportul dintre datoria externa si exporturi. In analiza datoriei externe a unei tari, gradul de indatorare trebuie completat cu efortul financiar-valutar reclamat de plata datoriei in anul considerat.

Efortul financiar-valutar antrenat de datoria externa a unei tari (povara datoriei externe) este indicat de serviciul datoriei externe, care include rambursarea ratelor scadente in anul respectiv, precum si plata comisioanelor si a altor cheltuieli aferente datoriei externe, exigibile in acelasi an.

Povara datoriei externe se determina cu ajutorul mai multor indicatori, dintre care cei mai semnificativi sunt:

a) raportul dintre serviciul datoriei externe si exportul de bunuri si servicii (rata serviciului datoriei) - arata capacitatea de plata a tarii debitoare; evidentiaza capacitatea tarii de a onora serviciul datoriei externe din valuta obtinuta din exporturile realizate intr-un an; potrivit metodologiei Bancii Mondiale, sunt considerate ca fiind puternic indatorate tarile pentru care valoarea acestui indicator depaseste 220%, moderat indatorate tarile pentru care valoarea se situeaza intre 132% si 220% si putin indatorate acele tari care au indicatorul sub 132%;

b) raportul dintre serviciul datoriei externe si produsul intern brut - reflecta capacitatea unui stat de a suporta datoria externa; conform aceleiasi metodologii, valoarea standard a acestui indicator este, pentru tari puternic indatorate - peste 80% - , pentru tari moderat indatorate - intre 48% si 80% - , iar pentru tari putin indatorate - sub 48%;

c) raportul dintre dobanda aferenta datoriei externe si exportul de bunuri si servicii.

In afara acestor indicatori se mai pot calcula si altii, printre care;

- raportul dintre serviciul datoriei externe si veniturile debitorilor (veniturile realizate de catre autoritatile publice centrale si locale, organizatii publice si veniturile debitorilor ale caror imprumuturi sunt garantate de stat);

- raportul dintre serviciul datoriei externe si veniturile bugetului de stat, care arata ponderea serviciului datoriei publice externe in veniturile bugetului de stat;

- raportul dintre serviciul datoriei externe si valoarea rezervelor de aur monetar si devize libere ale tarii debitoare; acest indicator arata in ce masura serviciul datoriei externe poate fi acoperit prin rezervele valutare si prin celelalte valori monetare;

- raportul dintre serviciul datoriei externe si partea din produsul intern brut destinata acumularii.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1050
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site