Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Indicatorii de analiza a cheltuielilor publice

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Indicatorii de analiza a cheltuielilor publice

Analiza cheltuielilor publice serveste la caracterizarea politicii financiare a unui stat in diverse perioade de timp. Pentru a aprecia efectele interventiei statului in viata economico-sociala, este necesara cunoasterea volumului si structurii cheltuielilor publice efectuate de organele centrale si locale ale statului din fondurile publice de resurse financiare. Analiza cheltuielilor publice se realizeaza cu ajutorul indicatorilor privind nivelul cheltuielilor (volumul sau marimea acestora), structura cheltuielilor (care reflecta destinatia resurselor financiare publice) si dinamica acestora (care reflecta evolutia in timp a cheltuielilor publice).[1]

A) Analiza nivelului cheltuielilor publice. Analiza din punctul de vedere al nivelului se bazeaza pe urmatorii indicatori: volumul cheltuielilor publice, ponderea cheltuielilor publice in produsul intern brut si volumul cheltuielilor publice care revine in medie pe un locuitor.

a) Volumul cheltuielilor publice poate fi exprimat in marimi nominale sau reale. Exprimarea in marime nominala (Cnp) are dezavantajul denaturarii indicatorului (daca se urmareste evolutia in timp), fiind tributara preturilor curente ale perioadei. Exprimarea in marime reala (Crp) elimina acest dezavantaj, cheltuielile publice fiind cuantificate in preturi constante (preturile unui anumit an luat ca baza).

Daca evidentele privind nivelul cheltuielilor publice nu sunt efectuate in preturi constante, se poate proceda la transformarea acestora din preturi curente in preturi constante, corectand valoarea cu indicele preturilor, astfel:

unde: Crp1 - cheltuielile publice ale perioadei curente exprimate in marime reala (in preturi constante);

Cnp - cheltuieli publice ale perioadei curente exprimate in marime nominala (in preturi curente);

Ip1/0 - indicele preturilor in perioada curenta fata de perioada de baza.

Indicatorul cheltuielilor publice (in marime nominala sau reala) este util pentru a reflecta volumul acestora in moneda nationala si serveste la efectuarea de analize doar pe plan national. El nu are putere de comparatie internationala.

b) Ponderea cheltuielilor publice in produsul intern brut (G) este un alt indicator care poate caracteriza nivelul cheltuielilor publice si dinamica acestora intr-o anumita perioada. Se calculeaza pe baza relatiei:

unde: G - ponderea cheltuielilor publice in produsul intern brut;

Cp - cheltuieli publice totale;

PIB - produsul intern brut.

Acest indicator permite analiza cheltuielilor publice in raport cu nivelul de dezvoltare economico-sociala si este utilizat frecvent in comparatiile internationale.

c) Cheltuielile publice medii pe un locuitor este un indicator de nivel foarte sugestiv, care arata cat din cheltuielile publice ale statului revin pe locuitor conform politicii financiare promovata de stat. Se calculeaza astfel:

unde: cp - cheltuieli publice medii pe locuitor (lei pe un locuitor);

Cp - cheltuieli publice exprimate in preturi curente ale anului;

N - numarul de locuitori corespunzator anului bugetar.

Pentru a permite comparatiile internationale, cheltuielile publice anuale pot fi exprimate intr-o moneda de circulatie internationala, in general, dolari SUA.

B) Analiza structurii cheltuielilor publice vizeaza calculul proportiei (ponderii) pe care o are fiecare dintre grupele de cheltuieli publice in total in functie de importanta nevoilor sociale. Formula de calcul este:

unde: gs - greutatea specifica (ponderea) cheltuielilor publice din grupa 'i' in totalul cheltuielilor publice;

cpi - nivelul cheltuielilor publice din grupa 'i';

cp - cheltuieli publice totale.

Din analiza structurii cheltuielilor publice reiese modul in care sunt directionate resursele financiare publice in cursul unui an bugetar. Pe aceasta baza, se pot desprinde concluzii cu privire la orientarea politicii bugetare spre anumite obiective (sociale, economice, militare s.a.) considerate ca fiind prioritare intr-o anumita perioada.

C) Analiza dinamicii cheltuielilor publice releva modificarile care intervin in cuantumul si structura cheltuielilor publice in decursul unei perioade de timp. Indicatorii de analiza ai dinamicii cheltuielilor publice sunt: modificarea absoluta si relativa (nominala sau reala) a cheltuielilor publice; modificarea ponderii cheltuielilor publice in produsul intern brut; modificarea volumului mediu al cheltuielilor publice ce revin pe un locuitor; modificarea structurii cheltuielilor publice; coeficientul de devansare a cresterii produsului intern brut de catre cresterea cheltuielilor publice; elasticitatea cheltuielilor publice fata de produsul intern brut.

a) Modificarea absoluta si relativa (in valori nominale sau reale) a cheltuielilor publice.Modificarea absoluta exprima cresterea sau descresterea acestora de la o perioada la alta, in marime absoluta si se determina astfel:

∆Cp(1-0) = Cp1 Cp0, in care

∆Cp(1-0) modificarea absoluta a cheltuielilor publice, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0);

Cp1 cheltuielile publice in perioada curenta

Cp0 cheltuielile publice in perioada de baza

Aceasta formula se refera la modificarea absoluta nominala in preturile curente ale celor doua perioade, astfel se poate calcula modificarea absoluta reala, folosind valorile perioadei curente exprimate in preturi constante:

∆Cpr(1-0) = Cp1r Cp0r, in care

∆Cpr(1-0) modificarea absoluta reala a cheltuielilor publice, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0);

Cp1r cheltuielile publice in perioada curenta exprimate in preturile perioadei de baza

Cp0r cheltuielile publice din perioada de baza.

Indicele modificarii cheltuielilor publice analizeaza modificarea relativa a cheltuielilor publice si se calculeaza pe baza reletiei:

, in care:

- indicele modificarii cheltuielilor publice in perioada (1) fata de perioada (0);

- cheltuielile publice din perioada curenta;

- cheltuielile publice din perioada de baza.

Modificarea relativa a cheltuielilor publice rezulta si din raportul dintre modificarea absoluta a cheltuielilor publice in perioada curenta fata de perioada de baza si nivelul acestora in perioada de baza:

Pentru determinarea evolutiei cheltuielilor publice in expresie reala si identificarea factorilor care au influentat marimea si sensul modificarii, este necesara exprimarea indicatorilor analizati in preturi constante, cu ajutorul indicelui preturilor.

a)           Modificarea absoluta a ponderii cheltuielilor publice in produsul intern brut arata cu cat a crescut sau a scazut acest indicator de la o perioada la alta. Calculul se efectueaza astfel:

∆G = G1 G0, in care:

∆G modificarea ponderii cheltuielilor publice in PIB in perioada (1) fata de perioada (0);

G1 si G0 ponderea cheltuielilor publice in produsul intern brut in perioada curenta (1) si in perioada de baza (0).

Raportul dintre G1 si G0 reprezinta modificarea relativa a ponderii cheltuielilor publice in produsul intern brut. S-a constatat ca, pe perioade mari de timp, are loc o crestere a ponderii cheltuielilor publice in produsul intern brut.

c) Modificarea absoluta a nivelului mediu al cheltuielilor publice pe locuitor arata marimea si sensul modificarii de la o perioada la alta a nivelului mediu al cheltuielilor publice ce revin in medie pe un locuitor. Se calculeaza pe baza relatiei:

___ ___ ___

∆Cp = Cp1 Cp0, in care :___

∆Cp modificarea nivelului mediu al cheltuielilor publice ce revin pe un locuitor, in perioada (1) fata de perioada (0);

__ __

Cp1 si Cp0 cheltuieli publice ce revin in medie pe un locuitor, corespund perioadei (1) si perioadei (0).

Raportul procentual dintre cele doua valori reprezinta modificarea relativa a nivelului mediu al cheltuielilor publice pe locuitor.

d) Modificarea absoluta a structurii cheltuielilor publice reliefeaza evolutiile structurale de la o perioada la alta, corespunzator politicii bugetare din perioada analizata. Calculul se efectueaza astfel:

∆gcpi = gcpi1 gcpi0, in care:

∆gcpi - modificarea ponderii cheltuielilor publice ale gruparii i in totalul cheltuielilor publice;
gcpi1 ponderea cheltuielilor publice din grupa i in total, in perioada curenta (1);

gcpi0 - ponderea cheltuielilor publice din grupa i in total, in perioada de baza (0).

Raportul procentual dintre ponderea cheltuielilor publice din grupa i in total, in perioada curenta (1), si ponderea cheltuielilor publice din grupa i in total, in perioada de baza (0) reprezinta modificarea relativa a structurii cheltuielilor publice.

e) Coeficientul de devansare a cresterii produsului intern brut de catre cresterea cheltuielilor publice (k) este un indicator care reflecta corespondenta dintre evolutia celor doi indicatori. Se calculeaza pe baza relatiei:

, in care:

k - coeficientul de devansare a cresterii produsului intern brut de catre cresterea cheltuielilor publice;

Icp1/0 - indicele cresterii cheltuielilor publice, calculat ca raport intre cheltuielile publice din perioada curenta si cele din perioada de baza;

IPIB1/0 - indicele cresterii produsului intern brut;

In functie de ritmul de crestere a cheltuielilor publice si a produsului intern brut, coeficientul poate lua urmatoarele valori: k > 1 semnifica o crestere mai accentuata a cheltuielilor publice comparativ cu produsul intern brut; k = 1, cand ambele marimi au ritmuri de crestere identice; k < 1 reflecta o crestere mai lenta a cheltuielilor publice comparativ cu sporirea produsului intern brut.

f) Elasticitatea cheltuielilor publice fata de produsul intern brut masoara amploarea reactiei cheltuielilor publice la modificarea produsului intern brut. Calculul se efectueaza astfel:

unde: ecp - elasticitatea cheltuielilor publice fata de produsul intern brut;

DCp(1-0) modificarea cheltuielilor publice in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0);

Cp0 - cheltuieli publice din perioada de baza;

PIB(1-0) - modificarea produsului intern brut in perioada de referinta;

PIB0 - produsul intern brut din perioada de baza.

Acest indicator exprima tendinta de modificare a cheltuielilor publice la modificarea produsului intern brut si poate lua urmatoarele valori: ecp > 1, cheltuielile publice sunt foarte elastice in raport cu produsul intern brut; ecp = 1, cheltuielile publice sunt elastice in raport cu produsul intern brut; ecp < 1, inelasticitatea cheltuielilor publice in cresterea produsului intern brut.Mariana-Cristina Cioponea, Finante Publice, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004, pag.62Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3263
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site